Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

ЛИН-Какво е това животно и има ли почва у нас
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Превърнахте ми темата в скандал! Един човек се включи след 3 дена и вие го "изядохте". Сапуне пусни някоя статия за лин?!
Какъвто рибаря,такъв и улова!!!
- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Kаленика определено не е на изчезване !
там кадето си го е имало пак го има .........
има водоеми краи Харманли и Хасково в които освен каленик /лин/
никаква друга риба не може да хванеш !
преди 2 години на Марица Пловдив ! хванах каленик 1350 гр докато не го извадих си мислех че е шаран
а колкото за захранката - обикновнна шранова
стръв за мен ! наи добрата е тънък червей който се оставя да виси ...
там кадето си го е имало пак го има .........
има водоеми краи Харманли и Хасково в които освен каленик /лин/

никаква друга риба не може да хванеш !
преди 2 години на Марица Пловдив ! хванах каленик 1350 гр докато не го извадих си мислех че е шаран

а колкото за захранката - обикновнна шранова
стръв за мен ! наи добрата е тънък червей който се оставя да виси ...
Последно промяна от alcora на Нед Апр 18, 2010 9:24 pm, променено общо 1 път.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: ЛИН-Какво е това животно и има ли почва у нас
тип: Хордови Chordatariboloveca x 3 написа:Превърнахте ми темата в скандал! Един човек се включи след 3 дена и вие го "изядохте". Сапуне пусни някоя статия за лин?!
клас: Лъчеперки Actinopterygii
разред: Шараноподобни Cypriniformes
семейство: Шаранови Cyprinidae
род: Линове Tinca
вид: Лин T. tinca
Линът (Tinca tinca) е вид речна риба от семейство Шаранови. Широко разпространена в цяла Европа, тя обитава блата, гьолове и бавнотечащи реки с кални дъна, гъста растителност и ниско съдържание на кислород.
Линът е бавнорастяща риба и обикновено достига 2 кг. Въпреки това, съществуват и доста по-едри екземпляри. На цвят е маслинено-зелена и люспите й са ситни. Тялото й е тромаво и пригодено за бавен и ленив начин на живот. Перките са закръглени и малки в сравнение с останалото тяло. Очите й са малки и червени на цвят. Устата й има чифт мустачки, като на шаран. Покрита е със слуз която я прави доста хлъзгава.
Храни се с растения, насекоми и мекотели които издълбава от дъното. Линът е обект на риболов и е силен боец.

Освен това

-
- новобранец
Благодаря! Не знам обаче защо няма характерни за лина такъми ,както например има за шаран,щука и др.Щом е труден за риболов,защо няма предавания за начина по който го ловят франсетата напр.Странно е ,че толкова много колеги имат интерес към тази риба,а нито един собственик на язовир не се сети да развие риболова на тази риба?!Защото аз бих дал и 20лв на пръчка,ако ми се предлойи риболов на риба която е атрактивна(или в случая това идва защото е рядка).
Аlcora,Sapuna благодаря ви за профи инфото,само дето alcora не посочи поне един от язовирите около Харманли или Хасково
Аlcora,Sapuna благодаря ви за профи инфото,само дето alcora не посочи поне един от язовирите около Харманли или Хасково

Какъвто рибаря,такъв и улова!!!
-
- кандидат преподавател
За лин най подходящ е директния телескоп по възможност с най малка плувка,рано сутрин при спокойна вода и безветрие.С телескопа е удобно да се пуска стръвта в пролуките м/у водораслите,необходима е абсолютна тишина и спокойствие. Един от най дашните язовири на лин е яз.Стайковци/Логодаж Благоевградско.
-
- кандидат преподавател
На много места има лин
В Ловешка област има цяло село,което се нарича Каленик / другото име на лина/.Край селото има язовир,в който наистина има линове.За съжаление,не разполагам с актуално инфо за популацията им в момента там.
Край Смолян има линове със сигурност в две от езерата - т.нар.Османов гьол и Затревеното езеро.В Османовия гьол са улавяни дребни екземпляри-безогледно се прибират,тъй като ловящите ги са местни бракониери.Контрол няма.Линовете ще останат в Затревеното езеро,тъй като там риболова не е възможен.За да можеш да заметнеш дори с директен телескоп,се иска предварително няколко часа полагането на каторжен труд - за направата на "прозорец",след това два-три дни изчакване да се успокоят водните обитатели.Самото езеро е с повишен радиоактивен фон -вътре откриха миналата година Цезий-127 или някаква друга подобна гадост.Не знам дали е следствие от Чернобил или от друга някаква човешка простотия.
Край Смолян има линове със сигурност в две от езерата - т.нар.Османов гьол и Затревеното езеро.В Османовия гьол са улавяни дребни екземпляри-безогледно се прибират,тъй като ловящите ги са местни бракониери.Контрол няма.Линовете ще останат в Затревеното езеро,тъй като там риболова не е възможен.За да можеш да заметнеш дори с директен телескоп,се иска предварително няколко часа полагането на каторжен труд - за направата на "прозорец",след това два-три дни изчакване да се успокоят водните обитатели.Самото езеро е с повишен радиоактивен фон -вътре откриха миналата година Цезий-127 или някаква друга подобна гадост.Не знам дали е следствие от Чернобил или от друга някаква човешка простотия.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Off:
Изотопът е Цезий 137!Ако кажеш,че има и Йод 131 то тогава призови колегите да не се доближават до този водоем!
Майтапа настрана.Страшничко е да се навърта човек около места с устатъчна наличност на тези елементи.Разграждането им е период от стотици години.А да се консумира риба от подобен водоем е равно на самоубийство.
Не ми се вярва да се отчита наличието на изотопи,по вероятно е наличието на биогаз.Получават се при анаеробна ферментация на биологичните вещества,или по простому-гниене.При този процес се отделят въглероден двуокис (CO2), метан (CH4), двуазотен окис (N2O).Не са опасни за човека около водоема,но определено действат като наркотик на рибата!
Изотопът е Цезий 137!Ако кажеш,че има и Йод 131 то тогава призови колегите да не се доближават до този водоем!

Майтапа настрана.Страшничко е да се навърта човек около места с устатъчна наличност на тези елементи.Разграждането им е период от стотици години.А да се консумира риба от подобен водоем е равно на самоубийство.
Не ми се вярва да се отчита наличието на изотопи,по вероятно е наличието на биогаз.Получават се при анаеробна ферментация на биологичните вещества,или по простому-гниене.При този процес се отделят въглероден двуокис (CO2), метан (CH4), двуазотен окис (N2O).Не са опасни за човека около водоема,но определено действат като наркотик на рибата!