Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от bgbul »

sharkybg написа:здравеите ето малко снимки и от моя лов на гъби http://imageshost.ru/photo/407399/id15447.html имаше много видове манатарки но сабирах само два вида на които дори незнам имената http://imageshost.ru/photo/554171/id15457.html http://imageshost.ru/photo/521096/id15470.html това е от мен
Поздравления за улова!
На последната снимка гъбите които се виждат с цилиндричните пънчета ( и пъпчици по пънчето) са габърови манатарки.
Предположение по снимка естествено.....като ги нарежеш ще почернеят . Изцяло черни стават, но са уникално вкусни.
Царската манатарка е най-вкусната манатарка измежду всички манатарки.
Въобще - да са ви вкусни всички прекрасни гъби които събирате!
Последно промяна от bgbul на Чет Юли 08, 2010 11:54 pm, променено общо 1 път.
sharkybg
новобранец
новобранец

Мнение от sharkybg »

Мерси брато наистина почерняха габъровите.Аз си мислех ,че само дяволската гъба е отровна от манатаркови.Ама сам се лъгал има доста видове които са червени и трябва да ги понауча а тези които от долу са бели какав вид манатарки са ако може да ми каже ниакои ,че несам о6те в час
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Ето няколко снимки на гъби от мойто село :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

малейййй, много арно това село , все хубави гъби растат :)
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

sharkybg написа:здравеите ето малко снимки и от моя лов на гъби http://imageshost.ru/photo/407399/id15447.html имаше много видове манатарки но сабирах само два вида на които дори незнам имената http://imageshost.ru/photo/374726/id15458.html
На първата снимка са дъбови манатарки. Така ми се виждат.
На другата пак, но ми се виждат и букови . Все широколистни манатарки.
Когато ламелите са БЕЛИ (отдолу под шапката) манатарките са с най-високо качество.И са най-търсени.
В зависимост от гората в която ги събираш- такива манатарки растат. Има разлика м/у тях но с времето се свиква да ги различава човек.
Дъбовите манатарки са тъмни - кафяви или почти черни на цвят.
Буковите са светли - охрени или кафяви.
Широколистните манатарки ( каквито са твоите) са с матова шапка, не е лъскава и гладка каквото са иглолистните .
Има и разлика и в пънчето , в цвета едните са бели пънчета, а другите са оцветени в охрени нюанси и имат вертикални линиики по пънчето.
Открии твоите с какви пънчета са ? :wink:
Поздравления !

Колега" kopoy_92" - освен, че ти е арно селото( от къде си) си объркал професията. Трябва да станеш фотограф :D
Много хубави снимки . Поздравления и за улова и за снимките !
pyfka
новобранец
новобранец

Мнение от pyfka »

Здравейте,
Днес намерих тази гъба. Мисля че не може да бъде друга освен печурка (не знам от кой вид), но изглежда доста странна. Някой виждал ли е такава?
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет pyfka,
pyfka написа:Здравейте,
Днес намерих тази гъба. Мисля че не може да бъде друга освен печурка (не знам от кой вид), но изглежда доста странна. Някой виждал ли е такава?
Изображение
Тази гъба според мен не е от рода пичурки / Agaricus spp. / . Причините да смятам така са:
Прекалено дебело, високо и плътно пънче, Високото разположение на пръстена ( остатък от частичното покривало ) като и формата му. Пластинките и са много бледи, а гъбата изглежда стара ( добре отворена ). На така отворени печурки пластинките са почти кафяви. Виждал съм снимка на подобна гъба тука във форума. Съмненията бяха дали не е някоя от рода / Macrolepiota spp. / но поради прекалено дебелото и плътно пънче, колегата я остави там където я е намерил.
Според мен обаче подхода ти към гъбобера е погрешен. Когато намериш гъба не доказваш каква не може да бъде. Има над 25 000 вида гъби. Като изключим разни много особенни, малки, дървесни с странна форма, нехарактерни за нашия климат , то остават около 500 които имаме шанс да срещнем. Не познаваш всичките, за да си сигурна, че не е някоя от тях, нали ?.
Когато намерим гъба доказваме, че я познаваме по всички възможни критерий. Ако се съмняваме в някой от критерийте, то пропускаме дори и "ядливи" гъби.
Поздрави и успех в гъбобера.
П.П.
Откъсни пънчето от гуглата. Разрежи гуглата на две и постави половинките с пластинките надолу върху бял и цветен лист хартия. След ден два ще получиш споров отпечатък върху хартията. Сподели какъв е цвета му.
Последно промяна от piterd на Пет Юли 09, 2010 2:50 pm, променено общо 1 път.
pyfka
новобранец
новобранец

Мнение от pyfka »

Благодаря много за тези съвети! :) То и аз оставих гъбата, но ще се върна за нея, че ми е интересно. Само да отбележа, че съм мъж, защото явно не си личи от потребителското ми име.
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

bgbul написа:Колега" kopoy_92" - освен, че ти е арно селото( от къде си) си объркал професията. Трябва да станеш фотограф :D
Много хубави снимки . Поздравления и за улова и за снимките !
Колега селото ми е Медовец ,но сега съм в Варна и утре заминавам пак там бях оставил 50 булки-гъби ,такиа като на снимките малки да растът ,ако стоят още ще има да снимам доста гъби . :drinkers:
:arrow: Изображение
Аватар
Naiden71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Naiden71 »

Тоя път ги снимах :D Привет на всички гъбари!
Изображение
Царица Хубавица
Изображение
Изображение

Изображение
Cohiba Fishing
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

бравос, хубави сърнелки
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Здравейте колеги,
Първо- браво на Найден, сърнелите са ми любимите гъби, направил е добър улов.
Докато четях темите в "Има ли гъбари" реших да заменя днес риболова с гъбобер, което става много рядко, защото обикновено първото хоби надвива.Набрах малко манатарки, но тъй-като не съм добър познавач и берач на тази гъба,моля за малко помощ. На снимките, гъбите в ляво ги познавам добре, но за четирите гъби в дясно не мога да определя какви манатарки са.Предварително се извинявам за лошото качество на снимкине, снимам гъби за първи път и явно е по добре да се снимат навън в добра светлина отколкото на маса в помещение. Успех на всички.
Изображение
Изображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Здравей Петков, гъбите са ти ядливи - има манатарки и масловки. В ляво едната гъба, която розовее и червене бих искал да и видя споровия слой от долната страна - ако е дунапренен и гъбата не почернява при рязане на месото - и тя е ядлива.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
taner
новобранец
новобранец

Мнение от taner »

Здравейте,

Два часа разходка из дъбова гора, много гъбки и прекрасна природа, какво друго да му трябва на човек .. ;)
Тези не ги знам какви са, съответно само се снима

Изображение
Изображение

Това е единствената сърнела за деня

Изображение

А ето така потъмнява манатарка, веднага след разреза, за пръв път го виждам това, но все пак драскам всички за проверка

Изображение

А тези с червените нюанси си отиват, просто прочетох мнението на bgbull по-нагоре, а ако се напънете малко може да видите и очертанията на домашния негър :mrgreen: :mrgreen:

Изображение
http://www.fishingzone.bg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.facebook.com/FishingZone" onclick="window.open(this.href);return false;
lubomirpanov
новобранец
новобранец

Мнение от lubomirpanov »

Здравейте, може ли някой да каже каква е тази гъба.
Снимката е от този месец в широколистна гора.
Предварително благодаря.Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”