Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- научил се да хвърля
Re: Плетено влакно - Брейд
Във филмите на братя Щербакови показват този метод, прави възел стяга яко и след премерването с микрометъра дели на 2 и казват , че се получавал приблизително точен резултат.
-
- вече хвърля и на тежко
Колеги, гледам сериозна тема сте подхванали...
И аз съм в подобен размисъл, който опира в крайна сметка отново до пари , но ...може пък страховете ми да не са толкова големи.
Прочетох темата, прочетох и една подобна тема, ето тук, от третия пост нататък.
Прави впечатление следното изказване, което е полезно да се знае, защото обяснява термина "практически нулева разтегливост" на плетените влакна, а именно:
>> Хотя полиэтилен ( PE ) сам по себе практически не имеет памяти, материал оболочки * ее имеет, а, следовательно, и сам шнур в целом приобретает остаточную память, что так же не есть хорошо. <<
*оболочкa = обвивка, shell
Търся джигов брейд, а не кастингов брейд.
Гледам, че при джиговите брейдове цената на тези, с допълнителна обвивка (тази обвивка вероятно е резултата от някаква термична фиксация ) е по висока от цената на тези без такава обвивка.
Наличието на такава обвивка вероятно подобрява износоустойчивостта, което считам за много важно при този риболов.
От друга страна пък, както пише в същия трети пост:
>> Проанализировав все плюсы и минусы шнуров с оболочкой и без, большинство экспертов все-таки остановили свой выбор на безоболочечных шнурах, поскольку они всегда вставят во главу стола дальность заброса. <<
От японските брейдове моят избор клони към този брейд.
Притесненията и страховете ми са за това : колко по-кратко време ще издържа брейд без обвивка , подобен на горния, на претъркване - бих се радвал да чуя ( примерни )времеви интервали на видимо износване на линията или възела до джиг-главата при различните брейдове ( разбира се, всичко е условно, но камъните все пак са еднакво твърди навсякъде ).
И за да не свеждаме темата до варианта "...този брейд, онзи брейд ", ето един нюанс за размисли и коментари:
>> Окраска шнура приводит к снижению его прочности. Это касается всех шнуров, в том числе и полиэтиленовых.
Известный японский производитель шнуров — Toray, утверждает, что окраска снижает прочность шнуров процентов на 15.
Зачем же покупать заведомо менее прочные шнуры? Берите белые! <<
Вероятно и това си има обяснение
И аз съм в подобен размисъл, който опира в крайна сметка отново до пари , но ...може пък страховете ми да не са толкова големи.
Прочетох темата, прочетох и една подобна тема, ето тук, от третия пост нататък.
Прави впечатление следното изказване, което е полезно да се знае, защото обяснява термина "практически нулева разтегливост" на плетените влакна, а именно:
>> Хотя полиэтилен ( PE ) сам по себе практически не имеет памяти, материал оболочки * ее имеет, а, следовательно, и сам шнур в целом приобретает остаточную память, что так же не есть хорошо. <<
*оболочкa = обвивка, shell
Търся джигов брейд, а не кастингов брейд.
Гледам, че при джиговите брейдове цената на тези, с допълнителна обвивка (тази обвивка вероятно е резултата от някаква термична фиксация ) е по висока от цената на тези без такава обвивка.
Наличието на такава обвивка вероятно подобрява износоустойчивостта, което считам за много важно при този риболов.
От друга страна пък, както пише в същия трети пост:
>> Проанализировав все плюсы и минусы шнуров с оболочкой и без, большинство экспертов все-таки остановили свой выбор на безоболочечных шнурах, поскольку они всегда вставят во главу стола дальность заброса. <<
От японските брейдове моят избор клони към този брейд.
Притесненията и страховете ми са за това : колко по-кратко време ще издържа брейд без обвивка , подобен на горния, на претъркване - бих се радвал да чуя ( примерни )времеви интервали на видимо износване на линията или възела до джиг-главата при различните брейдове ( разбира се, всичко е условно, но камъните все пак са еднакво твърди навсякъде ).
И за да не свеждаме темата до варианта "...този брейд, онзи брейд ", ето един нюанс за размисли и коментари:
>> Окраска шнура приводит к снижению его прочности. Это касается всех шнуров, в том числе и полиэтиленовых.
Известный японский производитель шнуров — Toray, утверждает, что окраска снижает прочность шнуров процентов на 15.
Зачем же покупать заведомо менее прочные шнуры? Берите белые! <<
Вероятно и това си има обяснение

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Хубаво казваш че ти трябва брейд за джиг и в същото време си се спрял на "универсален" осем нишков брейд пригоден за работа в солена вода
В случаят сам доста си противоречеш . Гледам позапознал си се дори с мненията на братушките по въпроса но си го интерпретирал по съвсем друг начин . Ако попрехвърлиш цялата тема ще видиш че макар и доста повърхностно съм поумувал по въпроса . Иначе аз също съм споменал че когато иде реч за универсален брейд бих заложил на белият цвят
Гледам си се спрял на вариант по-скоро лйт джиг с тези показатели които си пуснал но е хубаво да споменеш кое повече те интересува размера до 1.2 или теста до 20 либри ? Лично аз при положение че си решил да ловиш основно на джиг не бих ти препоръчал да го правиш с плитка произведена за универсален риболов а не със специализирана такава 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Да , пропуснал съм да отбележа, че става дума за сладководен джиг-риболов, но не съм пропуснал да се опитам да мина тънко с универсален вместо с джигов брейд
. А тестът от 20 либри е този, който може да понесе въдицата и се оглеждам за тънък брейд с такъв тест. Разбира се най-тънкият ще е и най-скъп, което е повод за известно известно притеснение - не толкова като платима сума, а като правилни критерии при избора му.
Така ще се избегнат грешки в самото начало, които най-често се установяват чак на водоема. Това прави тази тема - пречи ни да грешим и ни вкарва в правия път
А в предвид липсата на препоръки и информация за предназначението на влакната за определен тип рибилов на английски език ( поне), е разбираемо според мен, човек да се опитва да се информира от и всякакви външни източници.

Така ще се избегнат грешки в самото начало, които най-често се установяват чак на водоема. Това прави тази тема - пречи ни да грешим и ни вкарва в правия път

- Павел Иванов
Ами точно тази цел според мене има тази тема , да не се взима нещо което по принцип е перфектно за да се ползва за друго което ще ни донесе горчив вкус в устата от иначе един превъзходен брейд . Лично мога да гарантирам че този Торай е една перфектна плитка за работа с почти всичко . Държи безпроблемно на пресукване от всякакви въртележки и пр. но не бих го препоръчал когато иде реч основно за джиг . Не друго ами не е достатъчно пригодено да носи на протриване по камънаци и пр. Перфектен такъв е примерно - http://cgi.ebay.com/VARIVAS-AVANI-Light ... 43a315c57d . Нищо че е малко по-дебел при 20 либри то при джиг ще изкара доста повече от другият . Лично не мога да дам мнение за него по простата причина че не съм го ползвал но пък съм ползвал по-евтиният джиг вариант - http://cgi.ebay.com/Varivas-Avani-10-x- ... 2559d1ed6b и съм повече от доволен . В случаят даже цената не е по-висока щото взимаш 200 а не 100 метра и тъй 

Павел Иванов
Павел Иванов
Здравейте, колеги!
Не знам дали тук е мястото да попитам.
Какъв спрей да си взема за да не ми замръзва плетеното влакно?Не съм търсил до сега в магазините.
Какъв спрей да си взема за да не ми замръзва плетеното влакно?Не съм търсил до сега в магазините.
Above us only sky
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Хора , слушайте Павката
Не само ще спестите някой лев ами ще останете и доволни
Иначе при Самурая в момента е 29 доларес,ако си комбинирате доставката с някой излиза на добри пари

Иначе при Самурая в момента е 29 доларес,ако си комбинирате доставката с някой излиза на добри пари

-
- вече хвърля и на тежко
И аз това се чудя ??lfc_boy написа:Здравейте, колеги!
Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:

Последно промяна от stich на Нед Дек 19, 2010 2:54 pm, променено общо 1 път.

- Павел Иванов
Замръзването е много относително , ако не замръзне брейда замръзват водачите та зимно време по-добре с найлон + флуоро покритие . Инак ето :lfc_boy написа:...Какъв спрей да си взема за да не ми замръзва плетеното влакно...

Павел Иванов
Павел Иванов
Колеги, някой може ли да ме светне колко е реалната издръжливост на Power Pro 8lb. Питам, защото четох из руски форуми, че в US пишели по опаковките на влакната по-малко от реалният им тест ( а и от личен опит с ПП на по-високи либри имам подобни наблюдения )
Поклон - http://www.youtube.com/watch?v=T1lBoEeUiGk !
- Павел Иванов
Това твое питане е по-скоро от сферата на мистиката . Не друго ами според американският производител като прави нещо за техният си пазар го обявява със стойности на издръжливост около 50% под реалните щото виш ли при тех тъй били свикнали и кат си зимали 8 либри брейд очаквали да има 12 либри тест . Друг е въпроса колко точно са реални тия 50% . За европейският пазар пък се изисквало точно оразмеряване което от своя страна са си глюпости на търкалета щот точното оразмеряване е наистина точно сал за японският пазар а по ЕС си е масова практика да се завишават до колкот могат показателите с цел конкуренто способност . Хубавото е че вече и в ЕС напъпля некаква стандартизация благодарение на която изгоряха някои фирми , предимно италиански . Точно поради тая причина правиш като мене - купуваш си линии по американските или японските означения при това си ги купуваш от там и си свиркаш 

Павел Иванов
Павел Иванов
Мерси за отговора. Идеята беше да не прехвърля 10-те lb на пръчката.Павел Иванов написа:Това твое питане е по-скоро от сферата на мистиката . Не друго ами според американският производител като прави нещо за техният си пазар го обявява със стойности на издръжливост около 50% под реалните щото виш ли при тех тъй били свикнали и кат си зимали 8 либри брейд очаквали да има 12 либри тест . Друг е въпроса колко точно са реални тия 50% . За европейският пазар пък се изисквало точно оразмеряване което от своя страна са си глюпости на търкалета щот точното оразмеряване е наистина точно сал за японският пазар а по ЕС си е масова практика да се завишават до колкот могат показателите с цел конкуренто способност . Хубавото е че вече и в ЕС напъпля некаква стандартизация благодарение на която изгоряха някои фирми , предимно италиански . Точно поради тая причина правиш като мене - купуваш си линии по американските или японските означения при това си ги купуваш от там и си свиркаш
Поклон - http://www.youtube.com/watch?v=T1lBoEeUiGk !
- Павел Иванов
Няма ако и тя е по американската стандартизация 

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- новобранец
Темата е много обширна и я следя с голям интерес. Разбирам, че съвсем не е изчерпана и ще радвам да продължи по същество
Мисля, че ще е много полезно също така да се спомене и нещо за поддръжката на брейда.

Мисля, че ще е много полезно също така да се спомене и нещо за поддръжката на брейда.
人 川