Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Разликата между дивия и обикновения шаран
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Разликата между дивия и обикновения шаран
Колега ти просто не искаш да ме разбереш какво ти казвам.
-
- и господ не е толокова добър
Аз те разбрах от първия пост.Просто,исторята показва, че шарана е внесен в европа.Отделно,че той има много видове и модели.Скоро попаднах на една руска статия(сега немога да я открия)Там прочетох за няколко модела шаран, които тука даже не сме ги чували.gmurkacha написа:Колега ти просто не искаш да ме разбереш какво ти казвам.
Иначе ми е ясно каво искаш да кажеш.Обаче на нишите водоеми,(едно време)имаше люспести шарани,които бяха тъмно оранжеви.Такива не съм виждал от 20+години.Те също бяха диви,до колкото може да се каже така.Иначе погледнато,всеки един шаран,който се е излюпил в дива обстановка,може да се нарече-"дивак"

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Точно тва беха дивитеsnegk написа:(едно време)имаше люспести шарани,които бяха тъмно оранжеви.
а те кога подивяха 

Подивяха когато Държавата стана БАЩИНИЯ .А бяха вкусни кръгли лоени топки. 

- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Всеки знае за какво става вьпрос ,и вьпреки това се прави на луд.
Селото ми е на устието на река Искьр,с.Крушовене.
Сьс сигурност мога да кажа че шаран от там които е 4-5 килограма,е много по луд, от шаран сьс сьщите размери от които и да е затворен гьол в Бг.Да не говорим за шарани от ТЕЦ или от Кастел , кьдето може да ти вземат макс 50 м. аванс,не защото нямат сила а защото гьола свьршва.
Имал сьм удоволствието да хвана 8кг. шаран на р.Искьр, еми да ви кажа това ми е наи големият кеф от както ходя за риба.Сравнение правя с почти 2 пьти по големи от ТЕЦ.
И все пак диваци има,под дивак имам предвид речен шаран които никога не е закачан на кука.
Пожелавам на всеки подобна слука.

А за амурите от реката няма смисьл да приказвам ,които го е усетил си знае
Един амур от Дунав ,и забравяте за всяка друга риба и водоем
Селото ми е на устието на река Искьр,с.Крушовене.
Сьс сигурност мога да кажа че шаран от там които е 4-5 килограма,е много по луд, от шаран сьс сьщите размери от които и да е затворен гьол в Бг.Да не говорим за шарани от ТЕЦ или от Кастел , кьдето може да ти вземат макс 50 м. аванс,не защото нямат сила а защото гьола свьршва.
Имал сьм удоволствието да хвана 8кг. шаран на р.Искьр, еми да ви кажа това ми е наи големият кеф от както ходя за риба.Сравнение правя с почти 2 пьти по големи от ТЕЦ.
И все пак диваци има,под дивак имам предвид речен шаран които никога не е закачан на кука.

Пожелавам на всеки подобна слука.

А за амурите от реката няма смисьл да приказвам ,които го е усетил си знае

Един амур от Дунав ,и забравяте за всяка друга риба и водоем

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
-
- вече хвърля и на тежко
N 18 - Див шаран
С голяма сигурност може да се каже, че едни от най-уязвимите и застрашени от човека животински групи е тази на рибите. Големият антропогенен натиск, намаляването и изчезването на местообитанията, бракониерството, замърсяването, корекциите на речни течения, неустойчивото ползване на водите, са причини много от рибите да намаляват, а някои от тях и да изчезват.
Така например широко разпространеният в миналото див шаран, вече е изчезнал в много части на страната. Този древен вид, реликт от старото Сарматско море, миело с водите си бреговете на почти цяла южна и югоизточна Европа, сега е на прага на съществуването си. Освен всички изброени причини, зарибяването с културни форми и раси на вида, „за укрепване на популациите и увеличаване на рибните запаси” е довели до хибридизиране, а на практика и до изчезване на дивата форма на шарана.
Ситуацията с дивия шаран ясно показва до какво може да доведе загубата на генетична идентичност на видовете – създаване на нови раси и форми, нямащи нищо общо с естествения див вид, и в крайна сметка до изчезването му.
източник:
http://biodiversity.bg/fun_details.php?menu_id=5
Ето още нещо интересно:
Мониторинг на риби
В България са описани общо 217 вида риби. Консервационният статус на видовете, избрани за мониторинг е различен, те са включени в редица международни и национални документи като: Закон за биологичното разнообразие, Червена книга на България, Червения списък на застрашените видове на IUCN. Конвенция за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания, Приложения II и III, Директива 92/43/EEC на ЕС за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, Приложения II, IV и V.
ВИДОВЕ И МЕСТА ЗА МОНИТОРИНГ
Избрани за мониторинг са 51 вида риби (Таблица 1). 16 от тях са посочени като приоритетни видове, т.е. такива чийто мониторинг трябва да започне възможно най-скоро (отбелязани са със знак ! в таблица 1). Останалите 35 вида са включени в т. нар. “широк списък”, за който мониторингът може да започне на по-късен етап. В таблицата са посочени и местата, в които да се провежда мониторинга.
Таблица 1
ТАКСОНИ
МЕСТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МОНИТОРИНГ
! Huso huso Моруна р. Дунав; Черно море
! Acipenser gueldenstaedti Руска есетра р. Дунав; Черно море
! Acipenser ruthenus Чига р. Дунав
! Acipenser stellatus Пъструга р. Дунав
! Acipenser nudiventris Шип р. Дунав
! Acipenser sturio Немска есетра р. Дунав
! Cyprinus carpio (дива форма) Див шаран Дуранкулашко ез.
! Barbatula bureschi Струмски гулеш р. Струма; р. Места
! Salmo trutta Балканска пъсрърва НП “Рила”; НП ‘Пирин”; НП “Централен Балкан”
! Leuciscus borysthenicus Малък речен кефал ЗМ “Рупите”; р. Силистар; р. Велека; Отманлийска р.
! Chalcalburnus chalcoides Брияна р. Дунав; яз. Мандра; Бургаско ез.; р. Велека
! Gobio kessleri Балканска кротушка р. Вит; р. Осъм; р. Янтра; р. Лом
! Gobio uranoscopus Малка кротушка р. Вит; р. Осъм; р. Янтра; р. Лом
! Rutilus frisii Лупавец р. Велека; р. Резовска
! Misgurnus fossilis Виюн ез. Сребърна
! Umbra krameri Умбра ез. Сребърна
Alosa immaculata Карагьоз р. Дунав; Черно море
Clupeonella cultriventris Езерна цаца Шабленско ез; Дуранкулашко ез.
Abramis brama Платика р. Дунав
Barbus barbus Бяла мряна р. Дунав
Chondrostoma vardarense Вардарски скобар р. Марица; р. Струма
Leuciscus cephalus Речен кефал р. Струма; р. Камчия; р. Искър; р. Осъм; р. Янтра
Cobitis strumicae Струмски щипок р. Струма; р. Марица
Sabanejewia balcanica Балкански щипок р. Марица; р. Камчия; р. Янтра; р. Осъм
източник:
http://nfp-bg.eionet.eu.int/eea/bg/publ ... todika.doc
С голяма сигурност може да се каже, че едни от най-уязвимите и застрашени от човека животински групи е тази на рибите. Големият антропогенен натиск, намаляването и изчезването на местообитанията, бракониерството, замърсяването, корекциите на речни течения, неустойчивото ползване на водите, са причини много от рибите да намаляват, а някои от тях и да изчезват.
Така например широко разпространеният в миналото див шаран, вече е изчезнал в много части на страната. Този древен вид, реликт от старото Сарматско море, миело с водите си бреговете на почти цяла южна и югоизточна Европа, сега е на прага на съществуването си. Освен всички изброени причини, зарибяването с културни форми и раси на вида, „за укрепване на популациите и увеличаване на рибните запаси” е довели до хибридизиране, а на практика и до изчезване на дивата форма на шарана.
Ситуацията с дивия шаран ясно показва до какво може да доведе загубата на генетична идентичност на видовете – създаване на нови раси и форми, нямащи нищо общо с естествения див вид, и в крайна сметка до изчезването му.
източник:
http://biodiversity.bg/fun_details.php?menu_id=5
Ето още нещо интересно:
Мониторинг на риби
В България са описани общо 217 вида риби. Консервационният статус на видовете, избрани за мониторинг е различен, те са включени в редица международни и национални документи като: Закон за биологичното разнообразие, Червена книга на България, Червения списък на застрашените видове на IUCN. Конвенция за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания, Приложения II и III, Директива 92/43/EEC на ЕС за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, Приложения II, IV и V.
ВИДОВЕ И МЕСТА ЗА МОНИТОРИНГ
Избрани за мониторинг са 51 вида риби (Таблица 1). 16 от тях са посочени като приоритетни видове, т.е. такива чийто мониторинг трябва да започне възможно най-скоро (отбелязани са със знак ! в таблица 1). Останалите 35 вида са включени в т. нар. “широк списък”, за който мониторингът може да започне на по-късен етап. В таблицата са посочени и местата, в които да се провежда мониторинга.
Таблица 1
ТАКСОНИ
МЕСТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МОНИТОРИНГ
! Huso huso Моруна р. Дунав; Черно море
! Acipenser gueldenstaedti Руска есетра р. Дунав; Черно море
! Acipenser ruthenus Чига р. Дунав
! Acipenser stellatus Пъструга р. Дунав
! Acipenser nudiventris Шип р. Дунав
! Acipenser sturio Немска есетра р. Дунав
! Barbatula bureschi Струмски гулеш р. Струма; р. Места
! Salmo trutta Балканска пъсрърва НП “Рила”; НП ‘Пирин”; НП “Централен Балкан”
! Leuciscus borysthenicus Малък речен кефал ЗМ “Рупите”; р. Силистар; р. Велека; Отманлийска р.
! Chalcalburnus chalcoides Брияна р. Дунав; яз. Мандра; Бургаско ез.; р. Велека
! Gobio kessleri Балканска кротушка р. Вит; р. Осъм; р. Янтра; р. Лом
! Gobio uranoscopus Малка кротушка р. Вит; р. Осъм; р. Янтра; р. Лом
! Rutilus frisii Лупавец р. Велека; р. Резовска
! Misgurnus fossilis Виюн ез. Сребърна
! Umbra krameri Умбра ез. Сребърна
Alosa immaculata Карагьоз р. Дунав; Черно море
Clupeonella cultriventris Езерна цаца Шабленско ез; Дуранкулашко ез.
Abramis brama Платика р. Дунав
Barbus barbus Бяла мряна р. Дунав
Chondrostoma vardarense Вардарски скобар р. Марица; р. Струма
Leuciscus cephalus Речен кефал р. Струма; р. Камчия; р. Искър; р. Осъм; р. Янтра
Cobitis strumicae Струмски щипок р. Струма; р. Марица
Sabanejewia balcanica Балкански щипок р. Марица; р. Камчия; р. Янтра; р. Осъм
източник:
http://nfp-bg.eionet.eu.int/eea/bg/publ ... todika.doc
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
-
- и господ не е толокова добър
Ей такива бяха.

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
преди 2000г с сигурност е имало и в българия див шаран.и не мисля че средата определя дали е див или не.а за това че е издължен по реките си има много просто обяснение.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
-
- разбира нещата
Ето и моята теория:
Като изключим шарана като разновидност или кръстоски,както му казваме,всеки шаран,независимо от водоема си е див.Защо?
Този които е по платените или често посещавани водоеми си намира храна от нас рибарите или от собствениците на водоемите.Там храната е лесно достъпна за него и той си трупа калории и килограми,от там става по-кръгъл и по-затлъзтял,бавно подвижен и по-питомен(в смисъл-не дърпа толкова)
По време на наводнението преди 6,или повече години по Марица се напълни с шаран от рибарници и какви ли не водоеми,с тонове,хората си ги ловяха едва ли не на гола кука с чували,но...Но минаха няколко години и от тези закръглени и охранени рибки останаха по реката-неизловени.Елате да видите какво се казва див шаран,като клъвне на стръвта и го засечеш,дали се вади като парцал или се дърпа като за последно!
Тялото му се издължава(заради течението и по-активното търсене на храна,което води до по-мусколесто тяло),цвета на люспите придобива цвета на водата,а хранителните навици и предпазливостта му са необичайни.
Преди време гледах по National Geographic,питомни прасета,след като по някакъв начин се доберат до свободата,стават напълно диви-расте им четина,навиците се променят,така че съдя И по това как шарана от питомен,става див.
И още един пример-преди 10 год.си бях уловил две малки шаранчета диваци от Марица,пуснах ги в аквариума си(350л),това бе есента.А до пролетта,бяха свикнали да ги галя по коремчетата-за вас лъжа,за мен истина!
P.S.-Между друготобез да подтиквам,но чакам компетентното мнение на бат' Любо-Кроки,защото съм сигурен че има наблюдение над маришкия шаран,и не само
Като изключим шарана като разновидност или кръстоски,както му казваме,всеки шаран,независимо от водоема си е див.Защо?
Този които е по платените или често посещавани водоеми си намира храна от нас рибарите или от собствениците на водоемите.Там храната е лесно достъпна за него и той си трупа калории и килограми,от там става по-кръгъл и по-затлъзтял,бавно подвижен и по-питомен(в смисъл-не дърпа толкова)
По време на наводнението преди 6,или повече години по Марица се напълни с шаран от рибарници и какви ли не водоеми,с тонове,хората си ги ловяха едва ли не на гола кука с чували,но...Но минаха няколко години и от тези закръглени и охранени рибки останаха по реката-неизловени.Елате да видите какво се казва див шаран,като клъвне на стръвта и го засечеш,дали се вади като парцал или се дърпа като за последно!
Тялото му се издължава(заради течението и по-активното търсене на храна,което води до по-мусколесто тяло),цвета на люспите придобива цвета на водата,а хранителните навици и предпазливостта му са необичайни.
Преди време гледах по National Geographic,питомни прасета,след като по някакъв начин се доберат до свободата,стават напълно диви-расте им четина,навиците се променят,така че съдя И по това как шарана от питомен,става див.
И още един пример-преди 10 год.си бях уловил две малки шаранчета диваци от Марица,пуснах ги в аквариума си(350л),това бе есента.А до пролетта,бяха свикнали да ги галя по коремчетата-за вас лъжа,за мен истина!
P.S.-Между друготобез да подтиквам,но чакам компетентното мнение на бат' Любо-Кроки,защото съм сигурен че има наблюдение над маришкия шаран,и не само

"Пише жени - влизаш то тоалетна"
- carpsliven2
- сериозен играч
Несъм съгласен с някой тези.. понеже шарана е най-хитрата риба .. то е като нас при хората .. все едно е да кажете че дивите хора от пантивека са изчезнали. Поради култивирането на някои видове и смесването с дивия шаран са се получили много видове. Но въпреки всичко те си остават шарани и в крайна сметка си връщат природата. Виждал съм култивирани шарани да подивяват от неволя и в трудни условия. Но въпреки всичко те са навсякъде. Тва е последната риба която ще изчезне. Създадена е да яде всичко.. може да неяде и със месеци и преживява и най трудните условия. Тва е риба номер 1 за мен.

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Не съм хващал такъв шаран от повече от 10 години. Издължена форма, изглежда като кариран /черни ивици по ръба на люспите/, ярко червена долна половина на опашния плавник. Повечето кости предполагат за по голяма ефикасност на мускулите.... Силистренците в форума вероятно помнят шараните в ламбриновския язовир преди първия му концесионер....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Ето ви див шаран от Дуранкулакribaro написа:

-
- вече хвърля и на тежко
Ето ви див шаран от ДуранкулакМитев написа:ribaro написа:

Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
аз пък нещо не мога да влезна в час,ама явно гънките са ми по малко.къв див шаран,кви пет лева.я ми обяснете по какви белези определяте един шаран да ли е див или не. 

КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ