Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Чепаре
Модератор: emo vasilev
- Моряка
- кандидат преподавател
Re: Чепаре
Така първо да уточня,че рядко правя чипарета с пера.Най разпространените пера са от барне на първо място ешелбаш,сребърен фазан итака нататък.Барне трудно се намира,но е ефективно.Аз от 5-6 години правя главно от електрикови цветове на връзки за обувки,само ламе,фазан и други прежди с подходящо оцветяване.В началото бях против,но после видях ефекта от зеления електрик.В началото ги правех само в зелено,с ламе.Но от експерименти осъзнах,че колкото са по различни и искрящи имам по-голям успех.Така сегашните ми чепарета се наричат шеговито "Дискотека"Ето някои от по-изполваните материали.

Завързването на една кука примерно ще използвам това

от синьочерното използвам едно конче,а от ламето ,което според мен е особенно подходящо 4-5 и от зеленото една нитка от разнищената връзка.Значи ламето има безцветна почти оплетка,която отстранявам.За по-лесна работа ,да не ми се усуква всичко това се плюнчи.Хи хи

След това имам готови бидеми с възелче дълги около 10см.и червен здрав и тънък ибришим.

Започва се навиване от опашката надолу 3-4 нитки и се прави клуп да не се развие.Не съм пробвал с мухарско менгеменце,може да е по-лесно ,но съм свикнал така.Куката е в това положение ,хваната с лява ръка за острата част и с дясната ръка се навива.Ибришима е разпънат 50 санта и съм седнал върху него/червения конец ,който отива надясно и надолу/така се държи изпънат и след клупа с резки внимателни подръпвания се затяга.

След това куката се обръща обратно и се хваща с лява ръка за опашката като същевременно се повдигат нагоре ламето и конеца и надясно да останат само бидема с възела и ибришима.Следват два клупа с подръпване за затягане.Да спомена,че здравия ибришим,здравото навиване и стягане са от значение да не се изхлузи възела на бидема.Може да се ползва и нитка от плетено влакно,което като се лакира червено пак е добре.Здраво направена кука 12-ка ми е вадила 40см.карагьоз без да се къса.

Ето как с помоща на 2-та клупа цялята история отиде към бода.И с последващо лакиране перото или конците си остават така.Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.И не забравяйте за плюнката.Тя винаги помага.

Когато ще се лакира се използва обикновено цвят" прясна кръв ",но може да се експериментира.Да добавя,че може да се взема от лака с клечка за зъби и да се лакира финно само ибришима.След 10-тина минути/преди да е напълно изсъхнал лака/се овъргалва леко между пръстите мястото на лакиране да се слепнат евентуално останали мустачки от ибришима.На снимката не е лакирано,не успявам с времето.Аз си слагам и мъниста за още по-голяма "Дискотека".Повечето материали си набавям от магазина за шивашки материали от старата рибна борса във Варна посока към пазара/Пискюлиев/ .От дясна страна е.

Е няма да обяснявам как се вързва бидем към майка.Аз в зависимост от големината на куките /10,12,16/ползвам и месина /0.18,0.16,0.12/За цветовете казах искрящо.Ето едно ползвано чепаре

Като почнах да пиша се сетих да ползвам голяма кука за акула и с асистенцията на жената да направя клипче и после във VBox7 и лятото като клатя.Хи ХИ за риба пак във VBox7 .Айде че си искат скайпа.
П.С. Забравих, никакъв канаконлит тоалетната е за сране не серете върху чипаретата./С това не може да не вляза "ТАМ" Хи Хи хи хи .

Завързването на една кука примерно ще използвам това

от синьочерното използвам едно конче,а от ламето ,което според мен е особенно подходящо 4-5 и от зеленото една нитка от разнищената връзка.Значи ламето има безцветна почти оплетка,която отстранявам.За по-лесна работа ,да не ми се усуква всичко това се плюнчи.Хи хи

След това имам готови бидеми с възелче дълги около 10см.и червен здрав и тънък ибришим.

Започва се навиване от опашката надолу 3-4 нитки и се прави клуп да не се развие.Не съм пробвал с мухарско менгеменце,може да е по-лесно ,но съм свикнал така.Куката е в това положение ,хваната с лява ръка за острата част и с дясната ръка се навива.Ибришима е разпънат 50 санта и съм седнал върху него/червения конец ,който отива надясно и надолу/така се държи изпънат и след клупа с резки внимателни подръпвания се затяга.

След това куката се обръща обратно и се хваща с лява ръка за опашката като същевременно се повдигат нагоре ламето и конеца и надясно да останат само бидема с възела и ибришима.Следват два клупа с подръпване за затягане.Да спомена,че здравия ибришим,здравото навиване и стягане са от значение да не се изхлузи възела на бидема.Може да се ползва и нитка от плетено влакно,което като се лакира червено пак е добре.Здраво направена кука 12-ка ми е вадила 40см.карагьоз без да се къса.

Ето как с помоща на 2-та клупа цялята история отиде към бода.И с последващо лакиране перото или конците си остават така.Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.И не забравяйте за плюнката.Тя винаги помага.

Когато ще се лакира се използва обикновено цвят" прясна кръв ",но може да се експериментира.Да добавя,че може да се взема от лака с клечка за зъби и да се лакира финно само ибришима.След 10-тина минути/преди да е напълно изсъхнал лака/се овъргалва леко между пръстите мястото на лакиране да се слепнат евентуално останали мустачки от ибришима.На снимката не е лакирано,не успявам с времето.Аз си слагам и мъниста за още по-голяма "Дискотека".Повечето материали си набавям от магазина за шивашки материали от старата рибна борса във Варна посока към пазара/Пискюлиев/ .От дясна страна е.

Е няма да обяснявам как се вързва бидем към майка.Аз в зависимост от големината на куките /10,12,16/ползвам и месина /0.18,0.16,0.12/За цветовете казах искрящо.Ето едно ползвано чепаре

Като почнах да пиша се сетих да ползвам голяма кука за акула и с асистенцията на жената да направя клипче и после във VBox7 и лятото като клатя.Хи ХИ за риба пак във VBox7 .Айде че си искат скайпа.
П.С. Забравих, никакъв канаконлит тоалетната е за сране не серете върху чипаретата./С това не може да не вляза "ТАМ" Хи Хи хи хи .
Последно промяна от Моряка на Вто Яну 04, 2011 12:42 pm, променено общо 2 пъти.
А сега де? 

Много ти благодаря moriak 1. Надявам се вече да успея да го сътворя това шибано чепаре.
Не кълве, не кълве, че като спре....
- Моряка
- кандидат преподавател
Радвам се за всеки "ЗАПАЛЕН" по чепаретата и не бих скрил нищо,бъди сигурен.Важното е риба да се хваща/и да има/.

А сега де? 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Браво Иване,гледам голяма играчка е при теб за да си направиш чепарето.Моите са от простата технология,но не са ме повеждали до сега.Само перушина от див юрдек,и нищо повече.Преди години слагах и лак,но при пробите се оказа,че няма значение.Единственно,ако ти трябва за чернокоп,перата да са черни,добре е от токачка,те имат и бели точици,но като няма,режа тънки ивици от изолираща черна лента,пак работи добре.

Това го използвам за чернокоп или карагьоз.

Това го използвам за чернокоп или карагьоз.
Айде и аз ще се включа в направата на чепаре. Ще използвам като материал корда 0,22 и 0,16, куки 7 номер морски, перушина от юрдек и лак за нокти.
перушината

накъсвам я на малки парчета

мерака ми основно е да изпробвам качествата на ето тази корда и дали флуорокарбона работи

куките са с хубав метален блясък и сравнително евтини(около 3 лв. за 100 броя)

следва връзване на поводчето(приблизително 5-6 см.) с перушината. На края на повода правя обикновен възел, който ще послужи в последствие при прихващането на повода към основната корда

нанасяне на лак

връзване на повода към основната корда чрез обикновен клуп и стягане

куките ги слагам на разстояние около 15 см. една от друга
и чепарето в готовия му вид

перушината
накъсвам я на малки парчета
мерака ми основно е да изпробвам качествата на ето тази корда и дали флуорокарбона работи
куките са с хубав метален блясък и сравнително евтини(около 3 лв. за 100 броя)
следва връзване на поводчето(приблизително 5-6 см.) с перушината. На края на повода правя обикновен възел, който ще послужи в последствие при прихващането на повода към основната корда
нанасяне на лак
връзване на повода към основната корда чрез обикновен клуп и стягане
куките ги слагам на разстояние около 15 см. една от друга
и чепарето в готовия му вид
- КИРО
- Обратна връзка:
Точно,rumci.Това си е оригиналното чепаре.Виждам че допълнително вързваш червен конец.Опитай без него.Ще пишем резултатите през лятото.И още,перушината да не е по-дълга от 5мм след куката,а N 8 или 9 са по-добри,отива всичко на тях.И 17 см м/у бидемите не е лошо,но това е разстоянието 15-17см.
- Моряка
- кандидат преподавател
Тъй като гледам има любители на перата и да ви покажа по-продуктивните такива според Нас.По светлото е ешелбаша/юрдек/,а по-тъмното е барнето.Докато йордека се намира лесно,барнето много трудно може да се намери от ловджия.

Така и така ми попадна ,ще си направя някое и друго чипаре ,като ще преобладава барнето.
rumci ,колко струват тез горили на тубертини?

Така и така ми попадна ,ще си направя някое и друго чипаре ,като ще преобладава барнето.
rumci ,колко струват тез горили на тубертини?
Последно промяна от Моряка на Вто Яну 04, 2011 12:46 pm, променено общо 2 пъти.
А сега де? 

Горилите са ми подарък, но мисля, че е около 15-20 лв. ролката. Относно перушината от барнето, на мен също ми допада повече, но за съжаление не мога да намеря подобна
.

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ето това направих днес за час и половина.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- КИРО
- Обратна връзка:
Здрасти Камба,добро е.Остана да кажеш как е и след пробите.
Вчера шурито тръгна с ламе,но половин час по-късно сложи перушината.Ламето заработи чак към 1100часа.
Вчера шурито тръгна с ламе,но половин час по-късно сложи перушината.Ламето заработи чак към 1100часа.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз публично обещавам,че повече чепаре няма да си купя.Взимам си 10-15куки,взимам си месина ако нямам,намирам някъде по улицата едно перо,взимам малко червени конци,или лентички,изрязани от опаковка на чипс и започвам да връзвам.Вчера такова капо направих,че се доубедих.На купеното чепаре нямам риба от 5 излета,а преди него дето го скъсах едното,мое производство по същата схема,имах няколко харипа,килограми сафрид,няколко боклуджи,гюмюш,хамсия,меджит и т.н.Тая и миналата година имам наблюдение,че на черна перушина,комбинирана с нещо лъскаво върши най-добра работа.Останалото е или пълен ташак,или не пълен. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Моряка
- кандидат преподавател
Е вземи си флуорокарбон 0,14 за бидем и 0,20 за майка ,че да усетиш разликата.Таз година и аз минах на перушини от барне,че на конци не иска много много.Камбата написа:Аз публично обещавам,че повече чепаре няма да си купя.Взимам си 10-15куки,взимам си месина ако нямам,намирам някъде по улицата едно перо,взимам малко червени конци,или лентички,изрязани от опаковка на чипс и започвам да връзвам.Вчера такова капо направих,че се доубедих.На купеното чепаре нямам риба от 5 излета,а преди него дето го скъсах едното,мое производство по същата схема,имах няколко харипа,килограми сафрид,няколко боклуджи,гюмюш,хамсия,меджит и т.н.Тая и миналата година имам наблюдение,че на черна перушина,комбинирана с нещо лъскаво върши най-добра работа.Останалото е или пълен ташак,или не пълен.
А сега де? 

- КИРО
- Обратна връзка:
Камба,направо си купувай по цяла кутийка куки,от модела дето RUMCI го е дал.Моряка и rumci,правилно казват за барнето,според мен тази перушина е най добрата комбинация.Става и за сафрид,и за чернокоп,и за хариб,защото е малко по-тъмна,но трудно се намира.А скъсаните чепарета /това което е останало от тях /,не ги хвърляй,после им изрязваш бидемите и пак на новото чепаре.И пробвай без лак,да видиш каква е разликата.