Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Трябва ми кремък
Модератор: dantho.mihov
Re: Трябва ми кремък
Гледам, че си от Ямбол, което ще рече, че не си далече от Жребеца! Направи ми впечатление, че никой не ти препоръча да отидеш да си вземеш колкото искаш. Става въпрос за района на острова, където беше НС 4. За съжаление сега сигурно е под вода, но предполагам, че същия състав на скалите го има и на брега (не съм сигурен - нека потвърдят местните). Представлява полупрозрана структура с различна разцветка, а често и много пъстри, дори и крещящи цветове. Като удариш два кремъка един в друг, се получава искра(блед огън понякога) и мирише доста специфично. Могат да се намерят в строителни материали като пълнеж за бетон, а ги има и като облицовки. Ако намериш на брега на река подобен камък, той има най-често овална форма и много добре се вижда структурата и пластовете. 

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- valeri
- разбира нещата
Диканята е едновремешено замеделско съоръжение ( ако може така да се каже) , за вършеене на жито. Представлява нещо като сноуборд, само че много по-широко и по дълго. Отдоло по дължина цялото е набито с парчета от кремъци, като това на картинката, само че овални и с много остри ръбове. Ожънатото ( на ръка, със сърпове и паламарки) жито се е разстилало на специален харман със забит по средата дебел кол. На диканята са се качвали двама-трима човека и вързана с въже за кола, се е теглила от коне или волове в кръг до като овършее житото
Та, на това "нещо", отдоло има кремъци ( няколкостотин бройки), точно каквито ти трябват
[/quote]
Това е отговор
Обиграното си е обиграно евала Чичо Илия .Аз да добавя едно време и с кремък са палили огън Носи се в специялна турбичка(пунгя)вътре има още прахан( голяма дървесна гъба- специялно обработена)и едно извито ковано желязо( най-добре става от пила)

Това е отговор
Обиграното си е обиграно евала Чичо Илия .Аз да добавя едно време и с кремък са палили огън Носи се в специялна турбичка(пунгя)вътре има още прахан( голяма дървесна гъба- специялно обработена)и едно извито ковано желязо( най-добре става от пила)
Извитото ковано желязо се нарича със звучното име "чакмак".
Използвал се е и при механизъм, които е лежал в основата на кремъчните пушки.
Специална щипка държи парче кремък, поставена на пружина. Като натиснеш спусъка, той освобождава пружината и кремъка се удря в чакмака и искрите от него възпламеняват насипан в специално легенче барут и т.н.
Оттук идва и израза : "Не му хваща чакмака."
А си мисля, че кремък от диканя няма да свърши работа.
Момчето иска с размери 10-15 см. А по диканите са с размери 4-5 см дължина на 2-3 см широчина.
Интересно ми е все пак за какво ти е приятелю този кремък? Ще правиш връх на копие ли,или ....????
Извини ме за любопитството.
наслука

Използвал се е и при механизъм, които е лежал в основата на кремъчните пушки.
Специална щипка държи парче кремък, поставена на пружина. Като натиснеш спусъка, той освобождава пружината и кремъка се удря в чакмака и искрите от него възпламеняват насипан в специално легенче барут и т.н.
Оттук идва и израза : "Не му хваща чакмака."

А си мисля, че кремък от диканя няма да свърши работа.
Момчето иска с размери 10-15 см. А по диканите са с размери 4-5 см дължина на 2-3 см широчина.
Интересно ми е все пак за какво ти е приятелю този кремък? Ще правиш връх на копие ли,или ....????
Извини ме за любопитството.
наслука
Не съм виновен! Толкова ми е акъла!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Трябва му за запалка.Тук без майтап.
Кремък,чакмак и каф.
Кремък,чакмак и каф.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- майсторчето страхил
- сериозен играч
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/i2PN8-fyOac&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/i2PN8-fyOac&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- майсторчето страхил
- сериозен играч
- КИРО
- Обратна връзка:
Нещо подобно.
Нашия каф е друг,прави се от една голяма гъба,дето е по дърветата.
А, на Марко е нашия.На конци се отделя.
Голям шик беше навремето из дискотеките.
Нашия каф е друг,прави се от една голяма гъба,дето е по дърветата.
А, на Марко е нашия.На конци се отделя.
Голям шик беше навремето из дискотеките.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
- КИРО
- Обратна връзка:
Точно,сварява се доста,после се суши.
-
- учете се от него
Баща ми има такава "пунгия" с дюзени и прахан, праханта се вади от тия големите паразитни дървесни гъби (имам една на терасата, утре ще я щтракна), и само за вътрешнофорумна информация- праханта за да не гасне, след като се запали от искрата- преди това трябва да е варена на бавен огън, два часа във кравешка урина и после добре изсушена на слънцеMarco Polo написа:Нещо такова ли?
Само ме карате да ровичкам из спомените...
Затрил съм кесийката да се таковам в тъпата глава...

-
- кандидат преподавател
Добре де тези запалки от по 50 стотинки не вършат ли същата работа.

- КИРО
- Обратна връзка:
Там кефа е друг.Като тръгнеш от Варна за Кичево,някъде по средата хваща искрата,и се кефиш че можеш да запалиш цигарата.Краси_поборника написа:Добре де тези запалки от по 50 стотинки не вършат ли същата работа.![]()
![]()
Има няма 6км пеша.
- КИРО
- Обратна връзка:
Ама и да искаш,две кутии цигари на ден с тая джаджа,не можеш да изпушиш.
-
- учете се от него
Преди мнооо.... години, беше нещо като задължителен атрибут, заедно със малко спиртниче, кутийка с таблетки "сух спирт" и лико от липова кора, в раницата на всеки уважаващ себе си, планинар
А е имало случаи, когато този "набор" е спасявал и човешки живот, зимата в планината

- valeri
- разбира нещата
Марко твоя чакмак е женски- защото може да се чука и от двете страни има и мъжки дето се чука от едната страна .Marco Polo написа:Нещо такова ли?
Само ме карате да ровичкам из спомените...
Затрил съм кесийката да се таковам в тъпата глава...
Бог да го прости мой приятел Афуза-Алекси лека му пръст