Чепаре

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
miroki
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Чепаре

Мнение от miroki »

Здравейте,
след дълго четене на темата,и след кратко гонене на петела за шарени пера, си направих няколко чепаренца, проблемът ми е , че от време на време, някоя кука с бидема не се връзва добре за майката, като сглобявам чепарето, а се двъжи по нея.
Днес направих 2 чепарета , и чак на второто ми се случи за пръв път на 2 куки. наложи се дълго разплитане и скъсяване на бидема и връзване отново , че вече бях сложил следващата кука , втория път беше последната кука и я изхлузих. и пак след скъсяване и се върза успешно. на какво се дължи това?
Бях решил вече да вържа куката със самата майка. само дето после ще се скъса лесно.
Позвам флуорокарбон, 0,14 за бидем и 0,20 за майка.
Изработка на сайт: http://www.sitemiroki.net
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

miroki написа:Здравейте,
след дълго четене на темата,и след кратко гонене на петела за шарени пера, си направих няколко чепаренца, проблемът ми е , че от време на време, някоя кука с бидема не се връзва добре за майката, като сглобявам чепарето, а се двъжи по нея.
Днес направих 2 чепарета , и чак на второто ми се случи за пръв път на 2 куки. наложи се дълго разплитане и скъсяване на бидема и връзване отново , че вече бях сложил следващата кука , втория път беше последната кука и я изхлузих. и пак след скъсяване и се върза успешно. на какво се дължи това?
Бях решил вече да вържа куката със самата майка. само дето после ще се скъса лесно.
Позвам флуорокарбон, 0,14 за бидем и 0,20 за майка.
Здравей, колега! :D
Приеми извиненията ми, че сега ти отговарям, но не бях проверявал темата от цяла вечност! :(
Не знам как точно връзваш бидемите към майката, но ако го правиш по начина, по който съм показал в предходния пост във видео файла, който съм именувал "Първо видео, втора част"(дължината на въпросното видео е 5 минути и 11 секунди), то мисля, че ще мога да ти помогна! Накратко виж внимателно 4-тата минута и 45 секунда на видеото или също така между 2:55 и 3:00 минута на видеото! Там се вижда, че след като се направят примките на майката(в които се прокарват бидемите) самата примка се затяга - т.е. с едната ръка се хваща ухото или кръгчето(затворения контур) на примката, а с другата ръка се хващат двата свободни края(т.е. единият свободен край е влакното на майката преди бидема, а другия свободен край е влакното на майката след бидема) и затягаш здраво! Сигурно си забелязал, че този вид примка е подобна на фльонгите на връзките за обувки, т.е. ако дръпнеш свободните краища на примката(без да си прокарал бидема в примката на майката), то тя ще се развърже така все едно никога не е била връзвана и няма да остане някакво възелче, точно както и при връзките на обувките - дръпнеш ли свободните краища и връзките за обувките се развързват без да остава възел по самите връзки за обувки! :wink: И обратно - за да си завържеш здраво връзките на обувките, трябва да затегнеш здраво фльонгите и/или свободните краища на връзките за обувки, точно по същия начин, трябва здраво да затегнеш примката на майката, за да може в последствие и здраво да се захване бидема към майката! :!: Вторият момент е, че трябва да усетиш "изпукването" при напълното затягане на примката около бидема! Не усетиш ли изпукване - то най-вероятно възелът не е достатъчно здрав и бидемът не е прикрепен здраво към майката! :!: Често дори това изпукване направо се чува, когато примката обхване и прещипе самия бидем, т.е. самото влакно на бидема при прещипването му от влакното на майката изпуква! :!: След това хващаш с една ръка бидема, а с другата си ръка майката(преди и след бидема) и отново затягаш - целта е възелето на самия бидем да се дозаконтри здраво във възела на примката! :!:
И така да обобщим - правиш примката на майката, затягаш здраво възела на примката(както се завързват здраво връзки за обувки), после започваш да затягаш примката като дърпаш свободните краища на примката(парчетата от майката преди и след мястото, където ще се връзва бидема) и когато кръгчето на примката стане с диаметър около 2 милиметра, прекарваш бидема през примката така, че възелчето на бидема да стои на около 1 или 2 милиметра от мястото, където ще се стегне примката! Внимателно примката се дозатяга като вече обхваща плътно влакното на бидема(ограничителното възелче е на около 1 милиметър от възелчето на примката) и сега вече трябва да дърпаш майката със сила поне колкото е теглото на тяло с маса 1 кг, т.е. около 10N и трябва да усетиш вече споменатото "изпукване"! В общи линии е това! А и нещо важно - зарежи временно флуорокарбона, той е много твърд(почти като стоманена тел :wink: ) и често буквално се чупи при опит да се захване бидема за майката! :!: Направи няколко чепарета само с монофил( и майка и бидеми), докато свикнеш да правиш добре чепаретата и чак след това стартирай с направата на чепарета от флуорокарбон! Така поне ще знаеш, че причината да не се захваща здраво бидема за майката е флуорокарбонът, а не твоята евентуална неопитност! Аз също имам понякога проблеми с направата на чепарета от флуорокарбон, но знам, че причината е флуорокарбонът, а не това, че не съм вързал, както трябва нещата! :wink: Успех с направата на чепарета и наслука впоследствие с тях! :D
Аватар
miroki
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от miroki »

Е аз ги правя с карбон на Лазер , той не е съвсем чист , нищо че не гори.
То се получава така както казваш но вероятно някое ухо не стягам добре , та всички куки добре една не е. Поизвадих малко рибка с тези чепарета , но като закача на камък някоя кука или се къса или тръгва да се разхожда и после пак се лови с нея но ако закача по едра риба и се премества до другата, но това да е проблема. Ще ги стягам малко повечко да видим.
Изработка на сайт: http://www.sitemiroki.net
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Флоурокарбон никога не ми се е чупил при направата на чепаре.
1000 - много добре го е описал.
Трябват повече тренировки и опити и ще му хванеш цаката.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
evgeni jordanov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от evgeni jordanov »

Здравейте! :) Искам да попитам някой знае ли от къде във Варна мога да си набавя пера от юрдек или от токачка? :?: :?: Благодаря предварително...
Това, което не ни убива, ни прави по-силни!
Аватар
Black sea_fb
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Black sea_fb »

Evgeni Jordanov написа:Здравейте! :) Искам да попитам някой знае ли от къде във Варна мога да си набавя пера от юрдек или от токачка? :?: :?: Благодаря предварително...
Почти във всеки риболовен магазин има
Аватар
evgeni jordanov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Еми до момента в който магазин съм отишал все ми казват че няма или че никога не са зареждали... Но мерси все пак, ще попитам в селото ми :)
Аватар
Black sea_fb
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Black sea_fb »

Evgeni Jordanov написа:Еми до момента в който магазин съм отишал все ми казват че няма или че никога не са зареждали... Но мерси все пак, ще попитам в селото ми :)
Над мосю бриколаж има един магазин ако го знаеш забравих как се казваше
Миналата година си взех от там
Аватар
evgeni jordanov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Black sea_fb написа:
Evgeni Jordanov написа:Еми до момента в който магазин съм отишал все ми казват че няма или че никога не са зареждали... Но мерси все пак, ще попитам в селото ми :)
Над мосю бриколаж има един магазин ако го знаеш забравих как се казваше
Миналата година си взех от там

Ясно, ще го намеря. Благодаря ти :):)
Аватар
КОЛЬО
новобранец
новобранец

Мнение от КОЛЬО »

DSC00068.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
fiverov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fiverov »

Ivu написа:
HTeem написа:Отиваш в първия магазин и си купуваш 1-2 чепарета, които най-ти харесат ;-) Внимателно ги разглеждаш. Купуваш си и едно мухарско менгеме, от най ефтинките (има на Шекспир комплект който трябва да е около 20 лв.).
Скубеш на комшиите патиците (без да те видят), гепиш на мама или гаджето лака за нокти (ако те е срам сам да си купиш) добавяш малко творчески елемент и готовоооо. Можеш да добавиш и други елементи като примерно ламе или нещо лъскавко да има.

П.С. Докъде стигнахме софиянци да дават съвети на варненци за чепарета :lol:
На остроумен ли се направи или си тъп по рождение не разбрах, но така направено чепарето можеш само да си го навреш някъде.

СБОГОМ
пазете чисто ,не е толкова трудно
Аватар
evgeni jordanov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Аз използвам чепарета с пера от юрдек, куки 8, 9 или 10 номер, имат вързан червен конец, който е лакиран допълнително. Използвана месина - майка 0,20 и бидем 0,16, брой куки - 10 или 12. Ето едно от тях >>
Изображение
Извинявам се за качеството, но с моя телефон - толкова :lol: :lol:
slonski1981
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от slonski1981 »

моля колеги кажете нещо за тези две куки вързани за чепаре дали ще са добре
IMG_3254.JPG
IMG_3256.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
sharky593
новобранец
новобранец

Мнение от sharky593 »

здравейте колеги,ясно че направените чепарета са си най добре,но ми интересно тези които са масово производство едва ли някой като нас си играе да ги прави по този начин,някой има ли идея как става цялата работа
curko_sv
новобранец
новобранец

Мнение от curko_sv »

Сезона на скумрииката по река Дунав почна живот и здраве ще се пробвам да я вадя :P много-добре беше обяснено благодаря :)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”