Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Подходяща ли е макара с двоен аванс при
Модератор: sapuna
- dimitar_
- сериозен играч
Re: Подходяща ли е макара с двоен аванс при
Колега , tomik , аз ловя предимно на "тапа"и в повечето случай "тапата" е в дупка на храсталаци , или плътно край папур . Атаката на щуката , особено по - едрите екземпляри е светкавична и ако не се реагира бързо всичко отива някъде из храстите . Когато няма храсталаци , вече е друго , и може човек да работи с каквито си иска аванси. При мен линията не е изпъната , защото си работя на "тапа", така че при първото "повеждане" щуката си взема спокойно рибенцето .
Но пак казвам , не винаги теорията се връзва с практиката ...!
Но пак казвам , не винаги теорията се връзва с практиката ...!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Има!maycal написа:Не знам каква е тази система, но допускам, че няма съществено (или никакво?) отношение към случая.sapuna написа:Може ли някой да разясни точното предназначение на системата Super Stopper?Защото все ми се струва,че не става въпрос за допълнителен аванс в случая!

Та...това отгоре,не е втори аванс,а допълнителни дискове към вече съществуващия!

За мен тази макара е точно пригодена за риболов на щука на близко разстояние!
-
- вече хвърля и на тежко
Аз мисля, че колегата maycal е постнал тази снимка за да покаже разликата между двоен аванс и байтрънър, защото на долната снимка е макарата за която говорим. Така си мисля де.sapuna написа:Има!maycal написа:Не знам каква е тази система, но допускам, че няма съществено (или никакво?) отношение към случая.sapuna написа:Може ли някой да разясни точното предназначение на системата Super Stopper?Защото все ми се струва,че не става въпрос за допълнителен аванс в случая!Като постваш снимка и говориш за втори аванс е редно да се аргументираш!Super Stopper2 е финната настройка на задния аванс!Т.е.,настройваш си аванса,а от лостчето плавно го регулираш при изтегляне на рибата.При изцяло охлабен аванс и ляво положение на лоста е достатъчно преди засечка с палеца да удариш едно "дясно" и засичаш!Веднага в "ляво" и започва надлъгването!Super Stopper си е лостчето отдолу,за което говори tomik!
Та...това отгоре,не е втори аванс,а допълнителни дискове към вече съществуващия!
[img]http://shop.fishing-mania.co%20m/pics/SH_EXG2500RA.jpg[/img]
За мен тази макара е точно пригодена за риболов на щука на близко разстояние!
А това, което каза и sapuna е така, но аз залагам на Байтрънъра, а не на тази.
- maycal
- ще става разбирач

Добре е, че обясни за фината настройка, но не се произнесе какво мислиш за използването на байтрънър при риболов на щука!

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Поясних -> под снимката! 
Подобна макара е удобна,но не е задължителна!

- maycal
- ще става разбирач
Нещо не се разбрахме, ама карай...!...sapuna написа:Поясних -> под снимката!

Ето снимка на байтрънър:

- dimitar_
- сериозен играч
Няма "недоразумение" , ето ги двата вида "аванси" ... , всичко по - горе написано си е вярно .

Разберете , понякога теорията се разминава с практиката !
Абе , това си го добавям сега , явно "говорим" за едни и същи неща , ама важното е да сме край водата и да сме живи и здрави !!!
Разберете , понякога теорията се разминава с практиката !
Абе , това си го добавям сега , явно "говорим" за едни и същи неща , ама важното е да сме край водата и да сме живи и здрави !!!
Последно промяна от dimitar_ на Вто Ное 25, 2008 9:11 pm, променено общо 1 път.
Не съм съгласен. Байтрънъра го виждам в случая, ма двойния аванс (системата Super Stopper) ми се губи???dimitar_ написа:Няма "недоразумение" , ето ги двата вида "аванси"
ПП: Темата май се отдалечи от заглавието си и раздела в който се намира.

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
В крайна сметка, ефекта от двете системи може би е един и същ, но начина на постигането му (системата на макарата) е различен. (Признавам си че никога не съм ползвал байтрънър
Ползвал съм доста обаче бързия аванс на Шимано Ексейдж)

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
- dimitar_
- сериозен играч
Аз се отказвам ... , оставям си по- лесното , да чета , пък човек се учи докато е жив , още повече когато има от кого , това е което винаги съм ценил в този форум !!!!!!
-
- учете се от него
Бе кви байтрънъри за щуки са ви подгонили
Разхлаба се нормалния аванс , като потегли и в зависимост от ситуацията на кълване и изчакване , хваща се с ръка едновремено пръта и влакното ( това е "байтрънъра"
) и се засича с падане по гръб , за две -три секунди, без да се пуска влакното и пръта с подскачащата на другия край щука, се затяга аванса и работата е наред

- maycal
- ще става разбирач
Прекалено динамичен е за мен този метод!IDA написа:Бе кви байтрънъри за щуки са ви подгонили![]()
![]()
Разхлаба се нормалния аванс , като потегли и в зависимост от ситуацията на кълване и изчакване , хваща се с ръка едновремено пръта и влакното ( това е "байтрънъра"
) и се засича с падане по гръб , за две -три секунди, без да се пуска влакното и пръта с подскачащата на другия край щука, се затяга аванса и работата е наред
![]()
![]()

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Супер Стопер2 е финната настройка на задния аванс!Бейтрънъра е ключа на аванса!Предназначението им е що годе еднозначно,но изпълнението им е коренно различно.Коя в случая е макарата с двоен аванс?От тук тръгнаха недоразуменията.И за да се придържам към темата,а и да отговоря на Майки ще кажа - макара с двоен аванс може и да е подходяща при риболов на щука,но според мен е ненужна екстра!/ако приемем,че двоен аванс е бейтрънъра/ 

- maycal
- ще става разбирач
Тази позиция вече я приемам за точна и изчерпателна!sapuna написа:Супер Стопер2 е финната настройка на задния аванс!Бейтрънъра е ключа на аванса!Предназначението им е що годе еднозначно,но изпълнението им е коренно различно.Коя в случая е макарата с двоен аванс?От тук тръгнаха недоразуменията.И за да се придържам към темата,а и да отговоря на Майки ще кажа - макара с двоен аванс може и да е подходяща при риболов на щука,но според мен е ненужна екстра!/ако приемем,че двоен аванс е бейтрънъра/

- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ползвам макари с двоен аванс от миналата година и на яз. Искър дават резултат с бялата риба, хващал съм и сомчета на тях но си мисля, че и с обикновените макари пак бих ги хванал ( сомчетата ). За бялата са перфектни и работят. Дали са някакъв вид рънери или нещо друго не знам, имат горен и долен аванс като долният се изключва автоматично при навиването. За щука също съм ги ползвал но не съм имал случаи да се задеиства аванса за съжаление.