Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Няколко линии за директен
Модератор: sapuna
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Няколко линии за директен
Изплолзвай леки плувки 0.5-,0.75-1-1.25-1.5 за дребните риби без ластик с влакно основно 0.12.За шарани също може да използваш такива плувки,но те са малко по подсилени за шарани са,кордата минава през тялото на плувката или са с телче увито в основата на антената.Друг съвет,ако нямаш подходяща плувка в момент когато ще ловиш шарани сложи още едно шлаухче на самата антена ,като го приближиш до основата на антената,така при удар на едра риба няма да ти се измъкне телчето или да ти стане друга поразия.Един англичанин-химик по професия,а иначе само 5 пъти световен шампион си ги подсилва,като малко под телчето прави бандаж с тънко влакно ,което после залива с подходящо лепило.ШарАнЧО написа:Като за риболов на каракуди,бабушки и др. с бели червеи и торни добре ли са тези линии.Първа-0.75гр. втора-1.0гр трета-1.5гр. четвърта-2гр. и 2.5гр.Куки на всички линии номер 16 мисля, че е добре за риболов с бели червей и торни.Влакна-основни 0.12 и за поводи 0.10
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- научил се да хвърля
Не.Не мисля изобщо да ловя шарани и изобщо едри риби с директния.Мисля само каракуди,бабушки и др. дребни риби до мах. 500-600гр.А плувка 1.5гр. добре ли се преставя ако излезе лек вятър?
-
- фен клуб-скобар
ДА, пък ти ще половиш малко и ще ти стане ясно кога какво.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

-
- научил се да хвърля
Ами разбрах за влакната.Ще направя всички линии с основни 0.12 и поводи 0.10 (понеже мисля, че са достатъчни за риби до 700-800кг макс) куки номер 16, но незнам само плувките по какво различни да ги купя за различно време(вятър,тихо време) защото някой ми казват следното:Плувките за вятър и тихо време са различни по форма.За вятър по тумбести, а за тихо време прави и дълги.А други: за вятър по-тежки а за тихо време по-леки.
-
- фен клуб-скобар
Ми например: за язовир се ползват по издължени плувки, защото индикират добре кълването, но пък при вятър или леко течение се слагат по тубмести плувки. Аз лично и при сравнително спокойно време използвам тези тумбести( така де, не кръгли като топка, а като капка или топка за ръгби нещо подобно) при вятър, вълни, голяма дълбочина се ползват по големи като грамаж към 2-2.5 гр. например.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
При вятър и голяма вълна си събери директния и си хвърли фидер или пружинка,само с ваглер може да ловиш що-годе при такова време.И защо,ами линията тие под водата и по-малко се влияе от вятъра и вълните.Но първия вариант е най-удачен.Рибата при такова време е на дъното и се крие в ямките по него,ако ги напипаш ще им спукаш....
-
- научил се да хвърля
Е да с директния ловя на вятър но слаб по-силен като излезе прибирам си директния вада си мача.Значи последно остава да купя както каза vlado-fidera и аз така мисля.Тумбести е най-добре щото стават и за вятър и за тихо време.Ще купя 5 плувки тумбести, 0.75гр., 1гр., 1.25гр., 1.5гр., и за малко по-силен вятър 2.0гр.Влакна 0.12 основни и за поводи 0.10 мисля, че е добър вариант.Куки номер 16.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

Ето някои от универсалните форми,придържай се към тях.
-
- научил се да хвърля
Това ли са така наречените тумбести за вятър ?butnik написа: Ето някои от универсалните форми,придържай се към тях.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Шаранчо,много на готово искаш всичко.Почети из риболов на леко,ще ти станат ясни още много неща,а после въпросите ще са по-конкретни.Отвори сайта на Колмик,чакай аре аз ще ти го постна
http://www.colmic-bg.com/?page=floatsза всяка плувка има обяснение.
http://www.colmic-bg.com/?page=floatsза всяка плувка има обяснение.
-
- научил се да хвърля
Ок.Мерси за линка.
-
- научил се да хвърля
Стигнах до мисълта, че ми трябват 2 за вятър и 2 за тихо време.За тихо време:0.75гр и 1.0гр с леко издължени тела и за вятър:1.5гр и 2.0гр с тумбести тела.Ако греша поправете ме.И имали значение материала на кил-а.Дали е карбон или метал?Благодаря предварително.
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Карбоновия кил се препоръчва когато си правиш такъм на пропадане (съчмите са пръснати през някакво разтояние, не са събрани на едно място) . Металния кил пък се препоръчва при течения или вятър , с него плувката се държи по-добре във водата. Има разлика в металния , карбоновия и пвц кила , но аз си мисля че за в момента ти трябва 0,50 гр , 1,00гр 1,50гр и 2,00 гр от тези плувки ти трябват по 2 бр едните топчести с метален кил другите капка (примерно) с карбонов кил. И да знаеш че практиката повече учи, такаче сега ще правиш грешки ,но всичко с време.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- научил се да хвърля
Ами точно до този извод стигнах и аз.За тихо време 0.5гр с продълговата капкообразна форма и карбонов кил, 1.0гр също с по-дълга капкообразна форма и карбонов кил.За вятър и течение 1.5гр и 2.0гр. по-тумбести с метален кил.Значи 4 линии.
Благодаря за отговорите.А на тези плувки имали значение подреждането на съчмите.Аз съм решил както ме посъветва vlado-fidera.Над повода 1 дропер около 0.8гр и на растояние малко по-малко от това между дропера и куката основното утежнение.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Аууууу,иде ми да рева-последно една универсална линия и ......точка.Повод 20см,основно и повод клуп в клуп,над клупа дропер,на 20см на 15см на 10 см и основно утежнение.друг 15,10 и на 5 основно,само не питай кое къде,защото вече ще си помисля,че съм тъп и не мога да обяснявам.