Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от Булти »

Австралийски , кат та гледам много изотвътре ти е дошло хобито :D :D :D , да не спиш с некой харпун някоя вечер :D :D :D ....както един колега преди време :D :D :D :drinkers: ....поздравления за мерака :drinkers:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Благодаря за топлите думи. :supz: За мерак имам даже в излишък ,самоче нямам условия и подходящи машини ,иначе от малък се човъркам по нещо
я лодка я некой макет я друго ........а иначе е хубаво и похвално това че се подържаме поне морално.Пожелавам и другите колеги да карат в същия дух, и не само във форумите !Да насърчаваме младежта ! :smt061
Днес приключих с малкия харпун остава само да го лакирам и да му измисля име та и той да заживее собствен живот , един вид да му дам душа , а после да го окача на стената ,докато почне сезона . За съжалиние нямам подходяща стрела , но лека полека и това ще стане ,а мисля да му сменя и ластиците.
Ето и малко снимки на готовия продукт. :smt067 :smt063
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

П.П. няма предпазител на спусъка което е минус,но не ми се занимаваше иначе не е проблем.
под спусъка съм сложил дръжка от вилица за да е по завършено!
от зад съм залепил парче гума от стара джапанка (случаино е бяла на цвят)

е това за сега ,очаквайте още като почна другия което ще е съвсем скоро !!!

Бъдете здрави :smt006 :smt006 :smt006 ..................................................................................................ИВО. :toimonster:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

ДО УТРЕ :D
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Мнения по новата Ви придобивка приемате ли?
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Знам, че не му е тук мястото, но все пак реших да ви покажа най-новите концепции на един от световните производители.
http://www.imersion.us/index.php?lg=1&c ... 8&prod=188
Владо, дървенията ми прилича на една от твоите разработки.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Добре изглежда, Тони! Като за 800$ :wink:
Донякъде съжалявам, че тогава не продължих да "копая" в тая посока. Бях млад и "зелен" и въобще не ми беше минавало през главата за понятия като баланс, оптимална маса и т.н. Виж тука конструкторите са заложили сериозно на корка.
Идеята да се отнеме материал от тялото, за да се постигне желаната плаваемост, винаги ми е допадала. С тези отвори тялото на харпуна от една страна става доста повратливо, а от друга страна в момента на изстрела когато трябва да се пребори с отката тялото се опитва да "подскача" но заедно с него трябва да подскочи и наличната в отворите вода, а тя хич не е малко.
Ами.... пожелавам на момчетата от imersion успех в продажбите.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Аз пък си мисля че едно детенце докато е малко трябва много да го милват , целуват и постоянно да му казват че го обичат.Иначе като порасне започва да прави глуопсти !Ама аз какво ли знам . :rolleyes:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

gunman написа:Мнения по новата Ви придобивка приемате ли?
- приемаме и си винаги добре дошъл тук ( ако имам правото да говоря от името на другите де :D )
:drinkers:
Аватар
keriz
новобранец
новобранец

Мнение от keriz »

Здравейте, аз съм нов тук и ми е много приятно да чета форума!
Прочетох с голям интерес темата и останах с убеждението, че автора й е доказан майстор на дървените харпуни за което го приветсвам. Много искам да стрелям с дървен харпун като тръгне пролетната миграция на кефаловите и искам да питам gunman прави ли по поръчка харпуни и ако да колко би ми струвало приблизително един стъкмен с всичко 100см дървен харпун произведен от него? И каква дължина на харпуна би ми препоръчал за кефалите? Аз стрелям с Омер Ескалибур 75см и май ми е къс понякога. Надявам се на отговор тук.
Благодаря предварително!
gogo26
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo26 »

И на мен ми е интересна приблизителната цена на 100см.с ластик-2бр-16мм,или 3бр-14мм.Стрела-7мм акулски перки.Дръжка като на Патос(стрелям с такъв и най-ми пасва като големина и обем).Ще се ползва в нашето и Егейско море. :?: Дадох по конкретни данни евентуално за по точна цена :)
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

и друг път се е споменавал ОТКАТА на харпуните и всеки път съм си мислел , че му се отделя ненужно и прекалено голямо вмимание ...моето мнение е , че под водата отката е незначителен и всякакви конструкторски решения относно него излишно товарят конструкцията , като например тия дълги и широки приклади зад дръжката са пълна простотия според мен , освен и че са неудобни...отворите по тялото на харпуна ми се струва , че са правени с друга цел :D ...съществува някакъв минимален откат все пак , но всеки си прострелва харпуна и знае накъде бие и си прави корекция на изтрела ....ако почнем да задълбаваме на тема откат , тогава нека спомена , че и на различната дълбочина отката ще е различен :wink: ...в перфектния харпун винаги би имало баланс между форма и функционалност ...харпунът с нулев откат би бил трудно маневрен под водата ....и обратно ....надявам се разбрахте накъде бия :rolleyes: :D
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Колеги, ще ви помоля в темата да се обсъжда единствено материята около направата на самите харпуни. Въпроси и отговори, относно цени и покупко-прадажби на харпуни, ги отправяйте на лични съобщения!
gogo26
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo26 »

Прав си.Извинявай!
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

gunman написа:Мнения по новата Ви придобивка приемате ли?
Давай аз винги съм за ,приемам всякакви съвети! :D

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Това е от мен за днес утре още :rolleyes:
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Колега australia :
Това, което искам да Ви кажа е изцяло мое мнение и не бих искал да ангажирам никого другиго с него.
1.На първо място, не е грешка, че нямате предпазител на спусъка. Единственото, което съм видял като "файда" от предпазителите на купешките харпуни, които ползвах навремето е множеството изпуснати риби.Особено с един Блитц на Технисуб, където препазитела се смовключва след всеки изстрел.
2.Следващото, което виждам като грешка, но която е лесно поправима, това е силното "разкрачване" на ластиците, което ще намали силно вашия КПД. Ако разгледате макар и бегло снимките е който и да е увабаващ себе си сайт за харпуни, ще видите, че стремежа е ластиците да са максимално близки и успоредни на стрелата. Даже са правени изследвания съгласно които се оказва, че дори дебелината на тетивата при харпуните влияе значително на скоростта на стрелата.
3. Наистина Булти донякъде е прав за тия уширения при главата и задната опора. Те имат смисъл, когато се прави далекобойно оръжие с предноразположена дръжка.Или предното уширение би било полезно, ако направите вертикални (гледано от към дръжката) отворите за ластика.
4.Това е силно ръбестите форми, които сте докарали. Ако сте обърнали внимание нито едно животно в природата да не говорим за живеещите във водата не се се родило с такива форми. Най-малкото защото водата е повече от 800 пъти по-плътна среда от въздуха и съм сигурен, че бихте имали проблеми с обтекаемостта (респ маневреноста) на подобен вид оръжие.

Е... както Явор каза, Вие сте начинаещ в това начинание и по-скоро трябва да бъдете стимулиран със съвети, така че като цяло за мен сте се справили нелошо и с малки корекции стрелячката би могла да върши нелоша работа. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”