Дължина на повод за директен телескоп

Модератор: sapuna

Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Re: Дължина на повод за директен телескоп

Мнение от rumci »

RAAZIEL написа:Аз поводи не ползвам.Ловя с цяла линия номер 12 или 14 според случая,и ако скъсам кука се вързва за 2 мин.Така се получава много здрава линия и си застрахован при удар на нещо по голямо.Освен това шанса да оплетеш се намалява до минимум.Това е от мен.
Къде е гаранцията, че ще скъсаш само куката, а не примерно цялата линия :smt017 и съответно,колко време ще изгубиш след това за направата на нова?
Аватар
nedved3
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nedved3 »

Май че тази тема не можа да се развие по подобаващ начин тук не се пита дали ползваш повод или не а конкретно за дължината.За това дали ловиш с повид или си без повод е лично мнение.Въпреки че и аз съм изцяло зад думите на Бутника които са много правилно и при късане на кука(примерно) и не е проблема за вързването на нова а проблема е в това че цялата линия се променя(копирам думите на Бутника),тук ставаше въпрос точно за това с какъв повод(дължина) ловим и за какво използваме тази дължина.Както писах в началото аз използвам поводи 20 максимум 25 сантиметра,независимо от случеите,а взазвисимост от това дали риболова е по деликатен не удължавам повода а просто монтирам по тънак.
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Ако искате да извадите по-едра риба на директен, купете си 3-4-5 еднакви плувки, направете си няколко готови еднакви совалки сьс или без утежнеие по ваш избор.

Ако ви скъса кука, смяната на новата линия отнема 30 секунди, а дълбочината може да си помните спрямо снадка/надпис по директния.
Catch & Release Club
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Ако искаме да ловим по-едра риба, ще ползваме мач или щека.Аз с директния ловя предимно баби,каракуди и разни такива плевелки,не го ползвам за амури.Твърдо за поводите съм.Причините са изброени вече.При късане на цялата линия,се почва на ново монтиране,фиксиране на дълбочина и т.н.Друго си е да изкараш класиора със същия по-дължина повод и да си го цъкнеш на вирбела. :wink:
TICA FAN
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Така е за баби и дребосъци.
И аз ловях каракуди, когато ми клъвна амура ;)
А и струмските скобари над кило натежават в бързеите и линията се къса и ние тьрсим решение.

Удоволствието от риба 1,5 кг на директен е по-голямо от 2,5 кг подобна на мач с аванс.
Catch & Release Club
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

:smt117
Последно промяна от butnik на Пет Апр 10, 2009 5:08 am, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Не обяснявам на "вас", а на тебе само, че е възможно да има мнения, различно от твоето. Имаш ли необходимото IQ, за да си толерантен кьм другите гледни точки ?

Твоите "алайчета" под кило нямат нищо общо със струмските "тупалки", които ловим лятото по бързеите.

Нека младите колеги да си ловят с директните, както преценят - остави избора на тях. Момчето от Варна и той лови без повод, има и много други като нас.

Оставам с чувството, че ти си открил риболова, май съм те гледал по Discovery channel или Explorer ? Пиши книги, снимай DVD-та, издавай списания, направи си платен сайт с риболовни уроци, ще изкараш яко мангизи.
Catch & Release Club
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Аз лично по Марица съм ловял и виждал да ловят ,както и Бутника - алаи с много фин повод / 0.07 - 0.08 / и до сега не съм ставал свидетел на късания.Вероятно в Марица нямаме такива тупалки,като на Струма. :D Ако знаеш,как да боравиш с рибата , не трябва да те притеснява повода.Инак по Марица ,която е пълна с дънери и закачки е немислимо да ловиш без повод. :roll: До преди време и аз мислех,че няма нужда от повод,докато Ицо не ми отвори очите за някои неща.Както и да е ,всеки сам може да си прецени.За мен лично е много по-удобно и практично да се ползва повод,при всякакъв риболов на леко.
TICA FAN
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Така е, SONY, когато лових карабалъци и караятаци около Любимец и Харманли, и аз слагах поводи. Ряката беше влачила яко корени.

Но когато имаш чисто дъно и вероятност от риби на 1 кг, диаметър под 0.12 - независимо на линия или повод - намалява шанса да се извадят трофейни риби (1-2 кг) за стандартите на директните телескопи без ластик.
Catch & Release Club
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

:smt006
Последно промяна от butnik на Пет Апр 10, 2009 5:09 am, променено общо 1 път.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

На директните 7 и 8 метра, ползвам поводи само зимно време или ако се ловят "цаци" и трябва да слагам 0.9/0.8. :idea: При риболова зимно време или при много тегави риби, ползвам и флуорокарбонови поводи- в момента 0.112 на Колмик. Ползвам поводи и при дъно със закачки, като понякога повода е със същото сечение, като основното. Никога и при никакви обстоятелства, не свързвам повода с вирбел и ползвам само един единствен възел, т.н. "воден възел"; никакви "клуп в клуп" и т.п. :idea: От 10 години насам, за основно влакно ползвам " Лазер-Шогун" 0.10/0.12/0.14/0.16/0.18/0.20- ролките по 150 метра и ако ще се лови нещо различно от "обичайните заподозрени" и няма закачки, ловя с цели линии, обикновено 0.10/0.12 или 0.14 8) Поводите (ако слагам такива) ми са дълги 40-60 см и имат малък дропер на 15-30см от куката- номер 8/9/10 8)
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

:shock:
Последно промяна от butnik на Пет Апр 10, 2009 5:09 am, променено общо 1 път.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Понякога, може да е и 70-80 см, пак и задължително с такъв дропер; по-дългите поводи обикновено са ми флуорокарбонови, особено ако се лови "на дъното" :idea:

п.п. ако ще е от дропера до куката, да се счита за "повод с променлива дължина" - от 5 до 75 см; има една малка разлика- ако повода (от дропера до куката) е 20 см, то от там нататък (нагоре и пред очите на рибите) има още 50-60 или поне 30 см флуорокарбон или по-тънко влакно; без вирбели клупове и щуротии :idea:
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Апр 09, 2009 8:11 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

:idea:
Последно промяна от butnik на Пет Апр 10, 2009 5:10 am, променено общо 1 път.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

butnik написа:.......,какво като е невидим.Punto!
Ами нищо, освен дето кълвът по усърдно :D 8)
Изображение
Заключено

Обратно към “Монтажи за риболов”