Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???
Модератор: sapuna
Тая гад съм я ловил на муха,бял червей,хляб,грухано жито,ручейник,торен червей,кус-кус,стиропор в реките Искър,Вит,Зл.Панега.На "помпене" на р.Вит,на гола тройка на р.Искър.
Гледал съм като ловят скобарите на тесто(Асеновградско),водорасло(Росица и Видима),магданоз(Росица).
Всяка река и специфична за себе си и ако на едно място ловиш с една стръв,на друго не пипва.Най-добри успехи може да постигне човек,като се вслуша в местните рибари!
Гледал съм като ловят скобарите на тесто(Асеновградско),водорасло(Росица и Видима),магданоз(Росица).
Всяка река и специфична за себе си и ако на едно място ловиш с една стръв,на друго не пипва.Най-добри успехи може да постигне човек,като се вслуша в местните рибари!
Последно промяна от RibaRiA на Пет Яну 04, 2008 10:49 am, променено общо 1 път.
Големите риби в мътна вода се ловят!!!
-
- ще става разбирач
Скобар не се лови на всяко водорасло,а само на онова мъхестото .финното ,което се развива по плоските камъни и канали. Откъсват се 4-5 см. от него, и се връзва на възел,за да може да се задържи по лесно на куката.След като се закрепи на куката стабилно, може да се отрежат дългите краища.По някога е трудно да се намери от водораслото ,затова може да се съхранява в сухо състояние, и да се мокри на водоема .
И падащата звезда е била изгряваща .
Най-капризната риба,която познавам,затова я наричам ГАДНА.Стотици пъти съм го гледал как се лъска по дъното и играе,но не пипва на никаква примамка.Ходя за него само когато дърпа активно и става най-хубавата консерва от риба,която знам да правя.Повече от 3-40 кг. не съм хващал,но това беше преди повече 10-15 години,когато бомбите и мрежите не прецеждаха вировете.Най-големите слуки са ми нощтно време на фенер(Петромакс) и светеща плувка през лятото.Винаги семейно,с приятели и си правим чудесни излети.Ако не дърпа,дърпат бутилките и приказките.Искам да споделя,че никога горските не са ни спирали да ловим пред ноща,стига да имаш билет и ловиш с 1 въдица.И те знаят,че през лятото през ноща скобара е най-активен,ако се е смислил да посяга.bkd написа:Колега от къде това мило отношениеRibaRiA написа:Тая гад съм я ловил !
Нямам претенции за скобарджия,и ако само аз не ловя значи проблема е в мен.Но когато поне 2-30 души нищо не ловят,а той се къса от кеф да се бялка и скача над водата,значи ли,че всичките сме калпави риболовци?bkd написа:Щом забелва-значи се храниА щом се храни и не ловиш не правиш вярното
Проблема е в тактиката на риболов /който не си оцелил/, подхранка или стръв
Няма невъзможни неща
На р.Вит при с.Садовец(на вира при мелницата) е имало случаи когато съм броил до над 100 човека и никой нищо не вади.А вира ври(буквално) от играта на скобара.
Жената тогава опъна 2 бели мрени по около половинка за 10 минути една след друга и ни удари всичките в земята преди 10-тина години.
А като попита:-Има ли рибари тука?-поне 10 човека събраха такъмите.

Skobar
.......................................................
Първо предупреждение!
sapuna1971
Първо предупреждение!
sapuna1971