Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Въдичка 50-150гр. не е баята, а сопол!Troli Rapala написа:... На теб въдицата и влакното са ти баяти,но съвместими!Но макарата не е хармонизирана с този комплект...

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
25 години препоръчвам перални,печки и кво ли не и ми е писнало!
Фен съм на следната концепция при покупка за която се иска Твърда воля.Определяш си бюджет и търсиш това,което ти трябва в една макара,можеш да прочетеш всичко за нея в нета или с хора които са с такава!И съм абсолютно против Овчия избор при което се оказва,че всички са с Цедрос или Заубер благодарение на некви "спецове"!
Овчарите и овцете са всичко което не понасям в човешките взаимоотношения!Уважавам хората,които сами си избират или се справят с дадена ситуация!Да,пръчката която ти предложих е "овчарска",но целта ми беше за малко пари да те изкарам от Старата Гегова схема и лично да се убедиш дали по финн начин става или не става Голема работа и после да имаш право да отсъдиш Обективно!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Баят сопол е не се шашкай щот за другия вариант те чакат срещу 150+++кинта вече Карбонката и усещането,здравината и кефа са други!Diman написа: Въдичка 50-150гр. не е баята, а сопол! :idea

Хубавите работи стават бавно и стъпка по стъпка без да се прескачат някои важни стъпала!
[/quote]
ей ма кат си прав прав си
ама и рядко хортуваш тъй,пък за фофлери си направо ням

ей ма кат си прав прав си

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Димане, когато ползваш безинерционна макара за кльонк не е удачен избора на дебел монофил
При най- слабото охлабване на линията дебелият монофил изскача, като пружина напред и стават едни сериозни бради
Та за предпочитане е плетеняк
Ако си с мулти монофила си е ок. При макарите те съветвам да вземеш такава с метален корпус и зъбчатки различни от цам. В днешно време болшинството макари имат достатъчно добър драг за риболов на сом. Ти няма да ловиш туни, та и не ти трябва супер-дупер авансова система
Пен, мичел, абу гарсия,дам и квот се сетиш още - всичко е китай
Ако надписът е различен от китай, то цената е мнооого по различна
Бих ти препоръчал дори още по малък модел макара, но знам,че още не си готов за подобна стъпка
На кльонк и 50м млакно ти стига, а 100 са си предостатъчно
50 либров плетеняк е обикновенно абсолютно достатъчен. 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Объркването,че пръчката вади рибата произлиза от Закона на Архимед за Хидростатичните сили на повдигане на маса-тегло потопено във вода!2100години след това се появява Нютон и въвежда няколко нови Закона на Физиката,като втория разглежда силата и инерцията на теглото-масата!Който доказва,че ние не повдигаме статично риба потопена във водата с помощта на лост-пръчка,а се борим с нейната инерциона и теглова сила,маса и време.Пръчката е амортизатор или това,което поема част от енергията на инерционните сили!
Нютон е нашия човек,а не Архимед!
Ние не се борим с теглото на рибата,а с енергията която това тегло и инерциони сили генерират за единица време! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Това са погрешни изводи,защото точно с мулти и монофил 0.70мм на кльонк когато олабих драга и шпулата превъртя и стана мазало!При спинингова макара няма как да се отпусне линията и да се стигне до "пружиниране" освен ако не си заспал или шпулата е прекалено пълна!theurgist написа:Димане, когато ползваш безинерционна макара за кльонк не е удачен избора на дебел монофилПри най- слабото охлабване на линията дебелият монофил изскача, като пружина напред и стават едни сериозни бради
Ако си с мулти монофила си е ок.

Тролка, това само показва, че не умееш да работиш с мултипликатор
Но твоите новобрански изпълнения с мултипликатора са много по лесно изпълними с безинерционна макара
Все пак аз говоря за разумно използване на макарите, не за аджамишки действия
Никога не ми е било важно бързото обиране на влакното при кльонк риболов
Даже е вредно, ама кво разбирам язе от тея неща
При клоьнка и риболова от лодка немаш нужда от супер драг, самата лодка действа като аванс
И ако си наясно какво правиш, ще извадиш без особен проблем всеки сом. Никога не съм харесвал бързо оборотните макари - по кекави са
Бързата работа е срам за майстора - капише

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Е,това е работа с трактор и за това не я умея!theurgist написа:Тролка, това само показва, че не умееш да работиш с мултипликатор ..

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Бах тоя Аджамия дет първия му сом на кльонк към 30кила е преборен въпреки мултито което се води световна класа и му го купиха от Австралия!theurgist написа: Все пак аз говоря за разумно използване на макарите, не за аджамишки действия :

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Я па ти?theurgist написа: Никога не ми е било важно бързото обиране на влакното при кльонк риболовДаже е вредно,

https://www.youtube.com/watch?v=phntbkzz8Wc
Относно митове и легенди за това, какво имитира кльонка. Видеото на 13 сек.
Относно митове и легенди за това, какво имитира кльонка. Видеото на 13 сек.
Няма дума, с която да не съм съгласен в този пост! Плетеняка е удобство. Монофила създава проблеми, особено като не знаеш как да го навиеш на мултипликатора. По време на работа също се изискват известни умения. Знам, че Троли вероятно няма да ме разбере. Това е, защото практикува предимно тролинг с безинерционни.theurgist написа:Димане, когато ползваш безинерционна макара за кльонк не е удачен избора на дебел монофилПри най- слабото охлабване на линията дебелият монофил изскача, като пружина напред и стават едни сериозни бради
Ако си с мулти монофила си е ок. При макарите те съветвам да вземеш такава с метален корпус и зъбчатки различни от цам. В днешно време болшинството макари имат достатъчно добър драг за риболов на сом. Ти няма да ловиш туни, та и не ти трябва супер-дупер авансова система
Пен, мичел, абу гарсия,дам и квот се сетиш още - всичко е китай
Ако надписът е различен от китай, то цената е мнооого по различна
Бих ти препоръчал дори още по малък модел макара, но знам,че още не си готов за подобна стъпка
На кльонк и 50м млакно ти стига, а 100 са си предостатъчно
50 либров плетеняк е обикновенно абсолютно достатъчен.
Мисля, че 0.50 е на горната граница за тънък монофил. Не е здрав, колкото плетеняка и дава по- голям шанс на рибата. Освен това ( според мен) е в синхрон с останалите елементи. Имам от същия монофил 0.40 и 0.45. Мога да издивея още - имам потенциал. Шоуто ще бъде на макс.
Ето грешка! Защо олаби рязко драга, докато сома напъва? Ако е настроен правилно на страйк, никога няма да ти скъса, или да изправи кука. Само държиш здраво, а пръчка+аванс+лодка поемат напъна. Ако се наложи да разхлабваш аванса, това да става плавно и съобразно недостига на аванс, не повече.Troli Rapala написа:.... олабих драга и шпулата превъртя и стана мазало....:
Правиш, струваш, влакното трябва да бъде изпънато 24 часа в денонощието. Защото е дебело , жилаво и без памет. Независимо на какво е навито. Това е недостатъка на монофила.
А това е за теб: https://www.youtube.com/watch?v=C8KZLQpCfUQ
https://www.youtube.com/watch?v=CaFmS9kT74w
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Този Юри си го гледкай ти,аз Неам нерви да му слушам идиотиите!
Гледах му клипа с 83 и 42 и съм убеден,че на Волга са аборигени,особенно как държи въдицата нагоре през цялото време и колко пъти заради това му се отпуска линията,баси и късметлията.
На Жребеца тоя яде дървото и не го виждам да пребори добър сом!
Щом от тоя се учиш,знам Ко те чека!