Обичате ли беззветтрието

Модератор: sapuna

lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Обичате ли беззветтрието

Мнение от lusienn »

Troli Rapala написа:Съгласен съм с Диман! :wink: Оловото разбира се,не удря сома по тиквата,но закачената риба има лоша постановка! :D Все едно е в асансьор,ма отдолу нема такива екстри,а сома е интелигентен хищник! :wink: :drinkers:
ТРОЛИ е тук ми харесваш :drinkers: Но и Краси Е ПРАВ :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Само неможах да разбера,какво общо имат дългите пръчки със клатенето и т.н. :shock: :roll: :lol: :lol: :lol: Аз поради простата причина че съм новак във кльонкането,искам когато си тренирам/защото все още се уча/ако може да не духа изобщо или поне да е леко бризче :lol: :lol: :lol: А че кефа при удара,борбата и ваденето на рибара със по-дългата въдица е 100%,дори и на някой майстори да им е смешно.има стотици преймущества по-дългия прът.Аз съм със Catfish 3000-2.85/150-300 тест и като направя съпоставка между саръците които ползуват майсторите и този който ползувам,ще обясня кокво имам в предвид под преймущества.Колкото е по-къса една пръчка,толкова по малко е разтоянието от върха на пръчката до макарата/в случая мултипликатора/.Късата пръчка има по-малка федерация и ударите на голяма риба ги поема на 30-40% пръчката а мултипликатора 60-70%,така погледнато,удара на сома е директно на твърдо - тройка --- мултипликатор,като пръчката съвсем слабо ги омекотява.При по-дългата пръчка,тези цифри са на обратно70% ги поема пръчката и 30% мултипликатора,което дава възможнос при правилно боравене със пръчката и при прецизно настроен аванс шансовете на сома да са равни почти на нула и тези твърди директни удари тройка - мултипликатор да ги поеме акцията на пръчката и по този начин да не даде на сома възможност да изправи тройката и да си отиде.Акцията на пръчката мори рибата и непозволява когато рибата напъва със нейните специфични удари при опитите и да се освободи,да удря на твърдо директно на мултипликатора.Федерацията омекотява тези удари и няма как рибата да изправи троиката или куката,според това къде се е закачила.Понеже всички във България са майстори,никой не може да каже,къде аджеба е написано че на кльонк се лови само със пръти 1.20 -1.50 :idea: :?: :idea: :?: :idea: Няма кой да ми го каже това,просто всеки си прави свободни съчинения и гледа да си купи колкото се може по дебела и здрава въдица и по възможност по-къса :roll: Има много случай на откачили се риби,които са изправили тройките,но надали вайсторите са се замислили защо аджеба е станало така :idea: :idea: :idea: Точно заради пръчките е така,надявам се ама много да се позамислят и да си направят проби на сухо за да се убедят във написаното от мен.Ще установят че със по-дългата пръчка,ще им се наложи доста да опъват преди да се изправи тройката и т.н.Единственното предимство на късата пръчка е че със нея,лесно се борави във малкия плавателен съд и е лесна за транспортиране иначе,нищо друго не ги прави задължителни.Хубаво е да пробвате и да си напарвите съпоставки и ако пак ви изправи куките и тройките,просто може да ме псувате докато имате псувни във устите но преди това се замислете и пробвайте.Всеки който тръгне да кльонка,си мисли че като вземе саръка или гегата,като му се закачи голямата риба ще я извади по-лесно със късата пръчка,но това е толкова невярно,колкото че аз съм космонавт.А сега да ви видя,какво ще кажете майстори,дайте да поспорим,то иначе за какво сме сомаджий,ако не направим карамбола :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :twisted: Искам някой да ми обясни защо точно 1.50 а не 2.85 :twisted: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Krokibg, успокой се бе човек, не съм майстор, но те разбирам отлично и ще се опитам да ти дам някакъв отговор.
1. Кой казва, че пръчката трябва да е 1.50? Нищо подобно. Напротив, тези които ползуват мултипликатор са с 1.85 до 2.10. Има някои и с по-къси 1.65, но на тях така им е по-удобно.
2. Риболова на сом на кльонк в БГ щурна от скоро и чрез форумите се насади модата да се лови с къса пръчка и мултипликатор. С късата пръчка по-лесно довеждаш сома до борда и го връзваш, особено ако си сам, и това е факт. С твърда сопа по-лесно се засича, отколкото с някоя наденица, тука се лашка над нормалното, за да му пробие чейнето.
3. Прав си, че дългата пръчка го мори по-лесно, но не разбирам за какво ти е този мултипликатор при дължина 2.85. По-добре с безинерционна, те са по-оборотни, лично аз не те виждам с мултипликатор. Като се закачи ще разбереш за какво говоря, просто кордата ти ще увисва и ТОЙ ще те чака да си я навиваш. Ако на мен не вярваш, има си стандарти- мултипликаторите са до 2,10. Ама то си имало въдици за мултита и въдици за безинерционни, твоята каква е? Пита ли?
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Krokibg, по-дълга пръчка означава по-дълго "рамо", а по-дълго "рамо" означава по-голям "въртящ момент"(това от сапромата). На практика, при едно и също клатене на лодката, моята стръв ще се движи вертикално в границите на 20 см, а при теб 40см, нека майсторите кажат как се отразява това на риболова, добре ли е или зле. Ако е добре, значи си едни гърди напред, ако не, незнам, по-голям парашут няма да помогне. Вълните клатят лодката, а тях парашута не може да ги спре.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

За да не ти се клати много въдицата, има си чалъми. В зависимост от мястото на парашута и типа на вълните, понякога се получава една ос около която лодката се клати. Много често при мен тя съвпада с линията свързваща основите на двете гребла. Там клатенето е най-малко, докато например при носа е максимално. Другият вариант е да държите конеца в ръка по дунавски маниер.
От Въча по-хубав няма.
lusienn

Мнение от lusienn »

Diman написа:Krokibg, по-дълга пръчка означава по-дълго "рамо", а по-дълго "рамо" означава по-голям "въртящ момент"(това от сапромата). На практика, при едно и също клатене на лодката, моята стръв ще се движи вертикално в границите на 20 см, а при теб 40см, нека майсторите кажат как се отразява това на риболова, добре ли е или зле. Ако е добре, значи си едни гърди напред, ако не, незнам, по-голям парашут няма да помогне. Вълните клатят лодката, а тях парашута не може да ги спре.
;Перфектнно си го обяснил колега-да знаете тоя колега ще хваща на кльонк :!:
:smt023 :smt023

Риболовци.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:19 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Не "Западен",а се нарича "Софийски полъх"! :wink: :D :D :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Момчета,да ви кажа,просто от всичките сомаджийски филми които съм гледал,много рядко някой просто си кльонка.По-големия процент от тях си държат влакното и Сърби и Руснаци.Не мисля че някой от майсторите тук може да има нещо против това или да е на повече сомове от тях :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Що се отнася до дължината,просто ви гарантирам че ще го извадя не сам да съм ами и със вързана дясна ръка.Изобщо не ме мислете :lol: :lol: :lol: има си чалъми за водене и държане на пръчката и ако човек му е първата риба/като на Троли/ нормално е да се панира и да си навре куката в задника от паника :lol: :lol: :lol: Нищо чудно че се е оплел като пате в калчища със конци и корди.Така са начинаещите и първите им срещи със сома са запомнящи се.Връщам кадъра назад,преди двайсетина години когато си хванах първата седмица на обикновенна въдица в Марица,просто си скочих върху сома от брега :oops: :lol: :lol: :lol: :wink: Вчера станахме цигани и нека да не ни чернеят гъзовете.Доста от сомаджийте и във европа ловят със над 2.10 пръчки и това изобщо не им пречи да си ги ловят.Засечката си е засечка и при дългата и при късата пръчка,като при късата е по рязко а при меката наистина се иска малко по-силна и рязка засечка но мисля че това не е никакъв проблем.Така че,просто си държа влакното и когато се наложи да извадя рибата,ще инамеря чалъма,вервайте ми а държа ли го,ще го засека много по добре от всяка пръчка :lol: :lol: :lol: :wink:

lusienn

Мнение от lusienn »

Кроки вервам ти ама за чужбина -тука като се повозиш няколко часа без успех-няма да държиш влакнотто в ръка . :oops: За съжаленние нямаме толкова колкото те имат

Риболовци.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Кроки,добре е да познаваш опонента си отсреща! :wink: Изобщо не ми е първи или най-голям! :wink: Оплетох се,щот това ми е първата риба хваната с Мулти и понеже сомът беше много див и яростен,реших да отпусна аванса да не скъса!Ма тоя аванс нема нищо общо със спининговият и малко да пипнеш перчатката и превърта шпулата!Ма съм единственият,дет го вади на ръка все едно съм с мухарка!Не е важно красивата игра,а крайният резултат и трите точки! :wink: :D :D :D Аз ще питам,кат те свари некой нервен петдесетяк неподготвен,ще си смениш мисленето! :wink: Има наши хора,дет са доста по-напред в материала от сърби и руснаци!Влез у техен форум и ще се изненадаш,колко всъщност сме добри! :wink: Наше момче,ако се пробва там ще стане легенда!Там бъка,бъка от сом! :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Тлоли,аз да ти кажа честно,нямам големи успехи със кльонк,щото просто не ходя целенасочено само да кльонкам и тава е факт.Аз съм голям нервак и просто трудно се задържам на едно място и бързо ми минава мерака да бучкам.Вервай ми :oops: Трудно издържам над 20минути а рекорда ми е един час :shock: :lol: :lol: :lol: Сега обаче като идем със Франко,просто няма да се занимавам със друго освен със кльонк и да видим колко и какво ще хванем.Още не ми е влезнало трънчето както трябва и може би ме спира факта че не владея както трябва кльонкането.Но знам обаче едно,когато ме хванат лудите,просто ще стане голям майтап из форума,вервай ми :lol: :lol: :lol: Мога със часове / 11 часа/ да стоя във Марица и то нагазил във водата да ловя само със няколко излизания за кафе и лека 5 минутна почивка,но нещо немога да се запаля както трябва със кльонка.Първия ми сом беше при мен на кльонк а втория една тройка тази пролет на Дунава,като там направих рекорда от един час кльонкане и ако не беше последвалото плуване и гонене на лодката на Митев из Дунава,щях сигурно да ловя доста часове но така ми било писано :oops: :lol: :lol: :lol: :wink:

kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Кроки, конеца на въдицата държат в ръка по Дунав. Ама там много не ползват въдици, а дебел конец 3-4 мм. Иначе не можеш да подсечеш с гола ръка. Другото, което правят руснаците, е да навият конеца около дръжката на кльонка 2-3 пъти и кльонкат едновременно с него. Даже дръжките са им специално пригодени за това - или имат дупка през която се нанизва шнура или има кукичка накрая, където се навива и закача линията. Така самото кльонкане е съпроводено с постоянно подскачане на стръвта нагоре-надолу, все едно че се клати от вълните. Аз също съм работил по този начин и всичко е въпрос на свикване. Даже тежестта на линията помага изхвърлянето на кльонка в последната фаза.
От Въча по-хубав няма.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Калине,незнам каква е разликата от това дали е на затворен водоем или река,освен че на реката има течение.Даже на затворин водоем стръвта я усещам на ръката перфектно както и на Дунава.Мога да направя леко сръвнение тъй като имам по една риба/верно малки/ и на двата типа водоеми.Защо си мисля че просто си търсим сами разни разминавания и си налагаме правила без да е необходимо.Това са си мой размисли и невиждъм държането на линията във затворен водоем как вреди на кльонкането :roll: :roll: :roll: Имах приятел който просто от дълги години си кльонкаше на Антонивановци без пръчки и тям подобни.Просто единия край на линията я вързваше за туба от 15-20 литра и когато му удари,просто засича,пуска линията и оставя рибата да се бори със тубата.Чак след като рибата се умори тогава си я вади със съмата линия и това е.Човека е Амбака и сега е в Америка но може и да се е върнал,щото не съм чувал нищо доста време за него.Говоря за неща преди 15 години,когато нямаше тези такъми и т.н и се ловеше само със корди 0.50-0.100мм.Молбата ми е,просто ти или някой който има повече риби/да несе месят хора дето ловят от една година на кльонк :mrgreen: :wink: /,да обясните защо трябва непременно със пръчката да се лови и засича на затворените водоеми и защо на реката може и на ръка,освен пръчката.За мен,от това което знам като рибар,просто няма никакво значение и дори мисля че на 100% на ръка е по-добре да се държи и засича и на река и на язовир/визирам само кльонкането/.

kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Аз държа и на язовира линията на едната въдица, но нали са ми тънки и остри конците и не можеш да подсечеш хубаво, ако не си навил на дръжката конеца. Това е само проблема.
От Въча по-хубав няма.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”