Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Бомбардиране в сладки води
Модератор: bobopeli
ре
мисля сега за морето да се оборудвам с някакво такова!
за от брега на морето кое е по-добре да си взема потъващо или?
и изобщо има ли смисъл да се пробвам там от брега на подобно нещо?
благодаря предварително
за от брега на морето кое е по-добре да си взема потъващо или?
и изобщо има ли смисъл да се пробвам там от брега на подобно нещо?
благодаря предварително
кога нема риба и рака е риба
ие
chapara
на море не съм ловил никога ( там друго ловех се
)
та като казваш чепаре я по-подробно: от брега ли или по пристанища и кеьове, на колко куки и какви , сафрид??? що е то и има ли почва у нас
пални ми малко ламбата че в "морски риболов" сигурно ще ме ущават ако повдигна въпроса
а и сигурно на чужд език ще ми говорят (терминология) и дали има смисъл от брега да спинингствам ако мога така да се изразя ?
на море не съм ловил никога ( там друго ловех се

та като казваш чепаре я по-подробно: от брега ли или по пристанища и кеьове, на колко куки и какви , сафрид??? що е то и има ли почва у нас

пални ми малко ламбата че в "морски риболов" сигурно ще ме ущават ако повдигна въпроса

кога нема риба и рака е риба
Re: Бомбардиране в сладки води
колеги само тва ли е темата за "бомбардиране" в сладки води ? 

-
- кандидат преподавател
Давам скромен принос : Преди около 3 години ми показаха как ловят пъстърви на яз.Доспат с монтаж с булдо.Реших да пробвам и замених булдото със сбиро на "Балцер",плуващо,30 г.Получи се страхотно - хванах общо за онзи риболов 17 пъстърви / за рилийзчовците заявявам под клетва,че от тях си взех само 6 мерни,другите ги пуснах обратно,макар околните за малко да ме линчуват /.Ето целия монтаж,който използвах тогава-елементарен е и не изисква скъпо оборудване : прът 4 метра "Фишърман"с акция-15-40г,макара "Окума Адвенчър",основно влакно 0,20 -некво "Тубертини"беше.На основното влакно се нанизва сбирото,не се слага никакъв стопер от страната на пръта,след сбирото се нанизва некво мънисто,под него се връзва троен вирбел безкарабинков.От другата му страна вързах повод 0,16 с дължина 1,20м,кука № 10.Стръв -обикновени бели червеи.Замятах на 35-40 метра навътре,обиране на линията с плавни придърпвания на сбирото с дължина на всяко придърпване по 2- 3 метра.Обикновено още на второто следваше мощна атака и...гол!
-
- разбира нещата
и аз го пробвах тоя риболов с бомбардата успешно в сладки води.монтажа...мноо лесен,както колегата по-горе писа основно 0.18,сбиро бавно потъващо 12гр.,стопер,вирбел,повод 0.14-60см.за стръв,както изкуствени,така и естствени видове.предимството е далечното мятане,може да са водят всички видове стръв.може да се остави на дъното или повърхността(според сбирото)с естествена стръв.при кълване рибата почти не усеща сбирото,плътността му е близка до тази на водата и влакното се промушва през него.никъв стопер м-у сбирото и пръта(mosella 3м,акция 10-50гр).хамериканки излъгах така на паста(power bait),и костурчета на червей и блесничка.
дали е за спинингов незнам?видях колеги руснаци,които си ловяха с потъваща бомбарда на дъно или с плуваща на повърхността(като булдо),вадеха риби
по принцип е за спининг.да се мятат далече мухи,блесни и т.н. ама става и инъче
дали е за спинингов незнам?видях колеги руснаци,които си ловяха с потъваща бомбарда на дъно или с плуваща на повърхността(като булдо),вадеха риби

- Димича
- ще става разбирач
Не съм ползвал досега бомбарда,но това лято съм решил да опитам...Често ползвам булдо,като монтирам 2-3 мухи на чепаре преди булдото.При монтаж зад него почти никога не съм имал кълванета,като за сметка на това оплитанията са много повече.В тази връзка искам да попитам-как стоят нещата с оплитанията при сбирото,още повече,че поводът е(доколкото разбрах)доста дълъг-около метър;и още-има ли и каква връзка м/у параметрите на сбирото и вида на рибата,която се търси,както и вида на използваната примамка...
Ракията не е за малки дЯца!!!! 

Ако навреме стопираш полета на линията,няма да се оплете 

Димича написа:Не съм ползвал досега бомбарда,но това лято съм решил да опитам...Често ползвам булдо,като монтирам 2-3 мухи на чепаре преди булдото.При монтаж зад него почти никога не съм имал кълванета,като за сметка на това оплитанията са много повече.В тази връзка искам да попитам-как стоят нещата с оплитанията при сбирото,още повече,че поводът е(доколкото разбрах)доста дълъг-около метър;и още-има ли и каква връзка м/у параметрите на сбирото и вида на рибата,която се търси,както и вида на използваната примамка...
Аз също често ползвах булдо , но от миналата година ползвам само бомбарда.Монтажа който ползвам е: На основната линия нанизвам бомбардата , след нея слагам стопер ,вирбел и накрая вързвам мухите. От както използвам сбирото мога да кажа че не съм имал оплитания.С булдото съм имал заплитания в случаите когато не успея да задържа линията навреме - тоест преди да се приводни булдото - така че да се изпъне линията и мухите да минат пред булдото.Със сбирото несъм имал оплитания при такава ситуация.
Използвам плуващо сбиро бяло на тубертини 8 гр. за реката и 10 гр. за затворени водоеми.
За един ден на риба , Господ два дена дава !

благодарско и от мен 

-
- учете се от него
По-долу, на картинките са разни аксцесоари за Сбиролино- чепарета с мухи, малки блесни и воблерчета, има и още дълъг списък + всякакви видове жива стръв