Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Това са глупости!Diman написа:Тролка, на теб ще ти дам един шах. Въдицата ми е 30-50lb. Но преди да ми удари рибата, върховата ми акция реално е не повече от 10гр.![]()

Не е ли едно и също? Ако не е, колко е акцията на въдица 30-50lb?Troli Rapala написа:...Обясни ми какво обозначава въдица 30-50лбр,това акция ли е или препоръчителни линии?![]()
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не е едно и също акция и препоръчителни линии!Едно време пишеха на прътите акция и по това разбираш якостта,а сега има тънки пръчлета с тънки върхове на които не им дават акция на замятани примамки ,а до какви линии можеш да ползваш.На Пеновете,които харесваш им дават 12-20либри линии,но не знам каква им е акцията за тежина на примамката?Тия старите колци 50либри с баят връх сигурно означава,че можеш да повдигнеш 50либри тежест? 

Тролка, моя връх не е баят ве, брат. Таман си е. При максимално натоварване се огъва цялата на дъга. Усещам, че се огъва и в макародържача. Нещо смесено между параболик и прогресивен параболик. Ако се лепне големия, чак такова натоварване може да не види. Но може и да види, зависи от мен. Като се лепне, ще доложа. С по-твърдите въдици, напъните на рибата са по-осезаеми и кефа е по-голям. Там проблема е с куките. За радост устата на сома е здрава.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Димане,опиши ми такъмите си за кльонк и ще разбера Ко праиш!
Има неща които са еднакво валидни за кльонк или тролинг.Въдицата е един от важните фактори,които определят начина на игра на примамката.Във френския филм участва Жан Клод Танзили,който е най-популярния кльонкаджия и има собствено разработен прът за кльонк с данни:180см.240грама от карбон с тест 50-160грама акция-canne tanzilli vertiline!Помисли защо се е спрял на този вариант след 30години в кльонкането и каква му е идеята? 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
За жалост това е най-големия проблем,че куката може да се забие само на две места около свивките вляво и дясно,друг вариант няма!Diman написа: За радост устата на сома е здрава.

Започва да ми харесва изказа ти, Тролка. Какво да ти описвам? Питай конкретно. Винаги се опитвам, да съм максимално обективен в изказа си. Иначе няма смисъл да съм тук. Ако НАУЧА нещо ново, го казвам. Пример- как е правилно да се кльонка. Не съм го измислил аз. Нека всеки сам прецени има ли логика в това, което съм написал.
За въдиците вече написах. Основното влакно е специален монофил за сом AWA SHIMA 0,70. Лови и ако се ползува за лидер, но с много специален монтаж. Който не съм научил, а измислих сам. Идва ми малко твърдо, но няма памет и не се къдри. Здравината е пословична. Имам много монтажи с всякакви влакна- монофилни, плетени и комби-риг, включително и "твоите" лидери на Бъркли 55lb и 60lb. Постоянно експериментирах. Ако си чел внимателно си разбрал, че нямам тайни освен някои монтажи.
Вярно е, че се закачат отстрани, но аз избрах тази техника на ловене. Не бързам да го засичам (напук на теориите на Ю. Философ). Изчаквам го да тръгне надолу. Риска е, че може да изплюе. И това се случва, когато не е активен и по-предпазлив- не налапва добре, а само щипва стръвта. При моментална засечка, усещам, как монтажа се изнизва през четките. Усещам го като шкурка в пръстите си.
Работих върху това, линията ми да няма никакво съпротивление по време на удара. И мисля, че се справям. При теб, каква е идеята на мекия връх? Не е ли същата? Съгласен съм, че с мек и по-твърд връх, стръвта долу играе по различен начин, ако има вълни.
За въдиците вече написах. Основното влакно е специален монофил за сом AWA SHIMA 0,70. Лови и ако се ползува за лидер, но с много специален монтаж. Който не съм научил, а измислих сам. Идва ми малко твърдо, но няма памет и не се къдри. Здравината е пословична. Имам много монтажи с всякакви влакна- монофилни, плетени и комби-риг, включително и "твоите" лидери на Бъркли 55lb и 60lb. Постоянно експериментирах. Ако си чел внимателно си разбрал, че нямам тайни освен някои монтажи.
Вярно е, че се закачат отстрани, но аз избрах тази техника на ловене. Не бързам да го засичам (напук на теориите на Ю. Философ). Изчаквам го да тръгне надолу. Риска е, че може да изплюе. И това се случва, когато не е активен и по-предпазлив- не налапва добре, а само щипва стръвта. При моментална засечка, усещам, как монтажа се изнизва през четките. Усещам го като шкурка в пръстите си.
Работих върху това, линията ми да няма никакво съпротивление по време на удара. И мисля, че се справям. При теб, каква е идеята на мекия връх? Не е ли същата? Съгласен съм, че с мек и по-твърд връх, стръвта долу играе по различен начин, ако има вълни.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Идеята с прътовете при тролинг и кльонк е следната:Големите риби атакуват с голяма скорост и усещат за стотни от секундата съпротивлението,което оказва върха на пръта и моментално изплюват стръвта без да се закачат на куката.Когато върха на въдицата е натоварен максимално с тежестта на примамката и драга е настроен подходящо лабаво,Голямата и със светкавични реакции риба не усеща съпротивлението и захапва уверено.Така вероятността да не се закачи е по-малка.Това важи и за Големите бели риби,като ракети са и ако не си направил нужното се получават празни удъри без резултат.Същото важи и за сомовете.Танзили,като сложи 100грама олово + стръв още толкова и пръта се огъва така,че при кълването да не усеща съпротивление.А също и самата стръв е по-свободна за движения!Не съм говорил с него,но предполагам,че това му е идеята.Димане за прътовете ти,те питах.?
Ава-шима е китайска линия,та не ми я хвали и едва ли си отговаря на данните.Флуоро слагаш ли? 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Навий марково монофилно влакно 0.40мм + повод 40лбр. флуорокарбон за втората въдица-кръщаваш я Троли-кадема и след края на сезона обявяваш резултатите.
Ако твоя такъм мъ бие,шъ се заврем у кучи гъ...!

Вземи за тоя такъм и една евтина въдица за 30кинта на Филстар с акция 50-100грама съклопластова-бяла 160санта по спомен-Краси ми подари такава и забелязах,че на Песъко 80% от тролингистите са с такива за трета и четвърта въдица и действай!
По-добре е да е скъпа карбонова с тия показатели,но за първоначална проба 30кинта нищо не са и има положителен ефект!Краси е толко стиснат,че и карфица не мое му влезне отзад,та праи сметка що ми е направил подарък?
Уж за подигравка,а то се оказа перфе за мнителни сомове.Последния ми удари на нея,а и при други дава резултат!

Вземи за тоя такъм и една евтина въдица за 30кинта на Филстар с акция 50-100грама съклопластова-бяла 160санта по спомен-Краси ми подари такава и забелязах,че на Песъко 80% от тролингистите са с такива за трета и четвърта въдица и действай!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
За моното към флуорото има специален възел на най-добрата фирма за флурокарбони-Seaguar,"Морските вълци" по Джиографик работят само с тази марка,щот при риби по 10 000$ боли много,ако линията не е Топ!
Между възела и оловото сложи гумено топче да не се наранява.Това е.За звука от кльонка е важно един-два удъра и пауза поне 2-3минути за да му дадеш време да си изготви картинката и да дойде подготвен за атака,щот на Жребеца правят некви дълги серии и издънват целия язовир за нищо!
С тия многобройни рецептори на сома му требва малко за да се задейства,но все пак това са 5-10минути или половин час.Тая риба мисли поне минута преди да вземе решение,Ко шъ праи през следващите две,не е заухава!

- Don4o_62
- учете се от него
това преди 5 г. го обеснявах на едни,дето фанаха по някой сом и се почувстваха великиDiman написа: Не бързам да го засичам . Изчаквам го да тръгне надолу. Риска е, че може да изплюе. И това се случва, когато не е активен и по-предпазлив- не налапва добре, а само щипва стръвта. При моментална засечка, усещам, как монтажа се изнизва през четките.

за меките въдици Троли е прав, но за влакно 0,40 не е,най малко 0,70
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Не разбрах, одобряваш тази техника, или напротив? Акция 100гр. с 0.70 влакно ще е голяма гледкаDon4o_62 написа:Diman написа:
това преди 5 г. го обеснявах на едни,дето фанаха по някой сом и се почувстваха великиама кой изобщо асимилира кво казват експерементирали шмиргели едно време
![]()
за меките въдици Троли е прав, но за влакно 0,40 не е,най малко 0,70

http://best-fishing.bg/vudici/riboloven ... -210m.html
http://best-fishing.bg/vudici/vudici-za ... 100gr.html
Тролка, това ли е, което?
Акциите са 20-100гр. и 50-150гр.(40-150)
Флурокарбон не ползувам в нито един вид риболов. Не практикувам морски риболов.
Слагал ли си някога тежест 100гр. на акция 60-120гр.? Аз- да! Тази пръчка ще пие вода със 100гр. тежест.
http://best-fishing.bg/vudici/vudici-za ... 100gr.html
Тролка, това ли е, което?
Акциите са 20-100гр. и 50-150гр.(40-150)
Флурокарбон не ползувам в нито един вид риболов. Не практикувам морски риболов.
Слагал ли си някога тежест 100гр. на акция 60-120гр.? Аз- да! Тази пръчка ще пие вода със 100гр. тежест.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да,това е въдицата.Нека си пие вода,Ко те бърка?
Не слагаш флуорокарбон,що?На инат ли съ праиш?Сложи,виж дали ще има разлика в кълването и така!
Добре,0.40мм е недостатъчно,та и 0.50мм може да приемем за по-финна линия,щот 0.70мм вече си е баята и си я дръж на основната въдица.Не знам при теб как е,но при мен в 99% от случаите ми удряше на пръчката до кльонка,а втората беше паметник? 

Аз не се инатя. Той се инати. Много харесва меки поводи. Затова имам комби-ригове с твоето Бъркли + 20 см. плетен лидер Black Cat. Иначе удря на всичко и хич не дикел какъв ти е повода. Гладен ли е, намича. А щом излезе на местата за хранене, значи е гладен.
Въдичката ще бъде при мен в четвъртък. Поръчах 1.80 40-150гр.
Среща- знаеш в коя тема!
Но поне ще се изкефя от неравностойната битка.
Аз ловя винаги само с една въдица. Ще ги редувам. Ако има разлика, ще си проличи.
Влакното ще бъде 0,50. Тежестите 70-100гр.
Въдичката ще бъде при мен в четвъртък. Поръчах 1.80 40-150гр.
Среща- знаеш в коя тема!

Аз ловя винаги само с една въдица. Ще ги редувам. Ако има разлика, ще си проличи.
Влакното ще бъде 0,50. Тежестите 70-100гр.