Риболов на Пъстърва с Воблер

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

хай

Мнение от Бат Стан »

Здрасти на Пумата и останалите колеги от темата,

в петък на Панега направихме доста хубав риболов, като се има предвид, че реката вече е влязла в норма, избистрила се е, и рибата се е изпокрила под камъни, дървета, храстлаци и т.н. Воблерите самоделки, естествено, си ги забравих на работното място, щото вечерта бях на работа докъм 2.00 часа. Затова на Панега реших да ловя с "Партнер Мартин" (сано с него и нищо друго) и резултатите бяха добри, имаше риби, в това число и една хубава 41-сантиметрова балканка.
Най-куриозното обаче беше следното: отивам на един вир и започвам да подавам срещу течението и да обирам по течението. В един моментт усещам съвсем лекички почуквания по блесната. когато примамката вече стигна до мен и се насочи към повърхността на водата, отдолу се показа преследващата я американка и я захапа в последния момент. След това изпляска на повърхността на водата и се откачи.
замятам повторно и се слубва същото упражнение - американецът гони, почуква лекинко, и пробва да налапа едва когато Мартинът стигне повърхността, след което се откача. Та това се случи пет пъти едно след друго, баси парадокса, пет риби една след друга и нито една не се хвана. Тройките наточени, правя засечки, обаче - йок! Левака, който беше жив свидетел на събитието, застана над вира и опита да хване някоя от рибите на задържане, но не му клъвна, рибата в този вир атакуваше само бързодвижещи се примамки по течението. Много интересно, щото преди това пък по-надолу синът ми извади една американка на задържане, беше налапала много яко.
В крайна сметка си наловихме доста рибки, абе въобще всичко на шест, страхотен излет, като се изключат комарите.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: хай

Мнение от Cougar »

Е, значи пак добре сте ги изловили рибите. Като спадне водата нещата стават малко по-трудни.

Блесните се казват "Panther Martin" (пантерата рибар или даже пумата рибар :D ) Има си я пантерата на емблемата.

Сигурно онези американки са се възхищавали на блесната колко хубаво се върти и блести и за това не са искали да я лапнат веднага.

Аз пък имах друг куриоз. Воблера ми прехвърля едно клонче над реката и като го водя стига до под клончето и излиза от водата. След него се мята риба нагоре и малко остана да увисне на клончето.

Тези риби така нападат сякаш са яли воблери цял живот.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

хай

Мнение от Бат Стан »

естествено, че е Пантер, а не Партнер, що съм написал Партнер не знам и аз. Отлична блесна, лошото е че точно тях ги няма в България. Впрочем Мепс пуснаха някаква подобна модификация, която възнамерявам да пробвам съвсем скоро и съм сигурен, че ще работи добре. Имам четири Мартинки от Италия, ама много скъпи - по около 4.5 евро парчето ми излязоха.
Пума, аз имах подобен случай като твоя преди две години, само че при мен пъстървата лапна блесната точно като е прекарвах под едни храсталаци, скочи нагоре и се заплете в един клон. Беше налапала яко, и не успя да се откачи, като остана да дърпа клона. Нагазих и си я извадих.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: хай

Мнение от Cougar »

Да ти кажа пробвал съм един модел на Меппс - ХД подобен по дизайн на PM-а, както и един подобен модел на Rooster Tail.

Изображение

И двете блесни въпреки че изглеждат още по-прецизно направени, по някакъв начин не ме удовлетворяват. На PM оста им е направена от една такава никаква черна тел, но блесните се въртят безупречно. Цените им са интересна работа като имаш в предвид че в тях реално има едно оцветено оловце една сачмичка, лъжичката, телта и тройката. По малките модели изглеждат комично дребни, но са най-сериозни блесни за едри пъстърви.

Изображение

И друг случай пропуснах да разкажа. Докато изпробвах отремонтирания син воблер и бях нагазил до кръста във водата до едни клонаци по едно време гледам след воблера се появи някакво кафяво чудовище с огромни размери. Тъкмо докато се чудех къде да се спасявам от тази пъстърва мутант с габарити на акула, осъзнах че това е бобър. Бобъра като разбра грешката си изплува до мен и пак далдиса със силен плясък при който ми изкъпа очите.

Та явно съм открил примамката за бобри. Остава да се сдобия с мултипликатор и плетено влакно издържащо 50-100кг, с метален повод и да поцвам да правя сериозния бобро-лов. Хич не се шегувам.
--------------------------------------------------
XD - comes from 'Extra Deep"
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

ПЕНН написа:Как така бобри???Има ли ги описани в това което можеш да ловиш
Няма ги описани из риболовния правилник и за това даже не знам какъв ми е лимита дали 5 бобъра на ден като сйомгата или само по 1. Не знам и дали мога да ги ям или не, не пише дали има живак из тях. Но си прав че им имам зъб на тези гигантски плъхове, защото морят гората и правят такива безобразни тресавища че колкото по-малко от тях толкова по-добре. Скоро ще се оборудвам и даже може направо с мухарката да им подавам, като на шараните днес.

Както описах по-горе при мен атаките на големи риби идват отдолу. рибите захапват воблера през средата. По-дребни риби, и в плитки места се получава гонене и атака откъм опашката. По тази причина сега поставям по една по-голяма тройка на стомаха на воблера а отзад връзвам една единична остра кука за улавяне на по-малките риби или даже нещо с добър размер.

Възела го ползвам в 2 вариации. При първата си спестявам едно прекарване на кордата през един клуп но в резултат имам в много редки случаи по някое развързване и то след продължително натоварване на възела. При втората вариация не съм наблюдавал отвързване.
bingofish
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bingofish »

Охо, сред такива асове на спининг риболова, един "пилот кукурузник" в мое лице/ щот летят по един два пъти годишно, над някой царевичак/ да попита за блесните ОН-Лине. Пантер ли са, Пумер Мартин ли, не знам? Обаче, ми попадна един модел на Меппс, преди ХД-то. Май бил от 70 година, та там някъде. Е беше, на въдицата на един приятел, та взех да поФърлям малко в една дебелеста вода, та и бърза. Голема динамика, братя. Държи струята ячко, чак тогава ми просветна/ аз трудничко паля, ама/ що са измислени тези блесни. Е не фанах, щот реката се казва Настанска/ май така беше/, а и малко метаках де. Както си мога в крайна сметка.
Но добра лопата имаше тази блесна, една такава трапецовидна чак от сериозна ламарина. Е малко се отклоних от тематика- уловисти воблери за ПАстръвки/ любими мръвки/, но ще ми бъде интересен един коментар относно тези блесни идващ от колегата в Канада.
Поздрави и Наслука!
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Моят коментар е че ако трябваше да остана със само една блесна тя щеше да е PM или подобен вариант на Мепс (ХД)

Блесните са опростени като оста минава направо през листото, а на върха на изпъкналата част на листото има вдлъбване което позволява на блесната да се завърти моментално. (Сила се прилага не само в една посока но и в двете посоки).

Блесните са много добре утежнени и се хвърлят на далече и газят на дълбоко.

Все пак като гледам какво ползват хората наоколо, избора е PM. На 100 блесни PM сигурно се продава по една ХД. Но пък много хора ползват Mepps Aglia, Comet, Black Fury на които предполагам се дължат основните продажби на Mepps тук.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Тази вечер един клон над реката ми подари следния воблер:

Изображение

STORM - Hot'n'tot

Само че моят е още по-хубав - чисто златен, със златна устна и кафяв гръб. Веднага го пробвах. Мали..и..и..и, каква игра и блясък. Веднага едно ято дребни рибета хукнаха след него, сякаш решиха че това им е царя!! Гледам пише че се гмурка на 3м дълбочина. Наистина ходеше на по-дълбоко от всеки друг воблер който имам. Ах, какво ли ще излъжа с него.
bingofish
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bingofish »

Канадски, какво ти е мнението за йо-Зуритата и по-спец миноу-тата. Пробвали си ги?
А и този Сторм ми е интересен. Обаче, мога да се снабдя само с 5 сантови. Не са ли малко големшки за БГ условията? У нас си нямаме ПМ, все пак 6-7лв за блесна се предпочитат за воблер. Друг е въпроса кое как работи.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

бингофиш написа:Канадски, какво ти е мнението за йо-Зуритата и по-спец миноу-тата. Пробвали си ги?
А и този Сторм ми е интересен.
Честно казано не се сещам какви примамки са тези.

"Minnow" са някакви малки рибки, но това фирма ли е или примамка? А за Yozurry си нямам и хабер освен че ми звучи Японски.

Този STORM има много добра игра. Убеден съм че ще лови риба.

5-7лв за блесна или воблер ми изглеждат доста. Аз бих карал на естествена стръв ако трябваше да ги давам. Не за друго, а защото не обичам да си помрачавам риболова със загуба на скъпи приммаки.

По добре човек да ги даде за нещо по-смислено.
bingofish
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bingofish »

Cougar написа:
бингофиш написа:Канадски, какво ти е мнението за йо-Зуритата и по-спец миноу-тата. Пробвали си ги?
А и този Сторм ми е интересен.
Честно казано не се сещам какви примамки са тези.

"Minnow" са някакви малки рибки, но това фирма ли е или примамка? А за Yozurry си нямам и хабер освен че ми звучи Японски.

Този STORM има много добра игра. Убеден съм че ще лови риба.

5-7лв за блесна или воблер ми изглеждат доста. Аз бих карал на естествена стръв ако трябваше да ги давам. Не за друго, а защото не обичам да си помрачавам риболова със загуба на скъпи приммаки.

По добре човек да ги даде за нещо по-смислено.
А доколкото знам са американски и то доста популярни били.
На състезанието в Португалия са имали успех, имали специфична игра и вадили рибите. Така казват де, не съм бил там.
Та от тези моделчета бях тръгнал да си купувам и рекох да попитам.
http://www.yo-zuri.com/Products/ProdMinnow.htm
Ще ги бъде ли няма ли?
Щот се оказа, че у нас ги продавли на времето и има експертни спинигисти които са ловили с такива.
То ся и за едни клатушки да питам, ама се оказа че съм си бил купил така ва от един битак. За жалост с щуката нямах успех, но ако знаех, че е оригинално Acme, можеше и да уловя. При това ги давли удачни за езерата, а в главата ми се въртят едни величествени сивени.
bingofish
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bingofish »

Оле ле, п`исах че били американски, а във http://www.vlasenko.ru са японски. :roll: И май руснаците не са ловили в Португалия с такива, ама рекох да питам де. Коригирам се веднага след забележката от днес.
Сорри!
За клатушките намерих решение. По-точно един колега, който обикаля и дебне по магазините като следователско куче./ тука го казавам на майтап, че следи форума/. По кинта-Тоби 5 гр. :roll: При това има щампа с надпис, маде ин Шведен и грамаж. Такива съм си закупувал от бай Боре на Борис едно време. Истински ли са, не са ли? Ще ги пробвам при първи случай, късмет ми трябва сега.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

бингофиш написа:Оле ле, п`исах че били американски, а във http://www.vlasenko.ru са японски. :roll:
И двата вида воблери изглеждат добре. Аз нямам от тях.

Като цяло една риба можеш да я хванеш по 1000 различни начина и е въпрос на това не само каква ти е примамката но и как я водиш, къде мяташ, какви корди ползваш и дали въобще рибата е там. (плюс още една камара фактори)

Примерно блесните клатушки някои ги водят на много голяма скорост близо до повърхността и имат успех, а други ги водят много бавно близо до дъното и не хващат нищо. Но как да знае човек кога как да подходи.

Аз сефтъосах още един воблер Рапала с една 40см американка. Така се бе закачила и за 2-те тройки че нямаше смисъл да я връщам обратно. Но пържена с бира беше добре.

Изображение

Изображение

Изображение
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

зури-мури

Мнение от Бат Стан »

Йо-зури, йо-мури - вятър и мъгла. Не видях нищо по-различно от всеки друг воблер. Тъй като всяка фирма почна да прави изкуствени примамки, крадат спецификации и си измислят разни уж техни си марки зури-мури. То пък много сложно да издялкаш едно дърво, да му мушнеш един тел по средата, да му хакнеш една лопатка и да го лакираш. Дали воблерът ще си върти дупето като парижанка или софиянка няма кой знае ква разлика, ако не можеш да го водиш добре и пъстървовия риболов не ти е ясен. Ако си в час, дори и без воблер можеш да минеш, една ква да е блесна пак ще ти свърши работа да заловиш някоя и друга риба. Според мен всичко със зури-мури е търговски трик и се дължи на свръхпредлагане и самовнушение на някои колеги, че видите ли, на тази примамка много кълве и юруш да си я купувате за 8-10 лева. И за кво тва? Или можеш да ловиш и тогава примамката няма чак толкова голямо значение, или не можеш да ловиш и тогава нищо не може да те спаси, просто ти трябва стаж и нищо повече, за да разбереш прости истини като тази, че и блесна №2 става за пърстървов риболов - нещо, което един дето се пише капацитет в спининга го разбра сравнително наскоро.
А пък световното не ми го хвали толкова - бахги и руснаците, дето първия ден ще бият наред и ще печелят във всички сектори, а втория ден едва дето не са изпуснали първото място със зури-муритата. Ква е разликата между първия и втория ден - никаква, както си ги бил единия ден, така трябва да си и втория. Ако не си в състояние да правиш някакви относително постоянни класирания - може да не си първи, ама да си поне сред първите шест всеки път, по-добре хич не се хващай с това. Та това за "зури-муритата". И да ви кажа още - на Илиенци продават китайски воблери по три кинта, които не ловят по-лошо от сички останали зурита-мурита.
bingofish
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bingofish »

Ех защо ли питах?
Ми то е ясно, че като можеш да ловиш и със стотинка пак ще хванеш.
Обаче, да се не набутвам я. А си харесах едни още по-скъпи и красиви. Толкова, че и Пумата ще ги хареса, а покрай него и рибите сигурно.
Има и още по-тънък вариант на Илиянци по 1.50 лв.
Обаче с Бат Стан не съм съгласен отнсно класирането.
Че видите ли, като си след 6-ият няма смисъл. Ми то аз като си погледна моите. В двете крайности. Но повечко са след репера"
6-те топ риболовци". Но се сътезавах за клуба от кйто исках, а някой хора така и не разбраха майтапа на отказването.
Ех защо ли питах...
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”