За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Диканаров написа:Киро, какво значи -"окъпа"? Сланата е замръзнала роса и ако пръскаш с вода листа и цветове не е ли още по-опасно или във водата има нещо разтворено, като сапун или друго?
Не ве бати Весо - направо пръскай с маркуча.
Мен ме е яд че закъснях със ставането него ден.
Водата от чешмата през зимата е с t 12-14*,веднага разтваря сланата.

И скивай сега,сланата се образува основно малко преди изгрев слънце.
Или за март месец,към 5 часа сутринта,поне тук при мен - на високото е почти така.
........................................................................................................................

Данто,абееее - още не ми е излязъл разсада дето го сях.
Може ли причината да е,
че го сях в тор от калифорнийски червей,без да го смесвам с други почви?

Имай едно на ум,че едва в последните 3-4 дни се появи слънце по нашия край.
До сега облаци,мъгли и все такива,а разсада ми стои на прозореца,изложение Юг.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

миналата пролет отново ни изненада слана,станах 4 ч. и си отидох на село да спасявам кайсиите,запалих огън с мокра слама и трева за да пуши,но към 6,3-7ч леко се обледениха листата и реших да ги окъпя с пръскачката,после опънах и маркуча.когато свърших с няколкото дървета ,листата им се бяха заледили.понапръсках още малко,но като спреш се заледяваше наново,не знам колко минуси бяха.от цялата работа откъснах половин кофа кайсии.някой казва че огъня се палел преди да падне росата 1-2 ч,а за водата -преди да изгрее слънцето и поливаш докато се вдигне температурата.
питах ви за препарат против слана ,но явно не сте чували.тука в агроаптеките го има 2 вида,
единия -пръскаш преди, повреме и след цъвтеж,без да се съобразяваш дали ще паднат слани,
а другия трябва да дебнеш кога ще има слана и тогава да пръскаш.и тука е въпроса дали има
поне 50% гаранция-е те аптекарите ги хвалят за да си ги продават.някой ако е пръскал с такова нещо да си каже мнението.в петък или събота ще отида до пазара и ще видя как се казваха.
...........
Киро,моето домати поникна на втората седмица,но нещо му стана и почна да поляга и изсъхва.
в едното съндъче останаха 20-30 коренчета и се пренудих да сея в друго съндъче,с по-малко пръст и покрито с найлон отгоре,на 10 дена е и гледам единият сорт е поникнал.
този път пръста е държах във фурната,предната имаше някакви бели ларвички и си помислих да не би да смучат от коренчетата.да видим какво ще стане. :drinkers:
........
АКО ХОДИШ ДО ЦЕНТЪРА, СЛОЖИ И ОТ НАС ЕДИН КАМЪК В ПАМЕТ НА ПЛАМЕН.
АЗ СЪМ С ВАС ,ПРОТИВ ТИМ И МАФИОТСКИТЕ СТРУКТОРИ.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Кире, за да поникне, не е нужно слънце, а топлина и влага. Доматите никнат при температура 20 градуса, но Пипер, Патладжан изискват по-висока - 22 - 24 градуса. Трябва да затоплиш помещението, иначе ще си купуваш готов разсад от пазара. Торфа от Калифорнийски червей не е причина да не поникнат.
А на Делио разсада е поразен или от заболяване, което наричаме "Сечене" или от нагризване на гъсеничка. Познава се по шийката на разсада - областта около повърхността на почвата. В първия случай има рязко изтъняване на стъблото и точно там се пречупва. Прави се поливка с Метил Топсин. Във втория случай има дупка, от която гъсеничката напуска растението. пръска се с Би 58, Нуреле Дурсбан.
В повечето случаи Сеченето се появява при по-висока влага от нормалното. Горния слой на почвата винаги трябва да е сух.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Христо Рангелов »

Аз не си правя труда да си правя разсада сам, а като дойде времето за сеене направо отивам от пазара и си вземам готов разсад , сея и готово.. Пък като му дойде времето ще питам ;)
"The more you know, the less you carry"
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

За да си нямате ядове с разсада, е полезно да се правят поливки с комбинацията Топсин+Проплант или Превикур. На 10л. вода слагате Топсин 10 гр и Проплант или Превикур 15 мл. Преди пикирането правите една поливка предпазно и преди разсаждането на полето - също.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ясноооо,ще поработя в/у температурата.
С парно съм,но там вратата е постоянно отворена,не знам дали вдига до 20 и нагоре,ще я измеря.Сандъчето стои на прозореца.
Изображение

delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Христо Рангелов написа:Аз не си правя труда да си правя разсада сам, а като дойде времето за сеене направо отивам от пазара и си вземам готов разсад , сея и готово.. Пък като му дойде времето ще питам ;)
христо,тази година за първи път си сея разсад,причините няколко.незнаеш какво ти дават,взех разсад за черна капия ,а имаше чушки ,гамби и накакви малки капиики;семената с които сеят не е гаранция че са оригинални и не са си ги добили сами(изключвам сортовете които не са хибридни),но такива почти не са продават по пазарите;по тази причина можеш да си завъдиш селско домати,от което всяка година да вземаш семе и да нямаш проблеми с добива му.сега сях
едно такова ,розово,доста едро(не е гигант),а и бързо покълва и почти на 100%.само че както споменах по горе нещо му стана и сега ми останаха около 20 коренчета от първото садило,от второто почти всички са поникнали,биволското сърце(купешко) тук таме някое е поникнало,но каквото стане :drinkers:
.................
киро,от старата ти сеидба мисля че семената ще са изгнили вече,по-добре сей на ново.сложи си сандъчето върху радиатора,и го покрий с найлон или стъкло(жената ми даде тази идея ,баба и така си правела разсада и по-бързо поникват ),и отгоре ги посипи с по-малко пръст-,1 см.
вторите ми са вече по около 3см вече на 2 седмици.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Май така ще направя Дельо.
В понеделник ще поразровя да видя семената как са.
Как пък нито едно не поникна ве?
Ни домата,ни пипера,ни чушлета,нито целината.
Температурата където стои сандъчето е между 19 и 24*
Изображение

Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ба си - вчера разрових,всички семена така си стояха,
както съм ги нагласил в предните снимки.
Интересното ми беше,че тази тор ли е,пръст ли е,
стоеше суха,а почти през ден си поливах с пулверизатора.
Понякога отдолу от дупките прокапваше водата.

Та - вчера взех пръст от градината,пак си я нагрях за 2-3 часа
във фурната,и днес малко я омесих с предната калифорнийска тор,
та наново всичко пак го засях по предната схема.
Сандъчето го поставям пак на същото място - искам да разбера
де е дефекта тази година.Защото,само това ми е различното от другите години,
а , и сандъчето.
Изображение

dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Позната история - липса на достатъчно глина, която да задържи влагата в почвата.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Здравейте, време е да помагате :)

Колега ми изкопа две орехчета, че му пречели и ми ги връчи да си ги засадя.
Въпроса е, какъв им е шанса да се прихванат, има ли смисъл да ги садя и ако да, как да го направя.
Ето няколко снимки на фиданките, вадени са събота.

Изображение

Изображение

Изображение
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Малко е късничко за засаждане, защото само след два месеца започва сухия сезон и риска е първо да се прихванат и след като се разлистят да изсъхнат. За нарастване на шансовете за успех ето няколко съвета. В дупката, където ще се засадят първо се слага малко слама и угнил оборски тор, за да задържа влагата. Отгоре почва и тогава се засажда фиданката. Корените с лозарската ножица се отрязват към 0.5-1 см. всички - и дебелите и власинките. Целта е на образуваните така ранички да се образува Калус, от който ще израстнат бързо нови власинки. Преди засаждането е много добро решение фиданките да се държат около час в каша от вода и угнил оборски тор. Така полепват частици от тора, който е богат на биологично активни вещества. От края на май с нарастване на засушаването започват чести поливки до есента.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Слушам и изпълнявам!
Само оборския тор ще е труден за откриване, но довечера ще се повозя из околните села след работа.
Така като ги гледаш, колко трябва да са дълбоки дупките, почвата не е особено добра.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Има следи на каква дълбочина са били преди изваждането им. Засаждат се на около 10-15 см. по-дълбоко, но така, че след слягане на почвата и окопаване на ямичка за поливането им, да не бъдат оголени повече.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

кога е време за пикирване на доматито?
първите са около 10-на см. ,и вече образуват трети чифт листа.
кога се полива с ТОПСИН,преди расяването и да поемат от разтвора или след като се пикират
.....................
на въпроса на ЧИРУСА.(не съм мн.компетентен ,но все пак съм сял дръвчета по този метод)
правиш дупка дълбока поне 50 см,основата е разрохкваш с правата лопата и сипваш няколко см. пръст омесена със ситен пясък(пясака запазва влагата),поставяш фиданката както е описал данчо,но режеш и върха,зариваш с пръст или тор до половината и наливаш една кофа вода ,после допълваш пак с пръст,и ако искаш -пак вода.
не мисля че е КЪСНО,горещините са юли-август,влага предостатачно ,а и на седмица две по една кофа вода не е излишно.
така вкоренявам и лозови пръчки.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”