Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Самострой-лодка на 6-ти етаж
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж
Благодарско пичове , изчервих се
много мерак и душа съм вкарал в коритото . Като цифра ми излезе малко над хилядарката, като някой мат'риали съм ги имал други от приятели и така .
Като стабилност ме устройва , изправям се на борда и се качвам без никакъв проблем . На големи вълни( от соло-тласкачи надули мАторите ) при глисаж малко късичка идва , стои между тях и зор се катери . Другия минус на малката дължина е че товара и пътниците трябва д се нареждат .
Кая като си пазариш шперплата гледай листите да са прави , аз се отказах да вземам водозащитен (един кафяво- червеникав ) шперплат - криви , усукани и рехави бяха .
Бързо се реже и зглобява , мизерията е със смолите и мата .
От линка на колежката съм пазарувал , коректни са .

Като стабилност ме устройва , изправям се на борда и се качвам без никакъв проблем . На големи вълни( от соло-тласкачи надули мАторите ) при глисаж малко късичка идва , стои между тях и зор се катери . Другия минус на малката дължина е че товара и пътниците трябва д се нареждат .
Кая като си пазариш шперплата гледай листите да са прави , аз се отказах да вземам водозащитен (един кафяво- червеникав ) шперплат - криви , усукани и рехави бяха .
Бързо се реже и зглобява , мизерията е със смолите и мата .
От линка на колежката съм пазарувал , коректни са .
Искаш лодката да е лека,да я качваш на багажник отгоре с помощ от жена.Ако я правиш с шпертплат ще стане тежка.Първо и ние мислихме да я правим така,но после я направихме ето така;
.Вурху дървения скелет се опъва плат,както ще представлява лодката.Изпъва се много добре /като барабан/и защракваш с телбод по цялото скеле.Приготвяш си смолата както следва с ускорител и втвърдител и мажеш целия плат отвътре и отвън.Оставяш го втвърди и започваш да лепиш отвътре .Взимаш от по-дебелия мат,режеш на парчета /така става по-лесно/и лепиш със смола,като ги застъпваш.Като направиш първия пласт оставяш да втвърди напълно и тогава правиш втория пласт по същия начин и оставяш пак да втвърди.Правиш един пласт и от външната страна и като втвърди китосваш.Кита го правихме от фин дървен прах/който остава от циклене на паркет/,смесен със смола+ускорител+втвърдител+разредител/според вида на смолата/,като слагаш разредител по бавно втвърдява и се работи по-лесно.Като втвърди кита напълно-шлайфаш,отвътре между ребрата залепихме стириопор.В общи линии това е,има много тънкости при работата със смола,трябват ти съветници и теоретично и практично.Лодката тежи около 45-50кг.,двама човека спокойно я носим.

- krokibg
- учете се от него
Един плат не е ли тънак,макар да е от плътния като одеяло
Казвам това,защото миналата пролет се наложи да ремонтирам Ял 4 разцепен като диня по цялата дължина отдоло на дъното
Лодката е правена в Мичурин и да ти кажа,много кекаво,след като видях какво се случи само от една буря и цяла нощ клатене на брега.Колкото и да ни се вижда здраво,стъкломата и смолата стават като какъм но същевременно са и лесно повредими.От ударите в брега или по скали,билото дори и от транспортирането се посуква и матеряла отслабво и става на места като счупено бронирано стъкло.Седи си на мястото но е дефакто с разбита структура и на двата материала.Казвам всичко това,пак от личен опит и за мен,по важното е не лодката да стане 50кг и сам да я мяткам на където си искам,а да е здрава и стабилна и трудно да се разбива дори и при удар.Знаете че понякога под водата има дървета,които са огромен проблем за бързо движеща се лодка.Такъв удар може да ти отвее двигателя заедно с транеца,когато си се опитвал да пестиш материал и да олекотяваш лодката.Иначе,за начина на направа съм напълно съгласен и е един от правилните.Има само един проблем,които трудно се избягва и не го споменаваш ,не казваш че когато си опънал с телбода плата е бил много опънат,но когато започнеш тупането със смолата,винаги плата се измята и става на дунавски вълни.Проблема после е че наистина трябва кит и след като се исправи перфектно лицето след много дълго и тредно шлайфане,се иска още един път да се положи плат за здравинат,което гледам не сте направили,а сте си спестили плата и смолата
Иначе,е станала добре като скеле

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Като чета темата ми става ясно, че има доста мераклии да си правят лодка. И аз съм такъв, но мяй скоро няма да намеря свободно време за тази цел.
Та вчера ми хрумна една идея, която е следната:
Преди 2 години домъкнах от германия една доста стара форма за лодка(по долните редове за състоянието и, важно е за мераклиите). Формата е за глисираща лодка и е 4,80 на 2 или 2,10. Имам само долната част на лодкара, демек черупката, мислех от вътре да си я изградя сам.
Мисълта ми е, че ако има някой с голям мерак, доста сръчни ръце, свободно време и малко средства мога да предоставя формата за да си направи една лодчица. Уловката обаче е, че формата е в окаяно състояние, но според мен може да се реставрира(нали за това съм я мъкнал 1600км
).
Пари за предоставянето на формата няма да искам(освен евентуално някакъв депозит, за да съм сигурен, че този който я вземе ще е отговерен и няма да изчезне), НО реставрирането е за сметка на този който иска да ползва формата. Нещата които трябва да се направят са следните : да се укрепи малко скелето(скелето е желязно , ще трябва малко заваки и малко ламиниране на скелето за формата), товя е лесната част. Другото и основното което е , че формата има нужда от шлайфане финно китосване и отлично полиране от вътрешната страна(евентуално ако е необходимо да се грундира и да се пръсне професионално в камера поемам по голямата част от разноските по пръскането). Това е необходимо, защото в противен случай пърно няма да може да се отлепи негатива и второ всяка драскотина и неравност се отбелязва на негатива х2. Като цяло за реставрацията се изисква повече работа от колкото стредства.
Формата може да се види в Крумовград. Подробности и въпроси в темата или на ЛС.
Формата въпреки оскяното и състояние има стойност от 1000Евро, само за информация.
Това ми беше идеята, ако има мераклия или мераклии могат да си направи лодка и на мен да ми спести малко работа
Та вчера ми хрумна една идея, която е следната:
Преди 2 години домъкнах от германия една доста стара форма за лодка(по долните редове за състоянието и, важно е за мераклиите). Формата е за глисираща лодка и е 4,80 на 2 или 2,10. Имам само долната част на лодкара, демек черупката, мислех от вътре да си я изградя сам.
Мисълта ми е, че ако има някой с голям мерак, доста сръчни ръце, свободно време и малко средства мога да предоставя формата за да си направи една лодчица. Уловката обаче е, че формата е в окаяно състояние, но според мен може да се реставрира(нали за това съм я мъкнал 1600км

Пари за предоставянето на формата няма да искам(освен евентуално някакъв депозит, за да съм сигурен, че този който я вземе ще е отговерен и няма да изчезне), НО реставрирането е за сметка на този който иска да ползва формата. Нещата които трябва да се направят са следните : да се укрепи малко скелето(скелето е желязно , ще трябва малко заваки и малко ламиниране на скелето за формата), товя е лесната част. Другото и основното което е , че формата има нужда от шлайфане финно китосване и отлично полиране от вътрешната страна(евентуално ако е необходимо да се грундира и да се пръсне професионално в камера поемам по голямата част от разноските по пръскането). Това е необходимо, защото в противен случай пърно няма да може да се отлепи негатива и второ всяка драскотина и неравност се отбелязва на негатива х2. Като цяло за реставрацията се изисква повече работа от колкото стредства.
Формата може да се види в Крумовград. Подробности и въпроси в темата или на ЛС.
Формата въпреки оскяното и състояние има стойност от 1000Евро, само за информация.
Това ми беше идеята, ако има мераклия или мераклии могат да си направи лодка и на мен да ми спести малко работа

Любо прав си ,че плата отпуска.Лодката я правихме на двора,вечерта като я оставихме ,сутринта цялата беше отпусната,като я напече слънцето се опъна.Затова нарочно намокрихме плата ,като отпусна го изпънахме мокър,като изсъхна стана супер.После когато започнахме със смолата да мажем само плата имаше на места едва забележими отпускания,но като втвърди всичко се оправи и като започнахме работа с мата нямаше никакви проблеми.За здравината мисля,че е здрава,ако има грешки ще ги поправим,ако трябва нова ще направим
,луд умора няма.

-
- новобранец
Любо не си чел добре поста на Ванеса, положили са три мата плюс текстила и кита, напълно достатъчно за такъв тип лодка .
Ванеса, интересен метод - взима се на въоръжение.След като залепихте стиропора облепихте ли го и него с плат и смола?
Като гледам скелета е стабилно направен, единствено може да имате притеснение, ако обвивката е тънка при удар в подводен предмет.Стъкломата не дава такава структурна здравина като плата.По данни от нета за малки съдове няма разлика в здравината на чисто пластиковите и такива с изработени от комбинация шперплат и смола с плат, при съпоставимо тегло.Дори се оказва, че и цената на материалите е съпоставима/нж това зависи в коя страна се прави изделието/Като изработени с авиационнен шперплат са дори по-здрави.Най-здрав е композит с порест или сотов запълнител,но за такъв трябва вакуум формоване и е трудно изпълнимо в домашни услови, не че не възножно.Гледах готови такива панели /най-тънкият е 1 см./ за окачени фасади, но ме съмнява дали ще може да се огъва по корпуса.Най-толяма здравина имат конструкциите от няколко тънки слоя алуминий с стъклоплат и смола между тях, също трудно при домашни условия.
Като гледам скелета е стабилно направен, единствено може да имате притеснение, ако обвивката е тънка при удар в подводен предмет.Стъкломата не дава такава структурна здравина като плата.По данни от нета за малки съдове няма разлика в здравината на чисто пластиковите и такива с изработени от комбинация шперплат и смола с плат, при съпоставимо тегло.Дори се оказва, че и цената на материалите е съпоставима/нж това зависи в коя страна се прави изделието/Като изработени с авиационнен шперплат са дори по-здрави.Най-здрав е композит с порест или сотов запълнител,но за такъв трябва вакуум формоване и е трудно изпълнимо в домашни услови, не че не възножно.Гледах готови такива панели /най-тънкият е 1 см./ за окачени фасади, но ме съмнява дали ще може да се огъва по корпуса.Най-толяма здравина имат конструкциите от няколко тънки слоя алуминий с стъклоплат и смола между тях, също трудно при домашни условия.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здрава и лека лодка може да се направи по начин подобен на този с изпънатия бризент.Само че вместо бризент
върху скелето се поставя стиропор /от по-плътния/.Само за транеца се поставя лист дебел водоустойчив шперплат.
Значи като се закрепи и припасва стиропора се облича с два пласта стъклоплат /550гр.м2/ с епоксидна смола.
След като смолата се втвърди /2-3дена/ лодката се обръща и се вади скелето,като остава само стиропора,който
също се излепва с 1-2 пласта стъклоплат.По този начин се получава сандвич панел който няма да е като вакумирания,
но ще върши работа.И най важното-лодката е абсолютно непотопяема.
върху скелето се поставя стиропор /от по-плътния/.Само за транеца се поставя лист дебел водоустойчив шперплат.
Значи като се закрепи и припасва стиропора се облича с два пласта стъклоплат /550гр.м2/ с епоксидна смола.
След като смолата се втвърди /2-3дена/ лодката се обръща и се вади скелето,като остава само стиропора,който
също се излепва с 1-2 пласта стъклоплат.По този начин се получава сандвич панел който няма да е като вакумирания,
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- krokibg
- учете се от него
Наистина прочетох че само един плат са сложили.Абе,като го гледам,момчето е мераклия и няма да си остави каруцата в калта.Мълча си,за някои работи,защото няма как да ги докажа с снимкиСтефан Илиев-Джоко написа:Любо не си чел добре поста на Ванеса, положили са три мата плюс текстила и кита, напълно достатъчно за такъв тип лодка .

Последно промяна от krokibg на Вто Яну 26, 2010 8:09 am, променено общо 1 път.
-
- новобранец
complast написа:Здрава и лека лодка може да се направи по начин подобен на този с изпънатия бризент.Само че вместо бризент
Колега обработваш с нещо или изолираш стиропора преди нанасянето на смолата ?
Кая коритото което мислиш да правиш глисиращо ли е ? Ако не , не се притеснявай толкова за здравината - два мата върху шперлат 4-6 мм си е доста здраво .
Така по предварителни сметки смятам 10 кв.м. шперплат 5 мм. Дъно 6 мм. страници 4 мм. т.е. средно 5 мм около 20 кг./1 слой мат450 гр.- ламинат 1300 гр м. кв. + 2 слоя тъкан от 354 гр м. кв. - ламинат 530 гр. м. кв. или общо слоя около 2400 гр. м. кв. До тук корпус на лодка 150 на 350 е около 40- 45 кг. без усилващи ребра. Предполагам около 8-10 кг за тях та общо до тук около 55-60 кг. Понеже обикновенно ламината излиза по- тежък отколкото го дават по книга предполагам около 70 или малко отгоре ще се вместя.Седя и си мисля глупости разни.Беше показана двуделна алуминиева лодка по преди.Та си мисля дали тази или втората да не е на този принцип 450 дълга та тамън ще се събира в буса, само се притеснявам да не е слабичка на снадката, та може и да е втората.По груби сметки на око ценово би трябвало да не е по-малко от 400 лв като голяма част от тази цена се пада на епоксидната смола.
Смола 200-250 лв.
плат + мат 70-100 лв.
шперплат 70-100 лв
летвички кит, боя нямам представа да речем 50-100 лв.
Да лодката ще е плоскодънна или леко V което предполага възможност за глисиране , затова смятам да я усиля освен по борта и по снадката на дъното и страницата с по една летва 20-30 мм.
Смола 200-250 лв.
плат + мат 70-100 лв.
шперплат 70-100 лв
летвички кит, боя нямам представа да речем 50-100 лв.
Да лодката ще е плоскодънна или леко V което предполага възможност за глисиране , затова смятам да я усиля освен по борта и по снадката на дъното и страницата с по една летва 20-30 мм.
- krokibg
- учете се от него
КАЯ,сметката ще ти излезе крива относно финансовата част,ама нека исчакаме да я завършиш до другата зима.Сложи поне още 200-300лв непредвидени

- pachosz
- сериозен играч
И от мен още 200-300, така може и да излезе сметкатаЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Сложи поне още 200-300лв непредвидени...

Ама поне ще ти е гот, че си направил сам коритото. Дано стане

Цената на материалите за стъклопластово изделие /от полиестерна смола и мат/ се смятат лесно -теглиш изделието /или подобно такова/ и килограмите умножаваш по 7 - получаваш цена в лв.
Моят съвет към колегата КАЯ е да си направи от щпертплата матрица за корпуса на лодката /оребрена отвън/ след това 2-3 пласта боя /за предпочитане акрил/ и оттам нататък:
-отделители -подложен/ПВА/подложен/ПВА
-гел /смола и талк/
-4 пласта мат /450гр./м. оребрен където трябва с ровинг +полиестерна смола
-седалки и палуба/може и частична/ -по същия начин
Моята прогноза е че материалите за горепосочения метод при размер на лодката 4м са около 800-900лв.
Успех!
Моят съвет към колегата КАЯ е да си направи от щпертплата матрица за корпуса на лодката /оребрена отвън/ след това 2-3 пласта боя /за предпочитане акрил/ и оттам нататък:
-отделители -подложен/ПВА/подложен/ПВА
-гел /смола и талк/
-4 пласта мат /450гр./м. оребрен където трябва с ровинг +полиестерна смола
-седалки и палуба/може и частична/ -по същия начин
Моята прогноза е че материалите за горепосочения метод при размер на лодката 4м са около 800-900лв.
Успех!
Последно промяна от diletant на Вто Яну 26, 2010 4:19 pm, променено общо 2 пъти.
Това е минималната сметка.Писах, че не би трябвало та е ПО-малко.Ще ми се да не е двойно.