Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

мнение за........
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
Вижте,тука има един момент-доста колеги,живеещи в провинцията си имат любими водоеми близо до тях,които малко или много ги задоволяват и понякога тези колеги се мъчат да съобразят вида на такъма с условията на любимото си място за риболов.Така,че да се дърляме дали е хубава пръчката или не няма смисъл-лично аз не мога да дам мнение за качеството на болото.Но понеже е написал,че се е спрял на 5-метровата отново ще потвърдя-ако проблема с метража не опира до финикийски знаци,по-добре е да си вземе по-дълга.
Имах 5 метрово боло-подарих го,в момента имам 6-ца и 7-ца.Вярно,че контрола на линията е по-добър с по-дълго боло,но и може да ви послужи при следния пример-я си представете,че ви се наложи да ловите на голяма дистанция и дълбочина от 4-5 метра с фиксирана плувка примерно...
Имах 5 метрово боло-подарих го,в момента имам 6-ца и 7-ца.Вярно,че контрола на линията е по-добър с по-дълго боло,но и може да ви послужи при следния пример-я си представете,че ви се наложи да ловите на голяма дистанция и дълбочина от 4-5 метра с фиксирана плувка примерно...
-
- учете се от него
Колеги , колегата със "седмицата" също е от Карлово. Някъде в предишни постове бях писал че тук основно болонезетата се ползват за риблов в затворени водоеми и най-вече за по-едра риба с неподвижна плувка. При средни дълбочини от порядъка на 4.5-5.5-6.0
метра , седмицата си е едно към едно точната дължина. При необходимост от по-голяма дълбочина , аз специално , пък и почти всички други колеги ползваме подвижни плувки с две точки на "окачване"- перфектно презентиране на стръвта и абсолютен контрол на линията на дистанции 35-40 метра , плаващо влакно , най-добре ярко оцветено (от тези за спининг) и обиране на корема над повърхноста. То няма логика да се размахва 6/7 метра Боло на Стряма или Тунджа над Копринка. Освен това седмица или шестица може да се пребори успешно със сериозни екземпляри
метра , седмицата си е едно към едно точната дължина. При необходимост от по-голяма дълбочина , аз специално , пък и почти всички други колеги ползваме подвижни плувки с две точки на "окачване"- перфектно презентиране на стръвта и абсолютен контрол на линията на дистанции 35-40 метра , плаващо влакно , най-добре ярко оцветено (от тези за спининг) и обиране на корема над повърхноста. То няма логика да се размахва 6/7 метра Боло на Стряма или Тунджа над Копринка. Освен това седмица или шестица може да се пребори успешно със сериозни екземпляри

-
- учете се от него
И още нещо , при такъв риболов болонезето не се държи нон-стоп в ръка а е на стойки , периодично се обира корема. При риболов на шарани или амури в осем от десет случая не успявам да го хвана с ръка при удар- плувката изчезва и цветното влакно което лежи на повърхноста се изнася в някаква посока "на скорост" , аванса се регулира , колкото рибата да се самозасече-сиреч , хлабав!!!
-
- и господ не е толокова добър
Искам да открия истината и не се заяждам.Да питам.След като ще държим болото на стойка и ще обираме само корема защо ми е 6-7.За дълбочината с подвижен ваглер също се работи добре.IDA написа:И още нещо , при такъв риболов болонезето не се държи нон-стоп в ръка а е на стойки , периодично се обира корема. При риболов на шарани или амури в осем от десет случая не успявам да го хвана с ръка при удар- плувката изчезва и цветното влакно което лежи на повърхноста се изнася в някаква посока "на скорост" , аванса се регулира , колкото рибата да се самозасече-сиреч , хлабав!!!
-
- учете се от него
Аз предпочитам , по възможност , да ловя с неподвижни плувки по ред причини -точно поднасяне в захраненото петно, визуалан контрол на плувката във всеки един момент , особенно при монтаж "на пропадане" или при преместване , придърпване , обиране и т.н. И не на последно място- повече ме кефи да си гледам линията просната върху водната повърхност
При вятър обаче , пръта е в ръка и обирането на корема е постоянно , също и при риболов на дребна риба , на гъсто, това със стойките е за едра риба и легнал на дъното монтаж. Стойките във всички случаи са задължителни- да има къде да се постави пръта при манипулации след кепчосване , подмяна на стръв и.т. , пък и човек да си почине и да дръпне от време на време един -два гълтока(кафе , ракия, винце, биричка.... , водата е за миене)
Поздрави

Поздрави

-
- учете се от него
При силно течение в затворен водоем , по различни причини , включително постоянен вятър , който създава течение на водата в повърхностия слой -друг път "мача е по-правилното" , ще те направи на маймуна да обираш кореми на 30 см под водата и да се чудиш до като ги обираш , къде ти е плувката. С дългото Боло- никакъв проблем да обираш горе без никакво съпротивление и да задържаш в петното; само се сменя евентуално плувката с по-тежка , съответно и утежнението. Да не говорим пък за варианта- силно течение , без да духа- какъв мач , мач по учебниците , да да ,ама не!
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Яну 24, 2008 7:59 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
А , адаш , точно Овчарица е иделното място за тест на разликата между мач и болонезе при течение , не дай боже пък да има и вятър в посока на течението . Ако можеш пробвай и едното и другото и пиши после мнение , кое как еsnegk написа:Благодаря.Аз също си имам свои версии,но е хубаво да знаеш повече.Новата си петица ще я прая да омирга в понеделник,сложих плетено 0,18 и мятам на Овчарица,ще видим на какви монтажи издържа.Ако имам късмет ще и направя тест за издръжливост.

на 13м щека ще махнеш някое колянце ище стане.ама петичката неможеш я удължи.я по хуваво даси вземе щека и няма да спорим.snegk написа:А на река 10м широка,с 13м щека ли да ловим.shekira написа:5м кво болонези е бре.с дължината се контролира линията. колкото
по-дълго толкова по добре.ако щего използва за мач 5м е неговата
пръчка.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
-
- и господ не е толокова добър
Там досега ловях на тропедо 15гр. и ваглер12гр.И двете ги слагам на боло 4м.на трабуко.Май нещо развалихме темата на човека,но пък така ще научи за предимството на различните метражи.IDA написа:А , адаш , точно Овчарица е иделното място за тест на разликата между мач и болонезе при течение , не дай боже пък да има и вятър в посока на течението . Ако можеш пробвай и едното и другото и пиши после мнение , кое как еsnegk написа:Благодаря.Аз също си имам свои версии,но е хубаво да знаеш повече.Новата си петица ще я прая да омирга в понеделник,сложих плетено 0,18 и мятам на Овчарица,ще видим на какви монтажи издържа.Ако имам късмет ще и направя тест за издръжливост.
много добре правя разлика.а ми ти ми кажи каква е разликата между телемач и 5м болонези.и пия карловска ракия.опитай ити ама домашна.butnik написа:Ти правиш ли разлика между боло и мач,да не си прекалил с рай-граса.shekira написа:5м кво болонези е бре.с дължината се контролира линията. колкото
по-дълго толкова по добре.ако щего използва за мач 5м е неговата
пръчка.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- stoianoff
- научил се да хвърля
Доколкото знам - основното предназначение на болонезето е да се ползва при риболов на река. Тук се описват доста случаи на риболов с болонезе на язовири. Да, става, но да си купя 7 метра да ловя на язовир - това е някаква демонстрация на "майсторлък". Не става въпрос за парите. Има си мачове, има си и подвижни плувки. Никой не може да ме убеди, че ще отида на Стамболийски и ще хвърлям със 7-ца. Става със такава дължина, но примерно на Искъра. И то за няколко часа.
А някой от ловещите с най-популярнити Tici - 7 м. колко часа ще лови на реката? А ако има и вятър? Докато с една 5-ца ще изкара и цял ден. За кратък риболов съм съгласен с 7-цата.
Може би 6-цата е компромис, но аз съз за 5-ца. Въпрос на разбиране.
Така че подкрепям колегата, подхванал 1-ви тази тема -купи си една 5-ца и се кефи! Като ти омръзне, и като прецениш - догодина си купи и 6-ца. И двете ще са ти нужни.
А някой от ловещите с най-популярнити Tici - 7 м. колко часа ще лови на реката? А ако има и вятър? Докато с една 5-ца ще изкара и цял ден. За кратък риболов съм съгласен с 7-цата.
Може би 6-цата е компромис, но аз съз за 5-ца. Въпрос на разбиране.
Така че подкрепям колегата, подхванал 1-ви тази тема -купи си една 5-ца и се кефи! Като ти омръзне, и като прецениш - догодина си купи и 6-ца. И двете ще са ти нужни.
Едри!