Риболов на скобари в много плитка вода ?

Модератор: sapuna

Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Re: Риболов на скобари в много плитка вода ?

Мнение от Dedy »

:wink: :wink: :wink: :wink:

МариаНчо, аз съм твоя човек! Бех писал некъде нещо по тоа въпрос, ама си пич и ше го напишем пак. Начи таа работа много акъл не ще, само требе щур и як да си. Оставяш щеката у вас, зимаш болото и бегаш у най-близката фурна къде прават ръчен леб. Купуваш 10 (и 6 стигат, ама нека има) топли леба и отиваш на въпросния 30-40 сантиметров бързей фрашкан със скобари. Разпваш болото и тураш една стиропорена плувка от теа най-обикновените, къде влакното минава през тех и се прикрепят към него с една клечка. Убаво е предварително да си се заредил с различни по размер такива плувчета, но не по-големи от теа, които могат да носат 2 гр. тежест. Аз си ги боядисвам сигнално червени, че да ги киризим по-добре, особено под водата. Важно е да подбереш подходяща плувка според силата, дълбочината и бързината на течението. Обикновено колкото е по-малка плувката, толкова по-добре. Предимството на тоа вид плувки е, че са къси (немат кил и антена) и могат да се въртят в бързея, без това да пречи на контрола на линията. Монтажа требе да е максимално опростен - плувка, дропер (задължително един), микровирбел и повод не по-дълъг от 20 см. Има и друг вариант, ама той е за напреднали - плувчето, съчмата и куката се праскат директно на основното влакно и се избегва секаква възможност за оплитане в бързото течение. Тука има некои рискове, но се пак такъмчето струва стотинки. Забъркваш у кофата леб с вода, тураш един комат от среда у джебо и ги почваш. Разкиснатия леб за ранене нема да го жалиш грам, буай яко. Тва, че плувката често се движи под водата не требе да те дразни, спре ли ше чуеш песетна па аванса.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Точно :smt023 Само мисля че за тез "стикчета", а и за нормалните стикове с по-малките грамажи, по-точния прът е мача, а не болото- дистанциите на които са лови са достатъчно малки, плувките са леки: 1-2гр и в дъжд влакното няма да залепва за пръта :idea: 8) Стиропорчетата "работят" по-добре от стиковете на дълбочини под 50см, до като по издължените и двуделни, с утежнение в долния край стикове, са по-подходящи за "60+"; гъшите пера, с утежнение на линията обаче, няма да ги коментирам щото пак че има "уаааа..." :D 8)
Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

IDA написа:... по-точния прът е мача, а не болото...

Става и с мачо -

Изображение

обаче местата по Струма къде обикновено се въртат кютуците у бързеите са на другио брег и е по-добре да ти е длъжка въдицата. Ясно е, че влакното не требе да опира у водата.
gosta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gosta »

Деди изчепателен от секъде и с 5 приказки рекъл това където се опитвам да го обяснявам с изключение на плувката ( за тея обикновенните плувки не съм се сетил) . Само едно не ми е ясно и ако може малко разяснение . Защо се турга само еднъ съчмъ? Нема ли да закача много по дъното? Веднъж пробвах така и цял ден само късах, респективно попържах също каруцар.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
MapuaH
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MapuaH »

Деди, голем си бате !!! Благодарско за отговора. Всичко това го правя и аз, но вместо стиропорена плувка си слагам купечка с много малък кил и тумбеста. На мястото на хляба от фурна за стръв ползвам босненския - много е добар и не пада поне 10 изтичания :) Иначе за хляба у кофата си 100 % прав !!! Трябва си повечко и да не се жали :)

Благодарско още веднъж за отговора :) А за щеката много ясно, че не навсякъде се позва. Болото си е боло. Все пак преди да си купя щека съм ловил повече от 20 години по реката само с боло :)

Благодаря и на всички останали колеги вклюючили се в темата. Нарочно в началото не споменах, каквото и да било, защото не исках някой да е предубеден в съвета, който ще ми даде. Всички методи описани от вас са ми почти на 100 % известни с изключение на стиковете. Мисля в идените една, две седмици да изпробвам всичко това и да се опитам да хвана гигантите, които имах щастието да наблюдавам.

Поздрави
Мариан
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Арда почти винаги налага съобразяване с плитка вода и бързей,когато решим да ловим скобар -интересно,но в тиха дълбока вода,ако се намери някъде такава по тази река,или не ходи там,или изобщо не кълве.Gosta е предал реално ситуацията-няма нищо общо с Марица и Струма,и нека не се засягат специалистите от тези реки.Изобщо не става никакво "дъно"-нито леко,нито тежко.Само плувка-може и за лев и нещо /"Лагуна" ,"Боби",Топ флоут" и др./,може и скъпа за тъпия скобар / "Колмик" по 4 лева парчето/,никакви близалки.И нещо без значение - когато кълве,скобара се обръща с корема на горе -по същия начин си използва специфичната долна устна при основното му хранене /стърженето на водорасли и налепи от камъните/.И никакви хлябове и други захранки не помагат,когато се задържи маловодие по Арда и когато по камъните има достатъчно храна за скобара-за нея той няма конкуренция в тази река.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

gosta написа:... Защо се турга само еднъ съчмъ? ...

Госте, говорим за плитки бързеи със силно течение, къде плувката пердаши с 140 км/ч. При тва положение нема как утежнението да опира дъното и затва да редиш гердани или други пинизи е безмислено. Освен това при засичане целия такъм изкача над водата (га нема риба) и заради опростената линия не се получават оплитания. Дори и като прибираш с макарата, монтажо подрипа върху повърхността на водата от бързото течение и едната съчма спасява положението откъм сакатлъци.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Монтажа с броеница е за по-дълбоки води,тук трябва точно или оливета или една голяма съчма,за да може да ти свали по възможно най-бързия начин стръвата на дъното,и ако задържиш по-бавно я изтегля течението нагоре,понеже тежината е в една точка.Не знам какви са бързеите,но Марица е по-широка ,но след бентовете си е баш бързей и там така се процедира,оливета или една сачма,според плувката,говоря от типа SSG.Даже ми се струва,че капковидна оливета по трудно ще се закача по камъните.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Именно,от две години насам работя само с капковидни оливети и на практика нямам фатални закачания и при най-плитките бързеи с каменисти дъна,каквито дал господ премного...И плувката изобщо не се носи с мноо километри в час,щот примерно е 3-4 грама -напротив,кат е "буре",движи се почти парадно и на хляб /български,босненски/ такива клъвкания има,че...адреналина фърчи "на мах" :shock:
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

Вчера бях на Искъра за кефал но не можете да си представите как играеше скобара в реката бързея е дълбок около 1метър и направо
така подскачаха че мислех да ги греба с кепа
Моля дайте ми съвет каква пръчка да си купя и какъв монтаж да направя
какво е оливета
П,С от друугата страна на реката имаше идин който ги вадеше с плувка през 5 мин
БЛАГОДАРЯ ВИ но доста четох и не мога ясна да схвана
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ам с кво беше за кефал? :) С парашут ли? :( :( А за скобара може и мач,може болонезе,може и директен,може и обикновен телескопичен прът с водачи-всичко е според "зависи"колко е голяма реката на мястото;на какво разстояние е бързея;колко дълъг ход на "изтичането"се налага;колко са големи скобарите и още много работи,които се напипват или ако ходиш с опитен колега /бързия начин/,или чрез метода на пробите,грешките и изводите.Оливетите са овални парчета олово с маслиноподобна форма /сигур знаеш кво е " olive" /с различен грамаж -във всеки що-годе добре снабден рибарски дюкян ще ти ги покажат.А за линията пише достатъчно във форума от много по-вещи по тези въпроси колеги от мен -просто потърси и чети.Успех,няма страшно - често е по-трудно да хванеш хубав кефал,отколкото некви скобари :D
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

скобарите ги мачках цяло лято на воблер и на блесна а когата не вървеше слагам булдото с 12 номер и всичко е лесно вечерта с 2литра бира
А за скобарите се запалих като видях онзи ден един как ги скубеше по средата на реката с дълга пръчка на плувка но докато мина на другия бряг да видя за какво става въпрос и той събрал такъмити и си отишъл
егати и скобите вадеше този дакато спининга мълчеше :roll:
фен клуб скобар
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

jultopepi написа:скобарите ги мачках цяло лято на воблер и на блесна а когата не вървеше слагам булдото с 12 номер и всичко е лесно:
:lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

Извенявам се имах предвид кефалите
фен клуб скобар
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”