Разкази за сома от залива на девиците

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Re: Разкази за сома от залива на девиците

Мнение от Diman »

Troli Rapala написа:... На теб въдицата и влакното са ти баяти,но съвместими!Но макарата не е хармонизирана с този комплект...
Въдичка 50-150гр. не е баята, а сопол! :idea: Когато засичам рибата, ще те сърби навсякъде- да знаеш, че съм аз! Монофил 0.50 за 6лв. не е баят, а си е лика прилика с пръта. Ти си тръгнал да се притесняваш за макарата. :wink: Нека играта започне - така! Още повече, не можа да ми предложиш читава макара=не си магьосник. Аз съм фен на PENN. Но бих се доверил на познавач, стига той да е магьосник. :wink:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

25 години препоръчвам перални,печки и кво ли не и ми е писнало! :mrgreen: Фен съм на следната концепция при покупка за която се иска Твърда воля.Определяш си бюджет и търсиш това,което ти трябва в една макара,можеш да прочетеш всичко за нея в нета или с хора които са с такава!И съм абсолютно против Овчия избор при което се оказва,че всички са с Цедрос или Заубер благодарение на некви "спецове"! :mrgreen: Овчарите и овцете са всичко което не понасям в човешките взаимоотношения!Уважавам хората,които сами си избират или се справят с дадена ситуация!Да,пръчката която ти предложих е "овчарска",но целта ми беше за малко пари да те изкарам от Старата Гегова схема и лично да се убедиш дали по финн начин става или не става Голема работа и после да имаш право да отсъдиш Обективно! :wink: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Diman написа: Въдичка 50-150гр. не е баята, а сопол! :idea
Баят сопол е не се шашкай щот за другия вариант те чакат срещу 150+++кинта вече Карбонката и усещането,здравината и кефа са други! :wink: Ти виж дали ще станеш по-ефективен с тая схема,пък за после ще го мислиш,кога му дойде времето,примерно 800дни по царскому! :mrgreen: Хубавите работи стават бавно и стъпка по стъпка без да се прескачат някои важни стъпала! :wink: :drinkers:
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Хубавите работи стават бавно и стъпка по стъпка без да се прескачат някои важни стъпала! :wink: :drinkers:[/quote]
ей ма кат си прав прав си :axe: ама и рядко хортуваш тъй,пък за фофлери си направо ням :lol: :lol:
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
theurgist
новобранец
новобранец

Мнение от theurgist »

Димане, когато ползваш безинерционна макара за кльонк не е удачен избора на дебел монофил :idea: При най- слабото охлабване на линията дебелият монофил изскача, като пружина напред и стават едни сериозни бради :D Та за предпочитане е плетеняк :drinkers: Ако си с мулти монофила си е ок. При макарите те съветвам да вземеш такава с метален корпус и зъбчатки различни от цам. В днешно време болшинството макари имат достатъчно добър драг за риболов на сом. Ти няма да ловиш туни, та и не ти трябва супер-дупер авансова система :D Пен, мичел, абу гарсия,дам и квот се сетиш още - всичко е китай :wink: Ако надписът е различен от китай, то цената е мнооого по различна :D Бих ти препоръчал дори още по малък модел макара, но знам,че още не си готов за подобна стъпка :D На кльонк и 50м млакно ти стига, а 100 са си предостатъчно :D 50 либров плетеняк е обикновенно абсолютно достатъчен. :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Объркването,че пръчката вади рибата произлиза от Закона на Архимед за Хидростатичните сили на повдигане на маса-тегло потопено във вода!2100години след това се появява Нютон и въвежда няколко нови Закона на Физиката,като втория разглежда силата и инерцията на теглото-масата!Който доказва,че ние не повдигаме статично риба потопена във водата с помощта на лост-пръчка,а се борим с нейната инерциона и теглова сила,маса и време.Пръчката е амортизатор или това,което поема част от енергията на инерционните сили! :wink: Нютон е нашия човек,а не Архимед! :wink: :drinkers:Ние не се борим с теглото на рибата,а с енергията която това тегло и инерциони сили генерират за единица време! :idea:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

theurgist написа:Димане, когато ползваш безинерционна макара за кльонк не е удачен избора на дебел монофил :idea: При най- слабото охлабване на линията дебелият монофил изскача, като пружина напред и стават едни сериозни бради :D Та за предпочитане е плетеняк :drinkers: Ако си с мулти монофила си е ок.
Това са погрешни изводи,защото точно с мулти и монофил 0.70мм на кльонк когато олабих драга и шпулата превъртя и стана мазало!При спинингова макара няма как да се отпусне линията и да се стигне до "пружиниране" освен ако не си заспал или шпулата е прекалено пълна! :wink: :drinkers:За това си падам и по спининг макари,щот съм горял с мулти,а и с едно завъртане се обира много повече линия без да се стига до отпускане! :wink: :drinkers: Слаб две,седни си Оседларов ли си,къф си? :mrgreen: :mrgreen: :drinkers:
theurgist
новобранец
новобранец

Мнение от theurgist »

Тролка, това само показва, че не умееш да работиш с мултипликатор :lol: Но твоите новобрански изпълнения с мултипликатора са много по лесно изпълними с безинерционна макара :drinkers: :D Все пак аз говоря за разумно използване на макарите, не за аджамишки действия :lol: Никога не ми е било важно бързото обиране на влакното при кльонк риболов :drinkers: Даже е вредно, ама кво разбирам язе от тея неща :D При клоьнка и риболова от лодка немаш нужда от супер драг, самата лодка действа като аванс :wink: И ако си наясно какво правиш, ще извадиш без особен проблем всеки сом. Никога не съм харесвал бързо оборотните макари - по кекави са :lol: Бързата работа е срам за майстора - капише :mrgreen: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

theurgist написа:Тролка, това само показва, че не умееш да работиш с мултипликатор ..
Е,това е работа с трактор и за това не я умея! :mrgreen: Но ако аз съм Хърбел с мулти,то ти трябва да си Щърбел със Спинингова макара щом се е стигнало до пружиниране на линията? :roll: :mrgreen: :drinkers: Като си в екшън и решиш да олабиш,перчатката на мултито не е предимство,а недостатък!Като не ти се е случвала случка,няма камк да ме разбереш! :wink: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

theurgist написа: Все пак аз говоря за разумно използване на макарите, не за аджамишки действия :
Бах тоя Аджамия дет първия му сом на кльонк към 30кила е преборен въпреки мултито което се води световна класа и му го купиха от Австралия! :rolleyes: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

theurgist написа: Никога не ми е било важно бързото обиране на влакното при кльонк риболов :drinkers: Даже е вредно,
Я па ти? :mrgreen: Па обясними тугъз къ шъ съ стигне до олабване на линията=пружиниране на дебело моно,ако не успееш да я обереш навреме? :shock: Мислиш ли кът пишеш,ко точно пишеш? :mrgreen: :wink: :drinkers: Противоречието означава,че не си Верваш много—много! :rolleyes: :mrgreen: :drinkers:
Аватар
ringo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ringo »

https://www.youtube.com/watch?v=phntbkzz8Wc
Относно митове и легенди за това, какво имитира кльонка. Видеото на 13 сек.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

theurgist написа:Димане, когато ползваш безинерционна макара за кльонк не е удачен избора на дебел монофил :idea: При най- слабото охлабване на линията дебелият монофил изскача, като пружина напред и стават едни сериозни бради :D Та за предпочитане е плетеняк :drinkers: Ако си с мулти монофила си е ок. При макарите те съветвам да вземеш такава с метален корпус и зъбчатки различни от цам. В днешно време болшинството макари имат достатъчно добър драг за риболов на сом. Ти няма да ловиш туни, та и не ти трябва супер-дупер авансова система :D Пен, мичел, абу гарсия,дам и квот се сетиш още - всичко е китай :wink: Ако надписът е различен от китай, то цената е мнооого по различна :D Бих ти препоръчал дори още по малък модел макара, но знам,че още не си готов за подобна стъпка :D На кльонк и 50м млакно ти стига, а 100 са си предостатъчно :D 50 либров плетеняк е обикновенно абсолютно достатъчен. :drinkers:
Няма дума, с която да не съм съгласен в този пост! Плетеняка е удобство. Монофила създава проблеми, особено като не знаеш как да го навиеш на мултипликатора. По време на работа също се изискват известни умения. Знам, че Троли вероятно няма да ме разбере. Това е, защото практикува предимно тролинг с безинерционни.
Мисля, че 0.50 е на горната граница за тънък монофил. Не е здрав, колкото плетеняка и дава по- голям шанс на рибата. Освен това ( според мен) е в синхрон с останалите елементи. Имам от същия монофил 0.40 и 0.45. Мога да издивея още - имам потенциал. Шоуто ще бъде на макс.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Troli Rapala написа:.... олабих драга и шпулата превъртя и стана мазало....:
Ето грешка! Защо олаби рязко драга, докато сома напъва? Ако е настроен правилно на страйк, никога няма да ти скъса, или да изправи кука. Само държиш здраво, а пръчка+аванс+лодка поемат напъна. Ако се наложи да разхлабваш аванса, това да става плавно и съобразно недостига на аванс, не повече.
Правиш, струваш, влакното трябва да бъде изпънато 24 часа в денонощието. Защото е дебело , жилаво и без памет. Независимо на какво е навито. Това е недостатъка на монофила.
А това е за теб: https://www.youtube.com/watch?v=C8KZLQpCfUQ
https://www.youtube.com/watch?v=CaFmS9kT74w
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Този Юри си го гледкай ти,аз Неам нерви да му слушам идиотиите! :rolleyes: Гледах му клипа с 83 и 42 и съм убеден,че на Волга са аборигени,особенно как държи въдицата нагоре през цялото време и колко пъти заради това му се отпуска линията,баси и късметлията. :mrgreen: На Жребеца тоя яде дървото и не го виждам да пребори добър сом! :mrgreen: Щом от тоя се учиш,знам Ко те чека! :mrgreen: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на кльонк”