За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Времето вече трайно се затопля, а прогнозата за тези дни е към спиране на валежите. Така, че е време за извършване на ранните пролетни пръскания за предпазване на овошките от различни болести и вредители. Ябълки и круши се третират срещу спорите на болестта "Струпясване". Това са черни точки по плодовете и листата, развиващи се към края на май. Препаратите са Мед съдържащи, например Бордолезов разтвор или Купроксад. Второ пръскане направете с препарата Байфидан на Ябълката, Праскова, Кайсия, Слива, Череша и Вишна. Това е срещу болестта Ранно кафяво гниене, особено ако имате останали мумифицирали плодове от миналата година.Добър ефект има и при прекарани инфекции от Брашнеста мана. Другото пръскане при всички овошки е с Би 58 или Нуреле насочено към вредителите.
Brevering
новобранец
новобранец

Мнение от Brevering »

Здравейте!

Много интересна тема!
Ще си позволя един съвет по повод бутилките от мин. вода, които служат като подобие на парник - не режете горната част, а долната (дъното). :idea: Понякога през деня ако е слънчево става много горещо под бутилките, но ако отворите сутрин капачките няма проблем. Като отварянето на парника за проветрение действа. Разбира се вечер не забравяйте да ги затапите :)
Най-подходящи ми се виждат бутилките от минерална вода от по-големите разфасовки (над 3 литра) с тези по-големите капачки.
Поздрави,
Станимир
dantho.mihov написа:Един съвет от мен: Когато консумирате безалкохолни напитки и минерални води не изхвърляйте бутилките. Съхранете си някъде определен брой от тях. В тези необичайно топли дни ако разсада ви прорастне по-бързо от очакваията, може да се наложи да се засадят в градината и по-рано. Тогава отрежете горната част на бутилките и захлупете с тях разсада. Действа като парник до като премине опасността от късни пролетни слани. Може да ви спести направата на полиетиленови тунелчета и ще ви излезе по-евтино.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Дебре дошъл в темата ! Рационален съвет и давай все такива. За този вариант не се досетих, тъй като цял ден съм на работа извън градината и почти всичко се налага да върша надвечер.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Преди 2г. направих точно това, отрязъх гърлата, а после оцених запарването и направих дупки с нож на дъната и нещата се пооправиха. Дори така се предпазих от малките плужеци, дето ми прегризваха върховете на разсада. Сега си пазя тези отрязани бидончета за поредно ползване. :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Използвам тези туби,или от големите шишета,
абе каквото ми падне под ръка,когато сея краставичките и тиквичките.
Понеже директно навън сея семената - определено тубите действат много добре.

Сега ми се появи друг проблем,много бързо картофите направиха кълнове.
Изображение

Миналата година чак април бяха покълнали.
Ще изчакам още седмица,после ще мисля по въпроса.
Че сега нищо не мога да сея навън,зима е.
Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Бре Кирчо, все едно в различни държави живеем. При нас не помня от кога не съм виждал сняг, май миналата година беше. Тези дни само да спрат валежите и можем да садим картофите. За да забавиш развитието на кълновете, свали някак си температурата и прецени друга година дали да се захващаш с тях. Картофа има специфична особеност - клубените при температури над 28 градуса не нарастват. Расте само надземната маса. Затова се садят още м. март.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Ей това с температурата и картофите не го знаех! 28 градуса на въздуха или на почвата спира растежа на клубените. Все ги сеех в края на април. Сега още в началото на април ще съм ги засадил. Данчо, би ли казал кога след цъфтежът картофите са за вадене и вярно ли е, че като се вадят след изсъхването на стъблата били по-трайни? А има и сорт дето не цъфти, а връзва клубени.
Миналата година опитах да засея бамя и я сях със салатките. Нищо не израстна. Оказа се, че тя се сеела последна от зеленчука. Температурата на земята трябвало да е над 25 градуса. Така ми обясниха селските комшии, дето имали опит.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Забравих да уточня, че температурата на въздуха спира растежа на картофите. След цъфтежа, ако температурата се задържа трайно над 28 градуса, картофите се вадят, тъй като за да изхрани плодчетата намиращи се в надземната маса /приличат на малки зелени доматчета/, растението започва да черпи хранителни вещества от вече образувалите се клубени. Ако няма образувани плодчета при някои сортове, е добре да престоят още десетина дни, за да оформят здрава защитна кожичка. Като се извадят картофите, така или иначе, зреенето им продължава още поне месец.
Бамята се сее от средата на май нататък. Топлолюбива е и изисква по-висока темепература. Но се бере пък рано сутрин при наличие на роса. Тогава е по-крехка.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря Данчо! До сега не съм виждал надземните плодчета. Но съм случвал на картофи дето не цъфтят, а правят клубени. От сортът си зависи навярно? Тях да ги вадя като прегорят ли? Дано да ни изтърпиш! Че имаме питанки и за дръвчета и за присаждане и за още какво ли не.Например кога и колко пъти се поливат картофите.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Картофите като останалите зеленчуци не търпят засушаване. Най-голяма нужда от вода имат в периода, когато образуват клубените. Лично аз много рядко съм ги поливал. Причината е, че м.април си е дъждовен сезон и засушаването настъпва след 24 май. Но тъкмо в края на м.май температурите се вдигат до към пределната граница и съвпада с времето на цъфтежа им и в първите дни на юни вече ги вадим. В редките години, когато м.април, началото на май е сухо, поливането им гравитачно е наложително.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

два бързи въпроса.
Някой ползвал ли е препарат против слани по овошките,и какъв е ефекта?.
Със какво се пръска чесана против червеи и не съм ли закъснял?
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Не съм чувал за препарат против слани и не мисля, че има такъв. Преди години, към 1984 год. в овощната градина на ТКЗС-то струпахме влажна балирана слама и при опасност от късни пролетни слани я разпалвахме. Тя не гори силно и отделя прекалено много пушек и пораженията по плодните пъпки бяха малки.
За чесъна не си закъснял - пръскаш сега с Би 58 или Нуреле. Имаш време да го направиш до към края на месеца. Това е чеснова муха и възрастното презимува като гъсеничка в стъблото.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Миналата година тъкмо бяха цъфнали дръвчеатата у наше село,
и удари сланата една сутрин.
Братовчеда се усети рано,и ги окъпа дръвчетата с вода,аз не.
Неговите се спасиха,моите не.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Киро, какво значи -"окъпа"? Сланата е замръзнала роса и ако пръскаш с вода листа и цветове не е ли още по-опасно или във водата има нещо разтворено, като сапун или друго?
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Има логика в "къпането". Сланата е замръзнала роса и е с температура под 0 градуса. А течащата вода е с по-висока температура, ще разруши ледените кристали и до вечерта ще се отцеди от дърветата.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”