Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Re: Плетено влакно - Брейд
Колега не е ли обратното ? Демек брей да да пререже флурото? Albright Knot - ли ползваш, то какъвто и да позваш брейда винаги ще среже флурото деVid написа: Основния проблем е, че флуорото прерязва брейда и го отслабва много в точката на възела.
Паломар не е добър, ей това е възела http://www.youtube.com/watch?v=iE3OXADeadw" onclick="window.open(this.href);return false;Vid написа: а флуорото е на възел Паломар към карабинката...
не само за флуро ми и за монофил, тоя възел аз го намотвам повече пъти с по тънко влакно (6-7), това е много як възел, съвсем сериозно!
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
И като съм взел да пиша, не може да не питам (до цариград... ) ей тва ся (V. Sup Tr Advance MAX PE8 150m 0.6/14.5lb) и по точно 0.6/14.5lb дали е вярно, то 0,6 ще да е нещо около 0,10 най много по българският стандарт... (може и да бъркам ма едва ли) и верно ли е че държи бе 6 кила да са реално ? Нещо направо ме съмнява 
Питам щото планирам да си взема за бялата на силикон тая година, значи ако е вярно ми трябва 0,4 най много по японският стандарт (4 кила ако държи ...)... даже ми е много и трябва да сложа подложка не знам от какво на макарата 4000.
Сериозно тия стойности реални ли са с диаметрите ?

Питам щото планирам да си взема за бялата на силикон тая година, значи ако е вярно ми трябва 0,4 най много по японският стандарт (4 кила ако държи ...)... даже ми е много и трябва да сложа подложка не знам от какво на макарата 4000.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тъй де , а представяш ли си ако беше попрехвърлил темата как щеше да си спестиш писанетоwebfusion написа:И като съм взел да пиша, не може да не питам ...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Яз май съм я прехвърлял поне два пъти ма пусто кат не помня всичко, пък и тя стара, бе забравя се.. опит си трябваПавел Иванов написа:Тъй де , а представяш ли си ако беше попрехвърлил темата как щеше да си спестиш писанетоwebfusion написа:И като съм взел да пиша, не може да не питам ...

Изненадват ме всеки път дебелините на влакното и обявените килограми, иде реч 0,14 -> 5 кила си е ехеее .... може да се извади риба 10 кила спокойно ако няма изненади.
Тва беше просто, значи 1 ще дойде много яко даже, поне от тия дето съм ползвал хем са по дебели хем по слаби.
визирам ПП , спайдър, укг и те така. На ПП то съм му правил тест аз лично 0,15 8-нишки яко яко, бе не е много яко, пък колко е дебело.
Ще пробвам вариваса тая година, да съм жив и здрав, имам навит един спайдър и едно ПП --- 2 месеца и ги няма

- dancho.danev
- научил се да хвърля
Здравей градски
тия 04 и 06 по японската стандартизация си ги избий от главата. Дори и РЕ 1.5 да купиш пак ще е по-тънко от американските с надпис на кутията 0.10.За там за където се стягаш едва ли ползваш глави по-малки от 17гр а по всяка вероятност са 21гр.Така че РЕ 1.2 е оптимален вариант. Не вярвай толкова на обявените тестове за издръжливост. Това лято не можах да си дойда,но за нова година съм в Бг. и тогава ще им пукнем гъзовете на белките.Ако ги има де.

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Е на мене ми пристигна вариваса в размер 0,8 (малко преди съветите го поръчах от нетърпение) но все вярвам че ще е по-добре от моно 0,156. Допада ми на пръв поглед пък ще видим. Взел съм си и флуоро да си имам.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

- Vid
- кандидат преподавател
Колега, не съм съгласен. Нима твърдиш, че безвъзловия монтаж не съхранява здравината на брейда???toshiro написа:Колега, монтажът Ви е много груб и никой от двата възела не съхранява якостта на използваните линии. Ако все пак не сте пробвал "все възли" както казвате, ............., минава лесно през водачи,
Все възли може да не съм ползвал, но повечето съм. Напоследък дори експериментирах с възли де се правят с едни машинки.... А и смятам, че няма възел, който лесно да преминава през водачи....
Предпочитам показания от мен монтаж по няколко причини:
- гарантирана здравина на брейда при безвъзлов монтаж, особено ако се ползват тънки брейдове. (има малки карабинки, които по никакъв начин не утежняват линията)
- много бърза смяна при късане на повода с нов такъв, особено при риболов на джиг. Става с няколко движения за секунди.. Това предполага предварително да съм си направил готови поводи с долна и горна бъзвъзлова карабинка. Още повече готовите поводи могат да бъдат с различна дебелина или дължина и в зависимост от риби или камънак по дъното и да се експериментира...
п.п. Тъй като най неприятната част от риболов ми е, да си губя времето да правя възли по водоемите, та гледам това упражнение да го намаля до минимум..

За възлите на флуоро към карабинка сте прави, че паломара не е най добрия вариант.
Минимумът ти е 1,0 до 1,5. В противен случай ще късаш на всяко замятане, щото предполагам тия риби по 4 кг. с влакно 0,4 няма да ги ловиш във ваната в къщи?webfusion написа:Питам щото планирам да си взема за бялата на силикон тая година, значи ако е вярно ми трябва 0,4 най много по японският стандарт (4 кила ако държи ...)... даже ми е много и трябва да сложа подложка не знам от какво на макарата 4000.
По добър вариант е да погледнеш специализираните влакна за джиг, най малкото защото имат по голяма абразивна устойчивост..
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Да споделя и моя скромен опит...
До началото на миналия зимен джиг полу сезон подхождах "прагматично" с японски брейд #1 дълбочина 20 25м и топузи 20- 25гр с примамки копито, килър шад, лб миноу и други обемисти примамки с размер 10+ сантиметра, резултатите бяха с променлив характер най вече при по активни риби...В последствие промених някой неща и резултатите значително се подобриха.
1)намалих дебелината на брейда от #1 на #06 за да прорязва водния слой по лесно
2)намалих гаамажа на главите (при същата дълбочина)от 20-25 на 10-15гр
3)промених формата примамките (без да променям дължината) от по масивни към по издължени с по малко съпротивление при пропадане...
Та с по тънкия брейд съм по доволен, като не съм забелязъл да губя повече примамки.
Поздрави и много риби...
До началото на миналия зимен джиг полу сезон подхождах "прагматично" с японски брейд #1 дълбочина 20 25м и топузи 20- 25гр с примамки копито, килър шад, лб миноу и други обемисти примамки с размер 10+ сантиметра, резултатите бяха с променлив характер най вече при по активни риби...В последствие промених някой неща и резултатите значително се подобриха.
3)промених формата примамките (без да променям дължината) от по масивни към по издължени с по малко съпротивление при пропадане...
Та с по тънкия брейд съм по доволен, като не съм забелязъл да губя повече примамки.
Поздрави и много риби...
- orion30
- разбира нещата
Няма възел които да съхранява здравината на брейда като безвъзловия монтаж. Аз комбинирам безвъзловата карабина с вирбел и става перфектно.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
orion30 написа:Няма възел които да съхранява здравината на брейда като безвъзловия монтаж. Аз комбинирам безвъзловата карабина с вирбел и става перфектно.
Добре де ама тая карабинка минава ли през водачите? Щото ако пуснеш метър повод и като виснеш под некой храст как ще хвърляш?
Tell people there’s an invisible man in the sky who

- Vid
- кандидат преподавател
Това е опасно- при закачка може да загубиш не само примамка, а и половината си брейд на макарата...orion30 написа:Аз комбинирам безвъзловата карабина с вирбел и става перфектно.
Сенека
Сенека
- Vid
- кандидат преподавател
Това мнение ми говори за джиг от лодка. Промяната на дебелината на влакно е в право пропорционална зависимост от промяна на тегло на главите на примамките...JIRO написа:Да споделя и моя скромен опит...
До началото на миналия зимен джиг полу сезон подхождах "прагматично" с японски брейд #1 дълбочина 20 25м и топузи 20- 25гр с примамки копито....
Поздрави и много риби...
Но все пак 0,6 за подобен риболов на 25 м. дълбочина, е ???, не естествен....
Това, ако силово заметнеш примамка с тегло на глава 15 гр. + теглото на силикона с брейд 0,6 ......, ама от лодка не се замятат, а топят....

Любопитно ми е кЪф модел и тест въдица ползваш за този риболов с влакно 0,6, с която вадиш риби от 25 м. дълбочина???
Сенека
Сенека
Да колега става дума за джиг от лодка, въдицата е Dragon x-tream spin (2,30m 4-21gr line test6-12lb) макара slam 4000
#06 L8 е безгрижно здраво за този фин риболов...
#06 L8 е безгрижно здраво за този фин риболов...
За морския риболов масово ползваното влакно е 0.6. Аз тази година изкарах всичко (досега) с 0.6 DUEL HARDCODE X8, като основно сафрида с 45 гр. олова и дистанции над 90 м., олова 80 гр за карагьоза, като въдицата беше шаранджийска 3lb, дори пролинга за леферите щях да го направя с 0.6, ако беше ново, но ползвам 0.8. С 0.6 и пръчка 5-22 леферите (по 400-500гр) подскачат на глисаж и ги вдигам от движение в лодката.Vid написа:Но все пак 0,6 за подобен риболов на 25 м. дълбочина, е ???, не естествен....
Това, ако силово заметнеш примамка с тегло на глава 15 гр. + теглото на силикона с брейд 0,6 ......, ама от лодка не се замятат, а топят....