Морунаш или лупавец?

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Абе повече някак си може би...... маи е нз за вас ама ми прави впечатление на кефал(клен)
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Определено рибата не е морунаш, а ако става въпрос за лупавец явно достига внушителни размери. Този екземпляр е харпуниран на устието на р. Велека в края на м. май Изображение
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

Нямам думи :D Лупавеца - Rutilus frisii е проходна риба т.е. мигрира от реката към морето и обратно ! За съжаление е защитен вид !
Аватар
Kitenec
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: Морунаш или лупавец?

Мнение от Kitenec »

Според мен и според тези снимки:
Изображение
Изображение
тази риба е Лупавец. Ходя по р.Велека за риба от както се помня понеже имам баба в с. Бродилово и тези риби минават покраи селото късна есен когато се качват по течението и ранна пролет когато слизат към устието на реката. Забелязал съм че е доста предпазлива и лесно плашлива риба и улова и е доста труден.
Относно морунажа, тои е доста по- сплеснат и тялото му не е толкова издължено.Най големия екземпляр морунаж който съм хващал по велека е 350 гр. до с. Кости като там ги наричат Мавруди.

П.С. Лупавеца е в Червената книга ....
Цаца ама риба .... :)
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Значи,морунаш съм ловил много- има го в яз.Кърджали ,яз.Студен кладенец и р.Арда.Това,обаче на снимката,не е морунаш като нашия - т.нар.маришки.Макар,че такава риба / по-различна от морунаша/ лових само миналото лято във Велека /бях на море в Синеморец /,съм сигурен,че това е лупавец.
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

Абе знам 4е това не е морунаж :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

rumci1974 написа:Това е една от най-често срещаните риби по река Велека-преди вливането и в черно море.
Изображение

Въпросът ми - морунаш или лупавец е тази риба.
Е за това на тази снимка става дума ! Ако това е лупавец , а не морунаш не бива да се лови :idea: т.е. добре си имаше бариера на времето точно под моста на Велека ! То и сега трудно се минава с автомобил , заради огромната локва ,на мястото на бариерата , но и Реката си знае работата!
Миналата 2007 г. във Велека , нещо уклея /бряната/ взе да чезне и да издребнява до размера на кубинка , а т.н. лупавец-морунаш/ж/ си кълвеше без да си пробира много стръвта ....и хич да ви кажа , не е на изчезване от BG фауната 8) От водолазна или харпунджийска гледна точка не съм компетентен по въпроса :!: По непотвърдени сведения от форума, някъде по света се улавят и каракуди около седемте килца с едно резнато мустаче, ама това е друго :roll: Тука обаче на долната снимка , рибата наистина се нарича ЛУПАВЕЦ - Rutilus frisii
rumci1974 написа:Определено рибата не е морунаш, а ако става въпрос за лупавец явно достига внушителни размери. Този екземпляр е харпуниран на устието на р. Велека в края на м. май Изображение
:D :D :D ...и няма магия и вълшебства :prayer: Евала ! Това ми е любимата риболовна тема !!! :D
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re:

Мнение от gogolisec »

Изображение

Изображение
Аз, доколкото знам те това е морунаЖ. Преди повече от 10 год. - '96 '97 се ловяха такива на Стамболийски на малкото езеро - на носа срещу стената. Аз лично тогава хванах 5, най-големия беше 1,200. Есента на Жребчево ловихме такива с тегло до 300-400 гр. По приказките на тукашните (в нашия регион) стари рибари, морунажа е хибрид( кръстоска ) м/у кефал (клен) и каракуда !!! На мене не ми се вярва, щото няма как да се получи, ама те така казват :smt102 . Нека и други от региона да се включат по въпроса!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
marinov1973
фен клуб-скобар

Re: Re:

Мнение от marinov1973 »

gogolisec написа:
Изображение

Изображение
Аз, доколкото знам те това е морунаЖ. Преди повече от 10 год. - '96 '97 се ловяха такива на Стамболийски на малкото езеро - на носа срещу стената. Аз лично тогава хванах 5, най-големия беше 1,200. Есента на Жребчево ловихме такива с тегло до 300-400 гр. По приказките на тукашните (в нашия регион) стари рибари, морунажа е хибрид( кръстоска ) м/у кефал (клен) и каракуда !!! На мене не ми се вярва, щото няма как да се получи, ама те така казват :smt102 . Нека и други от региона да се включат по въпроса!
Те това е моруна(ш или ж така и не се стигна до консенсус). Хващал съм и в дунава а преди 3-4 год когато в р.Искър
беше голямата касапница майка ми хвана един 2.3 кг.( беше пълен с хайвер до пръсване), а до колко расте не знам
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”