Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Моряка написа:Аз малко съм изпуснал темата,но относно сърнелите и сърнелките(отровни) съм пуснал снимки на 17 страница,Годзилата на следващата 18-та е намерил и хубави снимки.
Много благодаря! Прочетох ги с интерес.
А пък Киро в тези постове с Годзилата са жесток тандем. Разсмяха ме яко :lol: !
Последно промяна от G.Petkov на Съб Окт 23, 2010 9:55 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Наистина са като кукли. Много са красиви. Снимките са чудесни! Гъбките също!
Имаше слана. Не слана, направо сланина! Измръзнаха красавиците ,там, където ги има ! Тази нощ пак ще е студена. Сутринта пак ще е в слана навред... И няма гъбки... Тук, в полето няма... :? :(
stonerbug
новобранец
новобранец

Мнение от stonerbug »

Здравейте на всички! Темата е много полезна, но за съжаление не можах да открия това, което търсех. Надявам се, че ще можете да ми помогнете. Онзи ден ходих за сърнелки и намерих ето тези дребоси, които не бях виждала до сега- стана ми много любопитно какви са- рових из интернет и гъбарски книги, но не можах да ги открия. Растяха върху мъхеста почва в дъбова гора ако това ще е от полза :)

Изображение
puki75
новобранец
новобранец

Мнение от puki75 »

Здравейте!
Да си покажа и аз снимките на днешният ,,улов'': :)
Изображение Изображение
Изображение Изображение
За тези съм сигурен, че са сърнели, но още едни мнение и то от професионалист не пречи- даже е препоръчително.
Следващите са идентични със сърнелите, но по-малки шапки...не по- малки от 4см., но .....
Изображение
И най- вече се интересувам от тези- брани са за печурки. Гладко и ,,мазно'' калпаче, лепкаво и самата гъба е по- тежка...като мокра...
Изображение Изображение
Изображение
От сега да благодаря на p4eli4kata, ако се включи- миналата година много помогна със съвети на лс, пак за един подобен улов. :)
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

stonerbug написа:Здравейте на всички! Темата е много полезна, но за съжаление не можах да открия това, което търсех. Надявам се, че ще можете да ми помогнете. Онзи ден ходих за сърнелки и намерих ето тези дребоси, които не бях виждала до сега- стана ми много любопитно какви са- рових из интернет и гъбарски книги, но не можах да ги открия. Растяха върху мъхеста почва в дъбова гора ако това ще е от полза :)

Изображение
От снимката не мога да гарантирам, но мога да предположа хамелеонова гъба Laccaria laccata или някоя от близките видове гъби. Потърси снимки и информация в интернет.

puki75 - Последните три снимки убедително не са печурки, въпреки лошото качество. Мисля си за вид от род Hebeloma - род който не съдържа гъби годни за консумация. По принцип по това време на годината и аз срещам доста често подобни екземпляри от този род.
_cool_
новобранец
новобранец

Re: Гиганти

Мнение от _cool_ »

Здравейте, много ми харесва темата ви и често се консултирам с нея. Днес набрахме "едни гъби" :lol:
Ако някой има представа какъв вид са. Търсих по книгите за гъби, които имам, но такава голяма гъба, не открих.
Големината на шапката е 26-30см диаметър на повечето и височина 20см. Мръсно бяла на цвят. Дебелина на пънчето 3-4см. Много късо пънче.
Ето снимки:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Гъбите бяха на малка полянка край букова гора.

Благодаря ви!
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

пуки75 мисля че има предвид тези гъби
Изображение
Изображение
и аз ги снимах днес да ги споделя и да науча повече за тях.много хубави месести гъби,
а за гъбите на cool- ме притеснява големината.иначе е класически пачи крак.може и някаква разновидност.има по-компетентни.нека се изкажат.
тези приличаха много на печурки но бяха огромни затова се въздържах
Изображение
а тази нямам никаква представа каква е.беше в широколисна гора
Изображение
Последно промяна от zastava на Нед Окт 24, 2010 9:06 pm, променено общо 1 път.
за гъби съм
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

_cool_ - Потърсете "Leucopaxillus giganteus".
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Много благодаря, mosquito fish. Продължавам разследването. :rolleyes:
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

Здравейте, вчера бях за гъби в района на язовир Огняново.Надявах се да има сърнели но уви-открихме само стари гъби. Набрахме масловки, имаше доста около боровите гори, но нали се сещате какво чистене падна след това до 10ч. вечерта.Това което ми направи впечатление е, че нямаше червиви.
pamir
новобранец
новобранец

Мнение от pamir »

Здравейте, вчера набрах едни гъби, които приличат на обикновена манатарка, но отдолу са ярко жълти - понеже никога не съм виждал такъв вид - може ли да погледнете дали е това:

Изображение

Изображение
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

pamir написа:Здравейте, вчера набрах едни гъби, които приличат на обикновена манатарка, но отдолу са ярко жълти - понеже никога не съм виждал такъв вид - може ли да погледнете дали е това:

Изображение

Изображение
обикновенна масловка
за гъби съм
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

Ако са намерени в борова гора или около нея е масловка.Кожата на гуглата при масловката се бели лесно, това също е белег по който може да се различи.
Аватар
tiktak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tiktak »

Айде пак да питам. Тези ги снимах в Странджа. Много красиви, и сигурно отровни.

Изображение

Изображение

А тази растеше само между люспите на паднали шишарки:

Изображение
Karnak
новобранец
новобранец

Мнение от Karnak »

Колега, tiktak.
Въпросната гъба от първите две снимки е Coprinus picaceus от рода на Копринките. Не се смята за отровна а по скоро за съмнителна. Аз лично съм я срещал в дъбова гори. Наистина исключително красива и интересна гъба, но не ти препоръчвам да я опитваш. На третата снимка не се вижда много добре, но ми прилича на един вид Халюциногенна гъба от рода на Psilocybe, но не съм много сигурен. Аз мисля в събота да огледам за свежи манатарки. Успех на всички колеги!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”