Шарани на плувка !

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Шарани на плувка !

Мнение от Chester »

Имах предвид че ВЕЧЕ стана безмислена и според мен трябва да се поучисти малко
Хвани и Пусни !
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Щом казваш :roll: :lol: :twisted: :mrgreen: :? :wink: :finga: . На Панчарево,Дъбник,Туьовските блата,Пасарел,Мрамор и т.н. си лова шарковците :wink: и не говоря за платени язовири
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

За да ловиш шаран доста над дъното какъвто е твоят случай,иска да се захранва така,че да е дигнеш горе.Според писаното от теб ти ловиш на висене.Ловя шаран на плувка по същият начин,както ловя и перки.Разликата е в дебелината на влакната.Използвам плувки с по-дебели антени,в порядъка на 0.3-3гр.Винаги започвам да ловя на дъното,легнал с цялата дължина на повода .Как го постигам ли,една от сондите ми е модел жабка,захващам я за дропера който ми е най-отдолу.Захранвам с 10 топки,и стрелям няколко пъти царевица.Монтажа ми е елементарен-един дропер над вирбела и на 15-20см основното утежнение.Не ползвам подвижна оливета,аз не виждам смисъл от нея.Т.е. използвам я ,когато ловя мряна с фидера,или костур на придърпване.Грамажа на плувките избирам според дълбочината и начина по който го ловя.За 6-7 метра ,ловя с по-тежка плувка,ако има много уклеи и ловя с бял.На щека ловя с повод,а с мача само в изключителни случаи не ловя с такъв.В Испания връзвах директно,че карпите им бяха диви като биковете им.В основни линии това е .Ако пропускам нещо питайте.Умишлено не засегнах темпото на дохранване,то се самоопределя от интензивността на кълване.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

В летните жеги съм хващал шаран,на 50см от повърхноста на ваглер.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Шарана се храни на дъното,да може да се хване и на повърхността,но това е рядкост.Обича да се препича,но основно си е там-на дъното.
snegk

Мнение от snegk »

butnik написа:Шарана се храни на дъното,да може да се хване и на повърхността,но това е рядкост.Обича да се препича,но основно си е там-на дъното.
Естествено брат. :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

На остров го ловят и горе,ама водоемите им са плитки.Преди малко говорих с един приятел който е в Лондон,на едно язовирче е попилял калениците,по 2-3 кила,един пич го наблюдавал известно време и го поканил да играе в неговия отбор,спонсориран от Престън.Приятеля ми се казва Юри Пейков,дългогодишен състезател в национала.Така,че познанията които придобиваме по нашите водоеми в един момент ти носят резултат.Малко се отклоних от темата,мисълта ми беше,че рибаря трябва да се съобразява с особенностите на водоема,сезон,атмосферно налягане и др.И най-вече да настроим рибата по нашия си начин,както на нас ни се иска.Това се постига с добра подхранка,добре поднесена стръв,изпипан дюзен.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

butnik написа:На остров го ловят и горе,ама водоемите им са плитки.Преди малко говорих с един приятел който е в Лондон,на едно язовирче е попилял калениците,по 2-3 кила,един пич го наблюдавал известно време и го поканил да играе в неговия отбор,спонсориран от Престън.Приятеля ми се казва Юри Пейков,дългогодишен състезател в национала.Така,че познанията които придобиваме по нашите водоеми в един момент ти носят резултат.Малко се отклоних от темата,мисълта ми беше,че рибаря трябва да се съобразява с особенностите на водоема,сезон,атмосферно налягане и др.И най-вече да настроим рибата по нашия си начин,както на нас ни се иска.Това се постига с добра подхранка,добре поднесена стръв,изпипан дюзен.
Много добре казано :smt023
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от георгиев59 »

Напълно съм съгласен със метода на Бутник за дългия повод( 35-40см) който трябва да лежи изцяло на дъното ,после вирбел ,дропер и по-горе основното отежнение .Ще обясня защо .
Шарана е доста предпазлив и той никога не налита веднага на захраненото петно а първо минава и с помоща на задната и долните две перки размътва водата на захраненото петно и тогава това което се вдигне от дъното го лапа затова повода трябва да лежи свободно на дъното.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
snegk

Мнение от snegk »

георгиев59 написа:Напълно съм съгласен със метода на Бутник за дългия повод( 35-40см) който трябва да лежи изцяло на дъното ,после вирбел ,дропер и по-горе основното отежнение .Ще обясня защо .
Шарана е доста предпазлив и той никога не налита веднага на захраненото петно а първо минава и с помоща на задната и долните две перки размътва водата на захраненото петно и тогава това което се вдигне от дъното го лапа затова повода трябва да лежи свободно на дъното.
Така е но защо няма шарански повод по дълъг от 20-25см.
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

Кой каза,че няма по дълги поводи за шаран.И каква е причината да няма такива?
snegk

Мнение от snegk »

Dani I написа:Кой каза,че няма по дълги поводи за шаран.И каква е причината да няма такива?
Погледай хората които ловят шаран на дъно,изключвам фидера,няма някой който да лови с по-дълъг от 25см.Доста колеги ловят даже и с 15см повод.Аз отговора го знам,но искам да чуя и други мнения.Защо с толкова къс повод,като се има на изпредвит,че колкото е по далече стръвта от оловото,толкова по-малко се плаши рибата.
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от георгиев59 »

Илийка ти може би имаш в предвид риболова на дъно при което шарана се самозасича от тежеста на оловото което може да е и 100гр но тук става впрос за шаран на плувка при което грамажа на оловото е от 1 до 3гр.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
snegk

Мнение от snegk »

Аз споменах на дъно,но май трябваше да кажа,на тежко.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

На река Марица,през месеците от октомври до април на чакане/на място/,близо до брега, на границата между бързото и тихото течение,а през месеците юли до септември може и на изтичане/подобно на риболовът на кефал/.Зимните месеци като стръв се използват бели червеи,кускус,корояд,трънски червеи,меко тесто и се работи с максимално олекотени монтажи-0.3-1.0 гр.Лятото основна стръв са житото и царевицата,пролетта земните червеи.Обикновенно групирам цялото утежнение на едно място на около 30см. над куката.
Смятам,че тук е и мястото да кажа,че основната причина за по-слабата успеваемост през летните месеци е сбирщината от псевдорибари-бракониери,които хвърлят по 5-10 въдици на пружини,в средата на реката,прехранвайки го в течението,като по този начин правят риболовът на плувка почти безсмислен!
валатът не най-лошото нещо на света
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”