Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Лодка задвижвана с педали
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Лодка задвижвана с педали
Вехтия, идеята за дрелката е добра, но аз лично неможах да и осигуря надежно смазване.
Говоря за едни 500-700 об./мин постоянна работа в продължение на няколко часа.Пробвах
със същата такава/само,че синя на цвят/ - изхвърляше греста и загряваше.Опитвах различни
греси, а резултата- същия и я "зарязах".
Очаквам П-еткан да ни осведоми за по-простия вариант с ПО 1:1.
Говоря за едни 500-700 об./мин постоянна работа в продължение на няколко часа.Пробвах
със същата такава/само,че синя на цвят/ - изхвърляше греста и загряваше.Опитвах различни
греси, а резултата- същия и я "зарязах".
Очаквам П-еткан да ни осведоми за по-простия вариант с ПО 1:1.
Я! К'во е тва ПО1 ? 
Вярное това за дрелката - не е разчетена за толкова връткане. Но мисля, че ако се направи прост корпус на нейния принцип, само че с хеликоидални зъбни колела от флексче, и се уплътни подобаващо - воала!! Нема начин да не стане!
Аз лично, бих напъхал предавката в оня елиптичен алуминиев профил, дето го снимах за темата със шперплатовия мотор. И направо се получава колонката за винта.
и друго си мисля - тези, моторните коси, с кордата и дългото рамо - ами те ползват май точно дълго жило за предване на въртящия момент върху ножа. дали пък не може вместо нож за косене да им се цвъкне една перка и айде - във водата !!?

Вярное това за дрелката - не е разчетена за толкова връткане. Но мисля, че ако се направи прост корпус на нейния принцип, само че с хеликоидални зъбни колела от флексче, и се уплътни подобаващо - воала!! Нема начин да не стане!
Аз лично, бих напъхал предавката в оня елиптичен алуминиев профил, дето го снимах за темата със шперплатовия мотор. И направо се получава колонката за винта.
и друго си мисля - тези, моторните коси, с кордата и дългото рамо - ами те ползват май точно дълго жило за предване на въртящия момент върху ножа. дали пък не може вместо нож за косене да им се цвъкне една перка и айде - във водата !!?
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
- P-etkan
- ще става разбирач
Привет,
На истина проблема с дрелката е продължителността на работа, за която дрелката не е създадена
и ПО, което прави малко в повече оборотите, от там триенето, и т.н. и т.н. и изхвърля смазващото вещество. За това вметнах уж случайно за ПО 1:1. Това, което имах в предвид е много просто - http://www.safarana.org/Safarana/Do_It_ ... Bmotor.pdf
със сигурност сте го виждали.
В темата :
http://nativewatercraft.com/features.cfm?id=14
някъде имаше и схема
...какво прави впечатление - ПО
Мисля, че номера с дрелката ще се получи до някъде, ако се сложат по-надеждни лагери - нещо като предложението на Вехтия, но не мисля, че е рационално решение - при тези обороти пак ще има много греене. Трябва и охлаждане.
Дано съм бил полезен.
Поздрави
На истина проблема с дрелката е продължителността на работа, за която дрелката не е създадена

със сигурност сте го виждали.
В темата :
http://nativewatercraft.com/features.cfm?id=14
някъде имаше и схема

Мисля, че номера с дрелката ще се получи до някъде, ако се сложат по-надеждни лагери - нещо като предложението на Вехтия, но не мисля, че е рационално решение - при тези обороти пак ще има много греене. Трябва и охлаждане.
Дано съм бил полезен.
Поздрави
Вижте и тази идея :
http://www.youtube.com/watch?v=lD6OQhCeXqs
http://www.youtube.com/watch?v=lD6OQhCeXqs
АА-а-а-а-а-аа--а-а-а-аа-а-а-аааааааааааа!!!!!!!
Тези направо ми счупиха главата! На принципа на плавника при рибите - това е страшно добро за промъкване край плашливи рибоци, щото шумът му наподобява техните пляски.
Виждал съм подобно, ама легнало, отзад на лодката с работно движение нагоре-надолу и скрито в кутия. Със задвижване от елмотор.

Тези направо ми счупиха главата! На принципа на плавника при рибите - това е страшно добро за промъкване край плашливи рибоци, щото шумът му наподобява техните пляски.
Виждал съм подобно, ама легнало, отзад на лодката с работно движение нагоре-надолу и скрито в кутия. Със задвижване от елмотор.
Ти си един от малкото хора който се сети за това.Истината е че при тролинг точно това е най-големият му плюс-тишината .Поздравления 

Добро решение ,ама трудно за изпълнение в домашната работилница.
Е да.За домашна работилница е сложничко....въпреки че изглежда просто 

- gigantor
- новобранец
Я вижте тогава и това http://www.youtube.com/watch?v=zdpNV4TC ... re=related. Не се вижда добре но се разбира за какво става дума. А ето и вашия модел опростен до съвършенство .http://www.youtube.com/watch?v=mTlgo-wQlvo.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Хм..първият много смешен модел.а на вторият седиш на 90 градуса спрямо посоката на движение..неудобно е.
- gigantor
- новобранец
Смешен ,смешен ама ако сложиш и кльонка ще имаш двоен ефект.
Това на шега ама за втория си мисля че не е чак толкова неудобно . За каякаджиите ясно не става ,но за катамаранчето е супер . А позицията ти позволява хем да си следиш посоката хем и въдиците . Допълнителен огромен плюс е че няма да риташ самичък ,ама е и огромен минус ,сам не можеш да влезеш във водата.

Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Защо да е сложно? На един от клиповете беше показано отблизо - предавката е чрез текстилно въже, минаващо през цилиндрични ролки - просто и евтино. проблемът е да постигнеш нужната еластичност на плавниците. Но при наличието на подходящи материали на пазара - и това се решава лесно. Важното е да направиш твърд атакуващ ръб и еластичен изходящ ръб и средна част. Ако се облече алуминиев скелет със винилно платно, би трябвало да се получи. огъването може да се степенува, като се вложи между винилите кройка от тъкан, промазана и залепена с еластично полиуретаново лепило. Такива са налице вече и в повечето железарии. А бе, ако се навие човек, ще му се намери цаката.Аз му схванах механиката. Ако някой се интересува - ще му спретна чертеж.navi71 написа:Е да.За домашна работилница е сложничко....въпреки че изглежда просто
Хм..абе не е текстилно въже.Сигурен съм щото задвижването е в къщи
Пък и аз ги продавам.

Е! Поне от кратките кадри на таквоз ми заприлича. А щом вече го има и тука - няма смисъл да се тормозим!
Само да не реже глави /откъм кръста/.
Пък и за такова задвижване - трябва първо да притежаваш и съответната лодка. Инак ще требе да си правим дупки по дъната на коритата!!

Пък и за такова задвижване - трябва първо да притежаваш и съответната лодка. Инак ще требе да си правим дупки по дъната на коритата!!

- gigantor
- новобранец
Доколкото съм гледал ( в тубата )подобни системи , те са с верига ( като велосипедна ) и движението на е кръгово а възвратно-постъпателно. Цялата установка се потапя през комин на дъното на коритото . Така и дупка си имаш и вода не влиза. БДВ прати една оферта за таквози чудо на ЛС , че в сайта ти не ги видях.