"Близалки"

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: "Близалки"

Мнение от stich »

Взе и мен да ми се върти тая идея в главата и затова възродих старата тема.Доста време е минало от тогава,та...някой да има пресни впечатления от такъв експеримент-директен с близалка?
Изображение
Reptile
новобранец
новобранец

Мнение от Reptile »

Зависи от ситуацията, ако ловиш рибите в течението след мястото на което си застанал - става. "Cralusso Bouble" е подходяща - комбинация между буре и близалка.
Ако искаш да изтичаш на разстояние пред теб, не е подходящо, защото постоянно ще я надигаш и познай какво става със стръвта....супер естествена презентация :lol: .
Както някой колега спомена "Cralusso Bolo" е по-подходяща и става за почти всички ситуации, при които искаш да задържаш в течнието. С директен тази плуФка може да се води много прецизно, но не ти пропоръчвам над 4гр.
sandreev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sandreev »

Reptile написа:Зависи от ситуацията, ако ловиш рибите в течението след мястото на което си застанал - става. "Cralusso Bouble" е подходяща - комбинация между буре и близалка.
Ако искаш да изтичаш на разстояние пред теб, не е подходящо, защото постоянно ще я надигаш и познай какво става със стръвта....супер естествена презентация :lol: .
Както някой колега спомена "Cralusso Bolo" е по-подходяща и става за почти всички ситуации, при които искаш да задържаш в течнието. С директен тази плуФка може да се води много прецизно, но не ти пропоръчвам над 4гр.

Подкрепям колегата, че CRALUSSO BOLO би трябвало да е подходяща за директен телескоп за риболов на задържане. За риболов на изтичане може да се използва CRALUSSO BOUBLE, но плувката тип "буре" върши същата работа, а е и неколкократно по-евтина. За съжаление на реката ловя само с щека или болонеза за да съм 100% сигурен, но CRALUSSO BOLO според мен ще е удачна за директен.
Reptile
новобранец
новобранец

Мнение от Reptile »

sandreev написа: Подкрепям колегата, че CRALUSSO BOLO би трябвало да е подходяща за директен телескоп за риболов на задържане. За риболов на изтичане може да се използва CRALUSSO BOUBLE, но плувката тип "буре" върши същата работа, а е и неколкократно по-евтина. За съжаление на реката ловя само с щека или болонеза за да съм 100% сигурен, но CRALUSSO BOLO според мен ще е удачна за директен.
CRALUSSO BOUBLE си е тип близалка и няма как да я замениш с буре. Аз не го съветвам да я ползва, освен в много специфични ситуации, в които ще лови много под себе си и иска да задържи точно там.....е това си е много рядко!
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

И макар да е от архива,тъкмо тази тема търсех.
След толкова време някой има ли по ясен отговор,на въпросите зададени до сега?
Понеже с директния практикувам основно по Дунав-а ,и много съм го мислил ,дори при бавно течение каквато и плувка да сложа ,трудно задържам там където искам ,а платиките си искат не задържане ,ами направо стоене в повечето случаи.
И решението сякаш е именно Кларусо боло може би 6гр. притесненията идват от замятането и как ще лети тази плувка.Споделете опит колеги.Ако ли не аз ще споделя след като изпробвам тактиката.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Така и не ми се отдаде възможност да пробвам,но тази година задължително ще го направя.Малко много ми се струва с 6 грама.Лично бих опитал най-много с 4гр.Не мога да кажа разбира се,трябва да се опита първо.Не мисля че хвърлянето с тежка плувка ще е някакъв проблем,напротив.
Изображение
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Dani I написа:И макар да е от архива,тъкмо тази тема търсех.
След толкова време някой има ли по ясен отговор,на въпросите зададени до сега?
Понеже с директния практикувам основно по Дунав-а ,и много съм го мислил ,дори при бавно течение каквато и плувка да сложа ,трудно задържам там където искам ,а платиките си искат не задържане ,ами направо стоене в повечето случаи.
И решението сякаш е именно Кларусо боло може би 6гр. притесненията идват от замятането и как ще лети тази плувка.Споделете опит колеги.Ако ли не аз ще споделя след като изпробвам тактиката.
Пробвай с "квадрат"! Много фирми ги имат и не е лоша плувка, пък са и по-евтини от моделите на Кралуссо. Но ако трябва да ловиш навътре, остави директния и направо взимай болото с едно "Сърф"-че, за Дунава най-малко 8-10гр. Малко е сложно за нагласяне, ама като го свикнеш ще можеш да си "заковаваш" където си искаш.
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

Наситих им се на болонезите ,а и да си призная ,доста ме помързява да и робувам на болонезата ,а също така удоволствието с директния е в пъти повече за мен.
От наблюденията ми в последните три години директният е доста по-бърз,и рибите са в пъти повече.
Колегата лови с боло ,аз със 8ца. Е няма начин със захранка и адекватни действия да не изтегля рибите при себе си.
Местата където ходим обикновенно са с дълбочина от 1,8 до 4 метра на дистанцията на 8цата.
Но,често течението се променя по време на риболова ,сменя посоката (мястоте е специфично)и силата си,и си мислех за кларусо боло ,че ще реши проблемите ми.Ще пробвам
А и ако е толкова плитко ,че да не ги стигам с директния ,вадя мача,ако не друго поне е лек и пак е по-бърз от болонезето,макар да си зависи от дистанцията и дълбочината .
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Dani I написа:Наситих им се на болонезите ,а и да си призная ,доста ме помързява да и робувам на болонезата ,а също така удоволствието с директния е в пъти повече за мен.
От наблюденията ми в последните три години директният е доста по-бърз,и рибите са в пъти повече.
Колегата лови с боло ,аз със 8ца. Е няма начин със захранка и адекватни действия да не изтегля рибите при себе си.
Местата където ходим обикновенно са с дълбочина от 1,8 до 4 метра на дистанцията на 8цата.
Но,често течението се променя по време на риболова ,сменя посоката (мястоте е специфично)и силата си,и си мислех за кларусо боло ,че ще реши проблемите ми.Ще пробвам
А и ако е толкова плитко ,че да не ги стигам с директния ,вадя мача,ако не друго поне е лек и пак е по-бърз от болонезето,макар да си зависи от дистанцията и дълбочината .
Значи да си хвърляме болонезите.Защо не дойдеш да половиш на Марица с тая 8 да те видя как ще стигаш до рибите или с мача да изтичаш на 30-35м и да имаш контрол над линията.Ако си търсиш оправдание за 8 та не по този начин.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
godalione
новобранец
новобранец

Мнение от godalione »

Ти пък колега какво скочи все едно тебе лично обиди?Пича е рибар!Избира си място подходящо за директен и държащо риба и ги запуква.за кво му е таз болонеза да мята на румънския бряг ли? :lol:
КОТУИ, ТАКОЗ"
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ок,за какво ли коментирам изобщо.То тия болонези не знам за какво са измислени,италианска му работа,та се набутах и сума ти пари за боло.
godalione
новобранец
новобранец

Мнение от godalione »

butnik написа:Ок,за какво ли коментирам изобщо.То тия болонези не знам за какво са измислени,италианска му работа,та се набутах и сума ти пари за боло.
Абе те хората хубаво са ги измислели ама да е 7-8 метра и да имаш къде да го разпънеш.А колкото до тези къде са по 4-5 метра,просто не могат да се мерят с мача!!!
КОТУИ, ТАКОЗ"
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Май трябва да пишем за близалки.Кажи сега как ловиш на мача с близалки,зарежи болонезите.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

godalione написа:Ти пък колега какво скочи все едно тебе лично обиди?Пича е рибар!Избира си място подходящо за директен и държащо риба и ги запуква.за кво му е таз болонеза да мята на румънския бряг ли? :lol:
Ако питате мен,автора "изкарал" темата не се е ориентирал правилно ,защото има 1-2 доста по качествени теми за близалките от тази.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

Нещата излязоха извън темата,за "близалките",а моето питане беше дали някой е опитвал да лови с директния с близалка.
Не отричам предимствата ,на болото в река ,и по Янтра (която повече се доближава до Марица) и аз си ползвам боло ,но нещата по Дунав са различни.
Рибите най-често са на по-близка дистанция на която наистина директния е по-добрият избор.
Докато с болото заметнеш и си изпънеш линията с директния си направил две хвърляния а,когато рибите са там и си извадил две.
Идеята ми беше не да отричаме определен вид въдици или начин на риболов,а да намеря решение на проблема със стоенето в една точка с директния в често променящата се скорост и посока на течението на едно специфично мястоне за друго ,а защото просто опита ми показва ,че когато стоя неподвижно тогава платиките ме вземат най-често.
За себе си намерих отговори и ми бяха полезни някои постове в темата.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”