Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Шадове за Сом?(има ли такива животни)
Модератор: sestrata
- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Шадове за Сом?(има ли такива животни)
Бай Вес моя брат Слави на Дунава между Белене и Свищов лови сом привечер на тези примамки и на този тип Силикони:

На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
-
- вече хвърля и на тежко
Така, Божидаре. Твоят брат може и да лови с това силиконово парче, аз пък улових воят с ей този.

По средата. Използвах Чебурашка 22 гр. Дълбочината беше 7 метра, слънце( Преди залез), безветрие, водате беше около 21 гр. Взе на около 15 м. от брега. Мисля, че замятането беше към 20- под ред.
По средата. Използвах Чебурашка 22 гр. Дълбочината беше 7 метра, слънце( Преди залез), безветрие, водате беше около 21 гр. Взе на около 15 м. от брега. Мисля, че замятането беше към 20- под ред.
- krokibg
- учете се от него
Силиконите тепърва ще навлизат с пълна сила в риболовните ни излети.Руснаците ги ползуват непрекъснато и ги познават до болка,докато при нас малко хора ги ползуват.Аз доста често се оглеждам да си купя големи като показаните от Бай Вес.В Пловдивските магазини и складове има само малки модели и ако ги има по други складове до които не съм ходил,означава че магазинерите непознават този вид риболов и нямат виждане за моделите и големините на силиконите с които е удачно да се ловат едри бели риби,сом и щука.Всички наблягат на стандартните силикони и се плашат да зареждат стока която евентуално ще стои на лавиците със месеци понеже и риболовците си мислят че големите примамки няма да им донесат успех,което е много грешно.От много време се опитвам да насоча вниманието на колегите към по-едрите примамки,защото както казват старите рибари,колкото е по-голяма стръвта,толкова ще е по-едра рибата.Взимат и дребни,но много по рядко.Имам познат,който е доста възрастен човек и от години мята по Марица на огромни/така си мислех по онова време/лъжици за супа.Сомаджийте и щукарите изобщо да не подценяват големите и грозни силикони,това може да им донесе огромна риба ако си ги закачат на линийте по често.Успех!!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- вече хвърля и на тежко
Определено, големите примамки отсяват рибите.Има едн основен проблем , който се явява, като липса по търговсата мрежа. Отделен е въпроса за джиг главите и др. джигови куки......Уф аре довечера ще допиша, че ме викат за риба..... 

И аз като Кроки обикалям доста по магазини и складове и до сега съм намерил само едни туистери за целта, с подходящи размери и определено работещи.
Пратил съм и на Бай Вес и може да разкаже опита си с тях.
Кроки и Веско много добре са го казали.
"Голямата примамка отсява едра риба".
Проблемът с качествените глави е по-голям.
Пратил съм и на Бай Вес и може да разкаже опита си с тях.
Кроки и Веско много добре са го казали.
"Голямата примамка отсява едра риба".
Проблемът с качествените глави е по-голям.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- вече хвърля и на тежко
Сега пък ме викат да пия
Ще ви разкажа, когато се прибера 
Ей ме на.
Значи Коля ми прати силикони на Спро- Шартрйо, червено, лумин. зелено. Шартрйото работи предимно за щука и мноого рядко за бели. Вземал съм две рибки на пропадане, дълбочина- над два м. Червените- щуки, при всички обстоятелства с тях ловя в слънчеви дни и безветрие. Така ми харесва. Зелените си ги пазя за зимата, когато ще ловувам по дълбоки участъци. Ползвам куки Гамакатсу, правя си сам главите, някой също ми помага ( Той знае) Коля, хихи... и ти бе френд си ми комбинеро.

Те това са силиконите. Ся да не ги изкупувате.
И да ви кажа, риболовът със силикони е много увлекателен. Даже, един водоем може да се асоциира като книга.Мдаам, тоже да се чете. Най се радвам, когато смъкна поне 2-5 гр. олово от главата, силиконът е нахапан и пак лови. Хеле пък да си измислям постановки на пропадане или стенд позиция на дъното. Но това само в река. По затворените водоеми, риболовът с меки примамки добива съвсем друго положение. 

Ей ме на.
Значи Коля ми прати силикони на Спро- Шартрйо, червено, лумин. зелено. Шартрйото работи предимно за щука и мноого рядко за бели. Вземал съм две рибки на пропадане, дълбочина- над два м. Червените- щуки, при всички обстоятелства с тях ловя в слънчеви дни и безветрие. Така ми харесва. Зелените си ги пазя за зимата, когато ще ловувам по дълбоки участъци. Ползвам куки Гамакатсу, правя си сам главите, някой също ми помага ( Той знае) Коля, хихи... и ти бе френд си ми комбинеро.

Те това са силиконите. Ся да не ги изкупувате.

Въпросните силикони на Спро работят и за сом.
Убедих се не отдавна.
За жалост нямам снимки на улова, за да Ви се похваля
Убедих се не отдавна.
За жалост нямам снимки на улова, за да Ви се похваля

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- сериозен играч
Още не съм ги пробвал,но чувам добри отзиви от Испански колеги.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- вече хвърля и на тежко
Виждам един интересен момент. Нарочното обръщане на шадовете с гърба на долу. Това е успеваем момент, особено на плитко място, река и там, където слънцето изгрява най- рано сутрин. Ето аргумента. Хищниците по памет асоциират шадът, с взела- дала рибка. И така, монтажите са удачни, когато има повече пряка видимост. При това монтираните глави не са по тежки от 25 гр, в течение, тези примамки ще се държат добре до дълбочина до 3 м. и умерено течение. В затворен водоем бих използвал примамкета, когато търся дистанция и точно подаване. Иначе в дълбочина, над 3 и до 6 м.
Много добра игра имат шадове, от типа "соси" на МТ. С по- широк гръб. Хубави такива са Манн, Релакс, Ян Гутжар, Калин, Делаланде и др. За дължината само той си знае. Някой път не- голяма, някой път голяма. Толкова, шадовете на Лово са перфектни също и заради цвета.
Много добра игра имат шадове, от типа "соси" на МТ. С по- широк гръб. Хубави такива са Манн, Релакс, Ян Гутжар, Калин, Делаланде и др. За дължината само той си знае. Някой път не- голяма, някой път голяма. Толкова, шадовете на Лово са перфектни също и заради цвета.

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:

-
- вече хвърля и на тежко
Колега, а можеш ли да споделиш техниката на водене, която брат ти прилага. Това епо- важно от само една две снимки. Благодаря ти. Все пак трябва и да се поясняват и тези неща.
- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Техниката ,която ползва Батко е специфична за Дунава с придърпване и близко водене до дъното 

-
- вече хвърля и на тежко
Ха така! Браво. Ами знаеш ли, че 90 процента от проводките на силиконовите примамки , са близо до дъното? Така, че попитай го и го интерпретирай по разбираемо.
Нямам никви лоши чувства, просто търся по- обективен отговор, както за мен, така и за колегите. 

-
- вече хвърля и на тежко
А пък тези "новите" са абсолютни боклуци и едва ли могат и попче да прикоткат. Извинявай обаче не мога да не го кажа. Има достатъчно класни производители на меки примамки и тези, с които ловиш ти или брат ти, ама хич не пасват на сомския джигов риболов, ама хич. И мисля, че нещо ни будалкаш. 

-
- и господ не е толокова добър
Ето малко от един филм на братята руснаци.Доста големи сомове вадят с малки силикони и др.

с тези примамки вадят,сомове,бели,щуки и распери.

с тези примамки вадят,сомове,бели,щуки и распери.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.