Защо се усуква влакното?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

angel81
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Защо се усуква влакното?

Мнение от angel81 »

аз имам и аз едно запитване . . на една най обикновена дънна кордата за куките се навива като вретено около главната корда (става като мартеница от 10 стотинки бройката) . . сефте такова нещо , дразни ме в червата , от кво може да е това?
късмет работа . .
ti6ofish
новобранец
новобранец

Мнение от ti6ofish »

Стръвта е основната причина за оплитането,при изваждане от водата се върти като блесна .Затова е добре да се сложи вирбел :wink:
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Перфектно нареденето влакно е до първото навиване. Има два варианта:
1. Навивате влакното използвайки химикал или нещо друго. Резултат:
влакното е усукано на шпулата но при замятане частта от него която е заметната излиза неусукана.
2. Навивате влакното изхлузвайки го странично от ролката. Резултат:
а/. ако нацелите правилната страна на ролката то се навива на шпилата неусукано, но частта която е заметната се усуква./дори и тогава разликата в диаметрите на шпулата и ролката допринасят са усукване/
б/. ако нацелите грешната страна то се навива двойноусукано на шпулата и дори и при замятане пак си е усукано.

И не на последно място независимо как сте го навили, първата въртяща блесна която сложите и пет вирбела да наредите, го усуква така че свят ще ви се завие. Затова ползвам евтини влакна и ги сменям по често.
Ами това са моите впечатления.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Пресукването на влакното първо идва от евтините и некачествени макари.Ако е от добрите модели идва от НЕизползването на вирбел.Принципно от това страдат спинингистите,даже и с хубави макари,че при воблера няма как да използва вирбел,поне мисля така.В риболовен испански сайт ,видях едно от техните светила в риболова да си навива кордата на макарата ,като пуска ролката с влакното в кофа с вода.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Аааа и да добавя: Навивайки меко и тънко влакно/мекото и тънко влакно носи повече на усукване/ ви оставя фалшиво чувство че влакното ви е навито без усукване, любимата ви макара работи перфектни и вие сте най големия майстор на навиване на влакна. Нищо подобно, ще разрушите пясъчните си кули сам ако повторите процедурата с дебелини над 0.40 и твърдо влакно например"Прогресфидамид" маде ин Булгария, ако и тогава не се усуче повторете с 0.60 имаше едно руско по битаците навито на чилета/дори и ролка нямаше/.
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Искам да обърна внимание на ето този детайл от макарата(оградения в червено) когато си взимате нова макара гледайте да е подвижен-да се върти когато влакното преминава през него!!!Това също предпазва от оплитане и не протърква влакното....
Изображение
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Всички така си мислехме...ама НЕ!
Точно този двойно-обратен конус спомага само и единствено за кадърното редене на влакното!Дали се върти ролката или не,няма никакво значение относно пресукването! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

И аз имам проблем с усукването.

При риболов на болонеза влакното ми издържа не повече от 3-4-5 риболова :evil:

Първо си мислех, че е от влакното. Пробвах с почти всички качествени влакна, които намерих. Вси всички се усукваше, с някой по бързо с други по бавно.
После дойде ред на макарите. Минах през Еврохолд ХР, Шимано Катана, Дайва Прокастер, Шимано Ексейдж. В момента работата отива или на Страдик или на Дайва Сол.
Сменях и болонезите но явно не помага нищо. Не знам вече колко качествена макара трябва да си купя за да не се усуква. Писна ми да давам за всеки няколко излета по 10-15 лева за влакно :evil:
Ползвам диаметър 0,18. Ползвам вирбели, на Оунър, Тюбертини и Кралусо. Плувки по малки от 3 грама също не съм слагал отдавна.

Някой да има решение на моя проблем :roll:
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Иво, ти ма фърли в тъча! Само при назоваването на тези модели макари е ясно, че не са от ментаците, та проблема ти е явно другаде! Макар че аз споменах и в първия пост за значението на скъпи и ефтини макари за усукването, все си мисля, че основния проблем е в ролката, а именно - ТРЯБВА да се върти! Ами незнам, проби му е майката, докато всичко си дойде на мястото! :wink:
Ако въртиш блесни, ако ще и 5 вирбела да сложиш, пак ще се усуче, но ако се ползва само за плувка, не би трябвало да имаш проблеми!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

gogolisec, първият ти пост няма нищо общо с реалността. Всеки оборот на бигела усуква влакното, независимо от качеството на изработката. Единствено при мултипликаторите този проблем не съществува.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Diman написа:gogolisec, първият ти пост няма нищо общо с реалността. Всеки оборот на бигела усуква влакното, независимо от качеството на изработката. Единствено при мултипликаторите този проблем не съществува.
Съгласен, но при хвърляне, влакното се изнизва от ролката по същия начин, по който се е навило! После при прибиране и ако има товар (риба или закачка, или друго нещо), има огромно значение поведението на ролката и сходимостта и със цялата въдица, ако щеш! Друг е въпроса, ако разпъваш дънни на аванс - тогава със сигурност се получава усукване, каквото и да правиш! Няма как да го обясня със думи - трябва нагледно и на място! Вярвайте ми - изработих изцяло нови макари и от там видях проблема при пасването на бигела, под какъв ъгъл трябва да е насочен към ролката и положението на водещата ролка - т.е. с 1 мм ако сбъркам и се получава страхотно усукване. Получава се едно претъркулване на кордата на самата водеща ролка, което е малко, но постоянно и се натрупва със всеки оборот! Отне ми няколко дена да разбера аджеба защо едната макара усуква, а другата - не! Ето ги въпросните произведения на изкуството: :wink:

Изображение

Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Гого,вече не се учудвам,че имаш проблем с усукването,сори за откровеността.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Аз нямам сега този проблем на въпросните макари! Кой както иска да го разбира - все ми е тая :roll: !
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Не случайно ролката на бигела се върти и е полирана- за да не промени по никакъв начин движението на влакното. Потърси причината в тези две неща. Тази ролка е болно място No.1 на всяка макара. Особено на по-ефтините модели, където лагера е плъзгаш-графитен. При определени обороти на въртене ролката блокира и не се върти. И тогава става страшно :shock: . Лошото е, че този процес не може да се контролира и даже трудно се констатира. Използуването на к'ви да е смазки също води до подобен ефект.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Не случайно съм подчертал, че трябва да се върти, а и това което пишеш съм го писъл още в първия пост!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”