Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от piterd »

Привет на всички следящи темата,
Valco написа:Реших и аз малко да раздвижа темата :)
Колеги какво мислите за тази гъба?
Изображение
Това е Сивата Сурогризка (Amanita vaginata). Интересно ми е какво Ви е мнението за тази условно ядлива гъба.
Много ме съмнява тази гъба да е Сивата Сурогризка (Amanita vaginata). Представата ми за Сивата Сурогризка (Amanita vaginata) е за доста нежна и тънкомесеста, каквато твоята определено не е. Дори имам съмнения, че въобще не е от рода Amanita, въпреки характерните остатъци от общото покривало. Липсва радиалното насичане по периферията на гуглата. Ако все пак е от рода Amanita ( бял споров отпечатък) по скоро бих допуснал, че е Бяла Мухоморка ( Amanita verna ) (въпреки липсата на частично покривало !).
По въпроса за Сивата Сурогризка (Amanita vaginata), поради наличието на много вариаций на оцветяването на гуглата и поради близките и признаци с смъртоносно отровните и роднини, не я събирам.
Лютивата млечница също я пропускам, въпреки че тука в форума гъбата си има обширен клуб на почитатели. Даже и интересни рецепти за начините и на приготвяне са написани.
pyfka написа:Здравейте всички,
Колега piterd, благодаря за информацията. Цветът май наистина беше тъмнокафяв. Ароматът беше малко остър и силен точно там където пожълтява пънчето и ако го миришеш дълго време ти става неприятно, но май не беше на карбол (защото него веднъж съм го усещал при готвене). Всъщност аз тази година за пръв път бера печурки след като през май месец намерих две ливадни с прекрасен аромат и оттогава започнах да бера доста, но повечето от тях бяха с този острия аромат и въпреки това не бяха карболови. Така, че ароматът много ме обърква и май ще огранича брането на печурки. :cry:
Просто бери тези които са добре описани и са обявени като ядливи. А иначе неядливите и слабо токсични видове от рода, срещащи се в България, са: Agaricus xanthoderma, A. placomyces, A. praeclaresquamosus, A. moelleri, A. phaeolepidotus, A.pseudopratensis и много рядко срещащите се A. pilatianus и А. romagnesii. - извадка от афторферат към дисертация на Мария Николова Лалчева.
Гъбите натрупват в себе си вещества като карбонилни съединения, алдехиди ( хексанол ) които действат като репилиенти срещу вредни насекоми. Освен това натрупват и антибактериални и фунгицидно действащи вещества, които защитават гъбата. В някой по низши ! гъби такова вещество е фенола в други оцетната киселина и нейните производни, както и много други, на базата на които учените откриват разни анти биотици.
Така че да си берем 3 те познати Печуки и нека знаем, че има още много, за които знаем много малко ;-)
Спорен гъбобер. Ако няма гъби може и билки или боровинки ;-)
Поздрави
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Наистина в млада възраст сурогризката е доста месеста и не прилича на картинките, които илюстроват този вид в книгите.
За да разсея съмненията на колегата Piterd качвам още малко снимки на тези гъби в различен стадий:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ръбът е леко насечен, шапката сивкава с парцаливи остатъци от покривалото и с леко-издадено връхче.
Пънчето в долната част е с волва и без пръстен. Определено не е Amanita Verna, колега.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет Valco,
Valco написа:Ръбът е леко насечен, шапката сивкава с парцаливи остатъци от покривалото и с леко-издадено връхче.
Пънчето в долната част е с волва и без пръстен. Определено не е Amanita Verna, колега.
Определено съм съгласен с теб. Допълнителните снимки почти ме убедиха.
Миналата есен попаднах на гъба, която в началото определих като сива мухоморка /Amanita vaginata/. Публикувах отговор в темата на стр. 56 в два последователни отговора с снимки. (от piterd » Пет Ное 13, 2009 2:37 am ).
В последствие, благодарение на моята любознателност открих, че не само сивата мухоморка, сухогризка /Amanita vaginata / отговаря на описанието: с волва, без пръстен, и радиално насечен ръб. Естествено моя личен опит ме манипулира, и за това допуснах, че твоята гъба може би е от същия вид. Имаш ли възможност да направиш споров отпечатък. Макар и да съм почти убеден, че си прав :-) .
Ето и снимки на гъба която съм определил като сива мухоморка, сухогризка /Amanita vaginata/:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Надявам се нашата дискусия да е полезна и за теб.
С най добри чувства.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравейте.Много моля за експертно мнение по-опитните гъбари.Изсуших си манатарки,събрах над 1кг и сега треперя как да ги съхранявам.Известно ми е,че трябва да са в хартиени торби и т.н.,но в какво помощение?По книгите пише да седят на проветливо и сухо място.Човек от един изкупвателен пункт ми каза,че той във фризер ги държал,защото иначе мухлясвали...Къде да ги съхранявам?Аз ги държах по стаите,но почнаха много да миришат.Апропо надявам се,че това е добър признак.Сега ги свалих в мъзето,където има отворен прозорец и е по-хладно,но пък ми изглежда влажно.Моля ви дайте някакви идеи.Нямам таван нито барачки.
И един по-кратък въпрос- сушените гъби как се консумират?Направо ги слагаме в спагетите,пиците и манджите или преди това трябва да ги варим във вода или нещо друго.Примерно в спагети предполагам,че се варят с пастата или пък се пържат със соса,а в пица направо сигурно се пекат с останалото?Простете невежеството ми.Много съм притеснен да не ми се скапат манатарките.Много ви моля,споделете вашите съвети и препоръки.
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

mateev написа:Здравейте.Много моля за експертно мнение по-опитните гъбари.Изсуших си манатарки,събрах над 1кг и сега треперя как да ги съхранявам.Известно ми е,че трябва да са в хартиени торби и т.н.,но в какво помощение?По книгите пише да седят на проветливо и сухо място.Човек от един изкупвателен пункт ми каза,че той във фризер ги държал,защото иначе мухлясвали...Къде да ги съхранявам?Аз ги държах по стаите,но почнаха много да миришат.Апропо надявам се,че това е добър признак.Сега ги свалих в мъзето,където има отворен прозорец и е по-хладно,но пък ми изглежда влажно.Моля ви дайте някакви идеи.Нямам таван нито барачки.
И един по-кратък въпрос- сушените гъби как се консумират?Направо ги слагаме в спагетите,пиците и манджите или преди това трябва да ги варим във вода или нещо друго.Примерно в спагети предполагам,че се варят с пастата или пък се пържат със соса,а в пица направо сигурно се пекат с останалото?Простете невежеството ми.Много съм притеснен да не ми се скапат манатарките.Много ви моля,споделете вашите съвети и препоръки.
На 78 страница са написали за сушенето...
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

mateev написа:Здравейте.Много моля за експертно мнение по-опитните гъбари.Изсуших си манатарки,събрах над 1кг и сега треперя как да ги съхранявам.Известно ми е,че трябва да са в хартиени торби и т.н.,но в какво помощение?По книгите пише да седят на проветливо и сухо място.Човек от един изкупвателен пункт ми каза,че той във фризер ги държал,защото иначе мухлясвали...Къде да ги съхранявам?Аз ги държах по стаите,но почнаха много да миришат.Апропо надявам се,че това е добър признак.Сега ги свалих в мъзето,където има отворен прозорец и е по-хладно,но пък ми изглежда влажно.Моля ви дайте някакви идеи.Нямам таван нито барачки.

Готвенето е въпрос на вкус, могат да се стрият и да се ползват като подправка, може да се накиснат във вода преди готвенето, за супите директно ги слагаш, а сосовете с тях са уникални (според мен най-добре е да ги накиснеш във вода).
Както се казва за всичко стават!
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

До Колегата Piterd:
Наистина при много гъби има вариации в зависимост от почвата и различните условия при които растат.
В тази връзка ето една "баташка" сурогризка, която е доста по-елегантна и тънкомесеста от тази, която бях снимал преди време:
Изображение
Може би разликата идва от това, че първата намерих в иглолистна, а втората - в букова гора.
Друг характерен пример за гъба, склонна към вариации е припънката - Armillaria Mellea. При нея някои белези се определят най-вече от дървото-приемник,
върху което паразитира. Може да бъде както месеста, така и тънка, както люспеста така и гладка, със или без брашняни остатъци. Вариации в зависимост от хабитата се срещат и при манатарките и при много други микоризни и паразитни видове.

До Колегата Свилен:
Много добри кулинарни съвети. Аз ще добавя само, че сосовете със сушени гъби са нещо уникално. Челадинка, манатарка, пачи крак или печурка - вие изберете. Гъбките обикновено се накисват за 20 мин. и след това се запържват в мазнина. Добавят се подправки, малко бяло винце, две-три лъжици заквасена сметана, магданоз и ... имате най-прекрания сос на света. В комбинация с телешки медальони се получава нещо невероятно.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет на всички следящи темата,
Ето поредния отчет от съботния гъбобер. Дъждовете спряха и горещниците започнаха. И въпреки, че условията не са от най благоприятните, все пак гъби има. Намаля пачия крак, но манатарка намирахме повече (от преди ) и то по добра (не толкоз червива.) Естественно обхождайки по големи райони. Ето и първата снимка:
Бях си поръчал да срещна и брезовата манатарка и срещата ни не закъсня ;-)
В рядка борова гора срещнахме и много масловки, които все още не съм определил.
Ето и една която смятам, че е Пясъчна манатарка ? ,Sand boletus, Variegated bolete /Suillus variegatus/.
Две снимки на Сива мухоморка, Сухогризка /Amanira vaginata/ от средни Родопи, района около Бойково, от стара букова гора.
Това пък е снимка на моята представа за Огнена манатарка /Boletus luridus/.
Този вид манатарка не я събирам, поради сходство с отровните и събратя Дяволска гъба /Boletus satanas/, Пурпурно червена манатарка /Boletus rhodoxanthus/,/Boletus rhodopurpureus/, Пурпурна манатарка ? /Boletus purpureus/, които не съм срещал, и не познавам достатъчно добре (имам впредвид практическия опит, "усета" за гъбата).
Поздрави и успешен завършек на седмицата колеги.
IvanHow
новобранец
новобранец

Мнение от IvanHow »

Здравейте!
Набрах може би около една кофа гъби в дъбова горичка, показвам я на следната поредица от снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Не мога да определя каква точно е гъбата, но предполагам че е манатарка. Махнах пънчетата, които ми се сториха доста жилави, а също така и порестия слой под месото и изсуших месото. След изсушаването количеството намаля драстично и остана около кутийка и половина от сладолед. Ако можете да ми кажете дали си е заслужавало усилията?
IvanHow
новобранец
новобранец

Мнение от IvanHow »

Да попитам и за още една гъба, която е доста по-голяма, но за съжаление само една:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

IvanHow написа:Здравейте!
Набрах може би около една кофа гъби в дъбова горичка, показвам я на следната поредица от снимки:
Изображение
Не мога да определя каква точно е гъбата, но предполагам че е манатарка. Махнах пънчетата, които ми се сториха доста жилави, а също така и порестия слой под месото и изсуших месото. След изсушаването количеството намаля драстично и остана около кутийка и половина от сладолед. Ако можете да ми кажете дали си е заслужавало усилията?
Манатарка е .Габърова манатарка. Има си всички качества на манатарка. Особеното е, че при обработка потъмнява, почернява. Ако това не те плаши ?( няма за какво) .
До сега не сме сушили такава манатарка. Ядем си я свежа. При сушенето - потъмня ли много ?
Освен това пънчетата са много вкусни. Ламелите също не трябва да се махат, но ако така повече ти харесва - няма лошо.
Имаш си вече сушена манатарка. Честито ! Заслужавало си е !

IvanHow написа:Да попитам и за още една гъба, която е доста по-голяма, но за съжаление само една:
Изображение
Не може да е САМО една. Наоколо има и други гъби. Дъбова манатарка. Прекрасна!
Ако има папрат около дъбовете - прегледай там.
Ако дъбовете граничат с бук - прегледай около границата . Има още гъби !
IvanHow
новобранец
новобранец

Мнение от IvanHow »

Благодаря за информацията, колега bgbul . При сушенето габъровата манатарка наистина много потъмня, стана дори черна. Не съм посмял досега да я опитам, защото брането беше доста отдавна, а ми се струпаха ангажименти и даже не можах да се поровя из нета. Днес след публикуването на снимките стигнах до извода, че това е Leccinum scabrum - Брезовка, но предполагам че става въпрос за една и съща гъба. Хваща ме яд че съм изхвърлил пънчетата и ламелите, но от друга страна като за първи улов е добре и така. Ще потърся и рецепти за приготвяне, макар че аз обикновено приготвям гъбите пържени или задушени с чесън и лук, моркови, със спагети или спанак.
Другата манатарка наистина си беше единична, на 3 метра от нея имаше 4-5 килограмова костенурка(беше ми третия екземпляр за деня, жалко че и за тях не знам как се приготвят), но не вярвам тя да ги е изяла. А иначе ето мястото където ги брах
Изображение
по-големите дървета са поизрязани и има доста самораслъци, между които ми беше на моменти доста трудно да се провирам. Все пак в момента заваля пороен дъжд, а вече съм в отпуск, и се надявам в понеделник вторник да имам и по-голяма слука.
Не много наблизо намерих още 3-4 по-големи манатарки, които много ми приличат на снимката на колегата piterd:
Цитирам:
Това пък е снимка на моята представа за Огнена манатарка /Boletus luridus/.

и след нараняване много бързо посиняха. Изхвърлих ги като отровни, но сега разбирам че може и да не са били такива, но все пак не съжалявам
Изображение
Може би другата година ще имам тази смелост.
awers
новобранец
новобранец

Мнение от awers »

Тия бързо посиняващите манатарки съм ги ял. Нищо не ми стана. Намерих две големи преди години на брега на язовир "Копринка" край Казанлък и ги сготвих. Толкова бързо посиняваха, че при срязване вътре се виждаха вече сини. Само при разчупване за част от секундата се виждаше, че месото им е бледо жълто, след което интензивно посиняваше.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

awers написа:Тия бързо посиняващите манатарки съм ги ял. Нищо не ми стана. Намерих две големи преди години на брега на язовир "Копринка" край Казанлък и ги сготвих. Толкова бързо посиняваха, че при срязване вътре се виждаха вече сини. Само при разчупване за част от секундата се виждаше, че месото им е бледо жълто, след което интензивно посиняваше.
Едно такова мнение прочетено от начинаещ наивник и .........лечение в Пирогов .
Доста безотговорно е да се описва съмнително ядлива гъба с обяснението "Тия бързо посиняващите манатарки съм ги ял."
Още повече, че посиняваща гъба ядлива е рядкост.
Дори при наличието на толкова други ядливи гъби - как ви се рискува с посиняващи .....просто ми е чудно ?
Може би не съм толкова смел ...... а може би не съм толкова глупав - не знам .
Всеки сам избира храната си .
Успех и КЪСМЕТ !!!
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

Последно време вали дъжд почти всеки ден във източна Стара планина и гъбите се издавиха, чак и циганите си заминаха със катуните барабар. Нямаше ги и безбройните масловки дори, едвам набрах малко пачи крак
Изображение

Изображение
Изображениеима ли комат кучета много
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”