Чепаре

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Чепаре

Мнение от Моряка »

Така първо да уточня,че рядко правя чипарета с пера.Най разпространените пера са от барне на първо място ешелбаш,сребърен фазан итака нататък.Барне трудно се намира,но е ефективно.Аз от 5-6 години правя главно от електрикови цветове на връзки за обувки,само ламе,фазан и други прежди с подходящо оцветяване.В началото бях против,но после видях ефекта от зеления електрик.В началото ги правех само в зелено,с ламе.Но от експерименти осъзнах,че колкото са по различни и искрящи имам по-голям успех.Така сегашните ми чепарета се наричат шеговито "Дискотека"Ето някои от по-изполваните материали.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Завързването на една кука примерно ще използвам това

Изображение

от синьочерното използвам едно конче,а от ламето ,което според мен е особенно подходящо 4-5 и от зеленото една нитка от разнищената връзка.Значи ламето има безцветна почти оплетка,която отстранявам.За по-лесна работа ,да не ми се усуква всичко това се плюнчи.Хи хи

Изображение

След това имам готови бидеми с възелче дълги около 10см.и червен здрав и тънък ибришим.

Изображение

Започва се навиване от опашката надолу 3-4 нитки и се прави клуп да не се развие.Не съм пробвал с мухарско менгеменце,може да е по-лесно ,но съм свикнал така.Куката е в това положение ,хваната с лява ръка за острата част и с дясната ръка се навива.Ибришима е разпънат 50 санта и съм седнал върху него/червения конец ,който отива надясно и надолу/така се държи изпънат и след клупа с резки внимателни подръпвания се затяга.

Изображение

След това куката се обръща обратно и се хваща с лява ръка за опашката като същевременно се повдигат нагоре ламето и конеца и надясно да останат само бидема с възела и ибришима.Следват два клупа с подръпване за затягане.Да спомена,че здравия ибришим,здравото навиване и стягане са от значение да не се изхлузи възела на бидема.Може да се ползва и нитка от плетено влакно,което като се лакира червено пак е добре.Здраво направена кука 12-ка ми е вадила 40см.карагьоз без да се къса.

Изображение

Ето как с помоща на 2-та клупа цялята история отиде към бода.И с последващо лакиране перото или конците си остават така.Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.И не забравяйте за плюнката.Тя винаги помага.

Изображение

Когато ще се лакира се използва обикновено цвят" прясна кръв ",но може да се експериментира.Да добавя,че може да се взема от лака с клечка за зъби и да се лакира финно само ибришима.След 10-тина минути/преди да е напълно изсъхнал лака/се овъргалва леко между пръстите мястото на лакиране да се слепнат евентуално останали мустачки от ибришима.На снимката не е лакирано,не успявам с времето.Аз си слагам и мъниста за още по-голяма "Дискотека".Повечето материали си набавям от магазина за шивашки материали от старата рибна борса във Варна посока към пазара/Пискюлиев/ .От дясна страна е.

Изображение

Е няма да обяснявам как се вързва бидем към майка.Аз в зависимост от големината на куките /10,12,16/ползвам и месина /0.18,0.16,0.12/За цветовете казах искрящо.Ето едно ползвано чепаре

Изображение

Изображение

Като почнах да пиша се сетих да ползвам голяма кука за акула и с асистенцията на жената да направя клипче и после във VBox7 и лятото като клатя.Хи ХИ за риба пак във VBox7 .Айде че си искат скайпа.

П.С. Забравих, никакъв канаконлит тоалетната е за сране не серете върху чипаретата./С това не може да не вляза "ТАМ" Хи Хи хи хи .
Последно промяна от Моряка на Вто Яну 04, 2011 12:42 pm, променено общо 2 пъти.
А сега де? :roll:
Ivu
новобранец
новобранец

Мнение от Ivu »

Много ти благодаря moriak 1. Надявам се вече да успея да го сътворя това шибано чепаре.
Не кълве, не кълве, че като спре....
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Радвам се за всеки "ЗАПАЛЕН" по чепаретата и не бих скрил нищо,бъди сигурен.Важното е риба да се хваща/и да има/. :lol: :lol: :lol:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Браво Иване,гледам голяма играчка е при теб за да си направиш чепарето.Моите са от простата технология,но не са ме повеждали до сега.Само перушина от див юрдек,и нищо повече.Преди години слагах и лак,но при пробите се оказа,че няма значение.Единственно,ако ти трябва за чернокоп,перата да са черни,добре е от токачка,те имат и бели точици,но като няма,режа тънки ивици от изолираща черна лента,пак работи добре.

Изображение

Изображение

Това го използвам за чернокоп или карагьоз.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Айде и аз ще се включа в направата на чепаре. Ще използвам като материал корда 0,22 и 0,16, куки 7 номер морски, перушина от юрдек и лак за нокти.

перушината
Изображение

накъсвам я на малки парчета
Изображение

мерака ми основно е да изпробвам качествата на ето тази корда и дали флуорокарбона работи
Изображение

куките са с хубав метален блясък и сравнително евтини(около 3 лв. за 100 броя)
Изображение

следва връзване на поводчето(приблизително 5-6 см.) с перушината. На края на повода правя обикновен възел, който ще послужи в последствие при прихващането на повода към основната корда
Изображение

нанасяне на лак
Изображение

връзване на повода към основната корда чрез обикновен клуп и стягане
Изображение

куките ги слагам на разстояние около 15 см. една от друга
и чепарето в готовия му вид
Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Точно,rumci.Това си е оригиналното чепаре.Виждам че допълнително вързваш червен конец.Опитай без него.Ще пишем резултатите през лятото.И още,перушината да не е по-дълга от 5мм след куката,а N 8 или 9 са по-добри,отива всичко на тях.И 17 см м/у бидемите не е лошо,но това е разстоянието 15-17см.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Няма червен конец :D , само лак е. А ТОВА е резултата от миналата година :rolleyes: .
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Ivu написа:Не става с гледане.Пробвал съм. 8)
Иска се и Ъкъл! :finga:
Изображение
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Тъй като гледам има любители на перата и да ви покажа по-продуктивните такива според Нас.По светлото е ешелбаша/юрдек/,а по-тъмното е барнето.Докато йордека се намира лесно,барнето много трудно може да се намери от ловджия.

Изображение

Изображение

Изображение

Така и така ми попадна ,ще си направя някое и друго чипаре ,като ще преобладава барнето.
rumci ,колко струват тез горили на тубертини?
Последно промяна от Моряка на Вто Яну 04, 2011 12:46 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Горилите са ми подарък, но мисля, че е около 15-20 лв. ролката. Относно перушината от барнето, на мен също ми допада повече, но за съжаление не мога да намеря подобна :? .
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Ето това направих днес за час и половина.

Изображение
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Здрасти Камба,добро е.Остана да кажеш как е и след пробите.
Вчера шурито тръгна с ламе,но половин час по-късно сложи перушината.Ламето заработи чак към 1100часа.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Аз публично обещавам,че повече чепаре няма да си купя.Взимам си 10-15куки,взимам си месина ако нямам,намирам някъде по улицата едно перо,взимам малко червени конци,или лентички,изрязани от опаковка на чипс и започвам да връзвам.Вчера такова капо направих,че се доубедих.На купеното чепаре нямам риба от 5 излета,а преди него дето го скъсах едното,мое производство по същата схема,имах няколко харипа,килограми сафрид,няколко боклуджи,гюмюш,хамсия,меджит и т.н.Тая и миналата година имам наблюдение,че на черна перушина,комбинирана с нещо лъскаво върши най-добра работа.Останалото е или пълен ташак,или не пълен. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Камбата написа:Аз публично обещавам,че повече чепаре няма да си купя.Взимам си 10-15куки,взимам си месина ако нямам,намирам някъде по улицата едно перо,взимам малко червени конци,или лентички,изрязани от опаковка на чипс и започвам да връзвам.Вчера такова капо направих,че се доубедих.На купеното чепаре нямам риба от 5 излета,а преди него дето го скъсах едното,мое производство по същата схема,имах няколко харипа,килограми сафрид,няколко боклуджи,гюмюш,хамсия,меджит и т.н.Тая и миналата година имам наблюдение,че на черна перушина,комбинирана с нещо лъскаво върши най-добра работа.Останалото е или пълен ташак,или не пълен. :lol:
Е вземи си флуорокарбон 0,14 за бидем и 0,20 за майка ,че да усетиш разликата.Таз година и аз минах на перушини от барне,че на конци не иска много много.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Камба,направо си купувай по цяла кутийка куки,от модела дето RUMCI го е дал.Моряка и rumci,правилно казват за барнето,според мен тази перушина е най добрата комбинация.Става и за сафрид,и за чернокоп,и за хариб,защото е малко по-тъмна,но трудно се намира.А скъсаните чепарета /това което е останало от тях /,не ги хвърляй,после им изрязваш бидемите и пак на новото чепаре.И пробвай без лак,да видиш каква е разликата.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”