Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум




препариране
Модератор: sapuna
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
- Мнения: 1327
- Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:11 am
- Местоположение: Пловдив
Re: препариране
Колеги,да ви се оплача.Преди няколко дни хванах щука около 2 кг.Та реших за проба да се опитам да препарирам главата,за да разбера дали мога да разчитам на себе си за препариране евентуално на трофей.
След като отрязах главата,още докато чистех задната и част,без дори да съм докосвал вътрешната страна на бузите,очите и хлътнаха навътре и стана отвратителна.Сигурно аз не правя нещо както трябва,но не мога да разбера какво.Който може да помага!!!
Благодаря предварително.

Благодаря предварително.

Re: препариране
Очите винаги стават така,защо държиш толкова на тях.
Вариант е да си набавиш такива от някой професионален препаратор.Те си ги поръчат и им ги отливат.
С формалин ли е прави.
Вариант е да си набавиш такива от някой професионален препаратор.Те си ги поръчат и им ги отливат.
С формалин ли е прави.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
- Stanimir17
- сериозен играч
- Мнения: 1249
- Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 6:00 pm
- Местоположение: Варна
Re: препариране
хахахаххахахахаха.Franko написа:Това е тъпо.При първото затопляне и ще те лъхне мирис на мърша.
Ако ги вадиш само зимата и пролетта отново ги прибираш във фризера,това е друго.
Има една латинска поговорка, която в превод гласи: "Само глупакът съди, без да знае фактите."
Понеже раздаваш определения и съдиш. Ти предлагам да те видим какъв си мъж. Които от форума са съгласни идват като свиделтели. Препарирам пред толкова хора една глава и я оставяме в някоя каса /било то в банка или не/ за съхранение, като заедно с главата всеки от нас двамата оставя по 1000 лева. След време /колкото ти кажеш/ отиваме и отваряме. Ако мирише - прибираш парите а аз плащам за съхранението. Но ако не мирише аз прибирам, а ти плащаш.
In vino veritas!


Re: препариране
Разчистих темата.
Ще помоля колегите да се придържат към заглавието!
Ще помоля колегите да се придържат към заглавието!
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- Stanimir17
- сериозен играч
- Мнения: 1249
- Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 6:00 pm
- Местоположение: Варна
Re: препариране
изчистил си в бързината мое мнение, което е по тематаКърцата написа:Разчистих темата.
Ще помоля колегите да се придържат към заглавието!

In vino veritas!


Re: препариране
Ето една щука (2-ка) и от мен, която хванах миналата година в началото на октомври. Зъбите и бяха прекрасни и реших да си запазя главата й като я препарирам. Интересното е , че човката й е доста по-издължена и това не позволяваше да й се разтегнат хрилните капаци добре. Поради тази причина сметнах , че по-добре ще стой не на дървена дъска закачена на стената, а във хоризонтално положение в някоя витрина или плот. За целта устата й разпънах с по-дебела клечка за да се избомби малко подезичната част. Осолена стоя около 2 месеца. Осолих я със ситна готварска сол. След като изсъхна както трябва, премахнах солта със суха четка и я оставих още да си седи да се суши докато стане топло за да я лакирам. Преди 2 седмици я лакирах с безцветен лазурен лак за дърво. Минах я 2 пъти и мисля, че стана много добре. Лъскава е и цветовете й си се запазиха (щуката я хванах от затворен каменист водоем и беше със сребристо-черна на цвят глава и леки отенъци на жълто). Ето малко снимки на тъмно,светло и от различни позиции. Получи се много лъскава и гладка на допир:


- Д.Граховски
- кандидат преподавател
- Мнения: 2900
- Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 8:14 pm
- Местоположение: Дупница/София :)
Re: препариране
като е станало въпрос за препариране я кажете как да препарирам цяла риба,със сол не става сбръчква се,а много искам цял екземпляр
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Re: препариране
Ето в тази тема колегите са коментирали по твоя въпрос колега , но никои не споменава за постигнати резултати 


- Д.Граховски
- кандидат преподавател
- Мнения: 2900
- Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 8:14 pm
- Местоположение: Дупница/София :)
Re: препариране
Аз тва съм го изче ама от руски понятие си нямам книгата също ще я взема ама исках и някои ако знае нещо по въпроса да сподели 

Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Re: препариране
Преди два дни ми донесоха морска лястовица препарирана. Рибата си беше моя човека само я обработи. По негови приказки се отделя кожата внимателно на лястовицата била доста нежна, изчиства се глават, осолява се. После се измива от солта пълни се с памук зашива се и съхне. на мен ми я донесоха влажна сега съхне. Като изсъхне ще я лакирам и ще направя снимки които ще покажа.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
- Мнения: 2900
- Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 8:14 pm
- Местоположение: Дупница/София :)
Re: препариране
Аз го направих същото с една щука и стана толко спаружена че се знаеше риба ли е пръчка ли е.Може и да съм сбъркал някъде незнам пак ще направя опит.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Re: препариране
Сложих една глава от сом в една кофа и залях от всякъде с едра сол. Чуда се дали да сипа и вода или да стои така и не знам колко време да стой един писал 24 часа друг с месеци ...
И след това с оцета само да се залее или трябва и там да стои накисната ? 


Re: препариране
Техники и похвати колкото искаш колега за препариране. Струва ми се , че ако сложиш вода в кофата ще почне да се разнася неприятна миризма и може да лешаса главата така
Аз лично само трапезна сол (ситна) ползвам, като гледам да не пресолявам много много.


Re: препариране
Няма как да не я пресоля. Главата е колкото кофата и съм я напълнил с сол и отвсякъде има. Да постой така някой друг ден и ще я извадя. А с оцета след това трябва да е накисната или само да се намаже колега ? 
