Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




захранка собствено производство
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: захранка собствено производство
А знаеш ли специално за Марица ,като хвърлиш така наречената захранка къде отива.За Марица и изобщо за реки-захранката каквато и да е и където и да е приготвена трябва да работи бавно,а как,трябва да е лепкава и тежка.А как да стане,айде ,мислете,чакам да споделите.Мисълта ми беше насочена в тая посока,като си приготвяте домашни такива,знаете ли кои компоненти какви са и как действат в захранката-пример-галета от бял хля,печена или от черен хляб,бисквита ,царевично брашно,кюспе,ленено семе-малцина им е идвало на акъла да го добавят,и изобщо още многоооооо други добавчици.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Венелин Радушев
- разбира нещата
- Мнения: 1026
- Регистриран на: Пон Юни 09, 2008 6:37 pm
- Местоположение: Силистра
Re: захранка собствено производство
За река е хубаво да се сложи сладичко, да стегне. Фъстъците и кюспето са доволно мазни и ще направят храната активна, което не ни е търсен ефект в река. Бяла галета от среда на хляб също прави храната по-стагната и разбира се подходяща глина Последното не съм го изпробвал..... не се продават подобни щуротии тука. Тая пролет дай боже ще търся подходяша в натурален вид. За тая цел са подходящи също млени овесени ядки.
Мисля си, че извън състезателния риболов и на места, където рибарите не са нагъчкани на педя земя/вода домашната храна върши същата работа като читавите купешки. Разликата е в времето, за което ще ни събере рибата. Надали добре направената домашна храна ще излезе по евтина от купешката, но това си е част от риболова и кефа. Винаги ми е било приятно да се готвя за риболов. Силно вярвам че Бутник има какво да каже и помогне на всички ни по темата, стига да реши. Лично на мен са ми много интересни съставките, които е открил в сенсас.
Мамка и тук ползваме понякога, но не за това е темата мисля. По принцип е не лош начин за задържане на рибата, но не толкова за събирането и. Има и други недостатъци, сам спомена за каменисто дъно, да не отваряме тема за дълбочини. А под "сладко" не съм имал впредвид сладко-мармалад! Нещо сладичко, каквото и да е то....захар, меласа, глюкоза, и какво ли не....
Мисля си, че извън състезателния риболов и на места, където рибарите не са нагъчкани на педя земя/вода домашната храна върши същата работа като читавите купешки. Разликата е в времето, за което ще ни събере рибата. Надали добре направената домашна храна ще излезе по евтина от купешката, но това си е част от риболова и кефа. Винаги ми е било приятно да се готвя за риболов. Силно вярвам че Бутник има какво да каже и помогне на всички ни по темата, стига да реши. Лично на мен са ми много интересни съставките, които е открил в сенсас.
Мамка и тук ползваме понякога, но не за това е темата мисля. По принцип е не лош начин за задържане на рибата, но не толкова за събирането и. Има и други недостатъци, сам спомена за каменисто дъно, да не отваряме тема за дълбочини. А под "сладко" не съм имал впредвид сладко-мармалад! Нещо сладичко, каквото и да е то....захар, меласа, глюкоза, и какво ли не....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: захранка собствено производство
А пропо,ти на колко години си и понеже спомена манекени рибари,можем да направим един съвместен излет специално на Марица с домашно проготвени храни,да,аз ще бъда като манекен с фирмени дрешки на рибарски фирми.Явно от царевицата си наследил кочана,изобщо нищо не разбираш и постоянно кълвеш към хората и колегите с по-добро обурудване.Ай вземи млъкни по-добре.А офертата важи за Марица.Аз даже и захранка няма да нося само трохи и глина и разбира се бял червей в доволно големи количества.vasil hristozov написа:При вас е друго , мноо дълбоко , не може да цопаш у рекатаРибата се събира но трябва време и периодично да се мята по много малко подхранка.Купешки никога не съм ползвал насериозно, не мога за тях да говоря.
Глина омесена с кисната царевица е пробвано, понякога слагат и кълцан червен , всичко е фантазия.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Моряка
- кандидат преподавател
- Мнения: 2969
- Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
- Местоположение: Иван Димитров-Варна
Re: захранка собствено производство
Ако може и моето скомно некомпетентно мнение.За лепкавост на захранката да се свари фино царевично брашно на гъст качамак,за утежняване,глина както се писа и или речен пясък.И още топките да са сплеснати(тип кюфте)да не ги търкаля течението.За другите съставки няма да пиша,че е писано доста,само примерно ,препечен хляб във фурна до черно-кафяво(за глутена)+++
За утежняване защо не плоско речно камъче за сърцевина и отгоре кюфтето.
Бутник аз рядко пиша тук,ама мнението ти за горното ми е от значение

Бутник аз рядко пиша тук,ама мнението ти за горното ми е от значение

А сега де? 

- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: захранка собствено производство
Моряче,за река доста пъти два претрити хляба през сито,добавени към пръст,работят по-добре отколкото някоя маркова захранка.Затова писах и в по-горните постове,че трябва да имаме познания към елементите с които си правим микса.Качамака не съм го пробвал зимно време,добавен към пръстта,но какво ми пречи другата зима ,живот и здраве да видя и пробвам.И ако няма особенно голям ефект,започвам с добавянето на различни компоненти,като си записвам и какво и по колко добавям.Като постигна някакъв резултат от няколко риболова,мога да кажа ,че съм им напипал цаката.Водете си записки какво и по колко слагате.Ще ви помогне като искате при различен риболов и различни дълбочини като увелечите количеството на някой от елементите да си правите захранката подходящя за риболова ви.Друг важен елемент е едрината на компонентите-колкото по-едри са ,толкова по-рано трябва да я объркате,за да могат всички компоненти да се овлажнят.Още повече,ако ще ловите шаран,при него не е необходимо захранаката да ви образува голям облак,като при риболов на перки или платика примерно,така,че задължително я разбъркайте от предната вечер,на другия ден я пресейте и доовлажнете ако е нужно.в по-късен етап ще пиша и как действат на захранката отделните компоненти.Моряка написа:Ако може и моето скомно некомпетентно мнение.За лепкавост на захранката да се свари фино царевично брашно на гъст качамак,за утежняване,глина както се писа и или речен пясък.И още топките да са сплеснати(тип кюфте)да не ги търкаля течението.За другите съставки няма да пиша,че е писано доста,само примерно ,препечен хляб във фурна до черно-кафяво(за глутена)+++За утежняване защо не плоско речно камъче за сърцевина и отгоре кюфтето.
Бутник аз рядко пиша тук,ама мнението ти за горното ми е от значение
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: захранка собствено производство
butnik написа:......знаете ли кои компоненти какви са и как действат в захранката-пример-галета от бял хля,печена или от черен хляб,бисквита ,царевично брашно,кюспе,ленено семе-малцина им е идвало на акъла да го добавят,и изобщо още многоооооо други добавчици.
butik написа:...в по-късен етап ще пиша и как действат на захранката отделните компоненти.
Ами ади де стига си ме /ни / мъчел.
За един ден на риба , Господ два дена дава !
- Моряка
- кандидат преподавател
- Мнения: 2969
- Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
- Местоположение: Иван Димитров-Варна
Re: захранка собствено производство
Да съм честен да кажа,че на река съм ловил не повече от 10 пъти и 1-2 пъти съм ползвал захранка.И това отдавна.
Качамак и пръст сигурно само за дребна риба ще е,качамака го споменах само за слепване+други съставки.Пролетно време във всичко това дали ще има ефект сух грах сдробен на едро и замразен пресен? 


А сега де? 

Re: захранка собствено производство
интерестно ще е да го видим списъкаЛ((П
-
- ще става разбирач
- Мнения: 380
- Регистриран на: Чет Апр 03, 2008 11:03 am
- Местоположение: Варна
Re: захранка собствено производство
Мене ми е много странно защо някой колеги си купуват готови подхранки. Та нали това е половината от майсторлъка на риболова. А приготвянето на подхранката от предния ден си е цял ритуал, в който пък е половината от удоволствието от излета. Да не говорим че купешките подхранки са пълни с химия и ароматизатори, които едва ли са много полезни за рибата. Аз като видя рибари с такива подхранки, индикатори за кълване, сонари и други подобни - директно ми падат в очите. Някой ден като пуснат японците роботи-риболовци, тея същите ще си вземат по един и като одят за риба робота ше лови, пък те ше разтриват бирите на сенчица.
Айде стига локуми, сега малко по-сериозно. Тука във Варна, зад кооперативния пазар продават секакви смески и покрай тях и за рибари има благинки. Моята подхранка обикновено включва:
1. ситно царевично брашно
2. бяло брашно житно
3. ситно мляно кюспе
4. по-едро смляна царевица - ярма му се вика тука
5. сух хляб натрошен - 2-3 дебели филии
6. пчелен мед - 3-4 супени лъжици
7. кафе - 2-3 супени лъжици
8. захар - кристализирана - 2-3 супени лъжици
Като го омеся става плътна кафява смес, образува хубави топки и като падне на дъното топките се разпадат. Само дето докато я меся ми замирисва така хубаво, че ми идва да грабна лъжицата и да замезя и аз
А ако ходя за дребни червеноперки не се старая чак толкова - 50:50 ярма и мляна люцерна. Ефекта е гарантиран.
Успехи колеги. Повече въображение в риболова, по-малко технологии (убиват майсторлъка и удоволствието)

Айде стига локуми, сега малко по-сериозно. Тука във Варна, зад кооперативния пазар продават секакви смески и покрай тях и за рибари има благинки. Моята подхранка обикновено включва:
1. ситно царевично брашно
2. бяло брашно житно
3. ситно мляно кюспе
4. по-едро смляна царевица - ярма му се вика тука
5. сух хляб натрошен - 2-3 дебели филии
6. пчелен мед - 3-4 супени лъжици
7. кафе - 2-3 супени лъжици
8. захар - кристализирана - 2-3 супени лъжици
Като го омеся става плътна кафява смес, образува хубави топки и като падне на дъното топките се разпадат. Само дето докато я меся ми замирисва така хубаво, че ми идва да грабна лъжицата и да замезя и аз

А ако ходя за дребни червеноперки не се старая чак толкова - 50:50 ярма и мляна люцерна. Ефекта е гарантиран.
Успехи колеги. Повече въображение в риболова, по-малко технологии (убиват майсторлъка и удоволствието)

- CrossFire
- разбира нещата
- Мнения: 1128
- Регистриран на: Съб Май 12, 2007 9:38 pm
- Местоположение: Митака - Асеновград
Re: захранка собствено производство
Айде, и тук работата стана като с приказката за киселото грозде. Гаранция, че си наблюдавал колеги ловящи с посочените от теб "дяволски неща"NikiStoianov написа:Мене ми е много странно защо някой колеги си купуват готови подхранки. Аз като видя рибари с такива подхранки, индикатори за кълване, сонари и други подобни - директно ми падат в очите.

Аз също съм си правил на времето захранката сам, но никога не съм отричал готовите продукти.
И ако на теб ти е кеф да бъркаш у вас захранката и да скляпаш на водоема докато аз хващам, нека така да бъде.
Подготовката за риболова наистина доставя удоволствие, но да дърпаш риби - големи и много сравнение няма.

- gorkata_petrov
- разбира нещата
- Мнения: 818
- Регистриран на: Чет Май 03, 2007 3:52 pm
- Местоположение: Георги Петров-Пловдив
Re: захранка собствено производство
Браво МитеCrossFire написа:Айде, и тук работата стана като с приказката за киселото грозде. Гаранция, че си наблюдавал колеги ловящи с посочените от теб "дяволски неща"NikiStoianov написа:Мене ми е много странно защо някой колеги си купуват готови подхранки. Аз като видя рибари с такива подхранки, индикатори за кълване, сонари и други подобни - директно ми падат в очите.и си се пукал от яд, че те хващат, а ти - НЕ. Ако не беше така едвали би споделил, че чак ти падали в очите!
Аз също съм си правил на времето захранката сам, но никога не съм отричал готовите продукти.
И ако на теб ти е кеф да бъркаш у вас захранката и да скляпаш на водоема докато аз хващам, нека така да бъде.
Подготовката за риболова наистина доставя удоволствие, но да дърпаш риби - големи и много сравнение няма.
Това е като да бягаш сам и да излезеш втори ????
-
- ще става разбирач
- Мнения: 380
- Регистриран на: Чет Апр 03, 2008 11:03 am
- Местоположение: Варна
Re: захранка собствено производство
Аааа тц. Не си прав колега. Аз от дете си ходя предимно на аз. Цонево, с един мой братовчед. Независимо колко рибари има покрай нас, в 90% от случаите си тръгваме с най-много риба. Малко самохвално звучи ама си е истина. Пък и аз не съм завистлив много-много. Сори за офтопика, ма длъжен бях да отговоряCrossFire написа:Айде, и тук работата стана като с приказката за киселото грозде. Гаранция, че си наблюдавал колеги ловящи с посочените от теб "дяволски неща"NikiStoianov написа:Мене ми е много странно защо някой колеги си купуват готови подхранки. Аз като видя рибари с такива подхранки, индикатори за кълване, сонари и други подобни - директно ми падат в очите.и си се пукал от яд, че те хващат, а ти - НЕ. Ако не беше така едвали би споделил, че чак ти падали в очите!

п.п. А щях да забравя. За мирни риби голяма работа върши и Кус-кус за подхранка, пък и за стръв ако не ви мързи да презареждате често!
- gorkata_petrov
- разбира нещата
- Мнения: 818
- Регистриран на: Чет Май 03, 2007 3:52 pm
- Местоположение: Георги Петров-Пловдив
Re: захранка собствено производство
Интересно ,че не посочваш с какво захранваш
Това е като да бягаш сам и да излезеш втори ????
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: захранка собствено производство
С тоя кус-кус ме уби,явно колегите покрай вас са били на къмпинг,а не за риба.Остава да кажеш,че хвърляш с шепи варено жито и кус-кус.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: захранка собствено производство
Кус-кус-а понякога е доста ефективна стръв.