Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Морунаш или лупавец?
Модератор: bobopeli
- Protos_Immortal
- ще става разбирач
- Kitenec
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Морунаш или лупавец?
Според мен и според тези снимки:

тази риба е Лупавец. Ходя по р.Велека за риба от както се помня понеже имам баба в с. Бродилово и тези риби минават покраи селото късна есен когато се качват по течението и ранна пролет когато слизат към устието на реката. Забелязал съм че е доста предпазлива и лесно плашлива риба и улова и е доста труден.
Относно морунажа, тои е доста по- сплеснат и тялото му не е толкова издължено.Най големия екземпляр морунаж който съм хващал по велека е 350 гр. до с. Кости като там ги наричат Мавруди.
П.С. Лупавеца е в Червената книга ....
тази риба е Лупавец. Ходя по р.Велека за риба от както се помня понеже имам баба в с. Бродилово и тези риби минават покраи селото късна есен когато се качват по течението и ранна пролет когато слизат към устието на реката. Забелязал съм че е доста предпазлива и лесно плашлива риба и улова и е доста труден.
Относно морунажа, тои е доста по- сплеснат и тялото му не е толкова издължено.Най големия екземпляр морунаж който съм хващал по велека е 350 гр. до с. Кости като там ги наричат Мавруди.
П.С. Лупавеца е в Червената книга ....
Цаца ама риба .... 

-
- кандидат преподавател
Значи,морунаш съм ловил много- има го в яз.Кърджали ,яз.Студен кладенец и р.Арда.Това,обаче на снимката,не е морунаш като нашия - т.нар.маришки.Макар,че такава риба / по-различна от морунаша/ лових само миналото лято във Велека /бях на море в Синеморец /,съм сигурен,че това е лупавец.
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Абе знам 4е това не е морунаж

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
Е за това на тази снимка става дума ! Ако това е лупавец , а не морунаш не бива да се ловиrumci1974 написа:Това е една от най-често срещаните риби по река Велека-преди вливането и в черно море.
![]()
Въпросът ми - морунаш или лупавец е тази риба.

Миналата 2007 г. във Велека , нещо уклея /бряната/ взе да чезне и да издребнява до размера на кубинка , а т.н. лупавец-морунаш/ж/ си кълвеше без да си пробира много стръвта ....и хич да ви кажа , не е на изчезване от BG фауната

rumci1974 написа:Определено рибата не е морунаш, а ако става въпрос за лупавец явно достига внушителни размери. Този екземпляр е харпуниран на устието на р. Велека в края на м. май

Re:
Аз, доколкото знам те това е морунаЖ. Преди повече от 10 год. - '96 '97 се ловяха такива на Стамболийски на малкото езеро - на носа срещу стената. Аз лично тогава хванах 5, най-големия беше 1,200. Есента на Жребчево ловихме такива с тегло до 300-400 гр. По приказките на тукашните (в нашия регион) стари рибари, морунажа е хибрид( кръстоска ) м/у кефал (клен) и каракуда !!! На мене не ми се вярва, щото няма как да се получи, ама те така казват

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

-
- фен клуб-скобар
Re: Re:
Те това е моруна(ш или ж така и не се стигна до консенсус). Хващал съм и в дунава а преди 3-4 год когато в р.Искърgogolisec написа:Аз, доколкото знам те това е морунаЖ. Преди повече от 10 год. - '96 '97 се ловяха такива на Стамболийски на малкото езеро - на носа срещу стената. Аз лично тогава хванах 5, най-големия беше 1,200. Есента на Жребчево ловихме такива с тегло до 300-400 гр. По приказките на тукашните (в нашия регион) стари рибари, морунажа е хибрид( кръстоска ) м/у кефал (клен) и каракуда !!! На мене не ми се вярва, щото няма как да се получи, ама те така казват
. Нека и други от региона да се включат по въпроса!
беше голямата касапница майка ми хвана един 2.3 кг.( беше пълен с хайвер до пръсване), а до колко расте не знам