Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Обичате ли беззветтрието
Модератор: sapuna
Re: Обичате ли беззветтрието
ТРОЛИ е тук ми харесвашTroli Rapala написа:Съгласен съм с Диман!Оловото разбира се,не удря сома по тиквата,но закачената риба има лоша постановка!
Все едно е в асансьор,ма отдолу нема такива екстри,а сома е интелигентен хищник!
![]()

Риболовци.
- krokibg
- учете се от него
Само неможах да разбера,какво общо имат дългите пръчки със клатенето и т.н.
Аз поради простата причина че съм новак във кльонкането,искам когато си тренирам/защото все още се уча/ако може да не духа изобщо или поне да е леко бризче
А че кефа при удара,борбата и ваденето на рибара със по-дългата въдица е 100%,дори и на някой майстори да им е смешно.има стотици преймущества по-дългия прът.Аз съм със Catfish 3000-2.85/150-300 тест и като направя съпоставка между саръците които ползуват майсторите и този който ползувам,ще обясня кокво имам в предвид под преймущества.Колкото е по-къса една пръчка,толкова по малко е разтоянието от върха на пръчката до макарата/в случая мултипликатора/.Късата пръчка има по-малка федерация и ударите на голяма риба ги поема на 30-40% пръчката а мултипликатора 60-70%,така погледнато,удара на сома е директно на твърдо - тройка --- мултипликатор,като пръчката съвсем слабо ги омекотява.При по-дългата пръчка,тези цифри са на обратно70% ги поема пръчката и 30% мултипликатора,което дава възможнос при правилно боравене със пръчката и при прецизно настроен аванс шансовете на сома да са равни почти на нула и тези твърди директни удари тройка - мултипликатор да ги поеме акцията на пръчката и по този начин да не даде на сома възможност да изправи тройката и да си отиде.Акцията на пръчката мори рибата и непозволява когато рибата напъва със нейните специфични удари при опитите и да се освободи,да удря на твърдо директно на мултипликатора.Федерацията омекотява тези удари и няма как рибата да изправи троиката или куката,според това къде се е закачила.Понеже всички във България са майстори,никой не може да каже,къде аджеба е написано че на кльонк се лови само със пръти 1.20 -1.50
Няма кой да ми го каже това,просто всеки си прави свободни съчинения и гледа да си купи колкото се може по дебела и здрава въдица и по възможност по-къса
Има много случай на откачили се риби,които са изправили тройките,но надали вайсторите са се замислили защо аджеба е станало така
Точно заради пръчките е така,надявам се ама много да се позамислят и да си направят проби на сухо за да се убедят във написаното от мен.Ще установят че със по-дългата пръчка,ще им се наложи доста да опъват преди да се изправи тройката и т.н.Единственното предимство на късата пръчка е че със нея,лесно се борави във малкия плавателен съд и е лесна за транспортиране иначе,нищо друго не ги прави задължителни.Хубаво е да пробвате и да си напарвите съпоставки и ако пак ви изправи куките и тройките,просто може да ме псувате докато имате псувни във устите но преди това се замислете и пробвайте.Всеки който тръгне да кльонка,си мисли че като вземе саръка или гегата,като му се закачи голямата риба ще я извади по-лесно със късата пръчка,но това е толкова невярно,колкото че аз съм космонавт.А сега да ви видя,какво ще кажете майстори,дайте да поспорим,то иначе за какво сме сомаджий,ако не направим карамбола
Искам някой да ми обясни защо точно 1.50 а не 2.85

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Krokibg, успокой се бе човек, не съм майстор, но те разбирам отлично и ще се опитам да ти дам някакъв отговор.
1. Кой казва, че пръчката трябва да е 1.50? Нищо подобно. Напротив, тези които ползуват мултипликатор са с 1.85 до 2.10. Има някои и с по-къси 1.65, но на тях така им е по-удобно.
2. Риболова на сом на кльонк в БГ щурна от скоро и чрез форумите се насади модата да се лови с къса пръчка и мултипликатор. С късата пръчка по-лесно довеждаш сома до борда и го връзваш, особено ако си сам, и това е факт. С твърда сопа по-лесно се засича, отколкото с някоя наденица, тука се лашка над нормалното, за да му пробие чейнето.
3. Прав си, че дългата пръчка го мори по-лесно, но не разбирам за какво ти е този мултипликатор при дължина 2.85. По-добре с безинерционна, те са по-оборотни, лично аз не те виждам с мултипликатор. Като се закачи ще разбереш за какво говоря, просто кордата ти ще увисва и ТОЙ ще те чака да си я навиваш. Ако на мен не вярваш, има си стандарти- мултипликаторите са до 2,10. Ама то си имало въдици за мултита и въдици за безинерционни, твоята каква е? Пита ли?
1. Кой казва, че пръчката трябва да е 1.50? Нищо подобно. Напротив, тези които ползуват мултипликатор са с 1.85 до 2.10. Има някои и с по-къси 1.65, но на тях така им е по-удобно.
2. Риболова на сом на кльонк в БГ щурна от скоро и чрез форумите се насади модата да се лови с къса пръчка и мултипликатор. С късата пръчка по-лесно довеждаш сома до борда и го връзваш, особено ако си сам, и това е факт. С твърда сопа по-лесно се засича, отколкото с някоя наденица, тука се лашка над нормалното, за да му пробие чейнето.
3. Прав си, че дългата пръчка го мори по-лесно, но не разбирам за какво ти е този мултипликатор при дължина 2.85. По-добре с безинерционна, те са по-оборотни, лично аз не те виждам с мултипликатор. Като се закачи ще разбереш за какво говоря, просто кордата ти ще увисва и ТОЙ ще те чака да си я навиваш. Ако на мен не вярваш, има си стандарти- мултипликаторите са до 2,10. Ама то си имало въдици за мултита и въдици за безинерционни, твоята каква е? Пита ли?
Krokibg, по-дълга пръчка означава по-дълго "рамо", а по-дълго "рамо" означава по-голям "въртящ момент"(това от сапромата). На практика, при едно и също клатене на лодката, моята стръв ще се движи вертикално в границите на 20 см, а при теб 40см, нека майсторите кажат как се отразява това на риболова, добре ли е или зле. Ако е добре, значи си едни гърди напред, ако не, незнам, по-голям парашут няма да помогне. Вълните клатят лодката, а тях парашута не може да ги спре.
За да не ти се клати много въдицата, има си чалъми. В зависимост от мястото на парашута и типа на вълните, понякога се получава една ос около която лодката се клати. Много често при мен тя съвпада с линията свързваща основите на двете гребла. Там клатенето е най-малко, докато например при носа е максимално. Другият вариант е да държите конеца в ръка по дунавски маниер.
От Въча по-хубав няма.
;Перфектнно си го обяснил колега-да знаете тоя колега ще хваща на кльонкDiman написа:Krokibg, по-дълга пръчка означава по-дълго "рамо", а по-дълго "рамо" означава по-голям "въртящ момент"(това от сапромата). На практика, при едно и също клатене на лодката, моята стръв ще се движи вертикално в границите на 20 см, а при теб 40см, нека майсторите кажат как се отразява това на риболова, добре ли е или зле. Ако е добре, значи си едни гърди напред, ако не, незнам, по-голям парашут няма да помогне. Вълните клатят лодката, а тях парашута не може да ги спре.

Риболовци.
.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:19 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не "Западен",а се нарича "Софийски полъх"!

- krokibg
- учете се от него
Момчета,да ви кажа,просто от всичките сомаджийски филми които съм гледал,много рядко някой просто си кльонка.По-големия процент от тях си държат влакното и Сърби и Руснаци.Не мисля че някой от майсторите тук може да има нещо против това или да е на повече сомове от тях
Що се отнася до дължината,просто ви гарантирам че ще го извадя не сам да съм ами и със вързана дясна ръка.Изобщо не ме мислете
има си чалъми за водене и държане на пръчката и ако човек му е първата риба/като на Троли/ нормално е да се панира и да си навре куката в задника от паника
Нищо чудно че се е оплел като пате в калчища със конци и корди.Така са начинаещите и първите им срещи със сома са запомнящи се.Връщам кадъра назад,преди двайсетина години когато си хванах първата седмица на обикновенна въдица в Марица,просто си скочих върху сома от брега
Вчера станахме цигани и нека да не ни чернеят гъзовете.Доста от сомаджийте и във европа ловят със над 2.10 пръчки и това изобщо не им пречи да си ги ловят.Засечката си е засечка и при дългата и при късата пръчка,като при късата е по рязко а при меката наистина се иска малко по-силна и рязка засечка но мисля че това не е никакъв проблем.Така че,просто си държа влакното и когато се наложи да извадя рибата,ще инамеря чалъма,вервайте ми а държа ли го,ще го засека много по добре от всяка пръчка

Кроки вервам ти ама за чужбина -тука като се повозиш няколко часа без успех-няма да държиш влакнотто в ръка .
За съжаленние нямаме толкова колкото те имат

Риболовци.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Кроки,добре е да познаваш опонента си отсреща!
Изобщо не ми е първи или най-голям!
Оплетох се,щот това ми е първата риба хваната с Мулти и понеже сомът беше много див и яростен,реших да отпусна аванса да не скъса!Ма тоя аванс нема нищо общо със спининговият и малко да пипнеш перчатката и превърта шпулата!Ма съм единственият,дет го вади на ръка все едно съм с мухарка!Не е важно красивата игра,а крайният резултат и трите точки!
Аз ще питам,кат те свари некой нервен петдесетяк неподготвен,ще си смениш мисленето!
Има наши хора,дет са доста по-напред в материала от сърби и руснаци!Влез у техен форум и ще се изненадаш,колко всъщност сме добри!
Наше момче,ако се пробва там ще стане легенда!Там бъка,бъка от сом! 

- krokibg
- учете се от него
Тлоли,аз да ти кажа честно,нямам големи успехи със кльонк,щото просто не ходя целенасочено само да кльонкам и тава е факт.Аз съм голям нервак и просто трудно се задържам на едно място и бързо ми минава мерака да бучкам.Вервай ми
Трудно издържам над 20минути а рекорда ми е един час
Сега обаче като идем със Франко,просто няма да се занимавам със друго освен със кльонк и да видим колко и какво ще хванем.Още не ми е влезнало трънчето както трябва и може би ме спира факта че не владея както трябва кльонкането.Но знам обаче едно,когато ме хванат лудите,просто ще стане голям майтап из форума,вервай ми
Мога със часове / 11 часа/ да стоя във Марица и то нагазил във водата да ловя само със няколко излизания за кафе и лека 5 минутна почивка,но нещо немога да се запаля както трябва със кльонка.Първия ми сом беше при мен на кльонк а втория една тройка тази пролет на Дунава,като там направих рекорда от един час кльонкане и ако не беше последвалото плуване и гонене на лодката на Митев из Дунава,щях сигурно да ловя доста часове но така ми било писано

Кроки, конеца на въдицата държат в ръка по Дунав. Ама там много не ползват въдици, а дебел конец 3-4 мм. Иначе не можеш да подсечеш с гола ръка. Другото, което правят руснаците, е да навият конеца около дръжката на кльонка 2-3 пъти и кльонкат едновременно с него. Даже дръжките са им специално пригодени за това - или имат дупка през която се нанизва шнура или има кукичка накрая, където се навива и закача линията. Така самото кльонкане е съпроводено с постоянно подскачане на стръвта нагоре-надолу, все едно че се клати от вълните. Аз също съм работил по този начин и всичко е въпрос на свикване. Даже тежестта на линията помага изхвърлянето на кльонка в последната фаза.
От Въча по-хубав няма.
- krokibg
- учете се от него
Калине,незнам каква е разликата от това дали е на затворен водоем или река,освен че на реката има течение.Даже на затворин водоем стръвта я усещам на ръката перфектно както и на Дунава.Мога да направя леко сръвнение тъй като имам по една риба/верно малки/ и на двата типа водоеми.Защо си мисля че просто си търсим сами разни разминавания и си налагаме правила без да е необходимо.Това са си мой размисли и невиждъм държането на линията във затворен водоем как вреди на кльонкането
Имах приятел който просто от дълги години си кльонкаше на Антонивановци без пръчки и тям подобни.Просто единия край на линията я вързваше за туба от 15-20 литра и когато му удари,просто засича,пуска линията и оставя рибата да се бори със тубата.Чак след като рибата се умори тогава си я вади със съмата линия и това е.Човека е Амбака и сега е в Америка но може и да се е върнал,щото не съм чувал нищо доста време за него.Говоря за неща преди 15 години,когато нямаше тези такъми и т.н и се ловеше само със корди 0.50-0.100мм.Молбата ми е,просто ти или някой който има повече риби/да несе месят хора дето ловят от една година на кльонк
/,да обясните защо трябва непременно със пръчката да се лови и засича на затворените водоеми и защо на реката може и на ръка,освен пръчката.За мен,от това което знам като рибар,просто няма никакво значение и дори мисля че на 100% на ръка е по-добре да се държи и засича и на река и на язовир/визирам само кльонкането/.

Аз държа и на язовира линията на едната въдица, но нали са ми тънки и остри конците и не можеш да подсечеш хубаво, ако не си навил на дръжката конеца. Това е само проблема.
От Въча по-хубав няма.