Как да си направим осветление от светодиоди?

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Как да си направим осветление от светодиоди?

Мнение от КИРО »

Хубав линк ДЕЛТА.Вече ОПИТАЙ да си прави изводите.ЗЕН,само идея някаква дадох.Иначе по този въпрос,ако е за спор,лятото няма да стигне.
Аватар
Zen
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Zen »

КИРО написа:...Иначе по този въпрос,ако е за спор,лятото няма да стигне.
Еми кво да кажа...вярно е :lol: , но в спора се ражда истината! :wink: :D :D :D
Абе я си купете по един-2-3 фенера за по 1-2-3 лева и ходете за риба...Айде стига с тия светодиоди вече! Рибата нас чака :lol: :lol: :lol:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

ТЪЙ,тъй.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

съвременните светодиоди за осветление консумират 350-1050мА, а падът им е 3.2-4V в зависимост от конкретния модел... при захранване с 12V от акумулатор, свързването е обезателно последователно, а използването а товарен резистор в краен случай, защото:
1. не се гарантира стабилен ток
2. резисторът не свети, а само хаби енергия

Товарните резистови отдавна са заменени с LED-драйвери /генератори на ток/, които е за предпочитане да са "импулсни" и само в краен случай линейни...

Един прост пример:
А. 1 мощен светодиод с пад 4V и номинален ток 350мА се захранва от автомобилен акумулатор с напрежение 13V... Токът се ограничава с резистор...
Светодиодът консумира 1.4 вата, резисторът 3.15 вата... Т.ел КПД= 0,30

Б. 1 мощен светодиод с пад 4V и номинален ток 350мА се захранва от автомобилен акумулатор с напрежение 13V... Токът се ограничава с импулсен "step down" драйвер, който по същество е ДС-ДС конвертор и "сваля" от 13V на 4V и подава 350мА +/-5% като загубите му са 5% следователно от 13-те волта тегли само 113мА ... Светодиодът консумира 1.4 вата, драйверът само 0.07 вата... Т.ел КПД= 0,952%

С думи прости, в случай "Б" със същият акумулатор ще си светите над 3 пъти по-дълго и на всичкото отгоре, диодът ви ще свети с пълната си яркост почти до самото "умиране" на акумулатора...
Opitai_Pak
новобранец
новобранец

Мнение от Opitai_Pak »

Явно на магазина ще се ходи :) Благодаря на всички за отговорите.
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

Собственото ми производство :

Изображение
Изображение
Тедо написа:2. резисторът не свети, а само хаби енергия
За да не ползвам съпротивления съм ползвал диоди със работно напрежение 3.15-3.20 волта /20 mA./, свързвам ги по 4 бр./= 12.6-12.8 V / и всички клонове в тялото , в паралел /14 групи х 4 диода/. КПД = 100% . Не е правилно , но проблем няма . Така си осветявам предверието на караваната . Когато тялото свети , не се пали колата . Теоретически може да има нежелани последствия за 1/4 от диодите :roll: , не съм пробвал и нямам намерение .
Диодите са специално за осветление и струват х 0.20 лв/бр. ето от тук : http://coldlight.business.bg/ .
На платено не одим !
Бат Ицо
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Бат Ицо »

А някой може ли да даде схема за луминисцентиа лампа от акомулатор, или са отречени вече :?:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

не е отречена разбира се и е с високо КПД но не ти трябват схеми !
В магазини за атомоблни части и по разните му пазари ги ги има за по малко от 10 лв с букса за запалка и оделн с щипки за акумулатор !
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

1
Последно промяна от КИРО на Сря Юли 09, 2008 5:35 am, променено общо 1 път.
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Shankulov »

Аз искам да си направя собственоръчно едно от онези работи дето рибарите като ходят нощем за риба и си ги закачат на главите и светят с тях :) Където е изработено от светодиоди ... :D
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Аз искам да си направя собственоръчно едно от онези работи дето рибарите като ходят нощем за риба и си ги закачат на главите и светят с тях :) Където е изработено от светодиоди ... :D
:shock: :shock: :shock: И 'що ти трябва да го правиш,като по китайските борси струва само 2-3 лева барабар с батериите /при това китайски/ ,и пак издържат сума ти време?!?!
Има за главата,има и за козирката на шапката. Кеф ти риба,кеф ти паламуд.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Shankulov »

чуруликпенчо написа:
:shock: :shock: :shock: И 'що ти трябва да го правиш,като по китайските борси струва само 2-3 лева барабар с батериите /при това китайски/ ,и пак издържат сума ти време?!?!
Има за главата,има и за козирката на шапката. Кеф ти риба,кеф ти паламуд.
Да, знам че са по 2-3лв или повече...Както и да е, но просто темата е как да си "направим сами" и имам мерак сам да си го изработя :)
П.С. Виждал съм правени собственоръчно и ме изкефи и искам и аз да си направя, пък и такава ми е специалността сега в училище. Но съм още в началото и не разбирам от схеми още... Но и за това има време, за това сега питам разбирачите :D :D :D
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

В такъв случай ти желая успех в начинанието.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Шанкулов, самото тяло трудно ще направиш, а и да го направиш ще стане грозно... Затова препоръчвам ти да си вземеш едно от тия готовите за глава, да му изтърбушиш карантията и да сложиш 1бр 1-ватов диод с лупа... ефектът е огромен...
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Тедо написа:Шанкулов, самото тяло трудно ще направиш, а и да го направиш ще стане грозно... Затова препоръчвам ти да си вземеш едно от тия готовите за глава, да му изтърбушиш карантията и да сложиш 1бр 1-ватов диод с лупа... ефектът е огромен...
Разкажи по-подробно :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”