Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Монтаж със шамандура за сом.
Модератор: sapuna
- makari
- научил се да хвърля
Re: Монтаж със шамандура за сом.
Благодаря,точно този монтаж ме интересуваше.
Който не е учил започва да учи другите.
- makari
- научил се да хвърля
Ще кажа непременно,но ще е най–рано през март–април.
Който не е учил започва да учи другите.
-
- учете се от него
Ето една , подходяща според мен шамандурка за този монтаж. Материала е пресован стиропор , носимост 200гр., влакното минава през нея (метална втулка), има и легло с антена , която може да се заменя със светещо 4.5мм.IDA написа:Гледах тука в Карлово в един магазин 150 грамови , толкова добре направени и добре оцветени че сигурно ще си взема. Точно , влакното минава през тяхЩе ги снимам и ще ги постна в темата
![]()
От същия модел има и по-малки грамажи

Здравей колега,ползувам подобен монтаж за сом от няколко години-взяимстван е от бракониерския метод с тапа,
разликата с тези монтежи които са посочени е ,че монтирам куките две на брой между тапата и тежестта
за тежест ползувам три олова а за тапа или шамандура шише пвс 500 гр -вижда се добре и не плоши рибата за разлика от тези тапи на снимката едната кука разполагам почти под тапата 80 процента от ударите са на нея а другата ноа около 3м под нея,доста успешен риболов-сомовете до 3-4 килограма ги вадим от брега а по големите )) скачаме в лодката-дано съм бил полезен
пп връзвай въдиците или добре реголирай аванса за 15 секунди сом 7,5 кг измина 50-60 метра
разликата с тези монтежи които са посочени е ,че монтирам куките две на брой между тапата и тежестта
за тежест ползувам три олова а за тапа или шамандура шише пвс 500 гр -вижда се добре и не плоши рибата за разлика от тези тапи на снимката едната кука разполагам почти под тапата 80 процента от ударите са на нея а другата ноа около 3м под нея,доста успешен риболов-сомовете до 3-4 килограма ги вадим от брега а по големите )) скачаме в лодката-дано съм бил полезен
пп връзвай въдиците или добре реголирай аванса за 15 секунди сом 7,5 кг измина 50-60 метра
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ползвал съм този монтаж няколко пъти на яз. Искър ползваики щукарска тапа 50гр. всичко навързано на основното влакно, вкарано с лодка но винаги резултата е бил яко оплитане на рибето около основното влакно и резултат никакъв. В същото време на обикновен монтаж на дъно с подвижно олово гонеики бялата риба съм имал попадения на сомчета до 5кг. Може би на този язовир с лек монтаж като тапа от 50гр. не се получава щото рядко е спокоина водата и не мога да държа горната линия опъната. Но много голяма тапа например шише не ми звучи законно, макар,че щом има прът накрая по принцип не противоречи.
-
- учете се от него
За да няма уплитания, яка тежест на дъното, "шамандурата" горе и рибето на твърдо дълго рамо "патерностер" по средата, между два ограничителя със по два стоперни възела и маниста 

- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
IDA написа:За да няма уплитания, яка тежест на дъното, "шамандурата" горе и рибето на твърдо дълго рамо "патерностер" по средата, между два ограничителя със по два стоперни възела и маниста
Все пак не съм с идея да строя мостове.

Ако е за това съм виждал монтаж по следният начин:
На 200м. на вътре чувал с камъни отгоре халка. Идеята беше следната: две пръчки едната с 400метра влакно другата с 200 вързани една за друга влакната съединени и прокарани през халката която е над чувала с камъните. На края на тази която е с 200м. вързано нещо като комбаин с 6 куки но всичките с вирбел за основното влакно и за всеки повод съответните стопери. Това нещо осигурява свободно движение на 6 рибки средно през два метра свободен ход. Отделно позволява да го отдалечаваш от брега от 0 до 200 метра според преценката и ситуацията. Друго прединство е, че според закона е с две пръчки на дъно и с 6 куки съвсем законно, още едно предомство е, че може да го обслужва един човек без лодка след като веднъж е пуснато. Принципа е отвряш бигела на едната пръчка и навиваш от другата при ваденето при вкарването е същият принцип но на другата въдица. Не съм го правил но съм го виждал изобретено от един Самоковски рибар на яз. Искър. Не знам дали го описах правилно няма да го правя тепърва за да качвам снимки. Но съм го виждал това нещо и работи много добре. Аз лично не бих го пробвал някак си се губи тръпката. Недостаък е, че трябва да е абсолютно чисто дъното.

Значи оня ден с Живко , обсъждахме подобен монтаж , като на горната картинка/благодаря на Рамирез за фотото/
само , че вместо тежест изумувахме да сложим един камък ,около 2-3 кг, а горе шише от минерална вода - 5л. -
основното влакно да почва с вирбел от шишето с около педя0.10 м.м Целта на по - голямото шише е да може да
се изпъне линията на 80 - 100м. и при удар къса и вадиш само рибата

- carpsliven2
- сериозен играч
Ние ловим така както е описал Митев .. само че , камъните ги пробиваме и връзваме с тънка корда.. шамандурата ни е 3 литрово шише.. за стръв ползваме по-едър костур .. за да нени нападат малките или други хищници ... монтажа се пуска с лодка .. ползваме и задни тежести с яки пръти ... хващаме много рядко. 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува