Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

И аз разбрах, че съм влязъл в тема, която е специфична, но пак повтарям, че това стана случайно.Участвам във форума за разтоварване и да споделя хобитата си, не търся конфронтация или някакво себеутвърждаване.Старая се да търся положителното в хората и в живота.
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Време е за кладешници

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Гъбите ги набрах под връх Братия ~ 1400м

Изображение
ski today
work tomorrow
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasii »

Нашите работят и на бял, което за България си е екзотика.Дори и малките ни вече се научиха и на бял.
Иначе масово срещаните кучета работят само на черен (масово за нас ) . Куче за трюфели си е рядкост
Продавате ли кученца?
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

За пояснение, цената на обучено куче е 2000лв.Мой познат си взе от Северна България.Намерил е с него трюфели но в друг окръг,но си иска и доста ходене.Както каза по горе колегата,трябва отвреме на време да му даваш да яде по малко,да не загуби интерес.Моя човек му дава от буркан,закупен от големите вериги магазини.Взе си и едно малко,което го обучава покрай голямото.Мога да кажа,че кучето найстина е обучено за тия гъби,понеже съм бил свидетел как ги намира.Заравяли сме на по отдалечено място 2-3 гъби и като тръгнем в тая посока песа ги намираше за нула време.Почва да рови като бясно,и като ги изровеше, спираше и чакаше знак от стопанина си.Найстина уникално куче,но и парите си ги бива :D .
пп Който иска повече информация за тия кучета давам тел. на моя човек да говори с него
0897486776-Митко(от П. Баня)
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

rosboz написа:Време е за кладешници

Изображение

Гъбите ги набрах под връх Братия ~ 1400м
Поздравления, колега !
Завиждам ти за емоциите. При нас още ги няма есенните гъби .

Don4o_62 написа:За пояснение, цената на обучено куче е 2000лв.Мой познат си взе от Северна България.Намерил е с него трюфели но в друг окръг,но си иска и доста ходене.Както каза по горе колегата,трябва отвреме на време да му даваш да яде по малко,да не загуби интерес.Моя човек му дава от буркан,закупен от големите вериги магазини.Взе си и едно малко,което го обучава покрай голямото.Мога да кажа,че кучето найстина е обучено за тия гъби,понеже съм бил свидетел как ги намира.Заравяли сме на по отдалечено място 2-3 гъби и като тръгнем в тая посока песа ги намираше за нула време.Почва да рови като бясно,и като ги изровеше, спираше и чакаше знак от стопанина си.Найстина уникално куче,но и парите си ги бива :D .
пп Който иска повече информация за тия кучета давам тел. на моя човек да говори с него
0897486776-Митко(от П. Баня)
Ето ви малко помощ от колеги. Не сме я предлагали на никой до сега. Нито сме пускали обяви за това . Хората ни намират сами. Не знам как ?
Ако някой колега се нуждае от храна за кучета "търсачи на трюфели" - предлагаме такава. И с миризма на бял и с миризма на черен трюфел.
Миризмата на вносната храна е различна от нашата миризма (от Българските трюфели) и за това понякога кучето трудно заработва. Просто търси "мириса" за който е обучено. Докато разбере, че и този мирис който намира е ценния .... минава малко време и стопанина изразходва "малко" нерви......дори се стига до момента, че стопанина си мисли, че кучето му не работи. А всъщност кучето си работи, но търси мириса за който сте го обучили. Това е.
За цената на кучетата - не се заблуждавайте.
Ето ви пример: Всеки ловец си купува куче за хиляди лева. А дали си възвръща инвестицията или си прави кефа . То вярно - кеф цена няма ама.........колко дни работи кучето и колко пари докарва ?
Ето ви пример с кучето за което говорим:
Ако работи само 10 дни в сезона и имате район с черни трюфели за тези дни кучето се изплаща .... в пъти .
А сезона е близо 100 дни.
Ако имате район за "бели" - кучето се изплаща .... за един ден . Разбира се трябва да си имате и пазар за тези находки.
Това си е занаят като всички други. Нищо по-различно.
Мисля , че ставаме досадни и е редно да спрем да говорим. Това ни е слабост и ........нямаме спирачки. Приятно е.
С извинения за обсебването на темата .
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

дали някой знае дали е тръгнала манатарката някъде из лозенска пл средна гора плана пл верила пл витоша
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

тия трюфелни кучета спец. порода ли са или разни породи могат да се обучават ?
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
martinag
новобранец
новобранец

Мнение от martinag »

Има порода, която се счита за най-добра в лова на трюфели, вид ретривър - Lagotto Romagnolo, но доколкото знам почти всяко куче, най-вече ловно, може да се обучи. Но тук да се произнесе bgbul, той знае най-добре :)

Иначе здравейте пак, бях в България изминалата седмица, вчера се прибрах. Майка ми ми донесе и книжлето за гъби от татко, та сега няма да се чувствам толкова боса като хукна пак по тукашните гори тилилейски. Починах си, за гъби не ходих, ама то и време нямаше. Но се завърнах с още по-голяма страст и идния уикенд отиваме с мъжо до Германия(близо сме до границата) и живот и здраве ако не вали се надявам на някакъв улов. Донесох си тензух и ще суша на тавана(как не се сетих по-рано, че имам сух и топъл таван :D )

Поздрави на всички и ще пиша и постна снимки, живот и здраве да има улов!
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Jack Daniels написа:тия трюфелни кучета спец. порода ли са или разни породи могат да се обучават ?
Всяка порода става. Това си е работа по следа, миризма. Точно това е предназначението на кучето - да ни е вярно и да души миризми. Не вярвайте на рекламирани породи - знаем ги .
Малко инфо за да е от полза писането:
Поради това, че се работи дълго време и се обхожда голям периметър по-подходящи са породите с "нисък" нос. Също така трябва породата да е спокойна, за да не е уморително за водача (вас).
Първото куче ни беше порода "курцхар", мъжко. Работихме 4 години с него. Всеки излет бяхме "гроги " от умора.Все едно сме копали на нивата.... Толкова енергично и с мерак за работа.
Сега - кучето ни е кокершпаньол. Вече втора година.Спокойно и весело . И се работи по-лесно.
Препоръките от толкова опит ( не е голям ), но все е нещо:
Кучето да е средна порода като едрина. Да е енергично, да има вродена нужда да ви служи. Да има силно обоняние .
Да е с къс косъм, защото с дълъг косъм след излет трябва 30 мин. почистване и ресане от закачилите се семенца от тревите. Дори да е без порода - важното е да го харесвате, да се обичате взаимно и да се разбирате като колеги,приятели. Не е трудно .
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Доколкото съм запознат,се работи основно с кучета от породата кокер шпаньол и по точно Американски кокер.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

До rosboz: Чудесен кладешник, колега! Благородно ти завиждаме..
До alenov: Говорих с местни хора от южна Рила - казват, че тази година е много слаба за манатарката. Срещат се само отделни гъби. И моите впечатления са такива - събрал съм сушена, колкото за 4-5 супи.

Затова пък сега е сезона на кифлите. Ето и доказателството:

Изображение

Кифла (симиденка) и по малко жълта сърненка и овча прахан. Високопланински букет.

П.С.: Дискусията за трюфелите ми е много интересна, въпреки че съм още далече от тази тема. Трюфелите са висшия спорт в гъбарството. Максимален респект към колегата bgbul за знанията, които споделя.
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Ммммм варена овча прахан нарязана и с чесън и оцет - страхотно мезе!!! :drinkers: :drinkers:

А да питам дали събирате и маалко по-големи екземпляри. Май малко нагарчат :?: :roll:
Аватар
Диригента
новобранец
новобранец

Мнение от Диригента »

alenov77 написа:дали някой знае дали е тръгнала манатарката някъде из лозенска пл средна гора плана пл верила пл витоша
Вчера наобиколих Витоша. В гората пусто - една гъба няма!!! На една окосена поляна набрах сърнелки 10-20броя. Дребни и тук таме някоя разтворена вече. Друго нищо нямаше! Все едно, че е паднала "противогъбна" бомба:) :? Уж падна малко дъждец . . . а нищо :(
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

s4etovod написа:Ммммм варена овча прахан нарязана и с чесън и оцет - страхотно мезе!!! :drinkers: :drinkers:

А да питам дали събирате и маалко по-големи екземпляри. Май малко нагарчат :?: :roll:
Когато малко нагарчат се изхвърлят една-две води в които бланширате гъбите и горчивината изчезва.
Така е при лютивината също (лютива млечница) , както и при отровната в сурово състояние диплянка.
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nikozia »

alenov77 написа: Уж падна малко дъждец . . . а нищо
Вчера се разходих по витоша в ниската част и беше пълно с масловки, явно не си уцелил мястото :wink:
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”