Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Да, да, абсолютно същата гъба е, наричаш я хибридна смръчкула, аз досега не знаех наименованието и на български(srinkhorn е това, което съм чела/чувала, а аз основно на английски чета информация, пък и не съм запозната с голям брой видове така или иначе), аз и в предишен твой пост видях снимките всъщност. Виждала съм постнати снимки от теб и на гъбата във възрастен вариант. И тя ли може да се консумира, питам заради миризмата и. Аз лично дори не я и пипам като е зряла. Или това е събратът и - (обикновената) смръчкула.
Видях, не в този форум де
, снимки на един огромен "диамант", който жена ти е уловила, не можах да се стърпя да не коментирам-невероятно!! Поздравления! На времето с баща ми сме намирали трюфели-няколко и малки, без помощта на куче, къде по случайност, къде след маниакално ровене(то като си навие на пръстта човек-воля и енергия бол!). Мечта ми е да намеря и тук, макар още да не съм се "ровила", пък и си нямаме кученце още,дето да тренирам, мислех рибките да разходя по случая
. Та макар и да се отвличам от темата, пак на това място, някога(миналата година) си постнал и една снимка на едни червени гъби, които аз също мярнах веднъж тук, нямам ги на снимка. Та се порових и намерих това, не знам дали са те, но са доста еднакви:
http://www.rogersmushrooms.com/gallery/ ... efault.asp
пп: пак сори за коментарите ми по други постове, в друг сайт..
спокойна вечер от мен
Видях, не в този форум де

спокойна вечер от мен
За съжаление възрастна такава не сме консумирали. Пробвал съм само сока - сладък е . Но миризмата.....martinag написа:Да, да, абсолютно същата гъба е, наричаш я хибридна смръчкула, аз досега не знаех наименованието и на български(srinkhorn е това, което съм чела/чувала, а аз основно на английски чета информация, пък и не съм запозната с голям брой видове така или иначе), аз и в предишен твой пост видях снимките всъщност. Виждала съм постнати снимки от теб и на гъбата във възрастен вариант. И тя ли може да се консумира, питам заради миризмата и. Аз лично дори не я и пипам като е зряла. Или това е събратът и - (обикновената) смръчкула.
Видях, не в този форум де, снимки на един огромен "диамант", който жена ти е уловила, не можах да се стърпя да не коментирам-невероятно!! Поздравления! На времето с баща ми сме намирали трюфели-няколко и малки, без помощта на куче, къде по случайност, къде след маниакално ровене(то като си навие на пръстта човек-воля и енергия бол!). Мечта ми е да намеря и тук, макар още да не съм се "ровила", пък и си нямаме кученце още,дето да тренирам, мислех рибките да разходя по случая
. Та макар и да се отвличам от темата, пак на това място, някога(миналата година) си постнал и една снимка на едни червени гъби, които аз също мярнах веднъж тук, нямам ги на снимка. Та се порових и намерих това, не знам дали са те, но са доста еднакви:
спокойна вечер от мен
Диамантите (трюфелите) са ни семейна страст.Големият ни е рекорда до сега, бял (улов на половинката). Това си е висш пилотаж в тази сфера. Не сме много напреднали, но все пак сме в собствени води.Имаме си куче(женско) и дори малки от нея . На три месеца и ги обучаваме.Трудно е да опиша емоциите които доставят такива излети за гъби. И доходите също, но емоциите са по-важни. Иначе ги има навсякъде, стига човек да е упорит. Опитали сте с баща ти и знаете за какво става въпрос.
За червените гъбки - не се сещам. Съжалявам.Вероятно само сме ги коментирали.
Поздрави !
Martinamg, благодаря за информацията. Виждам, че си се поровила доста в Роджърс и ти благодаря. Гъбите, които открих на Алеко най-вероятно са били Amanita Daucipes. Що се отнася до канеленокафявата манатарка тази година я имаше доста и на Витоша и на Бели Искър. На мен лично много ми хареса на вкус - направихме си и маринована и сушена, макар още да не сме пробвали от последната. Сега чакаме с нетърпение реколтата от рижики и сърнели.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Ти си първият българин, за който разбирам, че търси и намира трюфели.Ако не попречи в нещо, разкажи някой ден по-подробно за тази екзотика.bgbul написа: Диамантите (трюфелите) са ни семейна страст. !
Аз обичам много гъбите, но рядко бера. По-често си купувам от Женския пазар.Даже нямам и представа, каква би била цената на различните видове трюфели в България.
Добар ден извинявам се не сам разбрал добре.значи става вапрос за печурка как мога да си намерияи да започна да си отглеждам такава гъба благодария и още веднъж се извинявам
[quote="ivo_pif1"]Добар ден извинявам се не сам разбрал добре.значи става вапрос за печурка как мога да си намерияи да започна да си отглеждам такава гъба благодария и още веднъж се извинявам се]
Предполагам, че това е провокация..... има много българи да се занимават с трюфели. Основно с черни, малко с бели от вида "Бианчето" и ....много малко се занимават и с бял трюфел от друг вид.G.Petkov написа:Ти си първият българин, за който разбирам, че търси и намира трюфели.Ако не попречи в нещо, разкажи някой ден по-подробно за тази екзотика.bgbul написа: Диамантите (трюфелите) са ни семейна страст. !
Аз обичам много гъбите, но рядко бера. По-често си купувам от Женския пазар.Даже нямам и представа, каква би била цената на различните видове трюфели в България.
Темата е много интересна и трудно разбираема заради митовете и легендите (всички са верни). Това е хоби и професия , но е много трудна за прилагане.Ако ти е приятно - замества риболов и лов . Забравяш за тях. И доходите са къде-къде .....но си е занаят и има тънкости, които се учат с години.
Здравейте!
Нищо не споделяте напоследък за някой успешен "гъболов"
Аз обаче като откачен, реших че дъждецът тези дни ще посъживи малко гъбите. Днес взех че обиколих едни места в Люлин планина, дето ходя от време на време, че ми е най близо. И сетихте ли се вече какво стана!? Пълно КАПО. Ама не само от към някоя ядлива гъбка, а НИТО една братче. Като разрових, то влага почти няма а уж валя. Предполагам, че сега гъбите са по на високо, но чак пък една едничка да не видя!!! Сигурно и на мухоморка щях да се зарадвам:)
Пустото му обикаляне не ме оставя на мира. хаха
А при вас нещо интересно има ли тези дни?
Хайде де няма ли да поникнат тия пущини най-сетне?
Нищо не споделяте напоследък за някой успешен "гъболов"

Аз обаче като откачен, реших че дъждецът тези дни ще посъживи малко гъбите. Днес взех че обиколих едни места в Люлин планина, дето ходя от време на време, че ми е най близо. И сетихте ли се вече какво стана!? Пълно КАПО. Ама не само от към някоя ядлива гъбка, а НИТО една братче. Като разрових, то влага почти няма а уж валя. Предполагам, че сега гъбите са по на високо, но чак пък една едничка да не видя!!! Сигурно и на мухоморка щях да се зарадвам:)
Пустото му обикаляне не ме оставя на мира. хаха
А при вас нещо интересно има ли тези дни?
Хайде де няма ли да поникнат тия пущини най-сетне?
bgbul темата за трюфелита наистина е много интересна. Лично аз не съм виждал трюфел набран в България. Само съм чел и чувал, че наистина има. Би било интересно да разкажеш малко . . . ей така за кеф. А и да ни пообразоваш малко, ако имаш време разбира се!? Аз лично съм далече от идеята да търся трюфели щото първо и понятие си нямам "що е то това трюфел и има ли той почва у нас" а и нямам толкоз времеbgbul написа:Предполагам, че това е провокация..... има много българи да се занимават с трюфели. Основно с черни, малко с бели от вида "Бианчето" и ....много малко се занимават и с бял трюфел от друг вид.G.Petkov написа:Ти си първият българин, за който разбирам, че търси и намира трюфели.Ако не попречи в нещо, разкажи някой ден по-подробно за тази екзотика.bgbul написа: Диамантите (трюфелите) са ни семейна страст. !
Темата е много интересна и трудно разбираема заради митовете и легендите (всички са верни). Това е хоби и професия , но е много трудна за прилагане.Ако ти е приятно - замества риболов и лов . Забравяш за тях. И доходите са къде-къде .....но си е занаят и има тънкости, които се учат с години.

- G.Petkov
Колега BGBUL,
Не съм си и помислял да провокирам никого в този форум, още по-малко теб, човек компетентен и споделящ много информация. Просто бях любопитен, но без да настоявам за подробности, места и пр.Знам, че събирането на трюфели е високоспециализирана професия, изискваща солидни познания, обучени кучета. Не знаех, че трюфели растат и в България.
Да поясня - Женския пазар е единственото място в София, където професионални гъбари имат сергии и аз купувам гъби от тях.
Не съм си и помислял да провокирам никого в този форум, още по-малко теб, човек компетентен и споделящ много информация. Просто бях любопитен, но без да настоявам за подробности, места и пр.Знам, че събирането на трюфели е високоспециализирана професия, изискваща солидни познания, обучени кучета. Не знаех, че трюфели растат и в България.
Да поясня - Женския пазар е единственото място в София, където професионални гъбари имат сергии и аз купувам гъби от тях.
Провокацията е хубаво нещо, колега. Особено за хора с неустановени знания, умения и самочувствие.
За мен е по-лесно да си говорим направо, открито и без заобикалки. А дали някой ще оцени това , че споделям истината(а не полуистина) - си е негова работа. Установява се с времето.Аз съм чист пред собствената съвест.
Не се обиждам, (обиждай )!
А на женския пазар има ли трюфели ?
За мен е по-лесно да си говорим направо, открито и без заобикалки. А дали някой ще оцени това , че споделям истината(а не полуистина) - си е негова работа. Установява се с времето.Аз съм чист пред собствената съвест.
Не се обиждам, (обиждай )!
А на женския пазар има ли трюфели ?
- G.Petkov
bgbul написа: А на женския пазар има ли трюфели ?
Аз ако знаех, нямаше да питам!G.Petkov написа:Не знаех, че трюфели растат и в България.
Съжалявам, че опита ми да участвам в тази тема, предизвика някакво съмнение.Аз съм добронамерен и любопитен, нищо повече, възможно е някакво случайно съвпадение да е причина за такава негативна реакция.Нищо не ми пречи да остана само читател на темата.Успех на всички.
Не обичам да съм виновен, за това : Извинявай !G.Petkov написа: Съжалявам, че опита ми да участвам в тази тема, предизвика някакво съмнение.Аз съм добронамерен и любопитен, нищо повече, възможно е някакво случайно съвпадение да е причина за такава негативна реакция.Нищо не ми пречи да остана само читател на темата.Успех на всички.
Жалко, че моите думи ги прие като упрек. Грешка. Никого не упреквам. Просто исках да знам . Нормално.
Обикновено който знае нещо по тази тема си мълчи , а който само е чувал или знае малко - много дава съвети и препоръки и само търси конфронтация.
Вече уточнихме - случая не е такъв. Можем да продължим с темата спокойно като приятели.
И за да не съм голословен :
В България има трюфели колкото иска човек. Само мерак е нужен. Е .... и куче де . Без куче .... все едно да тръгнеш на дълъг път без кола.
Както жена ми казва - все едно стругар да прави гайки, ама без струг.
Та - има и бели и черни трюфели. Има и летни и зимни трюфели. Има различни сортове - търсени или не. Различно е. Трябва човек да е в нещата за да борави с материята. Както навсякъде.
Не си чувал, че у нас ги има вероятно, защото всеки трюфел заминава в чужбина по всевъзможни пътища. И всеки си трайка.
Легендите са верни .Хората в чужбина имат вековни традиции за консумация на тези гъби.И знаят защо плащат луди пари за тях.Едва ли са балъци?
Освен това се твърди, че тези гъби са изключително лечебни, че те са афродизиак (то само цената стига за да подействат) и че само избрани хора трябва да ги консумират.
Аз не съм на това мнение - за последното.
Толкова стига ли ?
-
- новобранец
Разбирам защо подробности около търсенето на трюфели се държат в тайна в България. В Франция и Италия където е развита и регулирана индустрия, не всеки желаещ може да тръгне да търси трюфели в подходяща горичка. Горичките се знаят и кой ще събира там се определя далеч преди да стане време за реколта. Напълно разбираемо е, че е неудобно да се дискутират подробности за такива неща на публично място в интернет.
Винаги съм се чудил следното. Никога не съм имал възможност да усетя характерната миризмата на трюфел. Тя еднаква ли е между отделните видове? Едно куче тренирано с бял трюфел примерно открива ли черните трюфели?
Винаги съм се чудил следното. Никога не съм имал възможност да усетя характерната миризмата на трюфел. Тя еднаква ли е между отделните видове? Едно куче тренирано с бял трюфел примерно открива ли черните трюфели?
Няма криене на тайни . Просто в България сериозно с трюфели се занимават десетина души. Айде нека са двадесет.mosquito fish написа:Разбирам защо подробности около търсенето на трюфели се държат в тайна в България. В Франция и Италия където е развита и регулирана индустрия, не всеки желаещ може да тръгне да търси трюфели в подходяща горичка. Горичките се знаят и кой ще събира там се определя далеч преди да стане време за реколта. Напълно разбираемо е, че е неудобно да се дискутират подробности за такива неща на публично място в интернет.
Какъв е шанса да срещнете човек(или мн.ч. ) занимаващи се с трюфели ?
И при такава среща какъв е шанса тези хора да споделят своите знания?
В Италия отдавна нямат естествени (диви) тюфели. Само в плантации. Във Франция - там не сме били.....не знаем как е .
В България за това чужденците уважават природата ни. Защото там я нямат в "диво" състояние. Дали ние я уважаваме е друг въпрос.
За миризмата - всеки вид има собственае характерна миризма. В наситен вид дори е толкова силна, че чак дразни и е малко неприятна. За съхраняването на трюфели е нужен собствен (само за тях ) хладилник, фризер. Иначе всико започва да ухае на трюфели - всичко около тях.
Миризмата на летните трюфели е по-слаба. За това са и по-евтини. Зимните са с наситена и силна миризма. И цената им е друга.
Хубавите и скъпи ухаят на букет от горски плодове. Различни нюанси, но все в този диапазон.
По-евтините ухаят другояче. Например на чесън (на газ пропан-бутан).
За кучетата - зависи от обучението. Нашите работят и на бял, което за България си е екзотика.Дори и малките ни вече се научиха и на бял.
Иначе масово срещаните кучета работят само на черен (масово за нас ) . Куче за трюфели си е рядкост и е ..... скъпо. За да се обучи едно куче доста трюфели изяжда. Всеки ден без изключение докато започне да открива .Почне ли - вече изяжда част от находките.
Но ... започнахме да доскучаваме сигурно. Айде !
П.С. Това за правилата във Франция и Италия - я кажете повече . И от къде черпите информация ?