Лодка задвижвана с педали

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Лодка задвижвана с педали

Мнение от gogibo »

Вехтия, идеята за дрелката е добра, но аз лично неможах да и осигуря надежно смазване.
Говоря за едни 500-700 об./мин постоянна работа в продължение на няколко часа.Пробвах
със същата такава/само,че синя на цвят/ - изхвърляше греста и загряваше.Опитвах различни
греси, а резултата- същия и я "зарязах".
Очаквам П-еткан да ни осведоми за по-простия вариант с ПО 1:1.
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Я! К'во е тва ПО1 ? :roll:

Вярное това за дрелката - не е разчетена за толкова връткане. Но мисля, че ако се направи прост корпус на нейния принцип, само че с хеликоидални зъбни колела от флексче, и се уплътни подобаващо - воала!! Нема начин да не стане!
Аз лично, бих напъхал предавката в оня елиптичен алуминиев профил, дето го снимах за темата със шперплатовия мотор. И направо се получава колонката за винта.

и друго си мисля - тези, моторните коси, с кордата и дългото рамо - ами те ползват май точно дълго жило за предване на въртящия момент върху ножа. дали пък не може вместо нож за косене да им се цвъкне една перка и айде - във водата !!?
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Привет,

На истина проблема с дрелката е продължителността на работа, за която дрелката не е създадена :lol: и ПО, което прави малко в повече оборотите, от там триенето, и т.н. и т.н. и изхвърля смазващото вещество. За това вметнах уж случайно за ПО 1:1. Това, което имах в предвид е много просто - http://www.safarana.org/Safarana/Do_It_ ... Bmotor.pdf

със сигурност сте го виждали.

В темата :

http://nativewatercraft.com/features.cfm?id=14

някъде имаше и схема :arrow: ...какво прави впечатление - ПО :!:

Мисля, че номера с дрелката ще се получи до някъде, ако се сложат по-надеждни лагери - нещо като предложението на Вехтия, но не мисля, че е рационално решение - при тези обороти пак ще има много греене. Трябва и охлаждане.

Дано съм бил полезен.

Поздрави
Аватар
navi71
новобранец
новобранец

Мнение от navi71 »

Вижте и тази идея :
http://www.youtube.com/watch?v=lD6OQhCeXqs
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

АА-а-а-а-а-аа--а-а-а-аа-а-а-аааааааааааа!!!!!!! :shock: Изображение Изображение Изображение

Тези направо ми счупиха главата! На принципа на плавника при рибите - това е страшно добро за промъкване край плашливи рибоци, щото шумът му наподобява техните пляски.
Виждал съм подобно, ама легнало, отзад на лодката с работно движение нагоре-надолу и скрито в кутия. Със задвижване от елмотор.
Аватар
navi71
новобранец
новобранец

Мнение от navi71 »

Ти си един от малкото хора който се сети за това.Истината е че при тролинг точно това е най-големият му плюс-тишината .Поздравления :D
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Добро решение ,ама трудно за изпълнение в домашната работилница.
Аватар
navi71
новобранец
новобранец

Мнение от navi71 »

Е да.За домашна работилница е сложничко....въпреки че изглежда просто :roll:
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Я вижте тогава и това http://www.youtube.com/watch?v=zdpNV4TC ... re=related. Не се вижда добре но се разбира за какво става дума. А ето и вашия модел опростен до съвършенство .http://www.youtube.com/watch?v=mTlgo-wQlvo.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Аватар
navi71
новобранец
новобранец

Мнение от navi71 »

Хм..първият много смешен модел.а на вторият седиш на 90 градуса спрямо посоката на движение..неудобно е.
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Смешен ,смешен ама ако сложиш и кльонка ще имаш двоен ефект. :lol: Това на шега ама за втория си мисля че не е чак толкова неудобно . За каякаджиите ясно не става ,но за катамаранчето е супер . А позицията ти позволява хем да си следиш посоката хем и въдиците . Допълнителен огромен плюс е че няма да риташ самичък ,ама е и огромен минус ,сам не можеш да влезеш във водата.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

navi71 написа:Е да.За домашна работилница е сложничко....въпреки че изглежда просто :roll:
Защо да е сложно? На един от клиповете беше показано отблизо - предавката е чрез текстилно въже, минаващо през цилиндрични ролки - просто и евтино. проблемът е да постигнеш нужната еластичност на плавниците. Но при наличието на подходящи материали на пазара - и това се решава лесно. Важното е да направиш твърд атакуващ ръб и еластичен изходящ ръб и средна част. Ако се облече алуминиев скелет със винилно платно, би трябвало да се получи. огъването може да се степенува, като се вложи между винилите кройка от тъкан, промазана и залепена с еластично полиуретаново лепило. Такива са налице вече и в повечето железарии. А бе, ако се навие човек, ще му се намери цаката.Аз му схванах механиката. Ако някой се интересува - ще му спретна чертеж.
Аватар
navi71
новобранец
новобранец

Мнение от navi71 »

Хм..абе не е текстилно въже.Сигурен съм щото задвижването е в къщи :D Пък и аз ги продавам.
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Е! Поне от кратките кадри на таквоз ми заприлича. А щом вече го има и тука - няма смисъл да се тормозим! :D Само да не реже глави /откъм кръста/.
Пък и за такова задвижване - трябва първо да притежаваш и съответната лодка. Инак ще требе да си правим дупки по дъната на коритата!! :mrgreen:
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Доколкото съм гледал ( в тубата )подобни системи , те са с верига ( като велосипедна ) и движението на е кръгово а възвратно-постъпателно. Цялата установка се потапя през комин на дъното на коритото . Така и дупка си имаш и вода не влиза. БДВ прати една оферта за таквози чудо на ЛС , че в сайта ти не ги видях.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”