Няколко основни въпроса за риболов на лефер

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Изображение
Ето ги и Тобитата.

Днеска в един магазин видях №1 третата от горе-на долу/синята/ за 6лв.В един друг магазин пък има №2 от втората от горе-надолу/златистата/за 2.60.Алба №1 струва 2.50,№2-2.60,а №3-2.70.Срещал съм по магазините Алба за 7лв,никаква разлика с тази от 2.60,само дето на тройката има две червени перца,или червен шлаух. :lol: Сами си преценявайте,но според мен никакво значение няма в марката,важен е моделът. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

И аз въртях блесната няколко пъти но без резултат.Явно лефера си иска за сега жива рибка.Та в този ред на мисли,някой пробвал ли е на системата "Драшкович"със сафридче (щото и набавянето на подходяща жива стръв е проблем) :roll:
Изображение
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Не особено популярно по моредо Драшкович,но мисля,че ако гони тази система,ще гони и блесната,а блесната е в пъти по-удобна.Да знаеш,че при лефера няма такива,днеска кълве на живо рибе,утре кълве на блесна.Това е абсолютен хищник,който напада каквото и когато му падне.Ако има лефер-ще хванеш по какъвто на теб ти харесва начин,но за мен най-интересно и динамично е с блесната.Пък ако няма лефер,каквото и дап му предлагаш,сещаш се какво става,става,че вече към 8капота прая и първия път хванах едно малко чернокопче на №1Алба.Ташак работа,в Бургас го чупят,а ние го чакаме да дойде... :lol:

- Лий Улф - 1939 г.
Toby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Toby »

[/sizeЧак пък чупят :D Днес имам два удара на лефер но само втория успях да извадя :cry: и едно чернокопче. Абе все пак не сам валат защото предните дни никакъв го нямаше
Това е онзи!
Аватар
fishermen
новобранец
новобранец

Мнение от fishermen »

Настояване му е цаката. Все пак мисля че водата е още топла и затова не се е завъртял както трябва.
munchoo
новобранец
новобранец

Мнение от munchoo »

Колеги, знае ли някой къде в София могат да се намерят коментираните воблери и блесни? Не успях да ги открия в познатите ми магазини.
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Здравейте!Относно разликата между Тоби на Абу и Алба мога да кажа че е във тежестта - Абуто е по - тежко с 3 гр.Разлика в огъването между Абу и Алба 2 не намирам.Освен това Абу е със загладени ръбове , по-добро покритие и гравюра което едва ли си струва двойната цена обаче.Май не е вярно че като има лефер гони всичко.3-та година нямам удар на Кастмастърите, а по-миналата година риба имаше доста.
Много противоречива информация за наличието но чернокоп по Варненско!На мен ми казаха че навътре взел да пълни мрежите!
Май истината е във постоянството - утре заран пак ще щъфна на вълнолома и дано Нептун се смили и закачи нещо на тройката :D .
Време е вече да минем и към тая част на сезонът.
Наслука на всички!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Колега,преди да ми гепат въдиците,Господ да ги убие,душманите,аз всяка сутрин и всяка вечер бях с три-четири клатушки по вълнолома.Мятах навсякъде,отвън,отвътре,на кея,на фарчето,на камъните от външната страна,но имах удари единствено на фарчето и на морска гара,като този на морска гара,както съм казал вече,е и единствената ми хваната риба тази есен/става дума за зъбата/.В момента суша главата и ше и правя рамка. :lol:

Относно кастмастерите,Бат Милен се оплака някъде в далечното минало от тях,а него сме го признали за един от майсторите на зъбльовците.

Твоя случай е подобен,желая ти поне ти да хванеш нещо по-така и повечко ако може.

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Няколко основни въпроса за риболов на лефер

Мнение от Raven »

А за риболова на дъно да попитам - кой номер кука използвате. Днес взех четири нули, но някои казаха, че е голяма?
Има ли някъде схема на монтаж за дъно, защото не ми е много ясно :?

Слагам бидема 0,22 с дължина около 15см на около 30см над оловото. Добавих и тънък шлаух за всеки случай.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

По принцип,най добре е да използваш N 1 или 1/0,може и 2/0.
Да,на 30-40см над дъното е първата кука,50см по нагоре 2-та,после 3 и най-много 4-та.
Бидема,0.3 е добре,но поне 20-25 см дълги,да може водата да ги носи наляво-надясно,може да нахлузиш пружинка от запалка до куката.
Стръв,парче от риба / зарган,сафрид,кая /,добре е да е пресен,да кърви /.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

А използвате ли Т-вирбел за прикрепване на бидема към основното или ги вързвате с възел?
С вирбел ми се струва, че ще е далеч по-здраво, предвид че на такава примамка може да удари нещо едро...

ПП: За куки взех това

ИзображениеИзображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Никога не съм използвал,пък ти си решавай.
Изображение

lefti
новобранец
новобранец

Мнение от lefti »

колеги за лефер ЗАБРАВЕТЕ някой компромисен чернокоп да но за редовен 1\1000 ченокопа дори вече пътува м\у 30м на север до 50м при Ахтопол рибата се изтегля и колкото и да се залъгваме - ами то водата още топла това е истината В събота на Ахтопол ловихме чернокоп и то доволно но егати от 50м дълбочина - мазохисти -никога не съм въртял толкова Просто рибата пътува до дъното и държи курс Калиакра Маслен нос Ахтопол Босфора Китенските лодки не се виждаха от брега -за да влязат в потока Лефер \мое мнение от 20авг-20окт\се лови при нас при доста топла вода и предимо сутрин рано и вечер късно повече на воблер и по-слабо на блесна- лодка точният воблер подхотящата скорост и леферско място и успеха е гарантиран - лично мнение непретендиращо за 100% вярност - просто риболовен опит
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Може би си прав.Ама ние се надяваме на заблудените.Дано вече лефери,че им е време.
Изображение

A.C.
новобранец
новобранец

Мнение от A.C. »

За мен лефер се лови на голямо чипаре, само че на по -бавен ход отколкото за паламуд, защото е по-бавна риба.Съгласна съм , че водата е много топла тази година 15-16 градуса е в момента и той минава по навътре.Преди 2-3 седници взимаха по някой друг на мрежи, но в момента го няма . И аз мисля , че ще се разминем с него тази година и дано не съм права.
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”