Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Лагери ?
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Re: Лагери
Чисто професионално ...хайде да са малко повече.майсторчето страхил написа:Чисто професионално.Какво разбирате под лагер?
Ролков,съчмен или плъзгащ(и трите вида са лагери)

Лагер:
Търкалящите лагери са прецизен машинен елемент. Техните детайли-пръстени и търкалящи тела /сачми, ролки, игли/ са закалени, имат висок клас на точност и голяма чистота /гладкост/ на повърхнините. Всяко нарушаване на качеството на повърхнините води до преждевременно износване и намаляване дълготрайността на лагера. Лагерите се изработват от специални лагерни стомани, които по своето естество са железни сплави, наричани още "черни метали".
Колкото повече , толкова по добре .
Макарата на Чуруликпенчо не че е лоша но ...броя на лагерите тука не е определящ. Т.к. както той описа на повечето възли работят 2х2 ...идеята е механизмите на макарата да са по "стегнати" с по малко луфтове.Затова са повече на брои на една ос.
И причината е всеки лагер има "луфт" така наречената радиална хлабина ...Ако бъде монтиран на водещата ос на шпулата (червяка) и този лагери има радиална хлабина при дължина на оста 100 мм. осевото отклонение в другия край ще е ....няколко милиметра .Затова отсреща има пак лагер.
Друг е въпроса колко са качествени лагерите които се монтират в макари от класа на "TEBEN".
Средната цена на един качествен лагер е ...12-15 лв. лекичко го оскъпява и това е повечето са неръждаеми .Прекалено са нежни и дори конденз може да доведе до корозия ...и нататък Ви е ясно. Затова и повечето маркови макари са ...толкова скъпи. Колкото повече лагери толкова цената и е на горе.
Така наречения стоп-лагер (най изнасящата се част)... работи на принципа не центробежен съединител - обикновенно са иглени , и въртят само на едната посока , когато се завърти в противоположната посока финни пружинки завъртат иглите в такова положение че ги "забиват" към оста и предотвратява движението назад.
Именно и поради тази причина ...това е лагера които се чупи първи ...иди го дири после.
Моето скромно мнение е че тези са достатъчни :
- 2 бр. по един в двата края на водещата ос на шпулата
- 1 бр. на ротора
- 2 бр. по един от двата края на дръжката
- 1 бр. евентуално на водещата ролка на бигела
- стоп лагер - едва ли е задължителен
Демек - и 4 са достатъчни

От мен това , дано да съм бил полезен.

Последно промяна от takezo на Вто Дек 09, 2008 1:22 pm, променено общо 1 път.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
-
- ще става разбирач
Re: Лагери ?
аз пък мисля че 3-4 качествени лагера са напълно достатъчни за добрата работа на една макара, самоцелното трупане на по-голям брой лагери не винаги значи по-добра макара...имам стари макари на по 20 години с по един лагер и още си работят добре...ма тогава не ги правеха от пластмаса 

Има много макари и най вече тези в ценови клас до 50-80 лв, на които пише , че са с определено количество лагери.
Въпроса обаче е , че те назовават лагер подвижни елементи които въщност не са ролкови или съчмени лагери.
Просто погленете схемата на макарата в или на самата кутия и ще се обедите , че много често при макри с посочени 5-6-7-10 лагера се откриват и реално имат до 2-3 съчмени или ролкови лагери. Но според мне това не значи че тази макара е боклук и , че за нищо не става. Все пак зависи от цялостната изработка и от материалите от които е направена.
Аз лично имам няколко критерия които са :
-добър аванс(което за мен означава ако не е с двоен да е с горен), да работи с постоянна сила, да не самонатяга, и да се регулира добре;
-добро нареждане на влакното;
- да няма ненужни луфтове;
- да върти леко;
а колко лагера ПИШЕ че има .... нямам вяра докато не видя схема или не отворя макарата
Въпроса обаче е , че те назовават лагер подвижни елементи които въщност не са ролкови или съчмени лагери.
Просто погленете схемата на макарата в или на самата кутия и ще се обедите , че много често при макри с посочени 5-6-7-10 лагера се откриват и реално имат до 2-3 съчмени или ролкови лагери. Но според мне това не значи че тази макара е боклук и , че за нищо не става. Все пак зависи от цялостната изработка и от материалите от които е направена.
Аз лично имам няколко критерия които са :
-добър аванс(което за мен означава ако не е с двоен да е с горен), да работи с постоянна сила, да не самонатяга, и да се регулира добре;
-добро нареждане на влакното;
- да няма ненужни луфтове;
- да върти леко;
а колко лагера ПИШЕ че има .... нямам вяра докато не видя схема или не отворя макарата

Последно промяна от VGS на Сря Дек 10, 2008 10:18 am, променено общо 1 път.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Страдик на Шимано е с 5 лагера и над 300лв,защо ли за тия пари,а само 5 лагера.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- кандидат преподавател
По принцип не ме интересува с колко лагера са -все тая,или работи мазно,безшумно,с добро редене на влакното и читав аванс,или не.Кат не работи добре,очуквам я у главата на продавача /това е предимството на плащането в магазина в брой,щото знаеш кой точно ти е пробутал тоз боклук /,след което вземам друга с намаление в цената й и компенсация за неприятните изживявания.Макарите не са дълготраен актив- те са консумативи.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Сметам че това си е лично твое мнениеINCUBUS написа:...Макарите не са дълготраен актив- те са консумативи.

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- чуруликпенчо
- сериозен играч
За да можем да си задаваме отговори.Страдик на Шимано е с 5 лагера и над 300лв,защо ли за тия пари,а само 5 лагера.

За 300лв ще си сменям макарите 12 години с "Тебен"за всеки заргански сезон ,не защото са се скапали ,а ей така-от идеята да похарча тези прословути 300лв. Смятам,че китайците доста сполучливо копират нашумелите фирми . Дреме ми дали пише Тайван или Китай ,при положение,че май само "някои" хора се заглеждат в марката на макарата , пък и като вадиш рибите като "линейки" нещата съвсем се опростяват /не казвам изпростяват/. От тази тема пак ще излезе само една ялова полемика ,но мога да застана на брега на морето с всеки мераклия ,и да докажа с цифри,че нещата не опират до "made in....."
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Павел Иванов
МммДам ! И въпреки това предпочитам дънки Райфел пред Рила и очила РейБан пред Джаксън ( Полският ) примерно
Предполагам да си ме разбрал
Инак че нещо къде по цел свет се продава за около 150лв. у нас се продава за над триста си е друга работа ама то като помислиш и десет от Китайските колички къде наподобяват визуално такава от реномирана марка па произведена в Китай струват па колкото нея и изкарват почти колкото нея та ......... Абе "за всеки влак си има пътници" инак не само световната криза щеше да ни е напъплила преди бая години 

Павел Иванов
Павел Иванов
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Живял съм в чужбина по "онова " време и съм имал щастието да нося дънки "Рила" купени от там. Не бих ги сменил по всеки един показател с "Райфъл". Имам и макари "Шимано" и "Дайва" от същото време. И тях не ги заменям за нищо,макар и да не ги ползвам /поради спецификата на риболова,който практикувам/. Ще ви пусна снимки ,за да представя тези класики в жанра. Думата ми е,че при сегашните условия на производство, понятията за качество някак се размиват,а на преден план излизат основно продукти, с безбожно надути цени в противоположност с качеството. Не бих си купил скъпа макара от България ,пък да не говорим , че доживотните гаранции се оказват неизпълними.
Пък може и да съм станал пинтия с годините?!?!

Пък може и да съм станал пинтия с годините?!?!

- Павел Иванов
Най-вероятночуруликпенчо написа:...Пък може и да съм станал пинтия с годините?!?!![]()

Инак лично аз предпочитам да си купя Райфел директно от Райфел на аутлет за девет долара плюс шест долара шипинг до пред входната ми врата отколкото да играя на тото като обикалям по магазините да търся Рила с два еднакви крачола за 40 - 50лв. Относно доживотните гаранции - ни си вервай , изпълняват ги хората , вервай ми

Павел Иванов
Павел Иванов
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Защо си толкова агресивен,първо не схвана смисъла на писаното,въпреки лекциите ти по правопис.Мислех те за схватлив.Та да ти поясня-мисълта ми беше ,че Шимано или коя и да е друга реномирана марка,са установили ,че до 5 лагера в масовите модели са напълно достатъчни,а и конструктивно ,над тази бройка си е само за търговска реклама.А как ги намери тези лагери ,за да ги смениш.И ако не бяха по два на места от които няма нужда от тази бройка ,какво щеше да стане.Не ми гледай правописа,ами чети и мисли върху написаното.чуруликпенчо написа:Живял съм в чужбина по "онова " време и съм имал щастието да нося дънки "Рила" купени от там. Не бих ги сменил по всеки един показател с "Райфъл". Имам и макари "Шимано" и "Дайва" от същото време. И тях не ги заменям за нищо,макар и да не ги ползвам /поради спецификата на риболова,който практикувам/. Ще ви пусна снимки ,за да представя тези класики в жанра. Думата ми е,че при сегашните условия на производство, понятията за качество някак се размиват,а на преден план излизат основно продукти, с безбожно надути цени в противоположност с качеството. Не бих си купил скъпа макара от България ,пък да не говорим , че доживотните гаранции се оказват неизпълними.
Пък може и да съм станал пинтия с годините?!?!![]()
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Колега,искрено съжалявам,че написаното от мен е прозвучало агресивно. Не ми е целта да се караме за глупости. В един от постовете си /преди около година/ аз също споделям , че 4+1 лагера са напълно достатъчни.Тук коментирам само местата ,на които се поставят повечето на брой лагери и това,че не са пластмасови. Колкото до смяната ,то подчертах,че ръждясаха само лагерите на бигела от солената вода и съм сменил само тях. С останалите нямам никакви проблеми. Освен всичко се признах за пинтия,така че не откривам смисъл от дърлене.чуруликпенчо написа:Живял съм в чужбина по "онова " време и съм имал щастието да нося дънки "Рила" купени от там. Не бих ги сменил по всеки един показател с "Райфъл". Имам и макари "Шимано" и "Дайва" от същото време. И тях не ги заменям за нищо,макар и да не ги ползвам /поради спецификата на риболова,който практикувам/. Ще ви пусна снимки ,за да представя тези класики в жанра. Думата ми е,че при сегашните условия на производство, понятията за качество някак се размиват,а на преден план излизат основно продукти, с безбожно надути цени в противоположност с качеството. Не бих си купил скъпа макара от България ,пък да не говорим , че доживотните гаранции се оказват неизпълними.
Пък може и да съм станал пинтия с годините?!?!![]()
Защо си толкова агресивен,първо не схвана смисъла на писаното,въпреки лекциите ти по правопис.Мислех те за схватлив.Та да ти поясня-мисълта ми беше ,че Шимано или коя и да е друга реномирана марка,са установили ,че до 5 лагера в масовите модели са напълно достатъчни,а и конструктивно ,над тази бройка си е само за търговска реклама.А как ги намери тези лагери ,за да ги смениш.И ако не бяха по два на места от които няма нужда от тази бройка ,какво щеше да стане.Не ми гледай правописа,ами чети и мисли върху написаното.
Поздрави!
- krokibg
- учете се от него
Лекичко,няма да се съглася със тезата че втулките виждате ли,биле лагери !!!Голяма простотия
Лагерите са си лагери и ако наистина са сложени толкова,колкото са описани,всяка макара ще върви като самолет.Не само лагерите обаче правят една макара здрава и издръжлива при риболов!!!Иска се,материалите от които са направени компонентите вътре - да са здрави !!!Не знам защо се опитват някой колеги да ни убеждават че една макара с един лагер била толкова добра,колкото макара със 9-10 + 1 лагер.Щом са преценили че една макара може да е със 10-11 лагера,значи това е така.Гледа се,къде има триене и се опитват да го намалят техните инженер-конструктори а понеже не познават българските рибар-инженери,явно са си объркали професийте и взимат пари на халос,за неща които са без значение/слагането на лагери/според българския риболовец.Айде стига се правете на малоумни и дайте да си говорим истини,не само да се правим на разбирачи.Не стига че ни трябват още 1500 години да ги настигнем във всички сфери,та взехме да умуваме и правим крайни твърдения като това че лагерите нямали значение.Колкото повече реални лагера има във една макара,толкова по леко върти и е по-здрава и стабилна една макара.Ако нямаше нужда от лагери,просто нямаше да се слагат и щяхме да си ловим и до сега със разни чупендаци/визирам Делфините и разни Форели и т.н/ както бяха преди 20 години.А спрете се и стига сте разсмивали аудиторията !!!Друг е въпроса,когато човек си признае че е "скръндза"и не му се дават повече пари за макара от висок клас и произведена от реномирана фирма.Всеки си има политика и бюджет,които си позволява да харчи по магазините,но да ни убеждавате че лагерите нямат значение,просто е смешно.Имам едно Шимано,на което са сложили една пластмасова втулка,като лагер и която след доста време подаде и е започнала да криви вътре зъбните колела,които от своя страна по-здравото изяло по-слабото и сега макарата има нужда от ремонт.На мястото на тези втулки,се опитвам да намеря лагери на този размер и да ги заменя.Скоро няма да стане,но пак повтарям,че ако на това място,както е на новите модели Шимано,имаше лагер,вместо втулка,този проблем нямаше да го има !!!Съветвам тези които имат възможност за това,да си купуват квалитетни макари със минимум 3-5 лагера,както казва Бутник,защото петте лагера са на най-важните места и удължават живота на всяка макара.Само си представете какво напрежение и триене има вътре в макарата,когато се закачи голяма риба и ще се убедите сами,че лагерите са много важни и необходими за всяка макара.Друг е въпроса дали ги има в нея или просто производителите са лъжливи китайци.скоро отворих една макара със надписи 10+1 лагера и вътре имаше само един лагер !!!Правете си изводите и не се нахвърляйте на макари,които не се знае кой ги е произвел !!!Поздрави и не мислете че искам да се заяждам,но фактите са си факти и лагерите са исключително важни,стига да са там където трябва и реално да са поставени от производителя !!!

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- разбира нещата
За лагерите мился че мога да помогна ...трябва ми размер , вътрешен ,външен ,ширина.
Само да предупредя , че са "солени".
Само да предупредя , че са "солени".

Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Кроки,надявам се да не визираш мен,защото аз зная разликите между втулка и лагер. "Лемакса" наистина върви като самолет /10+1 лагера/ при все,че е чисто китайска марка. Не ми допадат само лагерите в бигела,тъй като се затъкват със сол след като изсъхнат и след 2-3 риболова блокират. Раздвижват се само, и единствено с коресилин. Естествено е при тази зверска експлоатация /море и постоянно замятане с обиране на 30гр. бомбарда/ да им се разкаже играта за един сезон. Останалите лагери си държат превъзходно , а луфтове няма.Лагери намирам лесно /цена 1,20лв. в София и 2,30лв. във Варна/ ,но никъде в специализираните фирми не предлагат неръждаеми. Поради тази причина смятам да ги заменя с втулки от текстолит или специализирано ПВЦ.Ролките се скапват обикновено на втората година,но тях ги правя от хром-никелова стомана и проблемите приключват. За бюджета си абсолютно прав. Лично аз не съм особено разточителен,не защото не мога да си позволя,а просто защото съм пинтия в някои отношения.Лекичко,няма да се съглася със тезата че втулките виждате ли,биле лагери !!!Голяма простотияЛагерите са си лагери и ако наистина са сложени толкова,колкото са описани,всяка макара ще върви като самолет.
Поздрави!