Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Усеща ли сома металите
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Усеща ли сома металите
Не сомовете се вдигат почти винаги, но не вземат. Това на места където се бучка интензивно.
Явно са се научили до някаква степен рибите вече.

За съжаление Ivak, ти си абсолютно прав. Рибите винаги се вдигат, но не вземат. Можеш да излъжеш някое друго, ако си упорит и кесиш във водата 10-15часа. Но това "настояване" ни се връща на всички като бумеранг и по-късно разочарованията са неминуеми. Моят максимален престой във водата е 4 часа. Какво да се прави, човек каквото си докара до главата, всичкото е от голям мерак.
-
- сериозен играч
Тогава защо се вдигатIvak написа:Не сомовете се вдигат почти винаги, но не вземат. Това на места където се бучка интензивно.

Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Според мен реагира, защото за него това е сигнал, че там горе някаде има друг(други) сомета, които са на негова територия и си папкат. В случая "титуляра" може да реагира по две причини 1. Да брани територията си от натрапниците, без да е активен в храненето. 2. Да се присъедини в груповото хранене. Когато се вдигне, обаче, НЕ ВИЖДА СОМЕТА!!! Вижда дърво, както беше казал един колега. От тук и става мнителен, защото изгражда придобити рефлекси(инстинкти).
Зная,че има много неизвестни.И във вашия ред на мисли искам да попитам.Защо сома усещайки всичко може да плува заедно с нас и стръвта в продължение на минути.Аз лично съм имал успех в такива ситуации,като съм му правел разни фифели.Така съм закачал 2 големи сома.На Краси 3-я голям сом също е с фифел.Обаче защо прилагайки го и друг път не се получава.Напротив сома си бие камшика доста бързо.Особенно,ако повдигна въдицата(оловото) надолу или нагоре.Ясно е,че за да стане голям и оцелее за това време се е научил на доста неща.Какво примерно видях докато бях в чужбина,че шараните не се плашат от хвърлени камъни(значи не са яли дръв).Проблема ни е,че не можем да мислим по-рибешки.За мен метала се усеща от сома.Правил съм аз и други мои колеги опити.Те показват само едно,че кълването се засилва в пъти на едната въдица.Независимо от мястото и в лодката.Или горе -долу е 4-1 зависимоста.Според мен се експерементира когато рибата е активна,а не когато не кълве.
Последно промяна от Emo-83 на Съб Авг 23, 2008 9:20 am, променено общо 3 пъти.
Ако някой професор иска да те забие, задава точно такъв въпрос. Викахме му "въпрос за двойка". Убеден съм, че има дразнения, които карат хищниците макар и с пълни кореми, дори и с пълна уста, да атакува отново и отново, докато поредната риба не остане да им стърчи от устата. Едно такова е усещането за "лесна плячка"(не важи за кефалови риби). Хищника се налапва, с минимум загуба на енергия. Нашата стръв е точно такава, ДАЛИ? Аз не съм убеден. Според мен 50-60 см повод дава прекалена свобода на СТРЪВТА, която използуваме. Получава се точно ефекта на завъртяната халва, която едно от децата с много усилия налапва, или просто се отказва. Обикновено при появата на сома стръвта лудва и започва да се върти в по-голям диаметър. Предполагам, че това е момента на фифела, който да успокои стръвта и същевременно да я повдигне над устата на сома, създавайки илюзията, че тя се опитва да избяга.
Не е това.Прави се рибката да изглежда болна и лесно достижима.Иначе и аз гледам,че на французите поводите им са доста къси.Около 30см.Обаче нали уж усеща металите и гледам да избягам малко от тия 30см.Иначе в тях се събират кука,тройка,олово и 2 вирбела.В същото време ми кълве на металния повод,който е в шлаух.
Руснака използува дълъг повод, но стръвта е жаба, миди, рак и рядко рибка. Веднага се родиха няколко идеи, но смятам да не ги коментирам докато не опитам, за да не превръщам темата в манифестация. Искам да дам възможност и на другите да споделят опит.
Никой не иска да споделя важните неща.Не зная,защо е така.Все сме наобратно на западняците.Прочетох на някой логото:-Не прави не поискано добро.
Споделят се,но в тесен кръг хора.А тези неща, които се пишат и четат-това са общи неща(А и Б).Може би ти от части се различаваш от тези колеги,но в другия форумTeleto написа:Никой не иска да споделя важните неща.Не зная,защо е така.Все сме наобратно на западняците.Прочетох на някой логото:-Не прави не поискано добро.

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
И не само това.Разстоянието трябва да е по-малко,защото при голям сом,ако си сам не може да го докараш близо за да го вържеш-особенно във вятър.Аз го правя 50см.И на октопода клъвна голям,но се откачи на 40-тата мин.
За това ли става въпрос:

или за нещо по-тлъсто?
Емо, що не постнеш една фотография
, иначе много сухо.
На тези очичките им светят, чувал съм, че за сом не е добре. И незнам, дали няма да пречи на куката да проникне в дълбочина, зависи как ще се монтира. Аз ползувам само една кука тройка 6/0 по много причини, което си има своите плюсове и минуси, но това е друга тема.

или за нещо по-тлъсто?
Емо, що не постнеш една фотография

На тези очичките им светят, чувал съм, че за сом не е добре. И незнам, дали няма да пречи на куката да проникне в дълбочина, зависи как ще се монтира. Аз ползувам само една кука тройка 6/0 по много причини, което си има своите плюсове и минуси, но това е друга тема.
Да за това става въпрос-само,че ми е друга разцветката.Имам и силиконови подобни на тия(стоят по меки).Това за светещите очи не е верно,че пречат.Аз слагам светещи топчета отделно.Виж тройката ти е безумно голяма.На всякъде където се лови сом.Винаги единицата е доста по-голяма от тройката или 2-рата кука.Твойто си е таралеж-освен,ако нулите са по-различни от това което използваме ние.Diman написа:За това ли става въпрос:
или за нещо по-тлъсто?
Емо, що не постнеш една фотография, иначе много сухо.
Преди работех с 4/0, но специалистите ми казаха, че са малки. Тези тука са 6/0 :

Последно промяна от Diman на Съб Окт 11, 2008 4:32 am, променено общо 1 път.
Нулите при всички фирми са различни,така че не знам"спецовете"как са те насочили с цифри.Ако ползваш 0,5кг за стръв става,ще ги скриеш.Ама.....не си струва.Гледай да са здрави,а не големи.Те и по малките като се зашият нямат откачане.На Gamakatsu не ти ли харесват. 

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf