Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

каква стръв трябва за уклеи
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- ще става разбирач
Re: каква стръв трябва за уклеи
номера при уклея е да го настървиш със захранка...после на всичко кълве ...и на гола кука
-
- учете се от него
И на мравки, и на мравкиии..... боднати за дупето на кукатаCAVERN написа:A пък на яйца от мравки кво става - не е истина!

Наред с фините такъми, които са задължителни за улов на уклей-тази дребна, но много хитра риба (неслучайно старите рибари казват: "който иска да стане рибар, трябва да се научи първо да лови уклей!"), от голямо значение е мястото за риболова добре да се подхрани с подходящия тип захранка, която да образува така характерния "хранителен облак" във водата и който да бъде колкото се може по-траен, за да не се налага често да се хвърля от истинската захранка. Защо пиша "от истинската захранка"? Ами защото по-опитните рибари в улова на уклей (нека да не прозвучи нескромно, но мисля и аз да се впиша в тази категория) много добре знаят, че уклея е една от най-любопитните риби и за разлика от много други, като пъстървата и кефала например, които панически напускат мястото за риболов когато се вдига шум, то уклея задължително се отправя "на проверка"към цопналите във водата предмети-топки захранки, или каквото там още попадне. Именно в това е тайната на лъжливото захранване. Аз подхождам по следния начин: след като направя сместа за подхранване-около килограм, в която в различни пропорции съм добавил от стръвта, от купешката захранка, костено брашно (преди беше лесно да се снабди чивек с него от екирисажите, където изгаряха останките от месопреработвателните предприятия, но вече тях или ги закриха повечето, или пък пропускателния режим е затегнат), стар хляб (за да се рони по-лесно), аромати (най-често ванилия) и кюспе на прах, аз разделям цялата тази смес на две части. По-малката част я омесвам като твърдо тесто на 5-6 еднакви топки. Другата част... Ето това е интересното! Другата част я правя като полутечна-полутвърда субстанция и към нея прибавям същото количество от оня наносен слой, който го има на брега на водоема-река или язовир. Добре е с ръка да се провери "качеството" на наноса-трябва да бъде повече тинест, за да прави по-гъст хранителния облак. След това хвърлям 1-2 топки на мястото, което съм избрал. Тази част от захранката евентуално ще "доведе" рибата, която обитава придънните слоеве-каракуда, платика, бабушка и др. Нека не забравяме, че често уклея обича да сменя повърхностния слой с по-дълбок, като в много случаи се задържа там заради откритата захранка, дори и при солидни дълбочини от 3-4 метра. Обикновено си нося стара дървена лъжица, с която загребвам от полутечната смес и хвърлям по малко във водата. Отделно си оставям само нанос в друг съд. Така едно "истинско" захранване редувам с 2-3 "лъжливи", които продължават дапривличат уклея с тинестия си облак. Дори самото цопване на всичко попаднало във водата е достатъчно да държи рибките "нащрек", сига да не е нещо прекалено голямо. Най-често използвам захранките на "Fillstar", от чието качество съм доволен за единична цена от 1,80 лв, за пакет от 1 кг. А за стръв почти винаги използвам т.нар. "пинки", бял червей, дребен жълъдов червей, хлебно тесто, през зимата много често на парчеце черен пилешки дроб, пуснат в дуката в леда, се закачва и гладния уклей. Пак "на дупка" исползвам и малки парченца сланинка, поставени на върха на кукичичката №(18-20) на повод 0,06-0,08 мм. С въздушна пушка съм си "доставял" за стръв, "на дупка", врабчета от чието месо-особено от гърдите,също съм поставял на въдицата и уклея е налитал като луд! На река прекрасна стръв за уклея са и т.нар. "зеленки".Е, те са много нежни и трябва често да се сменят, но-целта оправдава средствата! Ами да спомена ли и изкуствените мухички с булдото?.. В много от случаите трябва да се експериментира, необходимо е и много търпение...
За мен уклея е рибата, която, ако я има във водоема, ще избера пред всички останали-предимно заради това, че месото му никога не мирише на тиня или каквото и да е друго, и заради страхотния му вкус-особено пържен. Мезе "един път" за биричката! Чистенето му също е елементарно: минаваш с ножа за люспите от едната страна веднъж, от другата страна-още веднъж, леко срязваш под аналната перка с ножа и ката притиснеш срещуположно с ръце, всички вътрешности излизат наведнъж. Когато ще пържа уклей в пшениченото брашно слагам: червен пипер, сол и царевично брашно. След като овалям рибките в него задължително ги оставям върху лист от вестник да престоят поне 10-15 минути, за да полепне брашното добре за рибата-в противен случай брашното изпада в олиото и то почернява много бързо. Пържа рибата докато стане златиста на цвят-критерий, че ще хрупка като чипс! Да ви е сладко и наслука!
За мен уклея е рибата, която, ако я има във водоема, ще избера пред всички останали-предимно заради това, че месото му никога не мирише на тиня или каквото и да е друго, и заради страхотния му вкус-особено пържен. Мезе "един път" за биричката! Чистенето му също е елементарно: минаваш с ножа за люспите от едната страна веднъж, от другата страна-още веднъж, леко срязваш под аналната перка с ножа и ката притиснеш срещуположно с ръце, всички вътрешности излизат наведнъж. Когато ще пържа уклей в пшениченото брашно слагам: червен пипер, сол и царевично брашно. След като овалям рибките в него задължително ги оставям върху лист от вестник да престоят поне 10-15 минути, за да полепне брашното добре за рибата-в противен случай брашното изпада в олиото и то почернява много бързо. Пържа рибата докато стане златиста на цвят-критерий, че ще хрупка като чипс! Да ви е сладко и наслука!
Kaто стана въпрос за вердевас-личинките на комарите, знае ли някой как да се снабдим с него без да се купува? Че то да дадеш 2 лева за 30 личинки...това си е пладнешки обир!
-
- учете се от него
Мноооо.....го сложна работа, да не кажа "мисия невъзможна"valentin_l_ivanov написа:Kaто стана въпрос за вердевас-личинките на комарите, знае ли някой как да се снабдим с него без да се купува? Че то да дадеш 2 лева за 30 личинки...това си е пладнешки обир!

-
- кандидат преподавател
Чета и не вервам на очите си/даже и на ушите си/.Толкоз салтанати за уклея-къде го ловите такъв префинен,че да иска специално омесени захранки,та даже за стръв вердевас ?Ай стига съчинения-уклея,кога го има и му е активен период,си кълве на поразия без всякаква захранка и на великата стръв от по едно/пряко сили айде две/ бяло червейче/та/.Поне такъв е уклея в Арда,Върбица,язовирите Доспат,Въча,Кърджали и Студен кладенец-кофички се пълнят,особено края на март-началото на април.
- Димича
- ще става разбирач
Уклея си го ловя като "стой та гледай"на булдо с изк. мухи./чки...,и хич никаква стръв и захранка не ползвам....ба ти тъпата риба... 

Ракията не е за малки дЯца!!!! 

- CERRUTI
- сериозен играч
Един силен коз е сухо мляко в захранката
писано е за това....
А иначе както пише Димича-Булдо и 3мухички=чиста работа

А иначе както пише Димича-Булдо и 3мухички=чиста работа

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Лятото се загледай в някое чисто изворно деренце,но в тих участък.Ларвите може да забележиш на дъното като че си засадил чевени лентички в тинята.Правиш си кепче от арматурно желязо ф6-8мм.и за сака старо тюлено перде.Загребваш от тея червените "лентички" заедно с тинята и започва едно пресяване и промиване на тинята през сито от мрежа против комари докато изкараш тея гадини от тинята.Аз съм си вадил,но дребни на оттоко на изворна чешма,общо взето мизерия и за това са толкова скъпи.valentin_l_ivanov написа:Kaто стана въпрос за вердевас-личинките на комарите, знае ли някой как да се снабдим с него без да се купува? Че то да дадеш 2 лева за 30 личинки...това си е пладнешки обир!
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ами пробвай да си извадиш и тогава мрънкай за цена.Що не си правите и бял червей,че килото му е 20лв.valentin_l_ivanov написа:Kaто стана въпрос за вердевас-личинките на комарите, знае ли някой как да се снабдим с него без да се купува? Че то да дадеш 2 лева за 30 личинки...това си е пладнешки обир!
Уклей съм събирал и с разбито кисело мляко с вода-айрян,в PVC шише от безалкохолно и с пробита капачка и пръскам по-малко във водата.Примамките за уклей ги ползвам да задържа ятото пред себе си ,максимално дълго време.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Примамка "Джаксън уклей"+300гр сухо мляко!Стръв два бели!Резултата преди два дни:

Последно промяна от sapuna на Вто Мар 31, 2009 9:44 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
В хладния сезон ползвам атрактант-спрей "Вердевас"- на кутия 100гр, бял или пинки- 4-5 пръсванета и разбъркване- това го правя вечерта преди риболова