Язовир "Искър", най-големият язовир в България.

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Язовир "Искър", най-големият язовир в България.

Мнение от lusienn »

naskobo написа:Амури е хубаво да се пуснат, но не вярвам че ще опасат водораслите дори да са много и големи. Интересно наистина, откъде ни дойде тая напаст, дали пък не е от затоплянето??

Насе-Един 10 кг Амур яде около килограм Водорасли на Хранене.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
crazybot
фен клуб-скобар

Мнение от crazybot »

Аз пък имам една друга теория за водораслите. Според мен (а и не само), ако язовира се изпуска на няколко години така че по-плитките части, заливи и т.н. да остават на сухо, образувалите се водорасли ще изсъхват и умират. Според мен е достатъчно на 7-8 години веднъж да се изпуска доста стабилно. Нека по-старите колеги да кажат след голямата суша през 94-а как е било положението на язовира.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тогава самоковци си пасяха овците и кравите под Щъркела :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Момци, ще ви кажа за яз.Сопот, защото преди десетина-петнадесет години ситуацията бе същата! Тогава имаше плътен слой покрай брега от водорасли с ширина десетина метра! За да си направиш място за ловене от брега си правехме ръчни драги от тежък винкел с дължина 1.5 метра и привързан от двете страни с въжета! С лодка го пускахме зад водораслите, а приятелите теглеха въжетата. С винкела излизаше и топ от овършани водорасли. Тази операция я повтаряхме неколкократно и си ставаха прилични просеки в които ловяхме от брега. Но просеките, ако не се почистваха обрастваха отново за дни. Така бе до зарибяването с амур! За две-три години почисти язовира и станаха по 5-8кг. Имаше го много. Сега имаме по над 20 кг. но са много редки вече, а язовира започна да обраства. Друго което мога да отбележа е , че тогава когато бяха водораслите и костурът бе едър и многоброен, а сега няма много водорасли, едрите амури са рядкост и костурът издребня и намаля! Есенното зарибяване с амурчета на Сопот ще е интересно да го проследим как ще се отрази на язовира, като цяло. Във водораслите се криеха и растяха спокойно дребните рибенца, които бяха изобилна храна за хищника. А сега при висока вода на пролет при мръстенето и покачване на нивото в последствие малка част от хайвера и личинките оцелява, поради опасването на гнездата от "платиката"/ косат/. В миналото се сърдехме, че след мръстене сваляха нивото на язовира и хайверът изсъхваше и "нямането" го отдавахме на това. Сега е пък тази напаст, която надделя и над слънчевките! Ловил съм слънчевки между едрите костури на живо рибе с тегло над 300-400гр. с лодка на 6м.дълбочина. Сега е проблем понякога да си хванеш за стръв 2-3 см. слънчаци. Та така, няма угодия за нашего брата!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Ако се зариби с амур, не само че ще почисти треволяка /даже и папура яде като солетки!/, но и като месо за ядене, пък и като обект за спортен риболов, амурът е в класи над шарана...

Между другото, причините за развитие на "зеленяка" са две - топлина и "храна"... При това застрояване около язовира, "храната" е в изобилие...
Тоя процес първо се разви на Панчарево - обилното наторяване поради липса на канализация води до цъфтеж на водата и даже рибата може да се задуши през нощта, понеже водораслите също консумират кислород /произвеждат кислород само през светлата част от денонощието/.
lusienn

Мнение от lusienn »

Е добре де нали сме в Еврозоната-защо,който трябва не Действа по въпроса.

Трябва да има пари и за Охрана,и за Зарибяване,и за Канализация-Ако са Законни-Постройките-

щом не им правят-Значи нещо не е както трябва.

Аз като мина през Вилите с лодка-виждам как-водопроводните тръби са изкарани над земята,

и Всичката фекалия-влиза в Искъра-тоест в тая вода къде Пиеме Всички Ние-и нашите деца.

Значи някой не си върши работата-тоест-много хора,които получават Заплати да отстраняват нередностите.

Аз да споделя-какво не ми харесва за нашия язовир-пък ако се вземат мерки-Добре за всички.

Риболовци.
djago1981kn
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от djago1981kn »

Никой не защитавам , но вилите са с собствени пречиствателни станций.Не вярвам някои да им разреши да си заустят мръсните канали директно в язовира.Още повече ,че държавата само чака да лапне някои лев от нередовни собственици.Зарибяване с амур и толстолоб ,както и с други видове риба са винаги необходими в този язовир.Важно е и държавата да вземе участие !!!
lusienn

Мнение от lusienn »

Толстолоба расте най бързо.

Мой приятел гледаше шаран,и между него пуснал 35 гр.толстолобчета.

За никулден бяха по 5 кила,това за 3 години се случва на високопланинско водоемче,

В по топла вода с планктон може и по голям да стане.

Кроки казвае неговия лети на размер,без да го храни.

А иначе вилите не са всички с собствени пречиствателни със сигурност.

Щом изведнъж,тръгна заблатяване на водата,някъде има замърсяване.

Трябва и при самоков и селата под него да се гледа,

Щото си е сериозна работа,от национална сигурност.

Неслучайно има санитарноохранителна зона.

Риболовци.
boci_
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от boci_ »

Циганското гето в Самоков замърсява река Искър и оттам язовира. Преди година даваха по телевизията как всичките мръсни води отиват в реката.
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

boci_ написа:Циганското гето в Самоков замърсява река Искър и оттам язовира. Преди година даваха по телевизията как всичките мръсни води отиват в реката.
Много точно казано. Боклуците си ги изхвърлят директно в реката. Реката променя мириса си и почва да мирише на канал след "махалата".
Като прибавим и няколкото нови хотела по горното поречие на реката които изливат каналното си съдържание в нея ситуацията е ясна.
Дъното на реката от няколко години в периода ноември-декември се "превзема" буквално от водорасли.

Плюс всичко изброено по-горе добавете и новото сметище, което функионира от няколко месеца и което ще събира боклуците на няколко общини и се намира на 500м от коритото на реката и картинката е ясна. Нищо добро не чака язовира в обозримо бъдеще за съжаление.
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

Някой ще сподели ли какво е положението на Щъркелово гнездо. Интересува ме само уклеят. Благодаря предварително.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
Аватар
ivanst
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanst »

Veleka написа:Някой ще сподели ли какво е положението на Щъркелово гнездо. Интересува ме само уклеят. Благодаря предварително.
Инфо от неделя ... тегав риболов на костур и уклей ... сутринта рано към 8 чака уклей влезе в залива но кълвеше епизодично ... след 9 часа почти никакво кълване ... просто нямаше риба в залива.Стояхме с колегата до обяд.Бай Иван ни каза на тръгване че след обяд риболова тръгвал ... уклей и костур но нямахме време да проверим дали наистина е така.
Изображение

Фейсбук група на яз.Искър -https://www.facebook.com/groups/iskar2014/
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

ivanst написа:
Veleka написа:Някой ще сподели ли какво е положението на Щъркелово гнездо. Интересува ме само уклеят. Благодаря предварително.
Инфо от неделя ... тегав риболов на костур и уклей ... сутринта рано към 8 чака уклей влезе в залива но кълвеше епизодично ... след 9 часа почти никакво кълване ... просто нямаше риба в залива.Стояхме с колегата до обяд.Бай Иван ни каза на тръгване че след обяд риболова тръгвал ... уклей и костур но нямахме време да проверим дали наистина е така.
Благодаря ти колега за споделената информация. Имах голямо желание да излъжа 30-тина уклея, през уикенда, но при тази ниска активност на рибите, ще отложа излета за Януари.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
lusienn

Мнение от lusienn »

30 уклея не мисля че ще е проблем да се хване и сега-просто трябва да ловиш-и пред залива,

търсиш ги.

Има метод и с 2 куки на линията-горе и долу-така хващаш 2 слоя,където върти Рибата.

Уклея е Зимна Риба-Не спира да е Активен.

Не съм отишъл-не съм хванал :D

Риболовци.
Аватар
icefire
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от icefire »

lusienn написа:30 уклея не мисля че ще е проблем да се хване и сега-просто трябва да ловиш-и пред залива,

търсиш ги.

Има метод и с 2 куки на линията-горе и долу-така хващаш 2 слоя,където върти Рибата.

Уклея е Зимна Риба-Не спира да е Активен.

Не съм отишъл-не съм хванал :D
Люсиене , .. хах ! Опитвам се да разбера по някакъв начин твоят ОПТИМИЗЪМ , копнежите Ти! мечтите, надеждите , очакванията .. НО ! не е така!!
Приеми го , просто не е така . Миналата неделя и аз бях там на залива , положението е точно такова - каквото го описва колегата ivanst ..... От страната на скалите 2 прекалено млади костура и един заблуден слънчак , в периода ор 8,45 до 14,00часа.. рибите си плуват на свобода , определил съм им явка след 3 години на същото място!
След 3 кг захранка и 700 гр бял , резултата е по-горе описаният от мен.
Гледам даваш акъл на един друг колега , от една друга тема : за риболов в Гърция на река Ангиста. Колегата споменава за 15 кг ( килограма) бял червей !!!! ЛОЛ !! И ти luseinn казваш , че трябвало тези червеи да се изсипят на "Щъркела" , за да се : съберела рибата !! - Абсолютна заблуда . И 200 кг червеи да сипеме , няма да стане !
Люси , не ме разбирай погрешно. Уважавам мнениятат ти , разбирам желанието и твоят оптимизъм ( поне се опитвам ). Но нека бъдем реалисти ..
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”