Сезон - 2015

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Re: Сезон - 2015

Мнение от rikitikitavi »

"]Вчера за компания взех със себе си по-малката, но затова пък по-начервисана сестра на Марийка. Или казано накратко-Пенка.  
Морето ме посрещна без много вълни. За сметка на това беше позамътено. На места видимостта беше метър. На друго почти три. На дъното по-бистро ама студено. Ясно изразена граница между топла и студена вода на метър и половина от дъното. Още като поставих Пенка на позиция и един кефал се засили да я разгледа. Пушнах го по каубойски. Дотук добре. Риболова е готов. Минаха след половин час три дребни платерини и толкова -риба няма. Отидох на другия рог. Там направих перфектната засада и с кеф си изчаках една тумбеста платерина да се намести на позиция. Определено рибето отреагира на истрела и за малко да се утърве. Повече рибки там нямаше. Поогледах се ама видимоста се закова на метър и половина и взе да ми пречи. Пак се върнах на позицията на Пенка. Пустуш. Преместих се. Някаква платерина префуча над главата ми закачена на новичък такъм с тапички и олово. Ама след малко пак пикира на главата ми. Загледах се -такъма се е скъсал. Премерих я ама с това висящо олово рибето има непредсказуема траектория. Пропуснах. После го издирвах, пак го мерих и така до третия път. Взех го. Поставих Пенка на нова позиция. Тъкмо се отчаях от безрибието и минаха три големи платерини. Ама аз вече се бях раздвижил. После мина един забързан кефал. Него не успях да го уцеля. Смених малко мястото. Намина един кефал да разгледа рибите дето са ми на кръста. Явно ги хареса та се присъедини към тях.  После пък гръмнах една далечна малка платерина ама контрата не се отвори и рибето се изхлузи. След половин час обаче Нептун ми го показа и си го прибрах. Още няколко пъти мярнах дребни платеринки ама даже не сварвах да ги поведа. Замъти още и видимостта падна до метър.  Изкарах три страхотни часа във водата и даже рибки към дома занесох. Както се казва-да живее лятото!

Изображение  
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Днес свърших едно добро дело. Дадох леки напътствия на един начинаещ колега в първите му стъпки към подводния риболов. След това с Руслан , Галин и Жоро Каварната погмуркахме на Ной. Жоро и Роската видях как работи мюрето и се записаха с по една риба. Аз имах два пропуска, но пък взех два кефала и една платерина. Около 11 часа времето се промени и рибата изчезна. И да добавя един куриоз. Правим асансьори на мюрето с Жоро Каварната. Идва моят ред. Слизам аз, ама ми се стори че спусъка много мек, викам сигурно само ми се струва. Лягам долу, чуквам с дръжката на харпуна по камъка. Веднага кефала довтаса и леко застава под мюрето като за снимка. Натискам спусъка, втори, трети път, бах маа му не стреля. Поглеждам предпазителя, свален е, пак натискам не стреля, кефала е още на мюрето. Поглеждам към ластиците, а те висят надолу, аз не съм заредил бе. Паднах от смях. Тръгнах нагоре а кефала си стоеше още долу. Понякога стават такива неща. И по обед хайде у дома.
Пашата обича смелите.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Злате що чукаш с дръжката нали имаш щракалка?
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

spear написа:Злате що чукаш с дръжката нали имаш щракалка?
Хи-хи. Имаше ама май отиде на юг....според предни постове.
Пп ама аз вече ИМАМ....дръжте се кефали. :D
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Юли, убедих се че щракалката не работи на кефал, мюрето е чумата на кефалите. Явно кефала харесва ярко изразен шум от почукване.
Пашата обича смелите.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

https://youtu.be/2CXAQT88ZOE" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Аааааа...объркал съм клипа. Извинявайте. Верния ще е по-късно. Сега имам една мноо важна работа. Трябва да спасявам една ракийка да не се стопли. За компенсация ще пусна една рецепта.

Морски кефал-деликатесна разядка.

rikitikitavi Today at 2:46 pm

Понеже женатЪ измисли нова рецепта със страхотен вкус и не може да сварим да направим втората порция...бързам да я пусна и тук. Тъкмо е сезона на платерината и кефала.

Хора, които им са ценни кефалите да не я четат.

Значи. Взимаме един кефал към кило. Слагаме до него две платерини по 300 гр. Махаме люспи,черва и глави и сваряваме рибата. Обезкостяваме ги. 
Взимаме една шепа варени нашенски скариди. Късаме им главите и последната част на опашките. 
После взимаме половин малка консерва риба тон в собствен сос. От онези ефтинките дето са накълцани на дребно.
Още ни трябват двайсетина маслини черни без костилка. 
Всичко се насипва в шейкъра. Добавя се зехтин, лимонов сок и мъничко сол. Миксира се докато стане на пастет. Може да се добави и щипка черно пиперче. 
Ами доофкусявате го по вкус с още лимонче и се прави по редичко ако се наложи с зехтинец.
После се вади студена ракийка.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Варненския касапин.
11039802_1062639307097786_9109074389937225322_n.jpg
11039802_1062639307097786_9109074389937225322_n.jpg (72.52 KiB) Преглеждано 2475 пъти
Пашата обича смелите.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Днес по скромничко.
11059504_1063508517010865_2727171210571649381_n.jpg
11059504_1063508517010865_2727171210571649381_n.jpg (106.62 KiB) Преглеждано 2433 пъти
Пашата обича смелите.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Как си закачил най -лявата рибка на кукана ми стана интересно. Ако може сподели. А забелязваш ли,че все по дребни кефалчета се показват. Тези над литър май отидоха някъде или ги свърши.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Баща ми беше започнал да ги прибира в торбата , и го върнах за да ги снимам. Просто смених мястото на риболов и не съм видял едри риби. Тези вървят около 6-700 грама.
Пашата обича смелите.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Днес имах цели два и половина часа свобода. Още преди кафето се топнах у морето.  Щтракалката ми извика две спарита, пасажи с барбуни,чучурини и иларии. Пеннка беше във вихара си и на няколко пъти кавалерите й врътнаха опашки около нея. Само дето двуметровата видимост ми пречеше на повежданет им. Отделно бях много нервен. Що така и аз не знам ама определено ми пречеше. Имах поне четири неотреагирани възможности и три пропуска. Многото колеги под водата от предните дни и те бяха поизнервили рибите. Все пак излязох в 8:30 доволен с едно хубаво рибе и отидох да си пия сутрешното кафе.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

След Никито и аз реших да му проверя градинката. Още горе на буната идва при мен един руснак. Пита ме дали има кефали, казах му че има. Видя мюрето и ме запита за какво служи, обясних му. След малко влязох и пуснах мюрето на дъното. Гледам руснака на тетраподите отгоре. Раздишах и слизам, виждам два кефала и веднага вземам единия. Излизам горе и руснака избля от кеф. Правя още две влизания и на пето гмуркане удрям кефал. Показвам му го, а той веднага иска да си купи. Беше във възторг. Слизам долу още два пъти и на осмо гмуркане удрям трети кефал. На единайсто гмуркане пак. На четиринайсто удрям с яд една платерина щото не можах да я издържа. На петнайсто пак удрям. Вече спрях да гледам часовника. Бях направил вече шест кефала. Появи се Стьопата. Оплака се че няма риба, и почна да гмурка край мен. Рибата разбира се въза. Имаше май и делфини. Погмурка той до мен около час и замина без риба. Веднага слизам на мюрето и изтървам кефал, на следващо гмуркане вземам един. Усещам че водата става много топла. Гледам часовника, температурата 25 градуса. Преди това беше 22. Слизам пак долу, долу е 22-23. И така взех още пет кефала и реших да тръгвам. Викам си айде едно -две гмуркания и край. Лежа си аз долу на 4,5 метра и усещам че нещо се движи до лявата ми ръка, обръщам си главата и някакво животно< видра> се плъзга край мен и влиза под тетрапода, показва си главата и чака моята реакция. Познайте какво изпитах в тоя момент. Изтрясках. Посегнах с харпуна и го изгоних. Качих се горе, гледам не ми е яла от рибата. Слизам веднага долу вземам мюрето и въз да ме няма. Е те това преживях днес.
11212767_1064041576957559_5206635903772734405_n.jpg
11212767_1064041576957559_5206635903772734405_n.jpg (115.31 KiB) Преглеждано 2372 пъти
Пашата обича смелите.
ivo_shogun
новобранец
новобранец

Мнение от ivo_shogun »

и аз да се похваля от неделята както пише Ники преди сутришното кафе на повърността имаше 2-3м видимост, а на дъното 1м, след време се проясни до 2м и видях рибка доволно както и си хванах доволно в комбинация с рапани и миди за салатка :)
Прикачени файлове
DSC_5138.JPG
DSC_5138.JPG (154.06 KiB) Преглеждано 2361 пъти
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Ифчо, вземи кажи де ги намери толкова много платерини. С Баретата все кефали ни налитат.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”