Блесна от лъжица

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Значи Доцента говореше за една голяма офицерска лъжица която вече трудно се намира.Та и аз доста се порових докато намеря подобна.Много приличен грамаж има,а и тройката не е малка може би така изглежда на снимката.Но ако има празни удари не е проблем да се смени.Иначе нормални лъжици много,сега съм приготвил една по-малка и мисля да я направя с един ред отвори.Ще видиме какво ще излезе.А блесната е определено за щука,така че големината не е проблем.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Ето това съм видял в онзи магазин:
Изображение

Някой им ли впечатления от тази за мен щукарска блесна?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Камбата написа:Някой им ли впечатления от тази за мен щукарска блесна?

Мммммммммм , има , има ! Особенно ако си с брейд чак на третото зацепване по дриветата или каменете по дъното се къса !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Не разбрах... :lol:

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Колеги,сега взех винтоверта и направих дупки по някои от блесните си.На големите клатушки по 25грама направих само вдлъбнато,без да пробивам,по три в задната част на гърба.На една от въртящите-Джаксън Холо Селект №5 направих 4 дупки по листото със същия диаметър.На една от малките клатушки-копие на Мепс Циклопс,изпълнение на Робинзон от най-леките/8гр,или нещо от сорта/.

Дано по-скоро да имам възможност да ги тествам. :lol:

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Специално от гребалката на лъжицата не може да се получи добра блесна, по чисто обективни съображения...Колкото до дупките, през които да се отича "флуидът" и да шуми, то те не могат да се разполагат произволно, както ни улови окото. Не, че не е възможно да направим и удачна комбинация. Справка - реномираните производители, които отделят специално внимание не само на движението на самата примамка, но и на хидро-акустичните и характеристики.За японците пък да не говорим - те са направо извратени, затова пък и джиджавките им са по-скъпички...
По-добър резултат би се получил, ако за блесна се ползва отрязаната дръжка на лъжицата. Старите самоделки ползваха именно тази част.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Аз си направих от лъжица клатушки.И от дръжката и от другата част.
Стават добре и добре клатят...
Последно промяна от Pedro на Пет Ное 16, 2007 11:44 pm, променено общо 1 път.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Колега поздрави за лъжиците.

По моя преценка си се справил перфектно с този труден матерял.

Коя точно блесна имитира Литъл Улфат (тази в дясно ли)?

Тази която е най в дясно мисля че е перфектна.

Втората и извъвка (демек в предната част) спомага за нейното НЕ превъртане, пък и пречи на "разхвърляната" игра.

Тази в средата е типичен пример от руската школа (с една извивка).

Само се чудя каква игра ще има тази най в ляво.

Може би се изисква за нея по-бързо возене за да не се върти около оста си.

Ще се радвам да разнищим въпроса.
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

lorda,
Little Wolf-a трябва да е средната.А тънката от дръжката я правих уж за бяла риба.Какво имитира не мога да кажа.Не помня как играеше..Не са лъскави а някак матови..Не ги и нося с мене, та по-често да ги пробвам - щото се ошашавих от толкоз много примамки, способи, техники , на дъно и там чалъми и т.н.
И понеже искам всичко да пробвам и да мога, и да знам- яката съм се намотал...
Ама ще стесним периметъра и ще влезем в релси...щото сега вместо да ловя риба аз току вадя от чантата атрибути и ги мятам в Дунав...
Па да знаеш колко ми тежи чантата тъпкана с джунджурии...даже и към кило олово (на тежести )...
Клатушките ги оставям за догодина...
Поздрави Pedro
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Ха ха.

Е аз поне олово не нося.

Макар, че имам някоя друга чебурашка. :lol:

Та за блесната.

Литъл улфа е с две извивки.
А тази блесна (до колкото мога да видя) е само с една.

Но такъв тип примамка според някой мой познати и с голям стаж спинингисти е доста успешна.
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Да, Педро. Втората лъжица е по-къса и няма как да се направи извивката. Мисля че третата ако и се направи огъвката на "хипито" ще заприлича на "вълчето". Ако ще я оставяш за пролетта бих те помолил да ми я заемеш за няколко излета да я пробвам.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

lorda,
sestrata,
Разбрано.Съгласен.
На долната снимка е оригинал Little Wolf..от сайта на Mepps..
Изглежда снимката дето са дали е така, че аз не виждам извивка,виждам само три изпъкнали линии (моята я опрасках с тъп секач, затова линиите са дебели и тъпи), затова и моята няма.Ама не е проблем да направя една - много добро копие на Little Wolf..даже боядисана леко в тъмно зелено..
sestrata - ще ти я дам, ще намина някой ден да ти я оставя.
Сега в момента "копам" на дъно - постоянно халюцинирам идеи...нещо като "калъч-ко" например, ама с живи рибки, носещи се свободно над дъното на голяма плувка, да ги върти анафора насам-натам... - най-много 2-3 на брой (колко куки разрешаваха на Дунав на 1 -на пръчка ?? ) - да не нарушим закона...
..и други тъпотии...ще видим.Язък че времето ще ме блокира в къщи-по гот е през пролетта/лятото/есента....
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

Pedro написа: На долната снимка е оригинал Little Wolf..от сайта на Mepps..
....
:lol: :lol: Чак пък от сайта на Mepps,но това не е важно.Тези клатушки са ми подарък и са донесени от Хамериканско,приятелчето което ми ги подари ми каза че са много уловисти в риболова на черен костур там.Блеснити са доста малки като размер но това което се опитва да направи Pedro е доста идейно и ако се направят добри имитации голям размер съм сигурен че ще работят отлично и за едри хищници.Ето как изглеждат и от двете страни:
Изображение
Изображение
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Ей какво ме натикахте на тема лъжици ?? ??
Рекох да изкалъпя набърже още една.
5.5 см/ 2.6 см ---11 грама - старата
6.5 см/3 см ---13 грама - новата
Моите вече са BIG WOLF !!
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Фуцата написа:
Pedro написа: На долната снимка е оригинал Little Wolf..от сайта на Mepps..
....
:lol: :lol: Чак пък от сайта на Mepps,но това не е важно.Тези клатушки са ми подарък и са донесени от Хамериканско,приятелчето което ми ги подари ми каза че са много уловисти в риболова на черен костур там.Блеснити са доста малки като размер но това което се опитва да направи Pedro е доста идейно и ако се направят добри имитации голям размер съм сигурен че ще работят отлично и за едри хищници.Ето как изглеждат и от двете страни:
Изображение
Изображение
Стефане,
В Хамериканско има невероятно разнообразие от подобни по форма блесни и то не от МЕППС, а от местни и покитайчени производители. Цените на тия псевдолъжици са от 2 до 5 долара, но с по-големите номера направо я покъсват тяхната щука Northern Pike. Наблюденията ми са от късната есен на 2003 година в Охайо. Така че ти си прав да насърчаваш колегите в техните идеи, защото само експериментирането в реални условия може да даде верния отговор.
Що се отнася до дупченето на отвори в клатушките, те не трябва да са прекалено много - 6 до 8 са достатъчни. Напоследък предпочитам да правя 6 отвора, изместени в посока към куката, а по централната ос шибвам предния край на лъжицата с тънък секач да се получи ръб и после дупча отвор за вирбела.
Ако дупчим листата на въртящите блесни, трябва да се ползват по-малки бургии и пак 4-6- 8 отвора в две линии, успоредно на централната ос. Листото започва да се върти по-бързо, дори и при бавно водене.
Абе, пробвайте го и ще видите, но да знаете, че тая работа е малко като историята с кльонковете - иска много труд и опити да набараш дамара :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”