Американска Пъстърва на Воблер и Блесна

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
orkam_12
новобранец
новобранец

Мнение от orkam_12 »

Просто нямам думи,страхотен излет и яки риби!!!Браво,продьлжавай да пьлниш темата :wink:
Наслука на всички!!!
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Да, продължавам по темата. Но ме е страх че след днешния постинг така ще я претъпча че просто няма какво повече да поствам занапред.

Днес отново времето топло и слънчево и в късния следобед набухвам гащеризона с обувките в раницата и се мятам на колелото и запрашвам към един съборен бент на реката. Колелото го карам за да се движа все пак, иначе съвсем ще се скапя. Стигам бента събувам се и нагазвам бос из водата с моето прътче лимбизе от $14, с най-тежката макара която имам обаче (Daiwa Laguna 2500), защото ме мързеше да си вземам другата от колата, и с навита корда Maxima Ultragreen 0.20. Слагам едно малко силиконче тип сепия и ги подпочвам костурчетата по бързея. Но беше абсолютното гол след гол. Празно нямаше........Викам си да има някой да ме заснема....Луи-дъо-Фенес ще изглежда жалък с онзи филм. Като ми омръзна да ги тегля тези костурчета, повечето съвсем дребни, но от време на време и по педя, си продължих велосипедната разходка, като целта ми беше да обиколя един район от около 10-на километра, като мина по един пешеходен мост и изляза от другия бряг на реката откъдето пък щях да мина покрай един таен вир в който есента се поспирваха мигриращите пъстърви. След като изтеглих и един огромен костур направо от моста...Толкова огромен че не можеше да се вдигне нагоре и го изтеглих странично между едни камъни, а после слизах да го събирам и откачам и след като хванах още един бюлюк дребосък който го изтеглих и пусках от моста (висок Release) при което рибетата са се чувствали като оцелели от самолетна катастрофа, накрая се озовах в тайното свърталище на пъстървата в 5 часа вечерта в този топъл костурски ден.

Изображение

Не щеш ли и едно младо семейство с дете се оказа че са се устремили към вира за малко отдих, без да подозират какво има из него. Детето естествено се залови за камъните и аз избързах с хвърлянето преди да е успяло да метне нещо из вира. Трето хвърляне и...............

Лелей.......Усетих аз удара и ток мина през мен......Първата риба за годината в река Гранд захапваше блесната. И като почна едно теглене, че едни скокове......Като се пуснеше към мен обаче определено не можех да насмогвам да обирам кордата та да я държа опъната...просто няма начин, няма такава макара която може да го постигне, но в предвид добре забитата тройка и липсата на коренища наоколо проблем няма никакъв. След доста теглене и скачане накрая я докарах в плитчините. Момчето дойде да гледа явно доста впечатлено. Направих една снимка на рибата,

Изображение

момчето ми направи една с нея. Предложих му я, но той първо прие но после реши че иска да я пусне обратно. Пуснахме я и аз си сложих гащеризона и обувките и се пуснах към един бързей надолу където миналата година нещо на 2 пъти ми надъвка блесните. Но там нямах слука. Върнах се обратно във вира и хвърлих още един два пъти след което ми хрумна да пробвам дълбокия бързей над него където знаех че рибите стоят но никога не ми бяха удряли.

Отивам аз там и от долната страна много деликатно подадох блесната. На третото хвърляне успоредно на моя бряг из силния бързей, усетих едни леки почуквания по блесната почти като от дребен костур, НО ЗНАЕХ ЧЕ НЕ Е ТОВА :D Скоро последва по-здрав удар, и след като рибата се оказа закачена вече ми показа кой в същност е от другата страна. Отново ужасно потегляне при което макарата ми само прави БЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ, и то в такъв един отчаян глас какъвто не съм чувал от нея. Пак почна едно здраво развиване на корда и теглене , но я смъкнах рибата във вира отдолу и пред смаяните погледи на младите рибари скоро и тази риба финишира в плитчините за една фотосесия. Този път я премерих. Тази беше 72см, определено по-голяма от първата. Момчето пак ми направи снимка която този път се оказа доста сполучлива (както констатирах у дома) Докато пусках рибата му викам "Я, ми подай апарата, да я пощракам още че кой знае кога ще хвана пак."

"Ами да, ми вика той, може да минат 30 минути докато хванеш друга!" :D

Изображение

Изображение

Изображение

Те си тръгнаха, а аз останах да преслушам пак бързея....Това е обстановката на пъстървов риболов която обичам....реката и ти....И думите на момчето се оказаха доста пророчески....Минути по късно нов удар и нови невероятнии скоростни тегления и скокове. :D :D :D

Айде пак апарат и пак аршин (60см) и пак Рилийз

Изображение

После ..........Ами нещата се повтарят за четвърти път, но тази последна риба вместо да скача теглеше по много особен начин - резки впускания и клатене на главата, което караше прътчето ми здраво да вибрира. В крайна сметка стана четвърто снимане, аршин (62см) и съответния Рилийз. Този път се сетих и пръта си да сложа към снимката.

Изображение

В 7часа си скатах пръта и гащеризона и се метнах на колелото за последния етап от обиколката, който ме прекара през местния магазин за бира, за да отпразнувам това откриване на есенния сезон на Американка в река Гранд.

Вече си знам урока....Само с колелото, само с телескопичното ми прътче от 1.60м на ЗЕБКО за $14, само със зелена корда 018-0.20 и само с блесните на Караджата от Пловдив Но3.

И разбира се после само със бира HOLSTEIN с 7% алкохол (поради липса на домашното ми вино)

Но ще продължа да се боря със зверчетата докато хвана това което миналата година ми надъвка блесните. То ще е около метър дълго и сигурно от 8-12кг тежко, но ще го боря с това си прътче и кордата си 0.20, защото всичко друго е просто елементарно изтегляне на риба от водата. Мога да го оставя да скъса, но няма да се чувствам горд да го извадя на крда 0.25, когато имам стотици метри река и бързеи и тук там по някой по-голям камък и корен за късане на кордата.

Изображение

Ами това е от мен по тази тема. Ако си хвана "делфина" ще го пусна тук ако ли не ще продължа да се радвам на 60-75см риби на моята малк авъдичка и на тъмната немска бира.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Дмес имах едничка от 67см. Много емоции покрай нея обаче.

Изображение

Изображение
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

хай

Мнение от Бат Стан »

Рибите ме изкефиха, ама повече ме изкефи факта, че са уловени с блесните на бай Георги Караджов от Пловдив. Голям е бай Георги, навремето правеше най-добрите мухи за булдо в света и околностите.
Пума, наслука, пожелавам ти да минеш тази есен еднометровата граница.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: хай

Мнение от Cougar »

Бат Стан написа:Рибите ме изкефиха, ама повече ме изкефи факта, че са уловени с блесните на бай Георги Караджов от Пловдив. Голям е бай Георги, навремето правеше най-добрите мухи за булдо в света и околностите.
Пума, наслука, пожелавам ти да минеш тази есен еднометровата граница.
Малко скептично съм настроен и по двата въпроса. Блесните наистина са много добри, но истината е че и Мепс Но3 да сложа и Блу Фокс, резултата ще е все същия. Като има риба и като човек знае как да води блесната все нещо ще удари.

А за тази от 1м....дай боже, но ми се струва че шанса за такава тук е много малък. Виж на запад където стийлхеда идва от океана има доста повече риби по 15-16кг. Но и тези тук ми стигат.

Ето днес например. Много хубава разходка от 3 часа, с 4 хванати пъстърви от които първата бе 68см, а другите по 40-45, не съм ги и мерил, но хубаво дърпаха и те. Голямата скочи на метър отгоре.

Гледам в прогнозата хубаво време за другата седмица и време още ми се намира, ще пада ловене....

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: хай

Мнение от Cougar »

и днешния трофей от 75см след голяма битка под и над водата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Велики риби!
Еваларка!
Но там хората заслужават да имат такива риби...
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Онова лудо червено кану!!!

Мнение от Cougar »

Какво стана последните 2 вечери.....Ами станаха някои неща, едно от които вчера беше доволно нелепо и неприятно. Но да си добавя снимките. Вчера една женска пъстърва от 61см и няколко дребни, днес една мъжка от 65 и пак няколко дребни. Вчера бе ясно а днес бе ту слънчево ту обалчно с ураганен вятър, та на моменти като мятах блената пред мен, тя падаше зад мен. :shock:

Вчера:

Изображение

Изображение

Но интересното е КАКВО СТАНА ВЧЕРА?

Ами вчера отивам право към участъка на реката където закачих тази 75-сантиметровата, не че очаквам втора, но от там почвах. И гледам един рибар-мухарко, как се пуска към мястото. Аз пък тръгнах направо към мястото при което го чувам да мърмори..."Ама моля Ви се, ама аз се пускам надолу към това точно място...това е най-хубавото място тук!!" :D

Ами викам му.."Да знам че това е най-хубавото място, а аз пък идвам отдолу към него!!" :lol:

Но като му гледам отчаяната физиономия, си викам, я да го оставя човека, и без друго не съм закъсал за някоя риба извадена пред носа му, пък и той няма да ги хване с този шнур. И се изкачих и застанах над него там от където бе минал. Но то плуваха едни треви и водорасли из реката....ллелей....няма замятане на което да не трябва да махаш треволяк от тройката, а при него от мухата. В крайна сметка нито той хвана нито аз и той запраши надолу, пак там където щях да ходя, но си викам айде ще го оствая, че се оказа че идва от 100км разстояние.

Помотах се аз и тръгнах надолу към острова. Но мухаркото, явно не знаеше за тайния ръкав в който се събираха рибите, а бе минал от другата страна. Аз влизам в ръкава и сигурно 20мин вече мятах из него когато гледам към мен сега идва едно кану. Кануто като се изравни с мен и метнах нагоре, откъдето бе дошло просто да си продължа ловенето като даже замятането не беше и добро. И ме питат от кануто какво ловя.....Ами ловя това и това....и тъкмо го казвам И: Не мога да повярвам н аочите си..ТОЧНО СЕГА ЕДИН ГИГАНТСКИ РИБОК забърса блесната на може би 5 метра от мен!!!! И като се запени пред мен!!!! И тъкмо им казвам на тези от кануто "Донесахте ми късмет!" и моят стийлхед със скорост на ракета се шибва право косо надолу към другия бряг и ПРАВО ПОД КАНУТО!!!!! :evil:

Е вече ми призля това като стана. :evil:

Вместо да държа върх ана пръта високо горе сега трябваше да го наведа ниско за да не срежа кордата в кануто. Тъкмо разбрах че рибата сега е минала надолу (на 50м под мен) и вдигам пръта и виждам едно припляскване на повърхността и КОРДАТА Е СКЪСАНА!!!!" :evil:

Ами защо?? Защото докато кордата е била ниско, успоредно на рибата , тя се е увила в нея, и с едно извиване я е скъсала!!!!! Тази беше твърдо над 70см, но колко точно няма да мога да кажа.

Та така Мунчо, някои ще си заминат незаснети и непремерени. Падат и жертви от нашата войска!! :cry:

Пускам се после надолу, още доста подпушил от станалото и го гледам мухаркото как се мъчи из едно малко плитко бързейче. Каза че по-долния дълбок бързей го бил преслушал и нищо не бил хванал.
Отивам аз, 3-4 замятания и тази 61-см залепна и почна да се мята наляво надясно и да развива корда. После и направих и една две снимки и докато я пусна гледам колегата - мухар вече се е засилил пак към мен, но минава от другия бряг. Докато хвърля обаче, аз извадих и една по-малка риба, а после се върнах назад и хвърлих 3-4 пъти там където той току що бе ловил и хоп, пак закачих нещо прилично, и аванса ми пак изсвири, но като се метна рибата и се откачи, но видях че не беше нищо особенно, нямаше и 50см.

Колегата това вече не можа да го преживее и сгъна пръта си, пожела ми лека вечер и си тръгна. Нямах нищо против и той да лови и да хваща, но на куката не мога да му ги закача. :?

Голяма част от ловящите са точно като него - мухари. Т.е. на мои извадени 5 те сигурно хващат по една, но още не съм присъствал на улавянето на риба на муха от тях. :roll:

Днес:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
dave
новобранец
новобранец

Re: Онова лудо червено кану!!!

Мнение от dave »

Cougar написа:
Голяма част от ловящите са точно като него - мухари. Т.е. на мои извадени 5 те сигурно хващат по една, но още не съм присъствал на улавянето на риба на муха от тях. :roll:
Поздрави за хубавите снимки Пума.... ама незнам що не харесваш мухарите (или тамушните само или...)
:lol: :wink: :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Почовръкваш се деликатно, а драги:) :wink: , ама айде, нали си градски и снимките са хубави, нейсе.... :wink:
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Мунчо написа:Почовръкваш се деликатно, а драги:) :wink:, ама айде, нали си градски и снимките са хубави, нейсе.... :wink:
Ами трябва да направя следното уточнение. У нас (България) си ловях с муха и мухи връзвах и бая нещо ловях на тях. Но тук това е неефективен начин за риболов, като става въпрос за големи риби есенно и зимно време. И винаги ме е озадачавал ентусиазма на тези мятащи шнурове и ловящи въздуха.

Но за някои хора това е мода. Могат цял ден само да ходят и мятат и нищо да не хванат но да бъде на муха. Това не го разбирам.
:?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Cougar написа:... И винаги ме е озадачавал ентусиазма на тези мятащи шнурове и ловящи въздуха.

Но за някои хора това е мода. Могат цял ден само да ходят и мятат и нищо да не хванат но да бъде на муха. Това не го разбирам.
:?
ами аз горе-долу това правя, но съм си доволен, е случва се два -три пъти годишно да хвана някое кефалче. Но не хващането е най-важно. Да си вържеш мухата-това е цяло изживяване.
Аватар
dave
новобранец
новобранец

Мнение от dave »

Puma, а ти пробвал ли си всички възможни начини с мухи и от това да си направиш извода за" големи риби -блесни и воблери"?
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

dave написа:Puma, а ти пробвал ли си всички възможни начини с мухи и от това да си направиш извода за" големи риби -блесни и воблери"?
А, и мухите стават, но като ги гледам тези с шнуровете все нищо не хващат. Иначе има разни добри мухи правени от заешка козина или от пера на марабу.

С мухата риболова е по-бавен от този с блесна.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Cougar написа:... Иначе има разни добри мухи правени .... от пера на марабу.

....
Американците мрат да ловят със стримери Уоли Бъгър...
Заключено

Обратно към “Спинингов риболов”