Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Сом на тролинг

Мнение от Troli Rapala »

Слузта по влакното може да се получи и при докосване на влакното до сома,но това не е удър! :wink: Просто линията е минала през него случайно,но ако е целенасочена атака и се закачи,и забие надолу-няма откачане! :roll: На десет метра няма треви! :oops: И други риби оставят слуз,но не толкова много!Сомът,като гризне дръвчето/воблера/ започва да се извива и увива около влакното подобно на змия в следствие на което по линията се насъбира дебел слой слуз с дължина 20-50см.Най-добре е да се изреже този участък и да се превърже наново.Откачане от тройката е невъзможно,освен ако куката не се изправи или счупи,но това ще е по вина на риболовеца! :drinkers: При мене на 100% едната тройка на воблера винаги е закачена около устата,на сома!Дори с клещите ми трябват 1-2 минути,докато я откача. :roll: :drinkers:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Troli Rapala написа:Слузта по влакното може да се получи и при докосване на влакното до сома,но това не е удър! :wink:
Всеки рибар с поне едносезонен опит може да различи удар от почукване, та аз написах ясно и точно - удар, а докосването :D :D :D оставям на теб.
Troli Rapala написа:Просто линията е минала през него случайно,но ако е целенасочена атака и се закачи,и забие надолу-няма откачане!
Всеки хващал сом знае кои са най-твърдите части от устата на сома, но има и слаби места, където куката може да се откачи, имам предвит, ако нее налапал воблера.
Troli Rapala написа: На десет метра няма треви!
?????????????????????????? за пушене със сигурност, но боклуци по дъното дал господ.
Troli Rapala написа:Сомът,като гризне дръвчето/воблера/ започва да се извива и увива около влакното подобно на змия в следствие на което по линията се насъбира дебел слой слуз с дължина 20-50см.Най-добре е да се изреже този участък и да се превърже наново.
тук смятам, че си прав и разбра за какво говоря, всеки може да различи педя як сопол дето и неможе да се свали ако не отрежеш воблера зада изхлузиш слузта от влакното.
Troli Rapala написа:Откачане от тройката е невъзможно,освен ако куката не се изправи или счупи,но това ще е по вина на риболовеца! :drinkers: При мене на 100% едната тройка на воблера винаги е закачена около устата,на сома!Дори с клещите ми трябват 1-2 минути,докато я откача. :roll: :drinkers:
Смятам, че има къде да бъде убоден и да се откачи. Надявам се че като фанеш още некой сом ще станеш по-вещ с клещите, :D пожелавам ти да е тая година!

Айде наслука
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

2007г.забърсах на "Искър"-а 25-30кг.толстолоб,минах с лодката през стадото и го видях от 1метър,иначе щях да помисля,че е сом! :wink: Ударът може да го различи само опитен играч! :D Голяма бяла,също може да те обърка,но кажи къде е тази част от сома в който тройката не може да пробие до контрата? :roll: Разкажи конкретна случка с подробности,за да се убедя в твърденията ти! :D :drinkers: Проблемът не е в клещите,просто кожата му е много яка и си треба сила и време! :D :drinkers:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

За удара си прав, но слузта по влаконото не беше от толстолоб със сигурност. Конкретни случки как да разкажа като развивам теории за изпуснати риби, а точно щото кожата е яка смятам, че куката сее закачила за кожата, но нее минала през джуката и затова е последвало откачане. При едър костур или бяла знаеш как има як удар, но няма повеждане щото са с нежни джуки и се разкъсват веднага, поне аз не трола със лайт спининг и влакното плетено ясно кво се случва, а тук говорим за кратко повеждане след удара и откачане и по влакното много слуз е кво да е освен да сее дернал за куката, но само през кожата, без да е минала куката през хрущяла. Ако кожата му беше нежна щеше да е като при другите риби - яко свиване на пръта и к...

Просто развиваме теории товае.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Тоше,тази година трябва да се водят записки щот Тролито е много любопитен.Трабва да му се дават обяснения и за домашно, като си ляга да прави анализ на ситуацията.Аз ще записвам твоите удари а ти моите :shock: :D :D :D :wink: Троли ще е анализатора !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

:smt023 :D :smt023 :D
Мани майтапа ма верно съм зел един тефтер с идеята да записвам информация като температура на въздуха и водата, налягане и какво, къде и на каква примамка е ударило, пък ще видим може след време да обединим информацията и да издадем наръчник :D :D :D
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Достатъчно е след риболов да направиш малко снимки! :wink: След година,като ги отвориш и се сещаш на коя дата,при какво време и какви резултати си имал! :D Сомът е труден за разгадаване и аз имам само една печеливша тактика! :cry: Заради това хващам сом,след двадесетата бяла! :cry: Ако Кроки е решил задачата и е над нещата...........??????????? :oops: :oops: :oops: Извинете,но си глътнах граматиката! :D :D :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Недей да си я гълташ/граматиката/ че кво ша правим без анализатор Изображение
Троли,няма кой да е решил задачата кардинално.Който го каже - лъже.Има печеливши тактики,има и неудачни но всеки се стреми да даде най-доброто от себе си.Надявам се някой ден да я реша поне на половина,но знам че никога няма да я реша цялата нито аз нито който и да е друг,без значение какво пише.Имало е много силни дни,имало е и низ от дни в които напразно съм се опитвал да го излъжа,няма значение как но само с позволени средства.За сега,казвам ще видим и чакам този сезон и дано имам повечко време че пенсионирането нещо ми се запъва щот идва от Малко Търново с валяк- ама идва.Единственното нещо което му трябва на човек за да изкочи напред с едни гърди е да има много свободно време за риболов.Това има ли го,решил е задачата на половина ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение Капиш Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Троли ако сома се закачи отвън на главата, няма ли лесно да се откачи :wink:
Голяма бяла не ми е удряла на тролинг (2 кг ми е най-голямата по този начин).
Но при бялата риба въдицата се огъва до някъде и стой така. При няколкото ми удара на сом миналия сезон въдицата се огъва и тръгва към водата, почти като закачка, ама почти :lol: :lol:
Не съм имал слуз по конеца, дори спях да извадя едно сомче и пак нямаше слуз :roll:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Често явление е слузта по влакното.На кльонк почти винаги...особенно при голям сом.Аз съм хващал 83кг за главата.Не ми е 1-я по този начин.Имам и един 40кг.Беше за главата при 1-вото показване над водата и при 2-рото си беше скъсал кожата,но монтажа го лепнал за опашката.Със правените тройки на Гамакатцу често се случваше подобно нещо със всякакви размери риби.
п.п. Сорри забравих,че при 40 килограмовия монтажа беше кука в кука...значи чист късмет,че го извадихме.
Ето ги и рибите...на големия ясно си личи къде е била забита тройката отгоре.
Изображение
Изображение
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Пресъхна ми гърлото от сомовете на Телето! :D :drinkers: Ивак извадил си го бързо без борба,предполагам кило! :wink: Дребните до 6кг.огъват пръта и увисват,после почват да се усукват!НЕ ТРЯБВА ДА ГО БЪРЗАШ!Големите над 20 кила просто развиват яко аванса в първата минута-две!Снимката на Телето показва най-сигурното закачане,може да те предаде само кука,възел или моно!Но за това пак ще е виновен риболовецът,щот го е избързал! :roll: Легендата за "лягането" на сома е легенда! :D В смисъл,че не е фатално за крайният успех! :wink:
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Според мене много често сомът атакува първо с удар на опашката за да зашемети или убие жертвата/натрапника,наблюдавал съм го нееднократно на живо и това е обяснението за наличието на слуз и незакачането на тройките.
валатът не най-лошото нещо на света
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Напълно съм съгласен с Аксел!Бях го забравил този вариант! :oops:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Преди 3 години така извадихме толстолоб 15 кг. - за опашката, ако и сома има такава практика значи наистина логично обяснение и за удара и за слузта и окачането следтова.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Тази година ще заложа на този воблер!Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”