Каква макара използвате при риболов с Фидър

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Каква макара използвате при риболов с Фидър

Мнение от Станимир Христов »

Може би се изразаявам сложно и пак ще остана неразбран, затова ще ви попитам нещо друго:
Защо макарите които са направени специално за фидер и моделите им се казват "FEEDER" никога не са с байт рънър?
Какво има да избирам между две макари, като на едната макара пише с главни букви "FEEDER", а на другата "BAITRUNNER", не е ли повече от ясно коя е за фидер?[/quote]

Пак се обаждаш неподготвен и пак ставаш смешен после хората ти били виновни !!!

Okuma saone bait feeder reel
Okuma Epixor Baitfeeder Reels
Okuma Avenger Bait Feeder 40 Reel
Okuma Salina SAF Baitfeeder Spinning Reels

Да продължавам ли да ти изброявам????
Изображение
Изображение Изображение
Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
koki

Мнение от koki »

Привет,
Ако ловите с повече от една въдица/големи риби/, макарата с двоен аванс е предимство.
Друг е случая ако се лови с една въдица....Не виждам никакъв смисъл от двоен аванс, все пак сме до въдицата.
Не анагажирам никой с моето мнение. :) :) :)
Става въпрос за язовири, реките не коментирам ,там не съм ловил с фидер.
Поздрави на всички риболовци, и не само :D :D :D.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Няма значение какво пише на макарата. Въпроса е в това на кой с какво му е удобно да работи.
Примерно на едната ми болонеза съм със спинингова Дайва размер 3000 така ми е удобно
На другата спинингово шимано 2500
На фидера съвсем обикновенни макари Еврохолд но с много добри задни аванси и един малък байтрънер на Абу Гарсия.
За дънния риболов на язовир и река ползвам морски макари и така.
За съжаление вече надписите по риболовните стоки не значат нищо. Има много добри предложения от по недолюбвани фирми и обратно.
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

Ivak написа:Няма значение какво пише на макарата. Въпроса е в това на кой с какво му е удобно да работи.
Примерно на едната ми болонеза съм със спинингова Дайва размер 3000 така ми е удобно
На другата спинингово шимано 2500
На фидера съвсем обикновенни макари Еврохолд но с много добри задни аванси и един малък байтрънер на Абу Гарсия.
За дънния риболов на язовир и река ползвам морски макари и така.
За съжаление вече надписите по риболовните стоки не значат нищо. Има много добри предложения от по недолюбвани фирми и обратно.
е тука малко не съм съгласен.след като пише че е за фидер значи е така.обороти на макарата,дълбочина на шпулата и така нататък.по принцип всеки може да лови с каквото си иска,колко е практично всеки сам си преценява.щото аз примерно мога на моя да му сложа мултипликатор,и мога да споря до сутринта колко ми е удобен и практичен.а колкото до това че някоя риба ще ми вкара въдицата,да случваломи се е много отдавна и то три пъти,но не на фидер.за това си имам обица на ухото.когато реша да се отдалеча вадя кошничката вън.и тъй като не съм ловил с "бай ръдър"нека някой ми обясни какви са маниполациите при засичането, при вкючен такъв.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
lastika
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от lastika »

1.Буташ лостчето в посока обратна на тази в която си пуснал по отхлабения(задния) аванс
2.Правиш един оборот(на някой макари и по-малко) и той сам се изключва
След това си продължаваш работата с по натегнатия преден аванс
Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

lastika написа:1.Буташ лостчето в посока обратна на тази в която си пуснал по отхлабения(задния) аванс
2.Правиш един оборот(на някой макари и по-малко) и той сам се изключва
След това си продължаваш работата с по натегнатия преден аванс
ми то доде са наведа и охлюва са шмугнал в храстите.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Ем бавно действаш ... щом охлюва ти се шмугва в храсите :)
Изображение
Изображение Изображение
Аватар
lastika
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от lastika »

http://www.youtube.com/watch?v=n1nZ9LDH ... re=related

По добре охлюва в храстите отколкото въдицата във водораслите :wink:
Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

какво го чепкате толкова тоз байтрънър? Нещата са ясни.Идеален избор при риболов на едра риба.Аз бих го ползвал само тогава.За средни и дребни риби си ползвам класическия фидерен модел.
Above us only sky
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Очаквах подобна реакция. Колеги не искам да ви провокирам, уважавам всеки от вас. Просто имам собствено мнение базирано на няква логика. Това че мнението ми е коренно различно от вашите не е толкова страшно. Апелирам за малко толерантност!
Допускам и варианта да греша и след 2-3 години като си чета постовете, да ме е срам от това което съм написал. Но за момента мнението ми остава не променено, и то е:

Преведено от английски език "quiver tip" означава "трептящ връх". Ние на български жаргон на това му викаме "Фидер".
Трептящият връх е създаден за да регистрира деликатно кълване на платики. В нашите условия и на други видове, като: каракуда, червеноперка, бабушка, кефал, костур и други видове в реките.
Трептящият връх бих ползвал, когато другите видове индикация като сигнализатори и др. не са достатъчно чувствителни, а не когато очаквам удари отнасящи пръчката от брега. Ако въпреки това държа на фидера заради по-доброто офромяне на хранително петно, ще ползвам примерно 3,5 либрова шаранска пръчка + сигнализатор + байтрънър + хранилка за фидер или ПВА, или пружина, или метод фидер ...

И пак най-просто казано:
Ако не ловя дребни риби с плахо кълване, защо да ползвам пръчка фидер, и ако ползвам фидера по предназначение (за риби с плахо кълване) за какво ми е байт рънър?

Стаимире, моделите baitfeeder на Okuma не са за фидер, а за шаранджийски риболов.

И на края най-същественото:
Има смисъл да се ползва макара с байт рънър само тогава когато монтажа е със самозасичане. Ако монтажа не разчита на самозасичане, както е при фидера - байт рънъра пречи.
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Тихов,аз ще се повторя-липсва ти практика.Знаеш ли кога ще видиш треперенето на връхчето-когато се отдалечава въдицата от теб.Знаеш ли колко бързо става,не.И никъде не се споменава,че за перки и разни дребни плевели трябва да е на всяка цена с двоен аванс,а кога е необходимо и защо.Не ми говори за самозасичащи монтажи,иди хвани някой шаран или алай и тогава коментирай самозасичане и разни ....айде да спестя нещо.Ходете за риба,стига сте чели.Това ще го пиша след всеки пост.Тази седмица имам 4 излета и всичките на фидер,само последния при преместването от мястото го комбинирах с боло.Шекира,не може да отречеш,че не си ловил шаран на дъно с отвит аванс.И как стигаш охлюва :wink: Още една подробност,аванса като ми просвири,рибата е налапала и не е нужно зверско засичане,само превъртате дръжката и плавно изтегляте въдицата нагоре встрани на който както му е удобно.Другия вариант е ,като захлупите шпулата с ръка.С болото изтичам и задържам с отворен бигел и как засичам :idea: .Направете избора си сами.На който както му е удобно.С фидера в 80% от случаите ловя силови риби,с пикера ловя и дреболии,но пак съм с бай ръдър :D модел 30,която едва ли са направили за шарански риболов.Сещате се за какъв шарански риболов пиша-Илийката,Сапуна,сливенските колеги и др го практикуват.Нямам за цел да ви убеждавам всички да ловите с такива макари,само уточнявам предимства. Но ако ловите платички,перки,то и една най-обикновена универсална макара ще ви върши работа.А макарата с която ловят доста колеги от форума-Корморан фидер каст ли какво беше е извън моите представи за такава,но никъде не съм писал да не я купувате .Личен избор,пак повтарям.Коронадото с което ловя не го заменям за нищо друго,е чак за нищо друго не,но за мен си е едно от сполучливите попадения на всеки избрал го.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

На практика се заформи лек спор заради една екстра като байтранъра,която ако не е наложително може изобщо да не се включва.Какво му е лошото :?:
Изображение
koki

Мнение от koki »

butnik написа:И никъде не се споменава,че за перки и разни дребни плевели трябва да е на всяка цена с двоен аванс,а кога е необходимо и защо.
На колко свободни водоема можеш да търсиш целенасочено големи риби на Фидер? :D :D :D
Никой не отрича предимствата на двойния аванс, може би вариант между двета вида са макарите с така наречения бърз аванс :D :D :D

Изображение

Замислил съм и аз да си заприходя една макара с двоен аванс.....

Изображение
немско лошо не съм виждал :D :D :D
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Абе някакви тотални глупости се обсъждат в момента. Баитрънер-а не трябва да е постоянно включен нали? .. какъв е проблема тогава да го имаш на макарата... може 2 пъти в годината да искаш да го включиш НО Е ТАМ?????? Все едно да ми кажеш че на колата климатроника трябва да ми е включен целогодишно.... Като ми е кеф си отварям прозореца като ми е жега си пускам климатроника НО Е ТАМ !!! :)
Изображение
Изображение Изображение
Аватар
lastika
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от lastika »

Станимир Христов написа:Абе някакви тотални глупости се обсъждат в момента. Баитрънер-а не трябва да е постоянно включен нали? .. какъв е проблема тогава да го имаш на макарата... може 2 пъти в годината да искаш да го включиш НО Е ТАМ?????? Все едно да ми кажеш че на колата климатроника трябва да ми е включен целогодишно.... Като ми е кеф си отварям прозореца като ми е жега си пускам климатроника НО Е ТАМ !!! :)
Много точно казано
Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”