Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Не зная какво ти е мултито,но моето развиваше бързо и прибираше по-бързо от спининговата макара.Ashmodean8004 написа:От тая цялата тема е много важно хората да са подготвени и не виждам как ще стане с мултито, да ако е еднавъдица добре ама ако са повече и сам човек на лодка умираме.
Спокомиро ти е обяснил всичко и е прав по всеки праграф от написаното.Не виждам и не намирам никаква разлика при ваденето.Това с оплитането става и с другата макара....каква е разликата

Всичко е въпрос на навик,но най-важното е да прочетеш какво се прави и как се процедира при удър на сом.Щото не може сам човек да се оправя със 7 въдици,а ние да не можем с две или три.Същия този човек върти лодката на място и конците стават плетеница,но щом изправи курса,воблерите си тръгват без проблеми.
Това е опит и повечето,които не го познават трябва само да се замислят как става.Именно тези съвети са ценни за които се допитвам и аз.
Щото при толкова колеги и писаници, гяволиите не са обяснени.Малките камъчета обръщат колата,но те също са разковничето в успеха.
Бих желал да ми обясниш,как би процедирал с три въдици и удър на добър сом.Нека го разиграем подробно....започни от воблерите кой от къде и на каква дълбочина и дистанция ще пускаш.После ползвай справки от постовете на Споки.
Не приемай,че някой ти е учител.....разиграй го за да можем всички да коригираме евентуални грешки или да дадем съвети....виждам,че писането не ти тежи.
Успеха сам ще си дойде и ще е само плод на твоя труд,знания и разиграване на ситуации на сухо.....щото на мокро,вече ще е късно.
Да си правим плонжове не е градивно освен за егото.
Не налагам ползването на мулти.Това е въпрос на личен избор.Аз съм със спинингови макари.
-
- научил се да хвърля
Аз съм едно мулти и 3 макари. Троля с три въдици а четвъртата е резерва ако заплета двете до начин, дето няма да мога да ги разплета в лодката, после продължавам с две. Начина описан от Спокимиро-за ваденето на рибата и прибирането на другите пръчки ми допада защото при прекалено бързото докарване на воблера до лодката, той силно променя траекторията и има голяма опасност да закачи някое от другите влакна. Също смятам, че при удар на класна риба, човек би могъл да се съсредоточи в/у нейното изваждане, игнорирайки случващото се с другите два воблера. Отваряш двата бигела и да става каквото ще. Нямам заплитане, което не съм разплел / в къщи/. Не е ли успешен ден-прибинето от язовира със сом 10-15 кг. и две оплетени влакна.

Целия номер е да не заплитаме,а не да разплитаме.
За целта,когато пускате някой воблер във водата го погледнете на къде гила.Ако върви към лодката го центровайте.....дори при Ю-зури го има този преблем,макар и рядко.
Средната пръчка я пускам на 18-22м. и на нея закачам дълбокогазещ воблер.Страничните ги пускам между 30 и 45м.
Когато въдиците са повече,средните се пускат плитки,а страничните дълбоки за да минават под тях.
При удар и ако рибата е добра или голяма процедирам,като Спокимиро,но съм научен от Иво Чопов Троян(човека със 7 въдици).Аванса ми е хлабавав.Засичам 1-2 пъти рибата и после оставям въдицата на стойката.Двигателя не го изключвам тотално,а държа лодката в прав курс.След това по най бързия начин прибирам останалите въдици.И чак тогава започвам да работя и напъвам сома.
Така процедирам и при кльонка.Засичам и не напъвам сома повече.Качвам другата въдица и прибирам парашута и след това започвам боя.
От моя и чуждия опит ви казвам,че при сома не наложиш ли усилие в началото.....той е спокоен.Дори имам чувството,че все още не знае за улавянето му.Това е риба без естествен враг във водата,която не изпитва страх и паника преди да усети к.....
Въпрос на вкус е работата с авансите.Някои предпочитат по-твърд,но аз ползвам мек аванс.....обясних ви защо.
За целта,когато пускате някой воблер във водата го погледнете на къде гила.Ако върви към лодката го центровайте.....дори при Ю-зури го има този преблем,макар и рядко.
Средната пръчка я пускам на 18-22м. и на нея закачам дълбокогазещ воблер.Страничните ги пускам между 30 и 45м.
Когато въдиците са повече,средните се пускат плитки,а страничните дълбоки за да минават под тях.
При удар и ако рибата е добра или голяма процедирам,като Спокимиро,но съм научен от Иво Чопов Троян(човека със 7 въдици).Аванса ми е хлабавав.Засичам 1-2 пъти рибата и после оставям въдицата на стойката.Двигателя не го изключвам тотално,а държа лодката в прав курс.След това по най бързия начин прибирам останалите въдици.И чак тогава започвам да работя и напъвам сома.
Така процедирам и при кльонка.Засичам и не напъвам сома повече.Качвам другата въдица и прибирам парашута и след това започвам боя.
От моя и чуждия опит ви казвам,че при сома не наложиш ли усилие в началото.....той е спокоен.Дори имам чувството,че все още не знае за улавянето му.Това е риба без естествен враг във водата,която не изпитва страх и паника преди да усети к.....

Въпрос на вкус е работата с авансите.Някои предпочитат по-твърд,но аз ползвам мек аванс.....обясних ви защо.
- spookymiro
- ще става разбирач
Горе долу и при мен е така. Разпределението на воблерите като газене и далечина на пускане зависи от това, с какво съм избрал да ловя. По принцип гледам да ги разминавам и като дължини и като дълбочини и много често ги подреждам по начина описан от Емо. Обаче на вторият ден от състезанието умишлено пуснах двата воблера с разлика в газенето почти метър на една и съща дистанция (помагат ми броячите на мултито). Исках да се движат "в група". Имах добър удар с малко вземане на аванс, но не се закачи.
Движението на воблерите във водата може да се оприличи като въздушните коридори по които се движат самолетите. Като си представиш откъде ти минават влакната и воблерите и си ги подредиш да не се пресичат, няма проблем да наредиш и повече въдици. При завой влакната се кръстоват но после при изправянето всичко си идва на мястото.
Поздрави!
Движението на воблерите във водата може да се оприличи като въздушните коридори по които се движат самолетите. Като си представиш откъде ти минават влакната и воблерите и си ги подредиш да не се пресичат, няма проблем да наредиш и повече въдици. При завой влакната се кръстоват но после при изправянето всичко си идва на мястото.
Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
-
- научил се да хвърля
Имах предвид, че когато прибираме воблерите бързо, започват да обикалят като ''тин фин''- това съм забелязал. Нямам богат опит. По отношение на аванса-очаква ли се от него да вкара тройката поне доволно дълбоко, а засечката да свърши останалото? Емо, Миро, фен съм Ви. Поздрави!

Тин-фина е шантав воблер,не слагай повече от един.Той мени не само траекторията,но и дълбочината.Ако средната въдица ти е на късо с дълбок воблер,ако Тин-Фина е най-дългата дистанция....нека си шатри къде си иска.val0 написа:Имах предвид, че когато прибираме воблерите бързо, започват да обикалят като ''тин фин''- това съм забелязал. Нямам богат опит. По отношение на аванса-очаква ли се от него да вкара тройката поне доволно дълбоко, а засечката да свърши останалото? Емо, Миро, фен съм Ви. Поздрави!![]()
![]()
Точно това е дяволъка при избора на влачене и повече воблери.
Когато нямате брояч има цветен конец и пак ще знаете кой воблер къде е.
Предимството на повечето воблери в група и различна дълбочина имитира ято риби.Освен това вибрацията не е само една.Мисля,че сома усеща прекрасно вибрацията на всеки преминаващ наблизо воблер.Но може да не го вземе по ред негови обективни и субективни причини.
При движение на воблери в група през 5м.идва една вибрация,втора,трета и защо да не вземе четвъртата.Нали точно това се случва на реката.Меташ в бента постоянно до де го изнервиш или сам тръгне.Фифелите при кльонка целят същото.Не заспала рибка,а жертва,която прави опит да избяга.
При акулите и въртеливото им движение на главата е именно за да усетят вибрацията и посоката от която идва храната.За това при нея и евентуално при сома,ако воблера идва срещу рибата,вероятноста да го вземе е по-голяма.
За това мислете за слънцето,теченията и тем подобни неща,които ще ви помогнат да определите курса на едно и също трасе.Ако сте забелязали когато имате повече кълванета,рибите взимат в едната посока.
Ако мятате на джиг как се застава за да виждат белите силикона по-добре.Срещу слънцето или да е в гръб на бялата.

Пинизи,които смятам за полезни.Не съм ги чел от друг,който може да претендира за мой учител.Щото,ако смяташ да казваш нещо или го казвай или не пиши за величието си.....не визирам теб Вальо.
- Ashmodean8004
- ще става разбирач
Общо взето и аз процедирам като вас, средната пръчка когато влача с 3 ми е най дълбокия воблер 9 м на 30 метра дистанция., другите странични дясна пръчка е пускам на 40 - 45 метра с 6 м. воблер, а лявата ми е съответно 3.3 - 4.5 м. Воблер на дистанция 50 - 55 метра, добре сте ги описали нещата, добри съвети тая година ще си покаже, мерси много за точноста колеги ще черпя, можеби Емо е прав че за джаджата за развиването и май ще е най добре мултито да ми е на средна пръчка хем къса дистанция, дълбок воблер при удар не вярвям да завърти осезателно!
Пускай средната най-много 25м.......доволен ще останеш.
В дирята на двигателя удрят често,защото също е вибрация.Освен това завихрянето от перката прави воблера шаляв.

В дирята на двигателя удрят често,защото също е вибрация.Освен това завихрянето от перката прави воблера шаляв.

-
- научил се да хвърля
Емо, благодаря ти за ценните идеи.
Искамда Ви питам, колеги: Преди забраната я търсим в по горните слоеве на водата, 1.5-3.0м....дълбочината е 6-7м. Бялата си пази гнездата на дъното, при това положение какво е обяснението за нейните атаки, или трябва да пуснеме воблер, който да ги провокира от дъното

Най-вероятно и тази година ще влезе в сила отделна забраната за бяла и щука на 15 февруари..val0 написа:Бялата си пази гнездата на дъното... трябва да пуснеме воблер, който да ги провокира от дъното![]()
![]()
Хайде да я оставим намира, та някога да може и да ловим като хората.
Не че като влезе в сила тази забрана няма да има куп народ да търси "костур и сом" на джиг с 8 см силикони, ама...

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- научил се да хвърля
Категорично съм за забраната! Троленето за сом и костур- като оправдание е подигравка с гилдията и съвеста. Миналата година имам два такива излета-без риба /щото толкова мога/ но имах нужда да почешя крастата. През тази зима си ходиме за костур и някоя бяла, което е достатъчно.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ти сам си дал и отговора за тъпотията на Забраната от 15Февруари!val0 написа:Искамда Ви питам, колеги: Преди забраната я търсим в по горните слоеве на водата, 1.5-3.0м....дълбочината е 6-7м. Бялата си пази гнездата на дъното, при това положение какво е обяснението за нейните атаки, или трябва да пуснеме воблер, който да ги провокира от дъното![]()
![]()

Да не говорим за забрани и сами да си ги слагаме.Моето мнение по този въпрос е,че трябва да се забранят гнездата и устията.А всички знаем къде са те.Останалото е глупаво.
Цяла зима я джигосват бялата и пълнят трюмчета.....а сега дайте да лишим редовия риболовец от щастие,защото ИАРА нямат организация за пазене.
Няма по-голям бич за мрежарите от тролингистите.
Миналата година хванахме бели в дълбокото и не над дъното,което означава,че тя не си пази гнездата.
Цяла зима я джигосват бялата и пълнят трюмчета.....а сега дайте да лишим редовия риболовец от щастие,защото ИАРА нямат организация за пазене.
Няма по-голям бич за мрежарите от тролингистите.
Миналата година хванахме бели в дълбокото и не над дъното,което означава,че тя не си пази гнездата.

- Ashmodean8004
- ще става разбирач
Добре де как има риболовни клубове, дайте и ние да направим клуб или здружение на тролингиста примерно и да даваме някакви предложения, които са на база опит и наблюдения на колеги, сигурен съм че като такова можем да направим доста неща за водоемите във България и по лесно ще бъдем чути!
-
- научил се да хвърля
Човек като се замисли, логиката на Троли е вярна напълно. Действително голямата сеч на бялата идеше от джига а не от тролинга. Добре че по нашият край тоя спорт не се разиграва масово. Факт е обаче капризността на белите през зимата тук.