Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Въпрос за щуката ?
Модератор: sapuna
Re: Въпрос за щуката ?
преди 3 години по дунав щуката я имаше в изобилие! тогава за прав път хванах такава...малки щуклета имаше наистина много...аз съм от свищов та бях чул за некви пишлемета които напълнили живарник със малки такива...сиг стотина парчета...а сега рибарите се чудят защо е толкова рядко да удари щуката...та тогава сам имал удари на щуклета точно като мръкне...имаше и комари и нямаше как да разбера дали излизат и големи нощем..но едно мога да кажа щуката разчита повече на слух отколкото на зрение защото можеш да хванеш и сляпа.. 

- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
М-да, сигурно е така, защото миналата неделя и аз хванах щука с едно око, като интересното е ,че удари веднага след замятане на въдицата и падането на стръвта във водата,без забяванещуката разчита повече на слух отколкото на зрение защото можеш да хванеш и сляпа

Риболовец,а не рибар съм аз!!
- snejeco
- новобранец
- Обратна връзка:
Пробвал съм мноооого пъти да я заловя през ноща , ама нюню. Най-добри резултати съм имал рано сутрин м/у 5:00 и 9:00. Дори на непрогледна мъгла съм хващал 3 по ред. За зрението на щуката има много мнения , но моето лично е , че тя на очите не разчита. Сляпа не съм хващал все още , но съм чел дост статии за това. А и показателен е примера на колегата в предишният поуст. В момента в който примамката ( блесната , воблера ) падне във водата и тя вече е на мястото на събитието.
От мен успех , а аз няма да се отказвам да заловя най-голямата , надявам се и вие! ( Имам предвид , че щука под 60см не е щука а писалка , затова нека всеки който се е запасил с фотоапарат да се снима с улова и да спомогне за израстването на тази твар , като я пусне обратно. Удоволствието от огромната щука е незаменимо , нека го изпитат колкото се може повече риболовци , гладните да идат в магазина , 7 лв. килото!!! )
От мен успех , а аз няма да се отказвам да заловя най-голямата , надявам се и вие! ( Имам предвид , че щука под 60см не е щука а писалка , затова нека всеки който се е запасил с фотоапарат да се снима с улова и да спомогне за израстването на тази твар , като я пусне обратно. Удоволствието от огромната щука е незаменимо , нека го изпитат колкото се може повече риболовци , гладните да идат в магазина , 7 лв. килото!!! )
-
- разбира нещата
И така,нека и аз да изразя мнението си.Ще помоля колегата да не ме разбира погрешно!Ще се опитам с няколко примера и въпроса да го опровергая,но това също е мое си лично мнение.snejeco написа: За зрението на щуката има много мнения , но моето лично е , че тя на очите не разчита. Сляпа не съм хващал все още , но съм чел дост статии за това. А и показателен е примера на колегата в предишният поуст. В момента в който примамката ( блесната , воблера ) падне във водата и тя вече е на мястото на събитието.
Когато говорим за спинингов риболов,има доста случаи,в които на дадена примамка не взима,а след смяната на старата с нова следват удари.Става въпрос за еднаква големина,разликата е само в окраската.Защо всеки препоръчва в слънчево време примамката(блесната)да бъде в по-тъмен цвят,а в облачно-обратното?
Когато чакаме на живо рибе с тапа,защо всеки препоръчва и предпочита рибе от самия водоем?Защо за предпочитане е в по-плитки места,където се чака за щука,да се монтира тапа в по-тъмен цвят?
Мнението ми е че зъбатата си разчита много на зрението,а със страничната си линия улавя вибрациите на болна или ранена риба(стръв).
Хайде поздрави и не прибирайте младото поколение!

"Пише жени - влизаш то тоалетна"
-
- научил се да хвърля
в Неделя имах удар на щука на земен червей 40 санта а в устата и имаше червеноперка,Явно червея е бил десерта знайш ли?!
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
Аз съм хващал щука с обици на ушитеkatri написа:М-да, сигурно е така, защото миналата неделя и аз хванах щука с едно око, като интересното е ,че удари веднага след замятане на въдицата и падането на стръвта във водата,без забяванещуката разчита повече на слух отколкото на зрение защото можеш да хванеш и сляпа

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
dimi6o написа:в Неделя имах удар на щука на земен червей 40 санта

Ако се кефиш на такива рибки (40см)наблегни по добре на кефалите.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
- Don4o_62
- учете се от него
Аз си мисля,че има отличен слух и зрение,иначе къв ще е тоя хищник,сляп или глух,или и двете.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- разбира нещата
най-добре я търси рано сутрин или привечер, според моите наблюдения тогава е най-активна. Но винаги има изключение, така че ако имаш късмет може да удари.
наслука!
наслука!
-
- научил се да хвърля
и според мен разчита повече на слуха си.не съм хващал такава щука,но съм хващал каракуда.веднага след подаването на стръвта-удар.знам че не е същото,но има сходство.
- jorro11
- ще става разбирач
Моя опит с щуките е предимно на спининг....всички удари са ми през деня,ама при риболов на бяла риба на дъно съм имал изненади от щуки след 21:00h повечето завършили с късане разбира се(като съм без повод).Обаче мой приятел с който ходим на риба може смело да каже че половината от щуките които е хванал са вечер на рибка и винаги на 2-3м от брега.
Може би щуката излиза вечер близо до брега(подобно на костура привечер),незнам щукарите да кажат......
Може би щуката излиза вечер близо до брега(подобно на костура привечер),незнам щукарите да кажат......
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На спининг не ловя, но мога да кажа от моя опит, че кълве в светлата част на денонощието без оглед на часа с изключение в големите жеги когато не кълве почти по никое време.
-
- разбира нещата
И това не може да се каже на 100% защото съм имал удар юни месец около 13.00 часа при температура над 30 градусаnasco2 написа:На спининг не ловя, но мога да кажа от моя опит, че кълве в светлата част на денонощието без оглед на часа с изключение в големите жеги когато не кълве почти по никое време.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
преди доста ходех за щука на тапа и най много риби са ми удряли точно лятото по обяд в най големите жегиburg написа:И това не може да се каже на 100% защото съм имал удар юни месец около 13.00 часа при температура над 30 градуса
много беше готино да си сам на водоема за щука и да си дръпаш по няколко рибки на излет въпреки присмеха на местните "щукари" за разлика от есенните месеци когато гьола е окупиран и се хващат 2-3 риби за целия ден

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
burg написа:И това не може да се каже на 100% защото съм имал удар юни месец около 13.00 часа при температура над 30 градуса
Единственото което е на 100% сигурно при риболова е, че ако не отидеш до водоема няма да хванеш. Всичко друго е под 100-те %