Избор на прът и макара

Модератор: sapuna

Аватар
s0n3x
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Избор на прът и макара

Мнение от s0n3x »

Изкренни благодарности бат сапуне :prayer: . И аз се бях насочил към нея, ама хорското мнение ме обърка :roll:
П.С. Нали става въпрос за този модел http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=135, защото и другият е Jaxon Tele Carp само че струва 12 лв. Да не зема като го копувам да не направя някой фал :axe:
:arrow: Take pictures, not throphies.
Primus
новобранец
новобранец

Мнение от Primus »

Здрасти :)

Има няколко сходни теми, но като че ли тази е с най-подходящо заглавие за моя въпрос.

Смятам да купя за баща си въдица и макара. Направил съм избор, но бих желал да чуя мнението на някого, който е по-запознат от мен по темата.

Изборът ми (поне за сега) е:
1)макара
:arrow: Shimano Exage 2500 FA
2)въдица (кадето е и голямото ми колебание)...
:arrow: SPRO Precision Universal Carbon Spin 25;
:arrow: SPRO Precision Universal Carbon Spin 40;
:arrow: SPRO Pantera Carp.
Source: http://bonus.bg/bonuscat_272_m365_1.html

Основното ми колебание е при въдицата, защото немога да преценя дължината и най-вече така наречената по нашите ширини "Акция" :wink:
До колкото разбрах от обяснението на Sestrata в друга тема, това трябва да означава - теглото, при което въдицата се огъва на 90 градуса!?

Ще се използва предимно за риболов в езеро и река на костур, червеноперка, сулка, шаран, таранка и т.н. И по-рядко за морски риболов - кая, сафрид, кефал и т.н.

Моля споделете ако имате опит или ми дайте съвет. Моля също, да ме извините ако съм написал някоя глупост и да не ме иронизирате, защото наситина съм лаик :oops: и няма да го разбера :mrgreen:
Благодаря ви.

Свилен Димитров - Варна
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Primus написа:....Ще се използва предимно за риболов в езеро и река на костур, червеноперка, сулка, шаран, таранка и т.н. И по-рядко за морски риболов - кая, сафрид, кефал и т.н.
Е няма такава въдица Свилко!Не те иронизирам,но свий малко критерия,за да получиш наистина пълноценен съвет!
Макаричката примерно е читава,но не се връзва със шаранджийския прът и т.н.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Primus
новобранец
новобранец

Мнение от Primus »

Мдам. Прав си. Сега като се зачетох... в стремежа си да дам по-подробна информация направо съм се олял.
Изредил съм това, което съм виждал, че се лови. С шарановите явно съм се изхварлил, щото съм виждал 2-3 пъти само и то някакви дребни шаранчета. Въдиците с които се ловеше и на езерото и на морето винаги са били едни и същи и поради тая причина изброих рибата, за която се ходи. Най-често са костури, червеноперки и други намиращи се в "Мандрата" до Бургас или за някой друго попче покрай варнеснките буни.
На описанието на всички тия пръти, които съм дал на линковете пише, че били "универсални" и за това предположих, че биха сваршили работа на всякъде.
Макаричката примерно е читава,но не се връзва със шаранджийския прът и т.н.
С какъв прът се връзва? Или как да подбера макарата?
Абе май няма да се изненадваме ами направо ще се ходи на място :(
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

Имам тази макара (Shimano Exage 2500 FA) от около 2 години, мисля че е добра, но цената и е малко висока, така и не можах да и намеря сопа и я слагам ту на Шарански а акция 60-160, 3.60 метра или на 3 метрова с акция 30-60. Какво да правя ,нова макара ли да купувам или да въртя тази ? :shock:
Иван Златев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Иван Златев »

колеги моляви за съвет реших да си купя нова макара но съм заделил само 40 лева.Ще ползвам макарата за тежко и искам да е по стабилна и здрава възможно ли е за тази цена и ако да моля кажете марка и модел много ще съм ви благодарен наистина :)
Иван Златев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Иван Златев »

Изображение хвърлил съм поглед на тази,струва 30 лв някой може ли да ми каже струва ли си,а ако не си струва за тежко,също съм си харесал Evox Pride която струва 40 лв коя е по добра от двете за риболов на тежко :roll: Изображение
emil22
новобранец
новобранец

Мнение от emil22 »

Иван Златев написа: да ми каже марка и модел за 40 лв
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1743
Имах такива , много здрава , аванса й също е добър .
Иван Златев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Иван Златев »

а тази която си ми предложил става ли и за шаранчета :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Евоксът върти,но щом искаш здрава и евтина макара ще ти препоръчам ТОМАКС Stinger RD 650
Вегата също върши работа!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
emil22
новобранец
новобранец

Мнение от emil22 »

Иван Златев написа:а тази която си ми предложил става ли и за шаранчета :roll:
Цяла година с такива макари ловях ... максимума ми беше 10 кг , проблеми не съм имал .
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

sapuna написа:Три години карам с второто ти предложение - Jaxon tele carp 3,30 !Нямам изтърван шаран до сега с него!Използвам го за всякакъв риболов на леко!Излезе страшно сполучлива пръчка!Малко твърда,но определено на мен ми пасва!

Изображение
Здравей! И аз се оглеждам за шаранска пръчка, но мисля и зимата да я ползвам за щука. Мислиш ли че този телескоп на Jaxon ще свърши работа?

Дайте мнение за тази макара http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6396 ,модел GC 4059 HBH , харесва ми но не съм сигурен, малко е бърза... може би е малка? Други предложения в този ценови клас?
Колебая се и за този пърт http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1147 , изглежда здрав и подходяш, алтернатива на посочения по-горе Jaxon tele carp 3,30. Друго което искам да питам е 3,30 или 3,60?
Иван Златев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Иван Златев »

колеги здравейте дълго мислих каква макара да си взема и най-накрая се реших да взема TEBEN TEB400
Изображение
май съм направим добър избор 8 лагера алуминиева шпула няма никакви луфтове аванса е много добър единствената ми забелешка е че не сабира много корда 0.40/110 м иначе като цяло си е супер макарата
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Колега, относно макарата, тоя Джаксан е хубав за парите си , но за шаран наи-малко модел300 и нагоре за да не викаш после ,, Мани я тая макара имах такава и един шаран я счупи . По голямата макара не само хваща повече влакно , но има и по-здрав механизам.
simonb
новобранец
новобранец

Мнение от simonb »

Ето шаранска макара за тези които нямат, жалко че си дадох парите за Шимано.. :( За 130 лв. щях да си купя една торба с макари от тук.,да живеят китайците.. :lol:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 34552.html
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”