Усеща ли сома металите

Модератор: sapuna

Заключено
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Усеща ли сома металите

Мнение от Ivak »

Не сомовете се вдигат почти винаги, но не вземат. Това на места където се бучка интензивно.
Явно са се научили до някаква степен рибите вече. :roll:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

За съжаление Ivak, ти си абсолютно прав. Рибите винаги се вдигат, но не вземат. Можеш да излъжеш някое друго, ако си упорит и кесиш във водата 10-15часа. Но това "настояване" ни се връща на всички като бумеранг и по-късно разочарованията са неминуеми. Моят максимален престой във водата е 4 часа. Какво да се прави, човек каквото си докара до главата, всичкото е от голям мерак.
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Ivak написа:Не сомовете се вдигат почти винаги, но не вземат. Това на места където се бучка интензивно.
Явно са се научили до някаква степен рибите вече. :roll:
Тогава защо се вдигат :roll: :roll: :roll: . Ако е привикнал толкова много мисля че няма да реагира . А за това че се вдигат и не взимат не мисля че проблема е в линията или поне в 90% от случайте тайната се крие другаде .
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Според мен реагира, защото за него това е сигнал, че там горе някаде има друг(други) сомета, които са на негова територия и си папкат. В случая "титуляра" може да реагира по две причини 1. Да брани територията си от натрапниците, без да е активен в храненето. 2. Да се присъедини в груповото хранене. Когато се вдигне, обаче, НЕ ВИЖДА СОМЕТА!!! Вижда дърво, както беше казал един колега. От тук и става мнителен, защото изгражда придобити рефлекси(инстинкти).
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Зная,че има много неизвестни.И във вашия ред на мисли искам да попитам.Защо сома усещайки всичко може да плува заедно с нас и стръвта в продължение на минути.Аз лично съм имал успех в такива ситуации,като съм му правел разни фифели.Така съм закачал 2 големи сома.На Краси 3-я голям сом също е с фифел.Обаче защо прилагайки го и друг път не се получава.Напротив сома си бие камшика доста бързо.Особенно,ако повдигна въдицата(оловото) надолу или нагоре.Ясно е,че за да стане голям и оцелее за това време се е научил на доста неща.Какво примерно видях докато бях в чужбина,че шараните не се плашат от хвърлени камъни(значи не са яли дръв).Проблема ни е,че не можем да мислим по-рибешки.За мен метала се усеща от сома.Правил съм аз и други мои колеги опити.Те показват само едно,че кълването се засилва в пъти на едната въдица.Независимо от мястото и в лодката.Или горе -долу е 4-1 зависимоста.Според мен се експерементира когато рибата е активна,а не когато не кълве.
Последно промяна от Emo-83 на Съб Авг 23, 2008 9:20 am, променено общо 3 пъти.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Ако някой професор иска да те забие, задава точно такъв въпрос. Викахме му "въпрос за двойка". Убеден съм, че има дразнения, които карат хищниците макар и с пълни кореми, дори и с пълна уста, да атакува отново и отново, докато поредната риба не остане да им стърчи от устата. Едно такова е усещането за "лесна плячка"(не важи за кефалови риби). Хищника се налапва, с минимум загуба на енергия. Нашата стръв е точно такава, ДАЛИ? Аз не съм убеден. Според мен 50-60 см повод дава прекалена свобода на СТРЪВТА, която използуваме. Получава се точно ефекта на завъртяната халва, която едно от децата с много усилия налапва, или просто се отказва. Обикновено при появата на сома стръвта лудва и започва да се върти в по-голям диаметър. Предполагам, че това е момента на фифела, който да успокои стръвта и същевременно да я повдигне над устата на сома, създавайки илюзията, че тя се опитва да избяга.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Не е това.Прави се рибката да изглежда болна и лесно достижима.Иначе и аз гледам,че на французите поводите им са доста къси.Около 30см.Обаче нали уж усеща металите и гледам да избягам малко от тия 30см.Иначе в тях се събират кука,тройка,олово и 2 вирбела.В същото време ми кълве на металния повод,който е в шлаух.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Руснака използува дълъг повод, но стръвта е жаба, миди, рак и рядко рибка. Веднага се родиха няколко идеи, но смятам да не ги коментирам докато не опитам, за да не превръщам темата в манифестация. Искам да дам възможност и на другите да споделят опит.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Никой не иска да споделя важните неща.Не зная,защо е така.Все сме наобратно на западняците.Прочетох на някой логото:-Не прави не поискано добро.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Teleto написа:Никой не иска да споделя важните неща.Не зная,защо е така.Все сме наобратно на западняците.Прочетох на някой логото:-Не прави не поискано добро.
Споделят се,но в тесен кръг хора.А тези неща, които се пишат и четат-това са общи неща(А и Б).Може би ти от части се различаваш от тези колеги,но в другия форум :wink: Та.Разстоянието олово-рибка го правя ВЕЧЕ 70см(преди 1м.)не защото се съмнявам в сома,че ще усети оловото,а защото по лесно ще хване рибката поради по-тесния кръг на движение.Мисля проблема идва от куките.Лично мойте и двете са "скрити"в силиконови октоподчета и съм доволен от това.На другата въдица където куките са голи ударите са в пъти по малко. :smt102
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

И не само това.Разстоянието трябва да е по-малко,защото при голям сом,ако си сам не може да го докараш близо за да го вържеш-особенно във вятър.Аз го правя 50см.И на октопода клъвна голям,но се откачи на 40-тата мин.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

За това ли става въпрос:

Изображение

или за нещо по-тлъсто?
Емо, що не постнеш една фотография :wink: , иначе много сухо.
На тези очичките им светят, чувал съм, че за сом не е добре. И незнам, дали няма да пречи на куката да проникне в дълбочина, зависи как ще се монтира. Аз ползувам само една кука тройка 6/0 по много причини, което си има своите плюсове и минуси, но това е друга тема.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Diman написа:За това ли става въпрос:

Изображение

или за нещо по-тлъсто?
Емо, що не постнеш една фотография :wink: , иначе много сухо.
На тези очичките им светят, чувал съм, че за сом не е добре. И незнам, дали няма да пречи на куката да проникне в дълбочина, зависи как ще се монтира. Аз ползувам само една кука тройка 6/0 по много причини, което си има своите плюсове и минуси, но това е друга тема.
Да за това става въпрос-само,че ми е друга разцветката.Имам и силиконови подобни на тия(стоят по меки).Това за светещите очи не е верно,че пречат.Аз слагам светещи топчета отделно.Виж тройката ти е безумно голяма.На всякъде където се лови сом.Винаги единицата е доста по-голяма от тройката или 2-рата кука.Твойто си е таралеж-освен,ако нулите са по-различни от това което използваме ние.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Преди работех с 4/0, но специалистите ми казаха, че са малки. Тези тука са 6/0 :

Изображение

Изображение
Последно промяна от Diman на Съб Окт 11, 2008 4:32 am, променено общо 1 път.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Нулите при всички фирми са различни,така че не знам"спецовете"как са те насочили с цифри.Ако ползваш 0,5кг за стръв става,ще ги скриеш.Ама.....не си струва.Гледай да са здрави,а не големи.Те и по малките като се зашият нямат откачане.На Gamakatsu не ти ли харесват. :yawinkle:
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”