Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Няколко основни въпроса за риболов на лефер
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:

Ето ги и Тобитата.
Днеска в един магазин видях №1 третата от горе-на долу/синята/ за 6лв.В един друг магазин пък има №2 от втората от горе-надолу/златистата/за 2.60.Алба №1 струва 2.50,№2-2.60,а №3-2.70.Срещал съм по магазините Алба за 7лв,никаква разлика с тази от 2.60,само дето на тройката има две червени перца,или червен шлаух.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не особено популярно по моредо Драшкович,но мисля,че ако гони тази система,ще гони и блесната,а блесната е в пъти по-удобна.Да знаеш,че при лефера няма такива,днеска кълве на живо рибе,утре кълве на блесна.Това е абсолютен хищник,който напада каквото и когато му падне.Ако има лефер-ще хванеш по какъвто на теб ти харесва начин,но за мен най-интересно и динамично е с блесната.Пък ако няма лефер,каквото и дап му предлагаш,сещаш се какво става,става,че вече към 8капота прая и първия път хванах едно малко чернокопче на №1Алба.Ташак работа,в Бургас го чупят,а ние го чакаме да дойде... 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Здравейте!Относно разликата между Тоби на Абу и Алба мога да кажа че е във тежестта - Абуто е по - тежко с 3 гр.Разлика в огъването между Абу и Алба 2 не намирам.Освен това Абу е със загладени ръбове , по-добро покритие и гравюра което едва ли си струва двойната цена обаче.Май не е вярно че като има лефер гони всичко.3-та година нямам удар на Кастмастърите, а по-миналата година риба имаше доста.
Много противоречива информация за наличието но чернокоп по Варненско!На мен ми казаха че навътре взел да пълни мрежите!
Май истината е във постоянството - утре заран пак ще щъфна на вълнолома и дано Нептун се смили и закачи нещо на тройката
.
Време е вече да минем и към тая част на сезонът.
Наслука на всички!
Много противоречива информация за наличието но чернокоп по Варненско!На мен ми казаха че навътре взел да пълни мрежите!
Май истината е във постоянството - утре заран пак ще щъфна на вълнолома и дано Нептун се смили и закачи нещо на тройката

Време е вече да минем и към тая част на сезонът.
Наслука на всички!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега,преди да ми гепат въдиците,Господ да ги убие,душманите,аз всяка сутрин и всяка вечер бях с три-четири клатушки по вълнолома.Мятах навсякъде,отвън,отвътре,на кея,на фарчето,на камъните от външната страна,но имах удари единствено на фарчето и на морска гара,като този на морска гара,както съм казал вече,е и единствената ми хваната риба тази есен/става дума за зъбата/.В момента суша главата и ше и правя рамка.
Относно кастмастерите,Бат Милен се оплака някъде в далечното минало от тях,а него сме го признали за един от майсторите на зъбльовците.
Твоя случай е подобен,желая ти поне ти да хванеш нещо по-така и повечко ако може.

Относно кастмастерите,Бат Милен се оплака някъде в далечното минало от тях,а него сме го признали за един от майсторите на зъбльовците.
Твоя случай е подобен,желая ти поне ти да хванеш нещо по-така и повечко ако може.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Re: Няколко основни въпроса за риболов на лефер
А за риболова на дъно да попитам - кой номер кука използвате. Днес взех четири нули, но някои казаха, че е голяма?
Има ли някъде схема на монтаж за дъно, защото не ми е много ясно
Слагам бидема 0,22 с дължина около 15см на около 30см над оловото. Добавих и тънък шлаух за всеки случай.
Има ли някъде схема на монтаж за дъно, защото не ми е много ясно

Слагам бидема 0,22 с дължина около 15см на около 30см над оловото. Добавих и тънък шлаух за всеки случай.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
По принцип,най добре е да използваш N 1 или 1/0,може и 2/0.
Да,на 30-40см над дъното е първата кука,50см по нагоре 2-та,после 3 и най-много 4-та.
Бидема,0.3 е добре,но поне 20-25 см дълги,да може водата да ги носи наляво-надясно,може да нахлузиш пружинка от запалка до куката.
Стръв,парче от риба / зарган,сафрид,кая /,добре е да е пресен,да кърви /.
Да,на 30-40см над дъното е първата кука,50см по нагоре 2-та,после 3 и най-много 4-та.
Бидема,0.3 е добре,но поне 20-25 см дълги,да може водата да ги носи наляво-надясно,може да нахлузиш пружинка от запалка до куката.
Стръв,парче от риба / зарган,сафрид,кая /,добре е да е пресен,да кърви /.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- КИРО
- Обратна връзка:
Никога не съм използвал,пък ти си решавай.
колеги за лефер ЗАБРАВЕТЕ някой компромисен чернокоп да но за редовен 1\1000 ченокопа дори вече пътува м\у 30м на север до 50м при Ахтопол рибата се изтегля и колкото и да се залъгваме - ами то водата още топла това е истината В събота на Ахтопол ловихме чернокоп и то доволно но егати от 50м дълбочина - мазохисти -никога не съм въртял толкова Просто рибата пътува до дъното и държи курс Калиакра Маслен нос Ахтопол Босфора Китенските лодки не се виждаха от брега -за да влязат в потока Лефер \мое мнение от 20авг-20окт\се лови при нас при доста топла вода и предимо сутрин рано и вечер късно повече на воблер и по-слабо на блесна- лодка точният воблер подхотящата скорост и леферско място и успеха е гарантиран - лично мнение непретендиращо за 100% вярност - просто риболовен опит
- КИРО
- Обратна връзка:
Може би си прав.Ама ние се надяваме на заблудените.Дано вече лефери,че им е време.
За мен лефер се лови на голямо чипаре, само че на по -бавен ход отколкото за паламуд, защото е по-бавна риба.Съгласна съм , че водата е много топла тази година 15-16 градуса е в момента и той минава по навътре.Преди 2-3 седници взимаха по някой друг на мрежи, но в момента го няма . И аз мисля , че ще се разминем с него тази година и дано не съм права.